[#1] Osprzęt do CD 32- co lepsze?
Witam!
Mam kilka pytań, ale chodzi mi w szczególności o odpowiedzi osób, które mają sprzęt, o który zapytam. Nie chcę bazować wyłącznie na artykułach, bo z nimi to różnie bywa. Niby wszystko jest cacy, a w praktyce jak się podłączy , to nie jest już tak różowo. Kupiłem sobie CD 32 i planuję dokupienie promodule.
1. Czy ta przystawka działa poprawnie z wszystkimi stacjami dyskietek od PC. W MA czytałem, że niby nie, ale lepiej spytać, bo mam dwie sprawne w domu (soniaki).
2.Warto inwestować w koprocesor (gry go wykorzystają)?
3. Więcej niż 8 mb fastu chyba ta przystawka nie zobaczy?
4. Czy poprawnie działa interfejs klawiatury w tej przystawce?
5. Jak się sprawują pady Boomerang Lux?
6. Czy przełącznik mysz/pad działa bez problemów w CD 32?

Pozdrawiam
[#2] Re: Osprzêt do CD 32- co lepsze?

@ender, post #1

1.Ja miałem TEACa,chodził bezproblemów
2.Hmm...Koproc do gier raczej nie potrzeby,choć chyba Quake wykorzystuje FPU
3.Nie,max to 8MB
4.Tak
5.Nie mam pojęcia,używałem standardowego od CD32
[#3] Re: Osprzêt do CD 32- co lepsze?

@waldiamiga, post #2

co-processor na pewno ci sie przyda jesli masz zamiar odpalac 3d gry jak Gloom Deluxe, Alien Breed 3D, widoczne przyspieszenie.
[#4] Re: Osprzêt do CD 32- co lepsze?

@PaperMario, post #3

Ja na Twoim miejscu zapolowałbym na SX-1 albo jeszcze lepiej na SX-32...

[#5] Re: Osprzêt do CD 32- co lepsze?

@OSH, post #4

promodule jest porownywalny z SX-1, jakosciowo i cenowo, SX-32 to wiecej mozliwosci i duuuzo wyzsza cena + dosc ciezko go dorwac.
SX-32 Pro jest prawie nie do zdobycia.
[#6] Re: Osprzêt do CD 32- co lepsze?

@PaperMario, post #5

Niestety masz rację. Ostatnio te, które były na Ebay kosztowały około 800zł + przesyłka i były bez procesorów i koprocesorów. Trochę mnie to zdziwiło, bo myślałem , że sx 32 miały w komplecie 030/40 lub 030/50, tak czytałem w MA. Szczerze, to chodzi mi po głowie opcja jakiejś szalonej przeróbki promodule lub sx 32(gdybym trafił za 500zł) tak żeby mieć zainstalowany MC68EC060/75 przynajmniej lub lepiej pełny 060/50 i 64mb ram. Wyobrażam sobie AB3D II jakby wykrył procka. Mam nadzieję, że AB3D II wykorzystuje akiko, bo wiem, że niektóre gry niestety nie korzystały z tego układu (co za marnotrastwo).

Ostatnia modyfikacja: 16.08.07 19:28
[#7] Re: Osprzêt do CD 32- co lepsze?

@waldiamiga, post #2

Nie będę zakładał nowego wątku. Jak jest z czytaniem przez CD 32 nagrywanych płyt? Chciałbym sobie wypalić produkcję Team 17 i tak sie zastanawiam, czy konsola zobaczy płytkę. Podobno promodule rozwiązuje problem? A nagrywać to chyba tylko z prędkością x2?
[#8] Re: Osprzêt do CD 32- co lepsze?

@ender, post #7

wiesz, akiko wcale tak nie pomaga, poniewaz chunky 2 planar conversion jest w uzyciu przez bardzo krotki czas, juz bardziej pomoze ci fast ram ktore da ci wlasnie rozszerzenie.
[#9] Re: Osprzêt do CD 32- co lepsze?

@ender, post #7

Moja lyka wszystko, jest gola. Co do akiko to nalezy odwrocic proporcje,piszesz ze niektore nie korzystaly, natomiast z gier ktore to wykorzystywaly kojarze tylko Microcosma i Gloom Deluxe.

[#10] Re: Osprzêt do CD 32- co lepsze?

@Fazior, post #9

Szczerze się przyznam, że wniosek ten w dużej mierze oparłem na recenzjach niektórych gier, gdzie szumnie pisano: "Widać, że nie wykorzystano układu akiko i stąd takie rozpikselowanie" (tak to jakoś brzmiało - recenzja AB3D w MA). Jak przeglądam na Lemonie niektóre gierki, to się aż łza kręci. Niektóre gry mają tak piekną grafikę (moim zdaniem), że szok. Jak oni to robili.
[#11] Re: Osprzêt do CD 32- co lepsze?

@ender, post #10

a ktore gry masz na mysli?
AB3D wygladal ok(daleko jednak do pieknej grafiki), ale pamietaj ze grasz w bardzo malym okienku, a gra praktycznie jest niegrywalna bez dodatkowej pamieci, zwalnia ze szok, nie wiem jak ja moglem w to grac na golej cd-32 w 1995 roku
gloom z drugiej strony byl wystarczajaco plynny bez dodatkowych rozszerzen, i jest moja ulubiona gra doom'owa na amige.
Gloom Deluxe wymaga SX-32 Pro (68030/50mhz/mmu/fpu) do plynnej gry w pelnym oknie na max detalach, ale jest tego wart ^_~

Ostatnia modyfikacja: 17.08.07 06:07
[#12] Re: Osprzêt do CD 32- co lepsze?

@ender, post #7

Mnie czyta narywane x4 i x16, a mam gołą CD32.
Jak już zdobędziesz przystawkę to może będziesz miał zaślepkę złącza rozszerzeń na zbyciu?
[#13] Re: Osprzêt do CD 32- co lepsze?

@ender, post #6

rozkład połączeń 68030 jest zupełnie inny niż ten stosowany w 68040 i 68060, nie jest możliwa wymiana 030 na 040, czy 060
a co do ilości pamięci, to SX32 Pro ma chyba możliwość obsługi więcej niż 8 MB, natomiast przystawki bez własnego CPU na bank będą miały max 8 MB - wynika to z możliwości 68EC020 i konstrukcji CD32
[#14] Re: Osprzêt do CD 32- co lepsze?

@Jaszczur, post #12

Jak zdobędę sx 32 w rozsądnej cenie, to pewnie tak, ale to nie takie łatwe.
[#15] Re: Osprzêt do CD 32- co lepsze?

@wali7, post #13

Wielka szkoda, że nikt nie pomyślał i nie zrobił takiej przystawki 060/50 do tej konsoli.
[#16] Re: Osprzêt do CD 32- co lepsze?

@PaperMario, post #11

Włączyłem Fears i prędkośc niby (krótko tetowałem)ok, ale grafika taka sobie. Wisziałem screeny Death Mask i wizualnie prezentuje się dużo lepiej.
Chyba na nią zapoluję.
[#17] Re: Osprzêt do CD 32- co lepsze?

@ender, post #16

Heh Death Mask to raczej średni doomiak ze względu na brak plynności ruchu. Obracasz sie tylko o 90 stopni a i poruszanie sie przód/tył też odbywa się o stałą wielkość. W Fears coprawda nie lupalem (slinilem sie do screenow w MA, nie miałem wtedy agi:) ) ale to chyba pierwszy amigowy doomiak z prawdziwego zdażenia. No chyba że Za Żelazną bramą było pierwsze, nie pamięam:).

[#18] Re: Osprzêt do CD 32- co lepsze?

@ender, post #16

napisz do Genesi moze zrobia karte na bazie Efiki do CD32 OK

[#19] Re: Osprzêt do CD 32- co lepsze?

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #18

Wolałbym do DCE żeby zrobili sx 32 z 060/50. ok, racja
[#20] Re: Osprzêt do CD 32- co lepsze?

@wali7, post #13

Tak się zastanawiam, w jaki sposób uzyskać na cd 32 najlepszy obraz?
Kupno monitora amigowego raczej nie wchodzi w grę, no i jak go podłączyć bez przystawki z gniazdem video? Przeglądam na allegro oferty kabli
s-video > scart i zastanawiam się czy coś takiego zadziałałoby z Cd 32?
1. http://www.allegro.pl/item225041126_kabel_euro_s_video_jack.html
http://www.allegro.pl/item223190363_przewod_s_video_svideo_svhs_s_vhs_euro_scart_1_2m.html

Ma ktoś podłączone CD 32 do telewizora inaczej niż przez cinch?

A co ze scandublerem wewnętrznym da się go zainstalować i czy jest sens?
[#21] Re: Osprzęt do CD 32- co lepsze?

@ender, post #19

zapomnij DCE nie umialo nawet zdiagnozowac co padlo w mojej poprzedniej BlizzardPPC, ktora pozniej naprawil Radek z AMIGO, a padl scalak z flaszka.

[#22] Re: Osprz?t do CD 32- co lepsze?

@ender, post #1

Witam .
Co do pytania nr. 5 odpowiem ci tak :
Te pady to kicha z ,brackim oboje mamy swoje cd32 z tym ze ja mam orginalnego pada a on boomeranga.I gdybym nie musial to bym nigdy sie na niego nie zdecydowal ani nie zamienil.Co do dzialania to maja one problemy z uzyskaniem kierunku np. gora prawy albo gora lewy itd. Wynika to z lipnego wykonania wewnatrz pada tych klawiszy z kierunkami . Niestety jak na moj lep nie do poprawienia. Zalatwilem mu pada od segi megadrive 2 na irde i na tym sobie pyka ale z wykozyswtaniem tylko 2 fireow ;(.Jakosc wykonania o niebo lepsza ale nie ma mozliwosci wykozystania wszystkich guzikow jak np. start .Oraz brak klawiszy dodatkowych jakie mamy np . cd32 na przodzie pada po prawej i polewej.
Co do czytania plytek to obie konsolki lykaja wszystko co wypalone i na wszytkim ;].
[#23] Re: Osprzêt do CD 32- co lepsze?

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #21

SX-32 Pro mozesh naladowac pamiecia yak chcesh, nawet 128mb ram'u.
co do death mask, gra slaba i to nawet nie doom, ogladash praktycznie statyczne screen'y, a nie trojwymiarowe srodowisko.
jesli nie grales, zalatw sobie gloom'a, swietny klimat, AB3D jest takze bardzo dobry ale bez fastu nie podchodz(w gloom'ie tesz sie przyda na dobra sprawe).
behind the iron gate bylo dobre, zagrywalem sie w to na ami 500, to tesz raczej nie doom, lecz o wiele lepsze niz okropny death mask.
fears jest taki sobie, niezbyt ciekawy.
breathless jest bardzo dobry ale bez accelleracji to bedzie to chodzilo poklatkowo pewnie.
aha I AB3D II o ktorym wspomniales, wymaga patch'a do pelnej plynnosci na full detalach i max oknie na 68060/mmu/fpu, wiec raczej mozesz zapomniec, choc na 68030 dziala ok przy srednich detalach.
CD-32 to swietna konsola, bardzo niedoceniana, ma duzo naprawde fajnych gier, i przystawka z hdd naprawde sie przydaje poniewaz mozesz odpalac whdload, ktory jest niezastapiony.
[#24] Re: Osprzęt do CD 32- co lepsze?

@ender, post #20

do Euro z S-Video obraz jest lepszy, bo np kolory nie rozlaza sie jak z kompozytu.

[#25] Re: Osprzêt do CD 32- co lepsze?

@PaperMario, post #23

SX-32 Pro mozesh naladowac pamiecia yak chcesh, nawet 128mb ram'u.

Nieprawda! Do SX32 Pro mozna wlozyc max 64MB RAM.

Ostatnia modyfikacja: 17.08.07 20:57
[#26] Re: Osprzêt do CD 32- co lepsze?

@reactor, post #25

oczywiscie ze mozesz, znam ludzi ktorzy naladowali 128mb ramu w jednej kosci, przynajmniej tak mowili(uzywajac rubber bands, aby sie pamiec dobrze trzymala).
a co do obrazu video, kupujac SX-1 lub innego SX'a, otrzymujesz port RGB/VGA ktory zapewni ci najwyzsza jakosc obrazu, i nie bedziesz musial uzywac s-video ktore wyglada bardzo dobrze, jednak wiele gorzej w porownaniu z RGB/VGA.
[#27] Re: Osprz?t do CD 32- co lepsze?

@staiger, post #22

Ja kupiłem konsole z joyem, to już w ogóle padaka. Tak się zastanawiam, czy nie pokombinować:

a) w animarcie z wymianą portów na porty pc (oferują coś takiego) i podpina się myszki i joye od pc (jeśli niczego nie pokręciłem)

b) kupić jakiegoś pc-towego pada i przerobić sygnały w wtyczce ( chyba w jakimś MA widziałem taki schemat). Troche mało estetyczne, ale może skuteczne.
[#28] Re: Osprzêt do CD 32- co lepsze?

@PaperMario, post #26

oczywiscie ze mozesz, znam ludzi ktorzy naladowali 128mb ramu w jednej kosci, przynajmniej tak mowili(uzywajac rubber bands, aby sie pamiec dobrze trzymala).
Znasz wiecej niz jedna osoba ktora posiada SX32 Pro i kilka z nich wsadzila 128MB RAM do SX32 (mimo ze w dokumentacji jak byk jest napisane max 64MB)?!? No to szczesciarz z Ciebie ;)

...albo masz fantazje ;)

[#29] Re: Osprzêt do CD 32- co lepsze?

@PaperMario, post #23

Zgadzam się ta konsola jest niedoceniana, ja sam dopiero teraz ją doceniłem i dlatego przesiadam się z A1200. Niby CD 32 to "gorsza wersja A1200", bo dająca mniejsze możliwości rozbudowy, ale ja uważam, że wcale tak nie jest. Większośc gier była robiona z naciskiem na A500 i mało kto robił gry tylko pod aga. Wystarczy przejrzec net i zobaczyć jaki niewykorzystany potencjał (jeśli chodzi o tzw. starą szkołę gier) miał ten układ. RPG zrobione na agę, niczym się nie różnią graficznie od np. Tibii, w którą wszyscy kloniarze grają (tak jak mój kuzyn). Naprawdę to tej konsoli brakuje 060/50 lub 060/75 (nawet bez koprocesora) i przeżyłaby ona swój renesans. (Z nowym padem jak tu sugerujecie). Takie jest moje zdanie i stąd po nocach nie śpię, tylko marzę o zainstalowaniu najszybszej motorolki w CD 32. ok, racja
[#30] Re: Osprzêt do CD 32- co lepsze?

@reactor, post #28

Fakt w opisie SX 32 pro w MA pisało 64 mb. Wydaję mi się, że to by wystarczyło do wielu rzeczy, nie tylko do AB3D II, pod warunkiem posiadania najszybszej dostępnej klasycznej motorolki.

Ostatnia modyfikacja: 17.08.07 21:30
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem