Forum » PPA
[#31] Re: Ilu użytkowników?

@vimothep, post #29

A na temat Twittera kiedyś a teraz X sie nie wypowiem bo by mnie za bardzo poniosło.

Ja przez 13 lat sporo się nagadałem na Twitterze, lubiłem go, wiele razu mi pomógł. Jednak po wprowadzeniu przez Elona cenzury napisałem mu żeby sobie wsadził tego swojego Twittera, wylogowałem się, odinstalowałem aplikację i więcej tam nie pojawiłem. I nawet mnie nie ciągnie do powrotu, bo większość znajomych na których mi zależało zniknęła z Twittera.
2
[#32] Re: Ilu użytkowników?

@MDW, post #31

Jednak po wprowadzeniu przez Elona cenzury

Cenzura, szczególnie w tematach że tak powiem, światopoglądowych, była na Twitterze obecna jeszcze przed Muskiem.
4
[#33] Re: Ilu użytkowników?

@MDW, post #31

Ale gdzie konkretnie miał sobie tego Twittera wsadzić?
[#34] Re: Ilu użytkowników?

@kempy, post #32

Cenzura, szczególnie w tematach że tak powiem, światopoglądowych, była na Twitterze obecna jeszcze przed Muskiem.

Pewnie tak. Ja zupełnie nie śledzę organizacji i ludzi związanych z polityką, wojnami czy sportem więc tego nie doświadczyłem. Nie obserwowałem tak zwanych trendów, nie interesowały mnie polecenia. Mnie obchodziła tylko lista osób/firm/organizacji, którą sobie stworzyłem przez 13 lat, które są związane z tym co mnie interesuje, które pomogły mi wielokrotnie.
A po przejęciu Twittera przez Elona nagle nie mogłem obserwować/czytać tego kogo chciałem, nie mogłem pisać tyle ile chciałem, uciekło stamtąd większość moich znajomych. Elon przejął Twittera żeby ratować wolność słowa, a ja doświadczyłem samych ograniczeń. Wobec tego wraz ze zmianą nazwy z Twitter na X przestałem tego używać.

Można powiedzieć, że duchowym spadkobiercą starego Twittera jest Bluesky (bsky.app). Forma, zasady takie jak w najfajniejszych czasach Twittera. Tysiąc razy bardziej przystępne i wygodniejsze niż (mający kiedyś swoje 5 minut) Mastodon. Tylko, że na Bluesky nikogo nie ma. A to dosyć poważna wada społecznościówki. Ale jakby co tam jestem i czasem zaglądam tak dla zasady żeby wesprzeć tę ciekawą (z mojego punktu widzenia) platformę. Jednak szans na rozwój nie widzę.
[#35] Re: Ilu użytkowników?

@Daclaw, post #33

Pozostawiłem mu wybór. Ma kilka dziur w które może do tego celu wykorzystać. Na przykład może go sobie wsadzić w nos który tak ciągle zadziera.

Kiedyś mówiłem, że po likwidacji Facebooka nawet przez sekundę nie byłoby mi smutno, a po likwidacji Twittera nawet bym zapłakał. Ale gdy zniknęła z Twittera wiekszość osób, które mnie interesowały to nawet mi się szkoda nie zrobiło.

Ostatnia aktualizacja: 16.05.2024 15:21:25 przez MDW
1
[#36] Re: Ilu użytkowników?

@MDW, post #35

miał sobie wsadzić tam, gdzie pan może pana majstra w dupę pocałować!

Twitter - mi z kolei jakoś nigdy nie podszedł. A teraz to już w ogóle, jak te artykuły typu "chcesz czytać dalszy ciąg, to wykup abonament". x| W ogóle znaczna część stron w dzisiejszej postaci - z tymi swoimi natarczywymi okienkami, popupami czy jak to nazwać, które już warstwami zaczynają na dzień dobry zasłaniać treść właściwą - człowieka zniechęca, mówiąc delikatnie. I nawet jeśli wszystkie z tych warstw odsłonisz - nie masz pewności, że po przescrollowaniu kawałka nie wyskoczy kolejne, "zachęcające" do tego czy owego. głową w mur To jest po prostu dramat.
[#37] Re: Ilu użytkowników?

@snajper, post #36

W ogóle znaczna część stron w dzisiejszej postaci - z tymi swoimi natarczywymi okienkami, popupami czy jak to nazwać, które już warstwami zaczynają na dzień dobry zasłaniać treść właściwą - człowieka zniechęca, mówiąc delikatnie

I jeszcze jak chcesz je zamknąć, to w tym samym czasie wyskakuje reklama, która wszystko przesuwa i zamiast w krzyżyk naciskasz w natarczywe okienko. Każda otwarta strona pyta czy chcesz ciasteczko. Oczywiście odmowa kosztuje dodatkowe kilka kliknięć i skrolowanie, aby łatwiej było się po prostu zgodzić.

Coraz trudniej znaleźć coś w wyszukiwarce. Może to akurat dotyczy tylko sterowników czy starszych programów. Milion stron gdzie zamiast tego co wpisałem w wyszukiwarce, jest darmowy programik co mi to znajdzie i zainstaluje i przy okazji "ochroni" mój komputer. Bałem się, że robię się już stary i niedołężny, ale to chyba jednak internet się zmienia.

Twittera nigdy nie miałem. FB zaczyna mnie mocno irytować z powodów już tu wymienionych. Tak jakbym siedział przed TV, a o pilota biją się dwie małpy wciskając co chwile inny kanał, a do poprzedniego już nie da się wrócić. Wszędzie jakieś subskrypcje i rejestracje. Insta zainstalowałem, bo znajomi tam często coś wrzucają, ale otwieram tylko jak mam powiadomienie. Niestety nawet wtedy często wyskakuje mi jakaś losowa treść często z jakimiś siksami.

20 lat temu internet był lepszy i przystępniejszy niż dzisiaj, chociaż łącza często nie przekraczały 1Mbit/s czy po prostu nadeszła starość i czas "prosić wnuczka o pomoc"?

To jest po prostu dramat.

Może w końcu nadejdzie rewolucja? Jednak jak taki system się utrzymuje, to znaczy, że to działa.
[#38] Re: Ilu użytkowników?

@snifferman, post #37

Insta zainstalowałem, bo znajomi tam często coś wrzucają, ale otwieram tylko jak mam powiadomienie. Niestety nawet wtedy często wyskakuje mi jakaś losowa treść często z jakimiś siksami.

Jeżeli się nie będziesz udzielać, to Ci go automatycznie zablokują po chyba 6 lub 12 miesiącach. A jeżeli nie zweryfikujesz konta i nie potwierdzisz, że jesteś człowiekiem robiąc sobie zdjęcia i je tam wysyłając, to Ci konto skasują
1
[#39] Re: Ilu użytkowników?

@mailman, post #38

Mam konto powiązane w FB i automatycznie prosiło o wybranie zdjęcia na profil insta lub zrobienie nowego. Wiedzieli o mnie wszystko zanim założyłem konto. Chyba jestem już zferyfikowany, potwierdzony, przeszpiegowany. Oczywiście wszyscy znajomi z FB dostali powiadomienie, że się pojawiłem, a ja dostałem propozycje zaproszenia wszystkich co "znam" z FB.

Jak mi skasują albo zawieszą konto, to pewnie nawet się nie zorientuję.
Miałem podobnie z GG. Po zmianie komputera zapomniałem zainstalować AQQ. Jak mi się przypomniało, to okazało się, że nowa wersja jest płatna. No i tak zakończyła się przygoda z GG, bo oficjalny klient zamulał mi wczesniej starego laptopa i nie chciałem w to znowu wchodzić.

W dobie "przemian ustrojowych internetu" PPA moim zdaniem radzi sobie dobrze biorąc pod uwagę niszę i wiek użytkowników. Kiedyś szukałem pomocy przy naprawie C64 i polskie fora jakie znalazłem miały małą aktywność. Możnaby było na nich dopisać skrypt wyświetlający na ekranie spritea przelatującego suchego krzaka jak w westernach.

Retro PCty chyba teraz zdobywają popularność. Sam zacząłem skupywać sprzęt zanim stanie się niedostępny. Wynika to chyba z przeszłości gdzie z innych platform kierunek był jeden i PCty mają największą liczbę użytkowników. Dla niektórych jednak pierwsze 64 bitowe CPU są jako retro, a ja wciąż używam laptopa z i7 gen1 na codzień.

Może jako moderator forum masz lepszy pogląd na aktywnośc na PPA. Czy mi się wydaje, czy użytkownicy z największym stażem na forum coraz mniej się udzielają? Wielu, których pamiętam już tutaj nie widuję. Dinozaury wymierają(w przenośni, bo jak kiedyś sprawdzałem to konta i logowania były, ale brak aktywności na forum)
[#40] Re: Ilu użytkowników?

@_DiskDoctor_, post #1

Dobra, to zmieniam prośbę. Niech będzie to 12 miesięcy.

Ja bym chciał zobaczyć taki wykres: 2015-2024.
[#41] Re: Ilu użytkowników?

@snifferman, post #39

Nikt z nas nie interesuje się taki rzeczami - szkoda czasu. Moim zdaniem "dinozaury" cały czas są i obserwują. Nie są jednak aktywni. Ja sam kiedyś bardzo dużo komentowałem, ale obecnie życie już na to nie pozwala. Ludzie nie robią się młodsi, lecz starsi. Jak piszesz, należy cieszyć się, że forum nadal żyje i nie wpychamy tu namolnych reklam i innych dziwactw. Klasyk - jak Amiga :D
12
[#42] Re: Ilu użytkowników?

@MDW, post #34

Można powiedzieć, że duchowym spadkobiercą starego Twittera jest Bluesky (bsky.app). Forma, zasady takie jak w najfajniejszych czasach Twittera. Tysiąc razy bardziej przystępne i wygodniejsze niż (mający kiedyś swoje 5 minut) Mastodon. Tylko, że na Bluesky nikogo nie ma.
Bo np. ja i wiele znanych mi osób poszliśmy z Twittera i Facebooka na Mastodona właśnie. Bluesky ma ten sam problem co Twitter – jest aplikacją scentralizowaną. Więc ktoś ją może przejąć. Mastodon jest rozproszony i nie da się tego zrobić, bo każdy może sobie postawić serwer.
1
[#43] Re: Ilu użytkowników?

@Krashan, post #42

jest aplikacją scentralizowaną.

No właśnie podobno nie jest scentralizowany, a mimo to wygodny w użytkowaniu tak jakby był.
Na Wikipedii jest napisane:
"Bluesky, also known as Bluesky Social, is a decentralized microblogging social platform"
https://en.wikipedia.org/wiki/Bluesky_(social_network)
[#44] Re: Ilu użytkowników?

@MDW, post #43

Ale jeżeli już czytamy artykuł w Wikipedii, to... As of 2023, Bluesky operates its own official network, Bluesky Social, a centralized service [...]. Czyli protokół jest otwarty i ma potencjał na bycie zdecentralizowanym, jednak póki co jest tylko jeden serwer. Bo nie słyszałem, żeby w 2024 się cokolwiek zmieniło. Natomiast Mastodon ma setki, jeżeli nie tysiące, serwerów.
[#45] Re: Ilu użytkowników?

@Krashan, post #44

Ja czytam tylko początki tekstów. szeroki uśmiech
Czyli dlatego jest taki wygodny i nie ma tego wieloserwerowego bałaganu.

Ostatnia aktualizacja: 19.05.2024 15:16:08 przez MDW
[#46] Re: Ilu użytkowników?

@MDW, post #45

Nie wiem czym miałby się objawiać "wieloserwerowy bałagan". Używam Mastodona od ponad półtora roku i nie odczuwam żadnego bałaganu... Wręcz przeciwnie, na "ścianie postów" jest idealny porządek. Dokładnie to, co chcę tam widzieć.
[#47] Re: Ilu użytkowników?

@Krashan, post #46

Chodziło mi raczej o sposób zakładania konta i to co się widzi. Gdy już działa to pewnie jest ok. Ale słyszałem, że wielu uciekinierów z Twittera odstraszył niejasny sposób wejścia do świata Mastodona. Ja nie próbowałem więc tylko powtarzam.
Forum » PPA
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem