kategorie: ANSI C, ARexx, C++
[#1] Edytor z podkreśleniem składni
Szukam edytora tekstowego, który zapisuje do zwykłego tekstu i podkreśla składnie skryptów shellowych. W sensie koloruje ją. Kojarzycie coś takiego? Fajnie jakby miało jeszcze kolorowanie niezamkniętych nawiasów, cudzysłowów, itd, dokańczanie tabem (rozmarzyłem się ).
[#2] Re: Edytor z podkreśleniem składni

@QkiZ, post #1

EdWord Pro 6. Nie jest to kombajn jak GoldEd, ale do podstawowych rzeczy wystarcza.

[#3] Re: Edytor z podkreśleniem składni

@forge, post #2

Dobry edytor. Mam go, a nie sprawdzałem czy ma tą funkcjonalność Sprawdzę.
[#4] Re: Edytor z podkreśleniem składni

@forge, post #2

Jakieś specjalne opcje masz ustawione aby kolorował składnie? Bo u mnie to nie działa.
[#5] Re: Edytor z podkreśleniem składni

@QkiZ, post #1

Sprawdź Annotate lub BareED. Być może któryś z nich posiada tę opcję.
[#6] Re: Edytor z podkreśleniem składni

@mailman, post #5

Tylko pamietaj , ze Annotate uzywa MUI wiec nawet na 030 bedzie sie ciezko tym operowalo - poswiecilem mu sporo czasu, zrobilem nawet plik ze skladnia do Hollywood ... ale potem odstawilem w niepamiec.

Jest jeden edytor FrexxEd, ktory ma ogromne mozliwosci, niestety jest cholernie ciezko cokolwiek zaczac - jest tam duzo plikow .quide jak co i gdzie wiec czytac mozesz i jesli masz czas to mysle ze tedy droga.

Tu jest jeden watek, ktory sam raz zaczalem o tym edytorze.
link
[#7] Re: Edytor z podkreśleniem składni

@QkiZ, post #4

Menu->Utils->Text Casing

Keyword File - > AmigaDOS.key
Keyword Casing - > FROM FILE
i ptaszek przy Colour Casing
1
[#8] Re: Edytor z podkreśleniem składni

@QkiZ, post #1

a microgolded?
1
[#9] Re: Edytor z podkreśleniem składni

@mailman, post #5

Sprawdź Annotate lub BareED. Być może któryś z nich posiada tę opcję.

Annotate ma podkręślanie składni, ale nie dla shella. W Aminecie nie znalazłem dodatku który by dodawał taką funkcjonalność.
BareED w ogóle nie ma takiej opcji.
Jest jeden edytor FrexxEd, ktory ma ogromne mozliwosci, niestety jest cholernie ciezko cokolwiek zaczac - jest tam duzo plikow .quide jak co i gdzie wiec czytac mozesz i jesli masz czas to mysle ze tedy droga.

Również nie ma takiej opcji. Dziwne są w nim ustawienia, coś a'la klucz wartość.
Menu->Utils->Text Casing

Keyword File - > AmigaDOS.key
Keyword Casing - > FROM FILE
i ptaszek przy Colour Casing

O, teraz lepiej OK
a microgolded

A skąd to wziąć? Gdzieś na necie czytałem, że autor udostępnił to na swojej stronie, ale jego strona już nie działa.
[#10] Re: Edytor z podkreśleniem składni

@QkiZ, post #9

[#11] Re: Edytor z podkreśleniem składni

@sand, post #10

Chciałem zapytać, czy w MicroGlodED można ustawić, tak jak w Cubic IDE aby podświetlał składnię, w moim przypadku AmigaDOS? Nie jestem programistą, ale lubię pisać sobie skrypty co czyniłem do tej pory z powodzeniem w systemowym EditPad. Jednakże spodobało mi się jak Cubic IDE podświetla składnię.

Sprawdziłem programy pojawiające się w tym wątku, ale żaden mi nie odpowiada. Pytanie czy normalnie można kupić pełną wersję Cubic IDE? Bo niektóre moje skrypty mają ponad 500 linijek. Strona działa prawidłowo, można pobrać demo, ale czy można nadal normalnie dokonać zakupu?

Z drugiej zaś strony cena chyba za duża, jeżeli chce to wykorzystać tylko do skryptów AmigaDOS. Nie wiem, może się mylę. Mam też inne pytanie, może nie powinienem... Ale czy ktoś za pewną opłatą podzielił byś je swoją pełną wersją?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem