Komentowana treść: OutRun - Amiga Edition
[#1] Re: OutRun - Amiga Edition
Mają ludzie zajawki i zacięcie. Zacząć to jedno ale dowieźć do końca. Szacun.
8
[#2] Re: OutRun - Amiga Edition
Wymagania straszne, ale kawał dobrej roboty OK
2
[#3] Re: OutRun - Amiga Edition
Staroć, ale fajny i według mnie lepiej wygląda niż na automacie.
3
[#4] Re: OutRun - Amiga Edition

@BenHur, post #2

Gdzie te "straszne wymagania"?
Straszne, to by były jakby wymagał Rangeroka G4 albo innego PPC. 040 to jest teraz w każdej Amidze... a jak nie, to se można to wyklikać pod UAE na komputerze za 50 PLN.
3
[#5] Re: OutRun - Amiga Edition
Mam nadzieję, że będzie gdzieś do pobrania gotowiec bez babrania się z wężami i cyganami.
1
[#6] Re: OutRun - Amiga Edition

@_arti, post #4

Właśnie. Typowa uwaga „powracających”.
Pod koniec lat 90 to już nie były „straszne wymagania”. To był standard wśród osób UŻYWAJĄCYCH Amig. Aż trudno uwierzyć, że przez ponad ćwierć wieku ktoś nie dorobił się jakiegoś Apollo 040 z garstką RAMu. Był moment, że takie karty kosztowały dosłownie nic. Zresztą dzisiaj to i tak nie ma znaczenia, bo są te różne tanie rozwiązania oparte na FPGa dające klasycznej Amidze procesor o absurdalnie wręcz nieziemskiej prędkości. Ale nie… to ma być A500 1MB, bo tylko taki model w tylko takiej konfiguracji został zaakceptowany przez „Polskie Stowarzyszenie Powracających”.

Ostatnia aktualizacja: 19.07.2025 18:49:59 przez MDW
7
[#7] Re: OutRun - Amiga Edition

@koczis, post #5

Jest na forum eab w wątku o grze.
Wersja whdload
5
[#8] Re: OutRun - Amiga Edition

@amikoksu, post #3

skoro działa na assetach z automatu to czemu ma wyglądać lepiej?
[#9] Re: OutRun - Amiga Edition

@koczis, post #5

Jest wersja WHDL w pewnym miejscu na pewnym znanym, międzynarodowym portalu amigowym.

EDYTA: Właśnie zauważyłem że kolega Norbert podał namiary.

Ostatnia aktualizacja: 19.07.2025 22:11:13 przez waldiamiga
1
[#10] Re: OutRun - Amiga Edition

@Norbert, post #7

Dzięki. Działa wyśmienicie. Tylko, że niezbędny jest kontroler z minimum dwoma przyciskami. Użyłem ustrojstwa bloototh i po bojach z myszką udało się uruchomić pada od ps4 (podróbki). Muzyka doskonała grafika porusza się z prędkością Test Drive na 030 40Mhz, ale gra się całkiem przyjemnie. szeroki uśmiech
[#11] Re: OutRun - Amiga Edition

@koczis, post #10

Nie grałem, ale w instrukcji napisane jest że obsługa gry klawiaturą jest zawsze włączona, więc i znajdziesz drugi przycisk pod klawiszem X
[#12] Re: OutRun - Amiga Edition

@koczis, post #10

Nie grałem, ale w instrukcji napisane jest że obsługa gry klawiaturą jest zawsze włączona, więc drugi przycisk znajdziesz pod klawiszem X
[#13] Re: OutRun - Amiga Edition

@Norbert, post #12

Trochę dziwne bo, spokojnie joystik na tę grę wystarczył by. Chyba, że czegoś nie wiem. Hamowanie wajcha w dół, gaz przycisk, lub wajcha w górę. No niby na Amigę, ale joye w Amidze w 99% obsługują jeden przycisk. Nawet Mortal Kombat o tym wiedział i dał radę.

Giery na klawisze to już raczej pod PC.

Ostatnia aktualizacja: 20.07.2025 00:13:54 przez koczis

Ostatnia aktualizacja: 20.07.2025 00:15:23 przez koczis
[#14] Re: OutRun - Amiga Edition

@Norbert, post #7

Testowałem póki co na Winuae. Z racji, że python jest mi obcy, to pobrałem WHDLoad. I odziwo działa mi to licho. Dopiero uruchomiłem z podkatalogu data wersję natywną i tam już działa to wyśmienicie płynnie. Jutro na A1200 przetestuję.

Ostatnia aktualizacja: 20.07.2025 00:19:42 przez tukinem
[#15] Re: OutRun - Amiga Edition

@tukinem, post #14

Fajna gra, a że masz TF1260 to powinno być całkiem super. szeroki uśmiech
[#16] Re: OutRun - Amiga Edition

@koczis, post #15

Racja. Sprawdziłem i na 1260LC śmiga zarówno pełna wersja natywnie, jak i WHDLoad. A pisano, że lepiej TF1230, niż TF1260LC... będę to stale powtarzać, że jednak nie warto. Jeśli by ktoś chciał, to mogę nagrać jak się sprawuje na tej turbince.
2
[#17] Re: OutRun - Amiga Edition

@michal_zukowski, post #8

Być może tylko mi się wydaje, no bo jest na Amidze.
[#18] Re: OutRun - Amiga Edition
Gra się bardzo dobrze (PiStorm32 3A). Jest szybko i responsywnie. Szkoda tylko, że jest tak jak zwykle "amigowo", czyli trzeba wybierać między muzyką a efektami dźwiękowymi.
1
[#19] Re: OutRun - Amiga Edition

@kempy, post #18

Wybieranie między muzyką a efektami dźwiękowymi na Amidze, to przecież nie była częsta praktyka.
2
[#20] Re: OutRun - Amiga Edition

@amikoksu, post #19

Amigowo to jest w komentarzach
Gra ma mieć mniejsze wymagania (A500 512ram) działać szybciej i oferować więcej kanałów audio niż sprzęt posiada OK
1
[#21] Re: OutRun - Amiga Edition

@KucBuc, post #20

Tia i na jednej dyskietce DD. XDD
1
[#22] Re: OutRun - Amiga Edition
Dziwne. Gra wygląda i zapieprza na zwykłym Sega Genesisie / Mega Drive. LOTUS też wygląda i zapieprza (oprócz trybu 2P) na zwykłej Amidze 500 z 1MB. A tutaj gościu chce AGA + 030/50 + Fast, a najlepiej 040 "z szybkim Fastem". Więc po co to komu? Zwłaszcza, że jak ktoś ma Rpi/PiStorma albo zwykłego Windowsa, to se oryginał szybciej zapuści.

Fajnie, ale jak się tego nie robi na A500 OCS 1MB (+ ew. CD-ROM), to IMO to jest sztuka dla sztuki.
3
[#23] Re: OutRun - Amiga Edition

@freak_outXP, post #22

Ty tak na serio czy uprawiasz trolling?
3
[#24] Re: OutRun - Amiga Edition

@freak_outXP, post #22

W OutRun jest wszystkiego trochę więcej jak w Lotus, ale wymagania i tak zawyżone.
1
[#25] Re: OutRun - Amiga Edition

@amikoksu, post #24

Dla przypomnienia, na Amigę jeden OutRun już był wcześniej i działał na A500. Kwestia tylko jak działał.

link

Ostatnia aktualizacja: 21.07.2025 07:53:28 przez mailman
1
[#26] Re: OutRun - Amiga Edition

@mailman, post #25

Amiga 500 trochę za słaba dla wersji arkade, ale też US Gold (Probe Software?) robił nie za dobre konwersje.
Warto dodać, że Amiga 500 to de facto rok 1985. Automat z grą OutRun to rok 1986. Ale w sumie też nie ma co porównywać komputerów do automatów do gier...

Ostatnia aktualizacja: 21.07.2025 09:11:25 przez amikoksu
1
[#27] Re: OutRun - Amiga Edition
Ja uwielbiam wersję z Xboxa Classic. No, ale to tylko na PPC/x86 Motka raczej nie da rady i dobra karta graficzna do tego. No i 2 Rulez.

OutRun

Ostatnia aktualizacja: 21.07.2025 09:32:55 przez KM_Ender

Ostatnia aktualizacja: 21.07.2025 09:33:40 przez KM_Ender
[#28] Re: OutRun - Amiga Edition

@mailman, post #23

Co jest trollingiem w wypowiedzi oznajmującej fakt, że OUTRUN chodzi 25-30fps na SMD/Genesis, LOTUS (1p) co najmniej podobnie (jeżeli nie 50/60fps) na A500 1MB? Gdzie tu trolling?
1
[#29] Re: OutRun - Amiga Edition

@freak_outXP, post #28

Prawdziwy port arcade to wersja na Segę Saturn.
[#30] Re: OutRun - Amiga Edition

@MisOr, post #29

No i co z tego? Wersja SMD/Genesis jest WYSTARCZAJĄCA IMO.

Ostatnia aktualizacja: 21.07.2025 12:44:56 przez freak_outXP
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem