Komentowana treść: A1200NG
[#1] Re: A1200NG
jak również złącze umożliwiające podłączenie fizycznej stacji dyskietek

To duży plus.
A500 maksi raczej nie będzie posiadać możliwość podłączenia stacji 880kB?
2
[#2] Re: A1200NG

@amikoksu, post #1

jak również złącze umożliwiające podłączenie fizycznej stacji dyskietek

Padają tu wyrażenia "Greaseweazle oraz DrawBridge". Jeśli w ten sposób będzie podłączona stacja dyskietek to wrażenia z użytkowania mogą być słabe.

Sam mam Greaseweazle 4.1 i przy pracy realtime z WinUAE stacja działa tak ze 4 razy wolniej niż w prawdziwej amidze. Kuleje zwłaszcza zapis i ogólnie praca jest kapryśna.
[#3] Re: A1200NG

@TomcioPaluszek, post #2

stacja działa tak ze 4 razy wolniej niż w prawdziwej amidze. Kuleje zwłaszcza zapis i ogólnie praca jest kapryśna.

Jeśli tak będzie i w tym przypadku, to nie dobrze. Tak czy owak czekam na A500 maksi i wówczas się zdecyduję. Jednak FDD to duży plus w tej zabawie.
3
[#4] Re: A1200NG
AGA jest?
[#5] Re: A1200NG

@KM_Ender, post #4

Czy ktoś obeznany w temacie wie czy na tym bedzie można postawić swój system 3.1? Czy tylko te dziwne amibencz?
[#6] Re: A1200NG

@KM_Ender, post #4

No przecież to A1200. Pytanie raczej czy obudowy będą ?
[#7] Re: A1200NG

@lukjan, post #6

Mają oryginalne układy i ARM robi tylko na turbo? To super.
1
[#8] Re: A1200NG
Sukcesem?
1
[#9] Re: A1200NG

@KM_Ender, post #7

Widać te układy jak byk. (link z newsa jakby nie było).
[#10] Re: A1200NG

@_DiskDoctor_, post #8

Tak twierdzą w dokumencie.
1
[#11] Re: A1200NG
Jeśli do tego urządzenia są sterowniki pozwalające z poziomu AmigaOS wykorzystać:
- USB przez Poseidona
- GFX przez Picasso96 (prócz tego będzie oczywiście emulować AGA)
- AHI do emulacji czegoś lepszego od Pauli
- Ethernet zgodny z SANAII
- (niekoniecznie) jest możliwość wykorzystania ARM natywnie (tak jak w przypadku np. ZZ9000), ew. emulacja PPC
- dysk twardy jest w normalnym RDB
- no i oczywiście można zainstalować normalny AmigaOS
to poważnie rozważyłbym kupno tego emulatora. Cena nie jest zaporowa.
Jeśli jednak jest to wszystko prostym ARMowym odpalaczem gierek z możliwością upchania tego w oryginalnej obudowie, gdzie USB służy jedynie do podawania adf i podpięcia myszy/klawiatury, to podziękuję... potrafię sobie zrobić sam lepszą zabawkę za lepsze pieniądze.

Ostatnia aktualizacja: 04.01.2025 13:27:19 przez wali7
3
[#12] Re: A1200NG

@Biegu86, post #5

czy na tym bedzie można postawić swój system 3.1

Tak!
1
[#13] Re: A1200NG

@wali7, post #11

gdzie USB służy jedynie do podawania adf

Nie, USB działa tak jak w Pc. Tą możliwość posiada A600GS.
[#14] Re: A1200NG

@djpiotrs, post #13

tak jak w pc/pegasosie/amidze z usb/amithlonie czy tak jak w Vampirze że tylko klasa HID?
2
[#15] Re: A1200NG
W zasadzie przed zakupem powstrzymuje mnie tylko fakt braku wyprowadzonego HDMI na tył obudowy...
3
[#16] Re: A1200NG

@karolb, post #9

Że niby jakie układy? Bo chyba nie chipset A1200
2
[#17] Re: A1200NG

@Jacques, post #16

To była moja sarkastyczna odpowiedź na pytanie czy ma układy..., a przecież wszystko widać na zdjęciu
1
[#18] Re: A1200NG

@karolb, post #17

No cóż, emotki jednak pomagają lepiej czytać sarkazm i ironię
1
[#19] Re: A1200NG

@Jacques, post #18

Racja OK

Zastanawia mnie dlaczego nie zrobili prezentacji video, pokazującej jak działa taka A1200NG.

Sprzęt w sprzedaży, a nie wiadomo do końca co i jak, choćby jeśli chodzi o działanie stacji dysków.

Ostatnia aktualizacja: 04.01.2025 16:22:38 przez karolb
2
[#20] Re: A1200NG

@karolb, post #19

Szczerość wrogiem zainteresowania
4
[#21] Re: A1200NG

@lukjan, post #6

No raczej będzie trzeba osobno sobie skombinować obudowę, klawiaturę, zasilanie itd. Jakieś dwa koła na to wyjdzie.
1
[#22] Re: A1200NG

@amikoksu, post #21

Czyli mniej więcej tyle co 1200 goła.
[#23] Re: A1200NG

@karolb, post #17

Zapytałem, bo nie widziałem. Pomyślałem, że może się nie znam i jednak są. Nie obrażam się, jakby co. Liczyłem na mały cud.
[#24] Re: A1200NG

@KM_Ender, post #23

Spoko :) Ja tylko chciałem zwrócić uwagę, że można sprawdzić linki w newsie. Nie chciałem obrażać i cieszę się że tak tego nie odebrałeś OK
[#25] Re: A1200NG

@KM_Ender, post #23

Gdyby tam były prawdziwe układy AGA, to opłacałoby się kupować to cudo tylko po to, aby je wylutowywać :)
1
[#26] Re: A1200NG

@wali7, post #25

To wolę Rpi5 kupić. I wsadzić w obudowę Amigi. Szkoda, że w fpga nie ma AGA. W sumie Rpi5 to na razie najlepszy wybór.
6
[#27] Re: A1200NG

@KM_Ender, post #26

Jak fpga nie ma Aga jak ma
https://github.com/MiSTer-devel/Minimig-AGA_MiSTer
[#28] Re: A1200NG

@wali7, post #25

Wylutowując zapłaciłbyś więcej za prąd niż to warte by było
[#29] Re: A1200NG

@markusg, post #27

Tutaj cały czas w koło jest to samo , bo tam nie ma AGA od Commodore i to jest be ... . Co by nie wymyślili i co by nie powstało to nie jest Amiga. To ma być postęp dla nas Amigowców a nie dla całego świata. A może .... szeroki uśmiech
2
[#30] Re: A1200NG

@djpiotrs, post #29

Jubi said: "no chipset - no real Amiga"
4
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem