[#1] Modyfikacje CDTV
Troszke parafrazując wcześniejszy temat a troszke z powodu artykułów Roberta Krajcarza. Pochwalcie sie swoimi CDTV, chciałbym dowiedzieć sie czy ktoś posiada mityczne karty turbo z 68020/30 dla CDTV (a słyszałem o niektórych userach takowych). Poza tym Robert dał przykład jak można samodzielnie rozbudowywać ten fajny komputer - ktoś jeszcze?

Chwilowo nie moge udostepnić zdjeć, wiec tylko "opisowo".

Moja CDTV posiada: SCSI Tomsu, 2MB Fast Ram CDTV/2 Elboksu, wyłącznik ROMu CDTV (produkcja własna :) ), KS 3.0 z MicroLuca, porty myszy i joya z Tomsu, dysk twardy SCSI Quantum 700 MB, kabel ParNETu.

W szufladzie leży i czeka na swój czas: 68010 + DeciGel, MegaCD 8 - chyba 8MB Fast RAM.

[#2] Re: Modyfikacje CDTV

@Skotos, post #1

Kurczę, fajnie rozbudowana CDTV.
Jak będziesz miał zdjęcia, to prześlij mi je na maila, proszę, i na forum oczywiście udostępnij.
Zdradzisz ile dałeś za wszystko?
Ja nie mogę, jest teraz A2000 na znanym wszystkim serwisie aukcyjnym...
80 złotych... Kto licytuje?

Ostatnia modyfikacja: 02.07.07 11:01
[#3] Re: Modyfikacje CDTV

@DanielJ., post #2

NArazie sie czaje, w dziale gieuda wystawiłem ogłoszsenie o karte procesorową i kontroler scsi;) jak ktoś sie zgłosi i jak będe już miał to karte to w tedy będe licytował ;)

[#4] Re: Modyfikacje CDTV

@arti4-92, post #3

No, dużo czasu nie masz...
Ale życzę powodzenia. OK
[#5] Re: Modyfikacje CDTV

@DanielJ., post #2

Zdradzisz ile dałeś za wszystko?

Mam z tym spory kłopot, gdyż opisywana CDTV to moja pierwsza Amiga, kupiona nowiuteńka w 1993r. Dość szybko kupiłem do niej ROM KS3.0 za bodajże 300 zł, potem na giełdzie dorwałem dysk SCSI 700MB (co to był za szał - za 280 zł, a 250 MB IDE kosztował w sklepie 690 zł!!) i kupiłem w Tomsie ich kontroler...

Moge tak ciągnąć :) ale chciałem powiedzieć, że moja CDTV ma dla mnie wartość niebotyczną i nieokreśloną, jednym słowem: bezcenna.

To co leży dotąd w szufladzie - 68010 kupiłem za 25 zł, a MegaCD8 - za ok. 70 zł (jako coś niesprawdzonego, gdyż sprzedający nie miał do czego podłączyć).

Zdjecia zrobie jesli: bede rozbierał CDTV, musze ją ustawić tam gdzie bede miał troche wiecej miejsca, zbieram sie do tego.

[#6] Re: Modyfikacje CDTV

@Skotos, post #5

heh moja cdtv to tez piekna maszyna niestety gola ....i nie kompletna odkad podczas remonty wsiakla gdzies klawiera i mysz ;/
[#7] Re: Modyfikacje CDTV

@Skotos, post #1

Pochwale sie jeszcze jedna modyfikacja jaka wykonalem. W dniu dzisiejszym zainstalowalem CDTV Boot ROM w wersji 2.3.
Zrobilem to jednak bardzo nietypowo: wgralem dane do jednego szesnasto bitowego EPROMu
ktory nastepnie podlaczylem do zlacza kart pamieci.

Prosciej byloby przeprogramowac orginalne EPROMy ale ja lubie niekonwencjonalne rozwiazania ;)
Calosc ukladu jest w wersji "beta beta" wiec nie nadaje sie do publicznego pokazania.

Pierwsza zaleta nowszej wersji jest to ze wspolpracuje bezproblemowo z innymi kickstartami wiec
synchronizator ktory opisywalem w swoich artykulach jest calkowicie zbedny.

Z tego co wiem powstaly tez nowsze wersje CDTV Boot ROMu jednak czy dzialaja poprawnie ze
zwykla CDTV to nie wiem.
[#8] Re: Modyfikacje CDTV

@Phibrizzo, post #7

Dlaczego ma nie współpracować z normalnymi CDTV?
Mam ochotę przyjaźnić się z innymi posiadaczami tych Amig... :)

Ostatnia modyfikacja: 11.07.07 18:24
[#9] Re: Modyfikacje CDTV

@DanielJ., post #8

bo nowsze romy są do cdtv cr , która jak wiadomo miala złącze do modulu fmv, pcmcia etc.

[#10] Re: Modyfikacje CDTV

@DanielJ., post #2

Nawet wiem kto ma już ten komputer w domu :D
[#11] Re: Modyfikacje CDTV

@DanielJ., post #2

Nie pozwólcie tej pójść tak tanio:

http://www.allegro.pl/item215111085_amiga_4000_stacja_graficzna.html

[#12] Re: Modyfikacje CDTV

@Hugen, post #11

Jest w tym opisie trochę nieścisłości.
"Karta turbo: Apollo 4040-4060 turbo z wbudowanym sterownikiem IDE i SCSI " - tu jest błąd, te Apollo nie ma IDE, tylko SCSI II.
"Dyskietki z oryginalnym Workbench 3.0 wraz z licencją" - jaka licencja do AmigaOS3.0?
Ciekawe czy jest oprogramowanie do tego Apollo, szczególnie 68060.library?

Poza tym Oktagona 2008 miałem w swojej A4000 i nie byłem z niej zadowolony, szkoda zajmować Zorro. Nadaje się idealnie do A2000.
Z ciekawości kupiłbym sobie te karty DIGITAL PROCESSING SYSTEMS, bo mam jeszcze wolne miejsce w swojej A4000 :)
[#13] Re: Modyfikacje CDTV

@rzookol, post #9

cdtv cr szatan, spodobała mi się xD taka łądna i ma wbudowane floppy i wogule git, a ta pcmcia to jeszcze lepsze cudo, tylko do czego bym ją użył xD

[#14] Re: Modyfikacje CDTV

@Phibrizzo, post #7

Pochwale sie jeszcze jedna modyfikacja jaka wykonalem. W dniu dzisiejszym zainstalowalem CDTV Boot ROM w wersji 2.3.
Zrobilem to jednak bardzo nietypowo: wgralem dane do jednego szesnasto bitowego EPROMu
ktory nastepnie podlaczylem do zlacza kart pamieci.

Czy musiałeś modyfikować coś na płycie głównej - chodzi mi o inne adresowanie złącza karty pamieci?
Jak oglądałem zdjecia Twojej modyfikacji przełącznika, to miałeś już coś takiego jak szyna krawedziowa (te piny z przodu płytki), która jak myśle do tego została stworzona.

Calosc ukladu jest w wersji "beta beta" wiec nie nadaje sie do publicznego pokazania.
Pająk :) Pracujesz nad wersją public relase 1? Bo tak zaciekawił mnie ten Twój ROM z modyfikacjami Piru, że chetnie bym to także u siebie zamontował. Myśle o kupnie :) bo zaprogramować EPROMa nie mam gdzie, a i wole zawodowca do takich prac.

Jeszcze jedno małe pytanie, na forum ponieważ myśle, że ciekawe: myślałeś nad stworzeniem karty pamieci z ew. podtrzymaniem prądu? Taki eFlash z możliwością błyskawicznego startu systemu ze swoistego RAD:.

[#15] Re: Modyfikacje CDTV

@Skotos, post #14

Czy musiałeś modyfikować coś na płycie głównej - chodzi mi o inne adresowanie złącza karty pamieci?

Nie, nic nie musialem modyfikowac. Poprostu podlaczylem wszystkie potrzebne sygnaly ze zlacza kart pamieci.
Jedynych sygnalow jakich tam nie ma to sygnaly dostepu do ROMu ktore musialem pobrac z pewnwgo miejsca z plyty glownej.

Jak oglądałem zdjecia Twojej modyfikacji przełącznika, to miałeś już coś takiego jak szyna krawedziowa (te piny z przodu płytki), która jak myśle do tego została stworzona.

Piszesz o tym zlaczu ktore jest na plytce z ukadami CIA? to jest zlacze do podpiecia stacji dyskow.
Zlacze kart pamieci jest umieszczone w rogu po prawej stronie plyty glownej.

Pająk :) Pracujesz nad wersją public relase 1?

Narazie w formie pajaka. Plytka z calym ukaldem juz zostala zaprojektowana wiec za niedlugo zostanie wdrozona do wykonania. Zastosowalem EPROM o oznaczeniu 27c2048.
Wynika to z faktu ze mialem go juz zaprogramowanego wczesniej niz EPROM do Kicksatrtu tylko do tej pory nie wiedzialem jak go podlaczyc.
Jak montowalem stacje dyskow to musialem wyjac zlacze kart pamieci wiec teraz postanowilem to zlacze wykozystac do tego celu.

Jeszcze jedno małe pytanie, na forum ponieważ myśle, że ciekawe: myślałeś nad stworzeniem karty pamieci z ew. podtrzymaniem prądu? Taki eFlash z możliwością błyskawicznego startu systemu ze swoistego RAD:

Podobno z karty pamieci mozna wykozystac jako maly nosnik pamieci z ktorego da sie wystartowac. Jednak czy jest to prawda tego nie wiem.
Mam w planie to sprawdzic. W handlu byly dostepne karty o pojemnosci 256KB, jednak na sieci przeczytalem ze system jest w stanie obsluzyc 512 KB a nawet 1MB.
Jednak co do tej ostatniej wielkosci nie jestem do konca pewny. Mam zamiar wykonac taka karte we wlasnym zakresie.
[#16] Re: Modyfikacje CDTV

@Skotos, post #1

W MA był cały artykuł o rozbudowie CDTV. Ponoć turbo od a500 pasują, jednak niektóre są za wysokie. Wylutowywując podstawki niweluje się ten problem.

[#17] Re: Modyfikacje CDTV

@arti4-92, post #3

gieuda? Przepisać też nie umiesz?

[#18] Re: Modyfikacje CDTV

@Phibrizzo, post #15

Podobno z karty pamieci mozna wykozystac jako maly nosnik pamieci z ktorego da sie wystartowac. Jednak czy jest to prawda tego nie wiem.

O takim wykorzystaniu tych kart czytałem w MA. Nigdzie indziej na razie tego nie potwierdziłem, choć jeśli dobrze pamietam to w standardowym (hmm) modelu z 256 KB można było trzymać dane "nieulotnie" do momentu aż nie wyciągneło sie karty z CDTV. Cos jak podtrzymanie panela przedniego.

Mam w planie to sprawdzic. W handlu byly dostepne karty o pojemnosci 256KB, jednak na sieci przeczytalem ze system jest w stanie obsluzyc 512 KB a nawet 1MB.
Jednak co do tej ostatniej wielkosci nie jestem do konca pewny. Mam zamiar wykonac taka karte we wlasnym zakresie.

Każdy dodatkowy KB RAM jest mile widziany :) Ilość tych KB zależy od sposobu adresowania tej pamieci. Bo właściwie co to jest SLOW/FAST?

Rozpatrując akademicko: jeśli byłby to FAST, czyli RAM w przestrzeni procesora to nie powinno być problemu aż do 16 MB, jeśli SLOW - tu wkraczam na ścieżke niepewności - to chyba ograniczeniem jest wielkość banku jaki może zaadresować Fat Agnus. Jeśli zależymy od FatAgnusa to nie można wyjść poza granice 2MB, czyli 1MB jest już na płycie (CHIP) i pozostaje dodatkowe 1MB, z czego - czego znów nie jestem pewien - 256 KB powinno zniknąć dla ROMu CDTV (tego z animacją i playerem), czyli zostaje realne 768 KB.

Na koniec wniosek: ja także bardzo chetnie zamontowałbym taką karte u siebie, kupie jak zbudujesz.

Notka znleziona, bo dreczyło mnie ile tam można wpiąć: http://www.hardwarebook.info/CDTV_Memory_Card
Zapis na końcu: Addres space: $E00000-$E7FFFF = 7FFFF = 512 KB
Teraz jeszcze to tylko gdzieś sobie potwierdze, ale biorąc pod uwage, że jest to schemat złącza to chyba wiedzą o czym piszą. Szkoda.

Ostatnia modyfikacja: 14.07.07 00:05
[#19] Re: Modyfikacje CDTV

@Skotos, post #18

Można było trzymać dane "nieulotnie" do momentu aż nie wyciągneło sie karty z CDTV

Takie karty mialy zazwyczaj wlasna bateryjke ktora podtrzymywala dane na karcie.

Rozpatrując akademicko [...]

Aby rozwiac wszystkie watpliwosci co do ilosci pamieci jej rodzaju oraz obszarow jakie one zajmuja polecam

http://www.cdtv.org.uk/CDTV.guide

Znajduje sie tam rozdzial dotyczacy mapy pamieci.
[#20] Re: Modyfikacje CDTV

@Phibrizzo, post #19

Wykonalem rozszerzenie pamieci o wielkosci 0.5 MB. Jednak po jej podlaczeniu system zglosil sie normalnie a system go nie wykrywa.
Mam pytanie do kogos kto uzywal w swojej CDTV wymienne karty pamieci: czy powinny one byc w jakis sposob wykryte?
Chodzi mi o jakakolwiek informacje od komputera ze taka karta zostal zainstalowana.
[#21] Re: Modyfikacje CDTV

@Phibrizzo, post #20

Znalazlem na Aminecie program AddMem ktorym udalo mi sie ta pamiec dolaczyc do systemu.
Jednak nalezy to robic po kazdym resecie co jest klopotliwe.
Pamiec ta dziala bez problemow. Wykonalem szereg roznych testow ktore daly pozytywny rezultat.
Wykrywana jest jako FAST jednak Sysinfo zalicza ja do SLOW.
[#22] Re: Modyfikacje CDTV

@Phibrizzo, post #21

Gratulacje!

Czy to avail wykrywa ją jako Fast?
Czy możesz podtrzymywać jej zawartość po resecie?
Może próbowałeś zrobić RAD: (tylko nie pamietam dokładnie wersji sterownika, jest na Aminecie, który dawał możliwość przypisania określonej przestrzeni adresowej)?

[#23] Re: Modyfikacje CDTV

@Skotos, post #22

Gratulacje!

W sumie to nic trudnego jak sie ma schematy CDTV.

Czy to avail wykrywa ją jako Fast?

Kazdy program testujacy zalicza ja do pamieci typu FAST np program ShowConfig podaje takie informacje na jej temat:

Node Type $A. Attributes $205 (FAST), At $E00000-$E7FFFF (~0.5 meg)

Czy możesz podtrzymywać jej zawartość po resecie?

Zawartosc tej pamiecni nie zmiena sie po resecie. Jednak system gubi ten obszar i trzeba mu go na nowo przypisac.
Jedyny program ktory robi to poprawnie to AddMeM 3.0 ktory jest na Aminecie. Jak widac pamiec ta nie jest zbyt uzyteczna.

Może próbowałeś zrobić RAD: (tylko nie pamietam dokładnie wersji sterownika, jest na Aminecie, który dawał możliwość przypisania określonej przestrzeni adresowej)?

Na stronie

www.cdtv.org.uk/cd1401.html

gdzie sa opisane mozliwosci takich kart rozszerzen pisze ze mozna wykozystac ja jako wymienny bootowalny naped.
Jednak wykonane przeze mnie rozszerzenie nie jest wykozystywane przez system jako taki nosnik, nie jest nawet wogule wykrywane.

Podejrzewam ze taka karta wykonana fabrycznie posiada oprocz pamieci RAM podtrzymywanej bateryjnie niewielka pamiec ROM w ktorej
zawarte sa informacje na temat karty np jej pojemnosc. Dane te sa prawdopodobnie odczytywane przez system ktory wiec co dalej nalezy z nia zrobic.

Niestety nie wiem jak to obejsc. Nie znam zadnego oprogramowania ktore moglo by mi pomoc wykozystac to rozszerzenie w ten sposob.
[#24] Re: Modyfikacje CDTV

@Phibrizzo, post #23

Z podanego opisu - znanego mi wcześniej, ale dopiero teraz wczytałem sić dokładniej, gdyż kilka informacji dotyczy mnie bezpośrednio - wybrałem kilka kwestii:

This card acts like a memory card on a modern games console, In its normal state it is used to save game scores but can be mounted as a separate drive (Like an electronic floppy)...

Karta z przeznaczeniem dla savegame ;) Dla tych wszystkich tytułów, które miały sie ukazać dla CDTV, jedna z rzeczy upodabniająca ją do konsoli i odróżniająca od zwykłych Amig. Rozwinieta w CD32.

... or Added to the CDTV's main memory. If you mount it as a drive then you can install a boot code onto the card so when you reset you can boot off it into a CLI mode or (If you have the 256 Kb version) load Workbench or even install small games

The card is automatically sized up and pointed to the assigned space where it will wait until it is used, The driver is embedded in the CDTV`s Prom so you don't need to install anything to get the card to work

Wiec CDTV ma wbudowane funkcje czytające z tej pamieci, ale (uprzedze tekst poniżej) chyba tylko wtedy jak działa ROM CDTV - podczas startu z oryginalnego KS, tudzież z płyty z bootsectorem dla CDTV. Pewnie i wbudowany player coś z tego może czytać (liste piosenek?)

...but if you did want the card added as system memory software would be needed,...

Tutaj właśnie pojawia sie wątek dodatkowego oprogramowania. CDTV musiała posiadać malutki programik w rodzaju PrepCard/AddMem w swoim zestawie z AOS1.3.3 lub dodawane ze sprzetem.

... Commodore also made software to make the cards bootable, All hand written in Assembler to make it extra small so even a 64 Kb card will boot the CDTV.

Gwóźdź programu - tylko gdzie jest to oprogramowanie?
Podejrzewam, że w zestawie z tą kartą.
Szukałem tutaj: http://www.amiga-hardware.com/
i tutaj http://amiga.resource.cx/
oraz jeszcze w kilku innych odnośnikach i na razie nic.

A ten akapit chciałbym poddać dyskusji:
256 Kb is the limit as the address space for the memory card has to be available even if you do not have a card fitted so although the space for up to an 8 Meg card could have been allocated it would have meant that no other card could be fitted (For example the Bigram CD8 could not have existed).

Ty zbudowałeś karte z 512 KB, wiec:
- kości pamieci były drogie i dlatego nie budowali wiekszych niż 256 KB (ten limit na początku akapitu)
- jeśli orginalne karty miały swój rom (a nie jestem po tym tekście wcale do tego przekonany, wydaje mi sie że wielkość pamićci można odczytać "odpytując" karte po liniach adresowych złącza) to coś duży :)

Reszta akapitu trochć mnie podrażniła - mam w szufladzie tenże Bigram CD8...

Pytania na koniec:
- masz rozszerzenie Elboxu 2 MB?
- jestem bardzo zainteresowany tą kartą - bedziesz sprzedawał czy myślisz raczej o udostepnieniu schematów?

[#25] Re: Modyfikacje CDTV

@Skotos, post #24

Tez chcialbym to wiedziec. Google wymieklo.

Ale znalazlem cos innego. Zrzut ekranu z CDTV CR z okna preferencji. Wersja CDTV ROMu jesli sie nie myle
byla 3.32. Na tym zrzucie byla widoczna jeszcze jedna opcja dotyczaca wlasnie tych kart pamieci.
Mozliwe ze dopiero od tej wersji oprogramowania zaszyto calkowita obsluge takich kart.

Ty zbudowałeś karte z 512 KB, wiec:
- kości pamieci były drogie i dlatego nie budowali wiekszych niż 256 KB (ten limit na początku akapitu)

W tamtych czasach mysle ze byly drogie. Ale nie to jest ograniczeniem.
CDTV prosto ze sklepu moze obsluzyc te karty tylko do pojemnosci 256 KB.
Aby zaadresowac 512 KB nalezy zewrzec zwore JP16 na plycie glownej a tego
kazdy sam sobie nie mogl zrobic (gwarancja itp).
Karta ktora wykonalem ma maksymalna pojemnosc 1 MB. Poprostu zastosowalem pamieci
jakie sa obecnie dostepne w handlu. Co ciekawe po zwarciu zwory JP17 mamy do dyspozycji
jeszcze jedna linie adresowa dla tych kart czyli wlasnie 1 MB. Jednak wykonane przeze
mnie proby wykazaly ze nie mozna przekroczyc bariery 512 KB (zawieszanie sie Amigi).
Wiec po co ta dodatkoa linia jest tego nie wiadomo.

masz rozszerzenie Elboxu 2 MB?

Tak, mam takie rozszerzenie

jestem bardzo zainteresowany tą kartą - bedziesz sprzedawał czy myślisz raczej o udostepnieniu schematów?

Znaczy sie tej co wykonalem? Nie widze przeszkod aby upublicznic schemat. Jest on bardzo prosty.
[#26] Re: Modyfikacje CDTV

@Phibrizzo, post #25

jakie posty

[#27] Re: Modyfikacje CDTV

@Phibrizzo, post #25

Ale znalazlem cos innego. Zrzut ekranu z CDTV CR z okna preferencji. [...]
Mozliwe ze dopiero od tej wersji oprogramowania zaszyto calkowita obsluge takich kart.

Eee, chyba nie dodali sobie nowych rozkazów CLI do ROMu? Takie AddMem musiałoby sie tam znaleźć. Rzadko Commodore dopuszczał takie zmiany, procedury do obsługi w przypadku gdy nie bedzie to pamieć systemu to i owszem. Lepsze prefsy także, ale rozkazy, no nie wiem.

Myśle, że jeśli już, to dodali coś co wcześniej było na dyskietkach i tylko w ROM CDTV bez naruszania Kickstartu. Apropos - chce porównać zawartość dyskietek tych co dostałem z CDTV - Workbench 1.3.3, ale jak na razie to chyba "zagineły w akcji" - może mają jakieś dodatkowe rozkazy.

Co ciekawe po zwarciu zwory JP17 mamy do dyspozycji
jeszcze jedna linie adresowa dla tych kart czyli wlasnie 1 MB. Jednak wykonane przeze
mnie proby wykazaly ze nie mozna przekroczyc bariery 512 KB (zawieszanie sie Amigi).
Wiec po co ta dodatkoa linia jest tego nie wiadomo.

Może kolejny "ficzer" CDTV CR.

P.S.
Odbiegając od tematu, bardzo podoba mi sie ten fragment z cdtv.uk.org:
The CDTV is at heart a cross between an Amiga 500 (Most popular Amiga at the time) and an Amiga 3000 (The flag ship), The CDTV uses the same super fast memory, Enhanced Chip Set, keyboard design (PCB / case but not connector or colour) and DMAC (Direct Memory Access Chip) as found in the 32Bit Amiga 3000 but used the same OS (Operating System), CPU (16bit 68000 @ 7.14 Mhz), amount of memory and the same 16Bit arcutecture (design) as the Amiga 500.

Tak jakbym miał kawałek A3000 pod czarną maską :)

[#28] Re: Modyfikacje CDTV

@Skotos, post #27

[#29] Re: Modyfikacje CDTV

@Skotos, post #1

Witam,

w takim razie się cos nieco też pochwalę.
Swoją CDTV kupiłem około 4 lat temu na Allegro w wersji standart - był to resentyment po mojej pierwszej Amidze CDTV kupionej w połowie lat 90.
Od tamtej pory Amiga przeszła wiele zmian.
Co w niej piszczy :) :
- procesor Motorola 68000 P10 (a P8),
- dodatkowa pamięć firmy ELbox 2 MB z zegarem + specjalny przełącznik żeby zegar pracowął normalnie,
- przełącznik kickstart firmy MicroLuc - 1.3 - 3.0 (przełącznik obsługuje CDROM pod 3.0),
- SCSI TOMS z dyskiem 1 GB Segatte,
- przełącznik CDROM / A 500,

Kiedyś posiadałem jeszcze interfejs IDE do A 500 / CDTV z dyskiem 2,5 cala.

Ostatnio planowałem zakupić DVD SCSI tzw. "szczelinowe" i zamienić wysłuzony (ale na chodzie) orgnialny CDROM.
Acha mam na zbyciu jeden kontroler SCSI TOMS z taśmą i dyskiem twardym. Jak ktoś chce niech da znać na maila: m.kozminski@mmj.pl

W planach mam budowę strony poświęconej CDTV.... Czy ktoś też ma taki pomysł na www ?

[#30] Re: Modyfikacje CDTV

@mmaaxx, post #29

Kiedyś posiadałem jeszcze interfejs IDE do A 500 / CDTV z dyskiem 2,5 cala.

Opowiedz coś wiecej o tym interfejsie: producent, instrukcje, sposób podłączenia, itp. - bo jeszcze nigdy sie nie spotkałem z takim urządzeniem dla CDTV.

W planach mam budowć strony poświćconej CDTV.... Czy ktoś też ma taki pomysł na www ?

Od lat nosze sie ze stworzeniem... Ale jak zobaczyłem cdtv.uk.org to nie bardzo wiem czy aż tak dobrą dałbym rade. Mają tam naprawde dużo informacji.

Może dałoby sie taki serwis z tym co sie prztłumaczy + własne doświadczenia po polsku spisać i wystawić,np. jako podserwis ppa.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem