kategoria: Karty procesorowe
[#1] Czy Blizzard 1230/50 mkIV może obsłużyć 64 MB FAST RAM?
Witam.
Posiadam A1200 z Kickstartem 3.1 (wersja 40.68) z nowszym scsi.device obsługującym partycje powyżej 4GB + kartę turbo Blizzard 1230/50 mkIV (CPU 68030 / FPU 68882 / MMU brak / 32 MB FAST RAM).

Mam 2 pytania:
1. Czy do tej karty turbo można podpiąć jednego simma 64 MB FAST RAM, aby ta karta obsłużyła taką pamięć?
2. Czy ta karta turbo obsłuży jednego simma 64 MB FAST RAM - bez żadnej ingerencji w elektronikę na tej karcie turbo?
[#2] Re: Czy Blizzard 1230/50 mkIV może obsłużyć 64 MB FAST RAM?

@krzysiekp41, post #1

Nawet 128mb
https://amiga.resource.cx/exp/blizzard1230mk4
kolejne na 128mb razem ze złączem scsi

Ostatnia aktualizacja: 13.09.2025 12:14:44 przez Norbert
1
[#3] Re: Czy Blizzard 1230/50 mkIV może obsłużyć 64 MB FAST RAM?

@Norbert, post #2

Po pierwsze ta moja karta turbo nie posiada Memory Management Unit (MMU) jako jednostki zarządzającej pamięcią. Program SysInfo wyświetla mi komunikat MMU 68030 (not in use).

Po drugie skoro brak MMU na tej karcie turbo, to czy faktycznie na tej karcie turbo bez problemu będzie obsłużony jeden simm 64 MB FAST RAM?
1
[#4] Re: Czy Blizzard 1230/50 mkIV może obsłużyć 64 MB FAST RAM?

@krzysiekp41, post #1

MMU masz (jest wbudowane w procesor) tylko nie jest raportowane bo nie masz zainstalowanej właściwej biblioteki. To raz. A B1230 Mk.IV obsługuje 128MB pamięci na sobie plus 128MB na rozszerzeniu SCSI jeśli je masz. W sumie 256MB. Ja mam dla przykładu 192MB (128+64) bo odpowiednio niski moduł 128MB jest teraz tylko teoretycznie do dostania.

Ostatnia aktualizacja: 13.09.2025 13:15:46 przez perinoid
1
[#5] Re: Czy Blizzard 1230/50 mkIV może obsłużyć 64 MB FAST RAM?

@krzysiekp41, post #3

Bo karty turbo nie posiadają MMU tylko procesory.
Wygląda na to, że Twoja 030 posiada MMU tylko jest nie załączone... Skopiuj sobie kickstart do pamięci Fast to załączy sie MMU i dodatkowe otrzymasz przyspieszenie pracy w środowisku WB. U Ciebie można dokonać tego, jak dobrze pamiętam, albo za pomocą pchełki BlizKick -a albo instalując bibliotekę MMU... Wszystko dostępne na aminecie.
[#6] Re: Czy Blizzard 1230/50 mkIV może obsłużyć 64 MB FAST RAM?

@perinoid, post #4

W zupełności wystarczy mi 64 MB FAST RAM na tej karcie turbo.

Czy możesz podać mi linka do kupna takiego odpowiedniego simma 64 MB FAST RAM, aby ta karta turbo bez problemu go obsługiwała?
[#7] Re: Czy Blizzard 1230/50 mkIV może obsłużyć 64 MB FAST RAM?

@Norbert, post #2

Z tymże czy ta karta turbo obsłuży jednego simma 64 MB FAST RAM umieszczonego tylko w tej jednej podstawce SIMM - bez żadnej ingerencji w elektronikę na tej karcie turbo?
[#8] Re: Czy Blizzard 1230/50 mkIV może obsłużyć 64 MB FAST RAM?

@krzysiekp41, post #7

Jeśli potrafi obsłużyć 128mb w jednym simmie i slocie to dlaczego nie miałoby obsłużyć 64 .
Opisane to jest w linku który podalem,.oraz w instrukcji do karty.

Dlaczego ci przyszło do głowy jakąś ingerencja w kartę ?
Szukałeś w ogóle w necie informacji o swojej karcie Blizzard ?
1
[#9] Re: Czy Blizzard 1230/50 mkIV może obsłużyć 64 MB FAST RAM?

@Norbert, post #8

Nie mam instrukcji do tej karty turbo.
Skoro bez problemu ta karta turbo obsłuży jednego simma 64MB, to podasz mi linka do kupna takiego simma, aby taki simm 64MB został wykryty?
[#10] Re: Czy Blizzard 1230/50 mkIV może obsłużyć 64 MB FAST RAM?

@krzysiekp41, post #9

Każdy SIMM 64MB zostnie wykryty. Natomiast nie każdy się zmieści w podstawce ze względu na kolizję z innymi elementami na akceleratorze. Musisz sobie to obczaić. Linków ci nie podam bo równie dobrze sam możesz poszperać po Allegro. Szukaj niskich kości, możesz sobie zmierzyć jak wysoka może być, żeby nie było konfliktu.
[#11] Re: Czy Blizzard 1230/50 mkIV może obsłużyć 64 MB FAST RAM?

@perinoid, post #10

Spoko, dzięki.
[#12] Re: Czy Blizzard 1230/50 mkIV może obsłużyć 64 MB FAST RAM?

@perinoid, post #10

I nie każdy SIMM będzie działać w trybie szybszego dostępu (ustawiane zworką). A warto mieć taki, bo dodaje szybkości karcie.

Ostatnia aktualizacja: 13.09.2025 19:27:23 przez Jacques
[#13] Re: Czy Blizzard 1230/50 mkIV może obsłużyć 64 MB FAST RAM?

@Jacques, post #12

nie każdy SIMM będzie działać w trybie szybszego dostępu (ustawiane zworką)

A to prawda. Ale, co ciekawe, nie każdy, który działa "na szybko", chce działać "na wolno" - taki mam założony. Tym niemniej - w ogóle zadziałać powinien każdy.
[#14] Re: Czy Blizzard 1230/50 mkIV może obsłużyć 64 MB FAST RAM?

@perinoid, post #10

Dodałem ogłoszenie w sprawie zakupu tego simma w dziale GIEŁDA. Szukałem takiego simma chyba po wszystkich polskich portalach aukcyjnych, ale nie znalazłem.:( Chciałbym kupić takiego simma tylko od kogoś z Polski. Zakup spoza naszego kraju odpada, bo można już nie otrzymać przesyłki.
Jeżeli ktoś z Was mieszkający w PL ma na zbyciu do sprzedania takiego odpowiedniego simma, to dajcie mi znać...
[#15] Re: Czy Blizzard 1230/50 mkIV może obsłużyć 64 MB FAST RAM?

@krzysiekp41, post #14

A spróbuj dać ogłoszenie na FB na taką grupę retro cośtam.

Tam jest ze 100 000 osób i różne graty się zdarzają.
[#16] Re: Czy Blizzard 1230/50 mkIV może obsłużyć 64 MB FAST RAM?

@_DiskDoctor_, post #15

Spoko, dzięki. Wezmę ten wariant pod uwagę.
1
[#17] Re: Czy Blizzard 1230/50 mkIV może obsłużyć 64 MB FAST RAM?

@krzysiekp41, post #14

Na olx ktoś sprzedaje taki simm i chwali się w opisie że pasuje do twojej karty turbo. Przypadek ?

Ostatnia aktualizacja: 13.09.2025 23:08:37 przez Norbert
1
[#18] Re: Czy Blizzard 1230/50 mkIV może obsłużyć 64 MB FAST RAM?

@Norbert, post #17

Tam widać na zdjęciu 4 simmy złączone ze sobą. Dzwoniłem tam. Gościu mówił, że chce 200 zł za jedną sztukę. To jakiś cwaniak, który szuka frajera. Ta cena to przesada. A ty jak sądzisz?

Czy to jest ta oferta na olx dotycząca simma 64MB w kwocie 200 zł za jedną sztukę?
[#19] Re: Czy Blizzard 1230/50 mkIV może obsłużyć 64 MB FAST RAM?

@krzysiekp41, post #18

Nie widziałem simma o którym mówicie, jednak miej świadomość, że simmy PS2 64 MB i większe są rzadkie, bo przy wielkościach od 64 MB używano o wiele częściej szybszych i tańszych DIMMów.
Po prostu duże SIMMy są b. rzadkie, a jednocześnie są poszukiwane do niektórych starych kompów, stąd ich absurdalnie wysoka cena.
[#20] Re: Czy Blizzard 1230/50 mkIV może obsłużyć 64 MB FAST RAM?

@krzysiekp41, post #6

Ciężko będzie znaleźć na "polskich portalach sprzedażowych". Ja swego czasu też szukałem takich pamięci do swoich kart. Na eBay jest do kupienia, wpisz sobie: keystron Amiga Blizzard 64 dostępne jest 10 sztuk. Musisz więc zdecydować: szukać niewiadomo ile na polskich portalach, czy kupić na eBay...
[#21] Re: Czy Blizzard 1230/50 mkIV może obsłużyć 64 MB FAST RAM?

@EndrjuDH0, post #20

Wczoraj już obczaiłem tą aukcję simma 64MB na eBayu. Do tej karty turbo mam aktualnie 32 MB FAST RAM, uzyskuję około 9.5 mipsów (test w SysInfo) i zauważyłem, że czasami to ledwo wystarcza albo w ogóle nie wystarcza do uruchomienia czegokolwiek - ze względu na niewystarczającą ilość pamięci RAM. Ten simm 64MB na eBayu zawiera 50-60 nanosekund i moduł niskoprofilowy (Low profile module).

Mam ostatnie 2 pytania:
1. Czy ten simm 64MB jest wystarczający do tej karty turbo czy są lepsze simmy o takiej pojemności?
2. Gdy użyję tego simma 64MB, to uzyskam wynik powyżej 10 mipsów?
[#22] Re: Czy Blizzard 1230/50 mkIV może obsłużyć 64 MB FAST RAM?

@krzysiekp41, post #21

Oj, to znaczy, że w ogóle nie wiesz co robisz. 32MB dla Amigi to już jest mnóstwo pamięci, więcej to overkill. Jeśli komputer ci marudzi o brak pamięci to chodzi mi o pamięć CHIP. Bez właściwej konfiguracji nawet 1GB FAST nie pomoże. Musisz zainstalować biblioteki/aplikacje, które przerzucą biblioteki i inne rzeczy z pamięci CHIP do pamięci FAST (nie podpowiem co bo nie pamiętam a moje Amigi w tej chwili są schowane ale na pewno ludzie podpowiedzą). A poza tym czasami nawet to nie wystarcza i np. niektóre dema należy uruchamiać tak, że odpalasz goły terminal, ładujesz ręcznie setpatch i demo (aczkolwiek to dotyczy raczej dużych produkcji na 060). Także - myślę, że nie masz co polować na 64MB bo problem masz gdzie indziej.
2
[#23] Re: Czy Blizzard 1230/50 mkIV może obsłużyć 64 MB FAST RAM?

@perinoid, post #22

Jeszcze jedno - zwiększenie pojemności pamięci nie wpływa na wydajność mierzoną w MIPSach, zwłaszcza w SysInfo. Zmianę może spowodować włożenie szybszej pamięci - ale to tylko jeśli ta co masz obecnie pracuje wolniej (zworka na Blizzardzie). Tylko tu decydujące jest opóźnienie przy dostępie do pamięci a nie jej pojemność.
[#24] Re: Czy Blizzard 1230/50 mkIV może obsłużyć 64 MB FAST RAM?

@perinoid, post #22

Na początek można doradzić FBlit - zwalnia pamięć chip i bardzo przyspiesza działanie grafiki w aplikacjach systemowych (w tym Workbench).
I zgadzam się z przedmówca - 32MB w Amidze to dla 99,9% zastosowań bardzo dużo i zdecydowanie wystarczająco.
3
[#25] Re: Czy Blizzard 1230/50 mkIV może obsłużyć 64 MB FAST RAM?

@krzysiekp41, post #21

Tak jak Koledzy napisali:
1. Simm który już posiadasz 32 MB jest wystarczający - uruchomisz na tym "prawie wszystko".
2. Po zakupie tego simm - 64 MB nie uzyskasz powyżej 10 tys mips.
3. Chcesz więcej mips? Trzeba będzie zmienić kartę na lepszą z szybszym procesorem.
4. Kartę którą posiadasz - jest to naprawdę fajna, bardzo kompatybilna karta. Ja bym jej nie zmieniał.
5. Zwróć uwagę po uruchomieniu Workbencha ile masz wolnej pamięci chip - ta pamięć jest potrzebna. Zwróć uwagę ile jest wolnej pamięci chip zanim klikniesz już na konkretną gierkę.
6. Może jak wchodzisz w poszczególne katalogi, jest tam tyle innych katalogów, z grami że przy otwartych wszystkich oknach brakuje pamięci chip?
[#26] Re: Czy Blizzard 1230/50 mkIV może obsłużyć 64 MB FAST RAM?

@perinoid, post #22

Z pamięcią CHIP jest taki problem, że te wszystkie nowoczesne systemy operacyjne dla A1200/A4000 (ulepszony Workbench) ładnie wyglądające graficznie z ładnymi ikonkami - po uruchomieniu zużywają ponad 1MB CHIP RAM. Później okazuje się, że niektóre gry AGA/ECS (bez dostępnej wersji WHDLoad) w ogóle nie uruchomią się albo uruchomią bez dźwięku. Z pomocą przychodzi tu tylko podstawowy Workbench bez żadnych "ulepszaczy". Gdyby A1200 miała fabrycznie 4MB CHIP RAM, to by nie trzeba było nic kombinować z różnymi narzędziami/programami w sekwencji startowej (startup-sequence).
Ja wiem, że 32MB FAST RAM to mnóstwo pamięci, ale kilka gier typu 3D zużywało mi prawie 30MB i było na styk. Zdarzały się też gry typu 3D jakie wymagały więcej niż 32MB FAST RAM, a procek 68030 niby wystarczał.
[#27] Re: Czy Blizzard 1230/50 mkIV może obsłużyć 64 MB FAST RAM?

@krzysiekp41, post #21

Z taką kartą 2x64MB RAM (druga kość RAM w module SCSI) wyciągam wg SysInfo 8,98 Mips (być może trochę spowalnia Indi MK III).
[#28] Re: Czy Blizzard 1230/50 mkIV może obsłużyć 64 MB FAST RAM?

@EndrjuDH0, post #20

Ja kupowałem 128MB do Blizzarda z eBay ze Stanów ale do tower’ka więc miałem mniejsze ograniczenia. Więcej niż 32MB potrzebne raczej np. do Lightwave’a aby mieć jeden większy blok pamięci do renderingu.
[#29] Re: Czy Blizzard 1230/50 mkIV może obsłużyć 64 MB FAST RAM?

@krzysiekp41, post #26

Czy masz tam uruchomionego FBlita? On znacząco redukuje zużycie pamięci chip, bowiem wiele jej funkcji przejmuje pamięć fast.
Do tego działa to dużo szybciej, bo poza główną funkcją FBlit (przejęcie funkcji blittera przez CPU, który w przypadku 68030 50 MHz jest kilka razy szybszy) wszystko co się dało, zostało przeniesione do fastu.
[#30] Re: Czy Blizzard 1230/50 mkIV może obsłużyć 64 MB FAST RAM?

@wali7, post #29

Musiałbym zobaczyć w startup-sequence czy jest tam zapisane uruchamianie FBlita. Dzięki za przydatne info.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem