Forum » PPA
Wątek zamknięty
[#181] Re: Apel do adminów

@_arti, post #178

Wszystko pięknie, cudownie i ładnie w idealnym Świecie to by zadziałało.
A do czego ta punktacja ma prowadzić? Jakieś nagrody będą? Wolne wstępny na masowe imprezy?
Nie.
Myślisz, że wszystkich będą punktacje obchodzić?
Uwierz mi Arti, że znam forum, na którym zrezygnowali z różnego rodzaju punktacji bo nikt, nic sobie z tego nie robił a na niektórych zrobili sobie zabawy z tego.
Co da jakaś punktacja, obojętnie jak się miała odbywać skoro była by to tylko sztuka dla sztuki.
jeden będzie maił 100pkt inny 1pkt i co dalej? Sądzisz, że to spowoduje porządek i brak OT? A co to szkoła? Świadectwo z paskiem, zdanie do następnej klasy?
Nie ma celu by bić się o punkty, by nazbierać ich jak najwięcej.
Myślisz, że inni co mają mało będą robić wszystko by pod ich loginem widniała jakaś konkretna liczba? Co ona da, prócz próżności?
A co by się stało tak jak pisałem wcześniej - dać możliwość moderowania każdej osobie, która rozpoczyna post? To ona prócz moderatorów będzie mogła usunąć wpis lub całkowicie zablokować danej osobie pisać w poście - to odciąży sporo pracy moderatorom.

Ostatnia aktualizacja: 24.03.2017 11:37:05 przez Canga
[#182] Re: Apel do adminów

@rePeter, post #180

Po pierwsze - jak ktoś chce się na poważnie bawić w Amigę, to raczej kogoś zna, albo popyta; jeśli zaś rejestruje się tylko po to, by wystawić coś na giełdzie tudzież zapytać, jak odpalić Superfroga na WinUAE, to czy potrzebujemy takiego użytkownika?

Forum tak czy siak umierać będzie - taka kolej rzeczy ale ratowanie go przypadkowymi użytkownikami wg. mnie jest bez sensu.
[#183] Re: Apel do adminów

@Canga, post #181

Punktacja działałaby (i działa na wielu forach) w taki sposób, że:
- inni widzą, że mają doczynienia ze znanym i sprawdzonym użytkownikiem;
- osoba o wysokiej reputacji mogłaby polecać nowych użytkowników;

Czy coś jeszcze można zrobić? Oczywiście - można poszaleć ale ja póki co skupiłbym się na tych dwóch rzeczach.

Ostatnia aktualizacja: 24.03.2017 11:44:23 przez _arti
[#184] Re: Apel do adminów

@_arti, post #182

jeśli zaś rejestruje się tylko po to, by wystawić coś na giełdzie tudzież zapytać, jak odpalić Superfroga na WinUAE, to czy potrzebujemy takiego użytkownika?

Kurcze, poczułem się niepotrzebny

Zamiast po prostu, powiem kolokwialnie, wziąć teraz zaraz i uwalić na dłużej 2-3 notorycznych zadymiarzy. To żadna praca, raz wykonana, potem może jeszcze ze dwa razy powtórzona i nie będzie wymagała ciągłego stosowania.
.

Ostatnia aktualizacja: 24.03.2017 11:50:57 przez rePeter
[#185] Re: Apel do adminów

@_arti, post #183

Punktacja działała (i działa na wielu forach) w taki sposób, że:
- inni widzą, że mają doczynienia ze znanym i sprawdzonym użytkownikiem;
- osoba o wysokiej reputacji mogłaby polecać nowych użytkowników;

Czy to spowoduje, że na forum będzie porządek?
Bo jakoś nie potrafię skojarzyć punktów z tym by był spokój.
Co mi, komuś da, że polecę kogoś?
Nadal nie rozumiem, co ma piernik do wiatraka?

Po pierwsze - jak ktoś chce się na poważnie bawić w Amigę, to raczej kogoś zna,

Ktoś kupuje na Allegro Amigę i szuka co można dalej zrobić, znajduje forum i odbija się od ściany - nie jest z polecenia. takich osób jest i było 85%. Będzie szukał polecenia? Gdzie? Na elektrodzie? Skąd ma znaleźć polecenie?

Jeśli zaś rejestruje się tylko po to, by wystawić coś na giełdzie tudzież zapytać, jak odpalić Superfroga na WinUAE, to czy potrzebujemy takiego użytkownika?

No i pięknych rzeczy się dowiadujemy.
Jesteś pewien? Myślisz, że każda osoba która się tutaj na początku zarejestrowała myślała, że będzie rozbudowywać demoscenę, a może tworzyć nowe gry?
90% populacji tego forum to ludzie, którzy do Amigi wrócili po latach z sentymentu. Skoro takich forumowiczów Ty nie potrzebujesz, to jestem pierwszy do usunięcia. Bo chyba takiego użytkownika nie potrzebujesz?
Potraktuj tak innych to forum umrze w ciągu kilku miesięcy.

Ostatnia aktualizacja: 24.03.2017 11:53:32 przez Canga
[#186] Re: Apel do adminów

@Canga, post #185

Czy to spowoduje, że na forum będzie porządek?

Porządek to za duże słowo ale ukróci to trochę troli - zamiast 20 prób rejestracji troll-kont tygodniowo, dzięki poleceniu będziemy mieli 2 może 3, albo w ogóle.

Jesteś pewien? Myślisz, że każda osoba która się tutaj na początku zarejestrowała myślała, że będzie rozbudowywać demoscenę, a może tworzyć nowe gry? (...)

Zgadzam się ale to już nie te czasy. I tym bardziej - jeśli dana osoba jest zdecydowana i zdeterminowana żeby dołączyć do społeczności, to znajdzie osobę polecająca. Jeśli zaś chce odpalić Superfroga czy nawet skonfigurować kartę CF, to... znajdzie to wszystko na Google/Youtube.

Ktoś kupuje na Allegro Amigę i szuka co można dalej zrobić, znajduje forum i odbija się od ściany

Forum można czytać/przeszukiwać bez rejestracji. Serio rejestrujesz się na każdym forum, na którym znalazłeś bądź nie znalazłeś rozwiązania problemu?

Ostatnia aktualizacja: 24.03.2017 11:54:22 przez _arti
[#187] Re: Apel do adminów

@_arti, post #186

jeśli dana osoba jest zdecydowana i zdeterminowana żeby dołączyć do społeczności

No to jestem ciekaw ilu z was PANÓW pozostanie i jak długo pociągniecie PPA.
.
[#188] Re: Apel do adminów

@_arti, post #186

Forum można czytać/przeszukiwać bez rejestracji.

Chyba nie przeczytałeś co napisałem:
szuka co można dalej zrobić

A jak nie znajdzie to? Umieścić post nie może, założyć konto też nie.
To adios Amigo - tak?
Nie wiem co miały spowodować takie restrykcje, z pewnością nic dobrego.
Ale ja tutaj nie mam nic do gadania.

Jak coś takiego zrobicie, to ktoś inny założy nowe forum dotyczące Amigi i będzie przyjmował garściami, tam będzie odpowiedni regulamin, każdy się dostosuje, a tutaj po jakimś czasie zostanie garstka, która będzie mogła prowadzić blog a nie forum.
Arti ludzie będąc mieli do wyboru dwa fora internetowe, gdzie na jednym trzeba szukać "polecenia" a drugie na które można się zarejestrować bez żadnych restrykcji to jak myślisz gdzie pójdzie? Myślisz, że tam nei znajdzie odpowiedzi na nurtujące pytania?

Ostatnia aktualizacja: 24.03.2017 12:02:07 przez Canga
[#189] Re: Apel do adminów

@Canga, post #188

Wiesz, akurat jestem takim niby-użytkownikiem, tyle że klasycznych Macintoshy i jakoś sobie radzę Nie ma mnie na żadnym ichnim forum, bo nie interesuje mnie obecność w tym towarzystwie. Nie jeżdżę na żadne zloty ani spotkania ale jak mam jakiś problem, to wiem gdzie szukać i kogo zapytać... i z załatwieniem sobie polecenia też nie miałbym problemu. Serio. To nie jest jakaś magia.

Jeszcze raz napiszę - w zapychaniu forum losowymi/jednorazowymi użytkownikami tylko po to, żeby ono "żyło" nie widzę sensu.

Jak coś takiego zrobicie, to ktoś inny założy nowe forum dotyczące Amigi

Oho, groźby rodem z Wykop.pl Wiesz ilu tam próbowało? Powodzenia!

Ostatnia aktualizacja: 24.03.2017 12:01:32 przez _arti
[#190] Re: Apel do adminów

@rePeter, post #184

Też nie napisałem gry w basicu, ani nawet w planach nie mam. Ech... trza skasować konto:).
A może niech rada mędrców się zbierze, zrobi przegląd i oceni jakie tematy są dozwolone, którzy użytkownicy są wartościowi i ostatecznie zrobi porządek - znaczy takie amigowe Endlösung. Ewentualnie 90% forum zablokować dla "godnych" a tłuszcza dostanie kategorie "leszcze, cieniasy i janusze" i będzie sobie mogła rozrabiać. Numerki i współczynniki, znaczy taki system achiwmentów:) - kolejny dramat.
Takie tematy jak ten biorą się z nudów albo z poczucia jakiejś niesamowitej wyjątkowości. PPA nie jest wyjątkowe, zabawa starym złomem różnej maści też. Naprawdę inicjatora tego wątku i część administracji boli że ten portal jest w miarę popularny i że ludzie szukający czegoś na temat martwych kompów, tudzież gierek z młodości trafiają tutaj, trzeba to zepsuć za wszelką cenę bezsensownymi ograniczeniami?
[wyróżniony] [#191] Re: Apel do adminów

@fazior, post #190

Wątek dotyczy troli. Zaproponowałem rozwiązanie. Masz inne? Dawaj!
[#192] Re: Apel do adminów

@_arti, post #189

Wiesz, akurat jestem takim niby-użytkownikiem, tyle że klasycznych Macintoshy i jakoś sobie radzę Nie ma mnie na żadnym ichnim forum, bo nie interesuje mnie obecność w tym towarzystwie. Nie jeżdżę na żadne zloty ani spotkania ale jak mam jakiś problem, to wiem gdzie szukać i kogo zapytać... i z załatwieniem sobie polecenia też nie miałbym problemu.

Ale to Ciebie nie interesuje, a nie innych ludzi. Arti, Ty to piszesz poważnie?
Nie staraj się dostosować innych do swoich standardów.
To, że Ty nie chcesz to inni też mają nie chcieć?
Ok, nie mnie o tym decydować. Ja już swoje powiedziałem i jak widzę inni też.
[#193] Re: Apel do adminów

@_arti, post #191

Olać, ja trolli olewam i żyję. Czasem sobie nawet poczytam co tam ciekawego jeden z drugim wymyśli. Jednego mam permanentnie zbanowanego, bo mnie wkurzał- ileż można czytać o sh4:)? Naprawdę trzeba mieć jakiś problem ze sobą żeby się wkurzać że ktoś tam czasem chlapnie na forum trochę bzdur. Zresztą Panowie i Panie, poczytajcie swoje własne wypowiedzi z forum, powiedzmy ostatnie 100. Kto nie znajdzie nawet jednego OT, bądź niespodziewanego wylewu żółci w swoich komentarzach pierwszy niech rzuci kamieniem:).
[#194] Re: Apel do adminów

@_arti, post #191

ja zaproponowałem wiele rozwiązań, jak na razie bez odpowiedzi, nawet Twojej.
[#195] Re: Apel do adminów

@Canga, post #192

Co ty takie wnioski dupy wyciągasz?
Napisałem tylko, że jak ktoś chce, to sobie poradzi. Tyle. Panikujesz, jakby to polecenia przez użytkownika było jakimś mission-impossible...

Nie czytałem całego wątku. Przypomnisz, co proponowałeś?

Ostatnia aktualizacja: 24.03.2017 12:15:49 przez _arti
[#196] Re: Apel do adminów

@_arti, post #195

ty

NC- szacun.
Wracając do tematu to podałem je i nawet są widoczne na poprzedniej stronie, po Twojej wypowiedzi, więc całego wątku czytać nie trzeba.

O możliwości moderacji postu:
Przydała by się dodatkowa opcja jak edycja przez zakładającego post - była by super sprawą. Dana osoba będzie sama mogła wykluczyć kogoś lub wypowiedzi ze swojego postu. Wówczas sami moderatorzy by mieli mniej roboty.
Nawet gdy będę pisał u kogoś i innej osobie się to nie spodoba, będzie mógł napisać PW do "właściciela" postu by mnie usunął, bo nie wprowadzam niczego merytorycznego a jedynie chaos, czy toczę boje, oftopuję. Włąściciel postu sam zdecyduje czy dać mi ostrzeżenie, czy usunąć mnie z postu i dać mi "bana na post".
Osoba tworząca post będzie moderatorem swojego postu.

oraz o większych restrykcjach:

jak będzie większa restrykcja, jak będziesz wiedział, że wisi "bat" to będziesz inny? Tobie to chyba nie grozi, więc skąd jakikolwiek problem by było inaczej. Obawiać się jedynie mogą te osoby, które w naturze mają, były, są i będą "zadymiarzami".

oraz wcześniej:

ad.1: nie ban - ostrzeżenie, w następstwie nieposłuszeństwa - BAN
ad.2: jednego drażnią, innych wręcz przeciwnie - do niczego mądrego nie doprowadzi.
ad.3: nie zamykać wątków allegrowo/handlarzowych - zaostrzyć, giełdę zostawić. przykład mamy obecnie, gdzie Jenot wystawił swoją A4000, gdyby nie było tego postu, nikt by nie wiedział że to jego. Tutaj post "ciekawostki aukcyjne" in plus.
ad.4: jak najbardziej TAK! A do

"nic ci do moich piniędzy, gnido, a swoich masz za dużo"

dodałbym jeszcze: "poszukiwania handlarzy", "drwiny i wyśmiewania z aukcji", "oferowania własnych przedmiotów", "dyskusji na tematy nie związane z aukcją".

Niech post "ciekawostki aukcyjne" służy dobru, bo dobrego jego strony znajdziemy w wielu wypowiedziach.

Jeżeli ktoś bierze pod uwagę mój głos to jestem za pkt. 4

Ostatnia aktualizacja: 24.03.2017 12:22:55 przez Canga
[#197] Re: Apel do adminów

@Canga, post #196

1. Rozwiązanie numer jeden odpada - czasowo grxmrx raczej nie da rady (ale niech się wypowie) - zbyt duża ingerencja w silnik forum imho. Poza tym, hipotetyczna sytuacja - trol oczernia kogoś i zabiera mu jednocześnie możliwość uczestniczenia w wątku - co wtedy?

ad. 1. tak to teraz działa;

Tak jak też pisałem - opcje 1, 2 i 4 są OK. To najszybsze i najprostsze, co możemy zrobić "od ręki".

Ostatnia aktualizacja: 24.03.2017 12:31:42 przez _arti
[#198] Re: Apel do adminów

@_arti, post #197

...Poza tym, hipotetyczna sytuacja - trol oczernia kogoś i zabiera mu jednocześnie możliwość uczestniczenia w wątku - co wtedy?

Poszkodowany zgłasza moderatorom. Moderator decyduje co zrobić:
1. Nic
2. Ostrzeżenie i zamkniecie postu
3. Ban i zamknięcie postu

Arti chyba nie chcesz powiedzieć, że nie wiesz jak ma się zachować moderator w takich przypadkach?
Lepsza pyskówka i przepychanka?
Nie ciągnę dalej, bo chyba OT zaczyna się robić.
Sądzę, że większość, których cokolwiek to obchodzi wypowiedziała się w tym poście, reszta to tylko dyskusje i debatowanie.
Od moderacji zależy jak do tego podejdzie, nie od nas samych, ja jedno mogę powiedzieć co zauważyłem odkąd powstał ten post. Recedent dwa razy reagował w poście "ciekawostki aukcyjne" i jakoś nikogo nic nie zabolało, więc większa kontrola i porządek zadziałał.
[#199] Re: Apel do adminów

@fazior, post #190

No dokladnie tak OK.Pomysly jakie tu czytam na "usprawnienie" to jakies nie powiem co bo dostane permbana.
[#200] Re: Apel do adminów

@Canga, post #198

Canga dobrze gada. polac mu1
[wyróżniony] [#201] Re: Apel do adminów

@_arti, post #197

Ja mam jeszcze łatwiejszy pomysł.
Za offtop zawsze i z automatu np. 3 dniowy "read only mode" na konto + usunięcie offtop postów.

Przykład z dziś (jeden wielu) tutaj

W wyniku forum sprząta się samo po oznaczeniu offtopa przez moda.
Nikt też przy tym nie ucierpi. Po kilku razach trole się nauczą a ich posty i tak będą znikać więc trolling będzie nieskuteczny.OK

Ostatnia aktualizacja: 24.03.2017 13:57:42 przez Vato
[#202] Re: Apel do adminów

@_arti, post #182

Gdyby pierwsze kryterium funkcjonowało to raczej bym tu dzisiaj nie pisał
[#203] Re: Apel do adminów

@Vato, post #201

+1
[#204] Re: Apel do adminów

@_arti, post #178

Tym sposobem premiowane będą osoby o długim stażu

ojojojoj.... Zacznie się handlowanie starymi kontami PPA na Allegro...

Niczym Amigami...

[#205] Re: Apel do adminów

@DiskDoctor, post #204

OO czyli ja tutaj jestem prawie od 2003 ? roku jakos tak to prawie najstarszy
dla adminow zagadka znowu ktory to ten najstarszy blendor

Ostatnia aktualizacja: 24.03.2017 15:54:23 przez Blendor
[#206] Re: Apel do adminów

@Umpal, post #1

i pamietajcie o jednym:

Lepsze jest wrogiem dobrego
[#207] Re: Apel do adminów

@Valwit, post #206

Lepsze jest wrogiem dobrego

Opór przed zmianą... Zawsze jest.
[#208] Re: Apel do adminów

@_arti, post #182

jak odpalić Superfroga na WinUAE, to czy potrzebujemy takiego użytkownika?

Forum tak czy siak umierać będzie - taka kolej rzeczy ale ratowanie go przypadkowymi użytkownikami wg. mnie jest bez sensu.

kurde... serio?
to pisze moderator...
Arti - ty tak na serion.... ?
wow.
[#209] Re: Apel do adminów

@retronav, post #208

Co w tym dziwnego? Starzejemy się, umieramy, zmieniamy się. Dzieje się naprawdę masa rzeczy dookoła. Kto wie, czy za rok-dwa ja np. nie sprzedam wszystkiego w cholerę i nie zamieszkam na Bali? Po co zaklinać rzeczywistość?
[#210] Re: Apel do adminów

@_arti, post #209

Twoja ocena Amigowców Twoje prawo. Zgadzam się z tym, że dziś jesteśmy, a jutro może nas nie być, więc...
Forum » PPA
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem