kategoria: A600
[#1] Karta Furia, kickstart 3.1
Witam
Po rozczarowaniu jakim był zakup karty XT turbo postanowiłem zainwestować w furię.
I tutaj pojawił się problem.Moja Amiga nie chce wystartować z kickstartem 3.1 i furią,po włączeniu nawet nie słychać stacji dyskietek.Dodam że na kicku 2.0 wszystko smiga elegancko.A co najciekawsze po wyjęciu karty Amiga odpala bez problemu na tej samej kosci 3.1.Testowane na dwóch różnych przyjaciółkach.Gdzie może być problem?
[#2] Re: Karta Furia, kickstart 3.1

@Rysiek1908, post #1

Z czym było związane rozczarowanie? Bo XT to super rozwiązanie mając sprecyzowane oczekiwania i świadomość czym jest i czym nie jest

Ktoś tak napisał na EAB, ale tu chodziło o Kicka 3.1.4:
Alie, i had the same issues as you did booting my Furia with 3.1.4. I had to disable caches or the machine would hard lock at boot with the IDE LED stuck on.
The problems were fixed when I updated the card to the latest firmware. Mine is an older white pcb version purchased from Lotharek’s site directly about 2 years ago.

Ostatnia aktualizacja: 07.11.2024 15:25:38 przez Jacques
[#3] Re: Karta Furia, kickstart 3.1

@Jacques, post #2

A z tym że działała na tylko jednej z moich amig(niestety tej z popalonymi na płycie glownej ścieżkami od dźwięku) i po jakimś czasie przestała działać sama z siebie.Nie mówię że to jakaś tandeta.Mam poprostu źle doświadczenia.
[#4] Re: Karta Furia, kickstart 3.1

@Rysiek1908, post #3

To chyba miałeś problem z tym egzemplarzem i należało reklamować, ewentualnie z Amigami

Spróbuj wyłączyć cache w Early Boot Menu i zobacz czy Amiga z 3.1 i z Furią odpali.

Ostatnia aktualizacja: 07.11.2024 15:36:24 przez Jacques
[#5] Re: Karta Furia, kickstart 3.1

@Jacques, post #4

Mam Furię z kick 3.1 i wszystko działa bezproblemowo. Ja bym jeszcze przyjrzał się zasilaczowi, taki z epoki który miałem ze swoją 600-ką nie dźwigał czasami Furii i A600 zachowywała się dziwnie. Po serwisie u Sebastiana z RetroLab wszystko wróciło do normy, kupiłem też nowy zasilacz i tu nie było już żadnych problemów.
[#6] Re: Karta Furia, kickstart 3.1

@Rysiek1908, post #1

Mając kick2.0 wgraj programowo kick3.1.
Zobacz czy zadziała.
[#7] Re: Karta Furia, kickstart 3.1

@Jacques, post #4

Spróbuj wyłączyć cache w Early Boot Menu i zobacz czy Amiga z 3.1 i z Furią odpali.

Jak to zrobić jeśli komputer nie wstaje?
[#8] Re: Karta Furia, kickstart 3.1

@Rysiek1908, post #1

Moja Amiga nie chce wystartować z kickstartem 3.1

mam tak samo z Karta turbo A630,
dopiero się odpala jak jest podłączony dobrze skonfigurowany twardziel hdd/sd/cf
:)
[#9] Re: Karta Furia, kickstart 3.1

@Wankowicz, post #7

Przytrzymać oba przyciski myszy po włączaniu.
Bo jak nie wstaje, nawet power nie świeci?
[#10] Re: Karta Furia, kickstart 3.1

@Splavinho, post #5

Może to być kwestia fw karty turbo.
Jak zasilacz skoro na Kick 2.0 wstaje?
[#11] Re: Karta Furia, kickstart 3.1

@Jacques, post #10

Nie mam pojęcia, ale miałem generalnie podobne objawy, co prawda z kickiem 3.1. Z włączoną Furią komp wariował, był niestabilny, zaliczał zwiechy, czasami nie wstawał, odłączenie Furii powodowało że się uruchamiał normalnie, także np. z czystym rozszerzeniem 8Mb nie było problemu. Zmiana zasilacza (oraz naprawa starego) spowodowało że problemy z Furią zniknęły. Jak - nie wiem, ja jestem zwykły user, na elektronice się nie znam :) Może to zbieg okoliczności, ciężko mi powiedzieć
[#12] Re: Karta Furia, kickstart 3.1

@Splavinho, post #11

od dawna wiadomo, że Furia doprowadza amigowców do furii
xD
2
[#13] Re: Karta Furia, kickstart 3.1

@Cezarykl, post #12

hehe, u mnie aż tak nerwowo nie było, nowy zasilacz pomógł :D
[#14] Re: Karta Furia, kickstart 3.1

@Rysiek1908, post #1

Na kilka prób uruchomienia komputera jest jakiś progres.
Raz szary ekran i raz czerwony clown
Dodam że kick 3.1 40.063

Ostatnia aktualizacja: 07.11.2024 18:03:37 przez Rysiek1908
[#15] Re: Karta Furia, kickstart 3.1

@Rysiek1908, post #14

Udało Ci się wejść do early boot menu i wyłączyć cache?
Z czego wynika progres?
[#16] Re: Karta Furia, kickstart 3.1

@Jacques, post #15

Nie udało się wejść do boot menu.
Progres polega na tym że co kilka włączeń, pojawią się szary ekran.dodam że odpalam bez systemu bo czekam na gniazdo do karty SD.
[#17] Re: Karta Furia, kickstart 3.1

@Rysiek1908, post #16

To coś jest raczej nie tak. Potraktuj styki podstawki Kickstartu IPĄ lub jakimś kontaktem, podobnie z nogami Kickstartu, Motoroli na płycie i gniazdkiem Furii.
2
[#18] Re: Karta Furia, kickstart 3.1

@Rysiek1908, post #1

Gdzie może być problem?

W instalacji.
Wyciągnij kartę, oczyść nóżki procesora (włókno szklane, potem IPA) i zamontuj. Powinno pomóc.
[#19] Re: Karta Furia, kickstart 3.1

@Drakon, post #18

Mozesz mnie oswiecic na czym polega metoda z wloknem szklanym?dotychczas używałem tylko isopropanolu.
[#20] Re: Karta Furia, kickstart 3.1

@Rysiek1908, post #19

[#21] Re: Karta Furia, kickstart 3.1

@Jacques, post #9

Nie byłem świadom, że to działa na niesprawnym kompie.
[#22] Re: Karta Furia, kickstart 3.1

@Wankowicz, post #21

A kto napisał, że działa na niesprawnym? Chodziło o test i wyeliminowanie przypadku jak z zagranicznego forum, gdzie przy nowszym Kicku (i starszym fw Furii), cache CPU powodował zwiechy.

A u kolegi, który założył wątek, sytuacja sprzętowa kompów jest mocno podejrzana o problemy, skoro wcześniej takie były z XT, a teraz z Furią, to może jednak nie karty są problemem.

Ostatnia aktualizacja: 08.11.2024 10:27:54 przez Jacques
[#23] Re: Karta Furia, kickstart 3.1

@Jacques, post #22

Post #1. Komp nie wstaje, nie uruchamia się, cos nie działa. Ja to tak rozumiem. Jak komp nie wstaje to nie da się tez wejść do bootmenu.
[#24] Re: Karta Furia, kickstart 3.1

@Wankowicz, post #23

Komputer nie wstaje z Furią. Bez niej działa.
[#25] Re: Karta Furia, kickstart 3.1

@Wankowicz, post #23

No właśnie, coś nie działa, nie startuje, a jak i na którym etapie uruchamiania się nie było do końca doprecyzowane (tak samo jak to czy Amiga posiada HDD czy nie - tylko, że stacja nie klika).

To źle, że zasugerowałem test, żeby wykluczyć pewną opcję?
Przypierniczanie się dla samego przypierniczania normalnie.
[#26] Re: Karta Furia, kickstart 3.1

@Drakon, post #24

Jak dla mnie amatora to albo karta jest walnieta albo zasilanie jest za slabe.
[#27] Re: Karta Furia, kickstart 3.1

@Jacques, post #25

Napisałem wyżej, że nie mam HD bo czekam na adapter do karty SD, moja CF niestety nie odpala.Dzisiaj powinien przyjść więc usiądę wieczorem i ogarnę jakiegoś workbencha.co do uruchamiania kompa to tylko jedno bzykniecie stacji i tylko dodam jeszcze że wczoraj zaobserwowałem że kilka razy po włączeniu świecie się non stop klawisz caps lock którego nie dało się wyłączyć.po kilku takich przypadkach wszystko z klawiszem wróciło do normy.
[#28] Re: Karta Furia, kickstart 3.1

@Rysiek1908, post #27

Zrób to, o czym pisałem.
1
[#29] Re: Karta Furia, kickstart 3.1

@Drakon, post #28

Po robocie podjadę do sklepu i kupię tą szczoteczkę.
Dzięki
[#30] Re: Karta Furia, kickstart 3.1

@Jacques, post #25

To źle, że zasugerowałem test, żeby wykluczyć pewną opcję?
Przypierniczanie się dla samego przypierniczania normalnie.

Weź coś na uspokojenie ok? Nie widziałem co masz na myśli dopytałem, udzieliłeś odpowiedzi. Nie ma tu przypierdalania się.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem