[#1] Gry na HD bez WHDLoad na A600 (1 MB)
Potrzebuję gier które ruszają z dysku bez HD gdyż mam tylko 1 MB RAM. Oczywiście w grę wchodzą chyba tylko gry na 512 KB ;) Przy okazji przetestuję joya którego naprawiłem domowym sposobem, choć wiem że działa

Po starcie mam jakieś 690000 bajtów wolnej pamięci przy 4 kolorach. Jak tę ilość zwiększyć?

[#2] Re: Gry na HD bez WHDLoad na A600 (1 MB)

@jaa2, post #1

Dokupując 1 MB Chip RAM pod klapkę:

http://www.allegro.pl/item623073812_pamiec_1mb_amiga_600_okazja.html
http://www.ppa.pl/rozszerzenie.a603,7084;aktualnosci.html

Poza tym wystarczy przejrzeć tę stronkę i szukać gier z instalką na HD wymagających mniej niż 1MB RAM:

http://hol.abime.net/hol_search.php?af=A

Jeśli chodzi o takie gierki, to na pewno:

- Centurion
- Warlords
- chyba też Frontier (odpalał mi na Amidze CDTV w trybie CD gdzie nie było pełnego 1MB - wystarczy zgrać na HD z dyskietki plik Frontier) .

Jeśli chcesz sobie zwiększyć dostępną pamięć po załadowaniu AmigaOS z HD, to ustaw sobie liczbę wyświetlanych kolorów w Workbench na 2 (czarny i biały), oraz uruchamiaj zainstalowane na HD gry z poziomu shell 'a.

Pozdrawiam

Azzorek

Ostatnia modyfikacja: 04.05.2009 22:57:10

Ostatnia modyfikacja: 04.05.2009 23:39:47
[#3] Re: Gry na HD bez WHDLoad na A600 (1 MB)

@Azzorek, post #2

Właśnie chodzi mi o zwiększenie ilości wolnej pamięci z poziomu WB :) zmniejszenie kolorów powoduje że mam jakies 720000 B. Jakies inne triki?

[#4] Re: Gry na HD bez WHDLoad na A600 (1 MB)

@jaa2, post #3

Możesz spróbować zmniejszyć ilośc buforów dla fdd i hdd (jeśli masz kilka partycji, to każda ma osobny bufor w pamięci)
Zobacz co tam jeszcze uruchamiasz: MPC? VirusZ? Jakieś upiększacze/ulepszacze blatu? Goły WB w małej ilości kolorów zabiera b. mało pamięci.

Bez WHDload powinno działać Civilization.
[#5] Re: Gry na HD bez WHDLoad na A600 (1 MB)

@jaa2, post #3

Uruchom komputer bez startup-sequecnce (dwa przyciski myszy przy resecie) i napisz loadwb.
[#6] Re: Gry na HD bez WHDLoad na A600 (1 MB)

@jaa2, post #1

Ja jak miałem tylko 1Mb, to przeniosłem startup-sequence do katalogu głównego i zmieniłem mu nazwę na wb, stworzyłem sobie katalog RUN i tam robiłem skrypty uruchamiające każdą grę w których zazwyczaj było coś takiego

add44k ; zwalnia trochę pamięci
addbuffers df0: -10 ;nie pamiętam, czy to była ta liczba ale chodzi o to aby zostało 5 buforów dla stacji dysków
addbuffers dh0: -10 ; jak wyżej tylko dla HD
dh0:katalog_gry ; przejście do katalogu gry
endrun NAZWA_PLIKU_WYKONYWALNEGO_GRY ;uruchamia grę i zamyka automatycznie okno shella zwalniając trochę pamięci

ewentualnie jak nie było polecenia "endrun" to się stosowało coś takiego:
run NAZWA_PLIKU_WYKONYWALNEGO_GRY
endcli

Po takim zabiegu za każdym bootowaniem pojawiało się okno shella i jak chciałem WB to wpisywałem wb i się wczytywał workbench a jak grać, to wpisywałem run/NAZWA_SKRYPTU_URUCHAMIAJĄCEGO_GRĘ

W ten sposób udało mi się uruchamiać większość gier na 1Mb.

[#7] Re: Gry na HD bez WHDLoad na A600 (1 MB)

@rafgc, post #6

A właściwie, to czemu nie zrobisz sobie piggyback mod albo nie kupisz FASTU 1Mb na PCMCIA albo ruskiego?

Co do gier to pamiętam, że uruchamiałem:
secret of monkey island 1 i 2, goblins 3, goblins, kajko i kokosz, ufo: enemy unknown, flight of the amazon queen (pamięci na styk), dune 2, misja harolda, eksperyment delfin i pewnie kilka innych o których zapomniałem.

[#8] Re: Gry na HD bez WHDLoad na A600 (1 MB)

@jaa2, post #1

Przypomniałem sobie jeszcze:

- A-Train
- Ghenghis Khan
- Scorched Tanks
- Dungeon Master

Pozdrawiam

Azzorek

[#9] Re: Gry na HD bez WHDLoad na A600 (1 MB)

@rafgc, post #7

A jak ten ruski :) Fast się sprawuje?

[#10] Re: Gry na HD bez WHDLoad na A600 (1 MB)

@sebar27, post #9

Nie testowałem go na dłuższą metę, bo amigę włączam sporadycznie, no i mam go od niedawna,ale jak do tej pory nie widzę zastrzeżeń, na pewno lepsze to niż goły 1Mb albo 1Mb chip i 1Mb fast na pcmcia.

Ostatnia modyfikacja: 06.05.2009 16:49:30
[#11] Re: Gry na HD bez WHDLoad na A600 (1 MB)

@rafgc, post #10

A składał go kolega sam z gotowego PCB i kości czy kupił całość?
Ile taki rarytas kosztuje?

[#12] Re: Gry na HD bez WHDLoad na A600 (1 MB)

@sebar27, post #11

Wszystko, wyłączając PCB, które zlecałem firmie produkującej płytki, robiłem sam czyli programator i lutowanie elementów na płytce. Koszty części są zbliżone do kosztów ściągnięcia gotowego z Rosji albo i większę, ale nie potrafię dokładnie podać, bo robiłem 3 płytki i "straciłem" na tym ponad 400zł i kupę nerwów zanim zaczęło działać :).

Ostatnia modyfikacja: 07.05.2009 14:32:10
[#13] Re: Gry na HD bez WHDLoad na A600 (1 MB)

@rafgc, post #7

Może też coś takiego zrobię. Zastanawiam się nad 8 MB z Aminetu. Jak się wkurzę to zrobię.

Myślałem nad tym żeby wrzucić pliki gry na CF, dać jej nazwę dyskietki i podłączyć do PCMCIA i wtedy zbootować. Mnie się to na razie nie udało. Jest to w ogóle możliwe?

[#14] Re: Gry na HD bez WHDLoad na A600 (1 MB)

@Azzorek, post #8

Dzięki Azzorek, zaniedługo sprawdzę.

[#15] Re: Gry na HD bez WHDLoad na A600 (1 MB)

@jaa2, post #13

Jeśli to jest to samo rozszerzenie z aminetu o którym myślę (8MBOARD), to było ono zaprojektowane głównie do amig co mają procesor w obudowie DIP i wykorzystuje 30-pinowe simmy, czyli musisz przebudować układ płytki dopasowując do procesora PLCC i uwzględniając ułożenie simmów, bo jak zrobisz w pozycji pionowej, to nie zamkniesz amigi, no i nie jest ono autokonfigurowalne, czyli musisz używać addmem.

Nie wkurzaj się, bo za niedługo zrobię kilka pamięci po 5.5mb dla tych co nie chcą mieć zablokowanego PCMCIA, możesz też wziąć udział w mojej licytacji na allegro 4Mb ruskiego fastu po "przejściach" ;).

Aby uruchamiać coś z CF przez PCMCIA musisz stworzyć dyskietkę startową ze sterownikiem, gdzieś był wątek na PPA.PL na ten temat, ale nie wiem, który to był.

[#16] Re: Gry na HD bez WHDLoad na A600 (1 MB)

@jaa2, post #1

Ech. A nie lepiej po prostu dokupić jakie rozszerzenie pamięci? "Sześćestka (bardzo miły komputerek dla gracza) zawsze byla trochę niedowartościowana, no ale z czasem pojawily się "dopałki" z lepszym procersorem, proste rozszerzenia pamięci. I trochę tego jest na Allegro na przykład. I ceny wcale nie takie straszne. No i trochę, prócz "firmówek" hand made rozwiązań jest. I wcale nie jest to takie drogie, zaprawdę za niewielką kasę można dopalić A600. I po kłopocie...

Z szacunkiem
Des
Ps. Bo takie szukanie czegoś, co zadziala fajnie na "gołej" z HD bez WHDLoad, to trochę pod górkę i pod wiatr kombinowanie, prosta droga do zbrzydzenia sobie Amigi. No coś za coś, prawda? Sorry, ale wkurzają mnie takie wątki - "mam A500 bez roszerzenia pamięci i bym chcial odpalić na tym sprzęcie Scalę i Reala 3D, podłączyć genlocka, sampler i wpiąć to do magnetowidu, żeby zrobić czołówkę do filmu ze ślubu szwagra, znacie może jakieś sztuczki"?
Tak, jest jedna sztuczka - zafunduj sobie jakieś, najprostsze chociaż rozszerzenie.
Pps. http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=624740400

Ostatnia modyfikacja: 07.05.2009 19:14:26
[#17] Re: Gry na HD bez WHDLoad na A600 (1 MB)

@Des, post #16

DES, bardzo dobrze to ująłeś, że ludzie specjalnie robią sobie pod "górkę", ale czasami są wyjątki, bo ktoś może nie mieć zbyt wiele pieniędzy. Ja sam pamiętam jak przez ponad pół roku z trudem uzbierałem 80zł na amigę600, potem 30zł na dysk twardy i taśmę, no i cóż mi wtedy pozostało jak nie kombinowanie "pod wiatr"? Jednak wcale mnie to nie zniechęciło, bo miałem z tego frajdę, ze udało mi się uszczuplić wykorzystanie CHIPu na tyle, żeby odpaliła się jakaś gierka z HD. Teraz mam pracę, wydałem trochę grosza, ale zrobiłem sobie własne rozszerzenie pamięci (a jakbym nie zrobił to bym starał się kupić, tylko, że w Polsce z tym ruskim ramem to trzeba się pod szczęśliwą gwiazdą urodzić jak chce się je dostać) i jestem z tego faktu bardzo zadowolony.

[#18] Re: Gry na HD bez WHDLoad na A600 (1 MB)

@rafgc, post #17

Nie, no masz rację, ja doskonale rozumiem, że czasami można nie mieć nawet tej stosunkowo niewielkiej kasy na rozbudowę sprzętu. Sam dłuuuuugo i mocno się streszczałem, żeby 1260/50/ plus 64 mb ram se strzelić. Ale w tak zwanym międzyczasie nie wypłakiwałem się na forach, że coś mi tam nie "chodzi" bo mam mało pamięci i wolny procesor.
Jednak - w przypadku A600, to naprawdę - można odmówić sobie paru piw, paru paczek fajek w miesiącu.
Wiesz, no co innego, jak ściubisz kasę na sam komputer i najprostsze rzeczy do niego - taśmę, dysk... To inna sprawa zupełnie.
Ale jak się już tę, załóżmy, że Sześćsetkę ma, no to naprawdę... A te gry, o które Autor wątku pyta, to nie kosztują nic? Ze free się je sobie ściąga z sieci? Na moje oko, to trzeba za nie zapłacić, prawda?

Z szacunkiem
Des

[#19] Re: Gry na HD bez WHDLoad na A600 (1 MB)

@Des, post #18

Ale w tak zwanym międzyczasie nie wypłakiwałem się na forach, że coś mi tam nie "chodzi" bo mam mało pamięci i wolny procesor.

Dokładnie, właśnie o tym zdaniu zapomniałem w poprzednim poście - treściwie i do rzeczy.

Jednak - w przypadku A600, to naprawdę - można odmówić sobie paru piw, paru paczek fajek w miesiącu.

Oczywiście, zwłaszcza że cena rozszerzenia pamięci do A600 (5.5 lub 8mb) oscylująca w granicach 150-200zł (w zalezności od kursu walut i kosztów pocztowych) w porównaniu do takiego Blizza 060 jest bajecznie niska.

Ale jak się już tę, załóżmy, że Sześćsetkę ma, no to naprawdę... A te gry, o które Autor wątku pyta, to nie kosztują nic? Ze free się je sobie ściąga z sieci? Na moje oko, to trzeba za nie zapłacić, prawda?

Autor wątku zapewne zdaje sobie sprawę, że większość gier, które zostały wymienione, nie zostały jeszcze (i nie wiadomo, czy będą) udostępnione do użytku bezpłatnego i w świetle prawa używanie tych gier jest nielegalne prawda Panie jaa2? Niech autor wątku wypowie się czy zdaje sobie z tego, ale proszę nie róbcie tutaj śmietnika polemizując o piractwie, że nie można dostać itp., bo każdy z nas ma swoje a zdanie, a już nie jeden wątek udowodnił, że pomimo polemik dłuższych niż mur chiński, nikt nie zmienił swoich poglądów. Niemniej jednak, rozumiem, że większości tytułów nie można dostać w prosty sposób a czasem graniczy to cudem, ale nie zaszkodzi czasem po prostu od czasu do czasu przejrzeć np listę aukcji na allegro z amigowym softem i spróbować zalegalizować swoje ulubione gry, chociażby na pamiątkę, dla czystego sumienia albo by opuścić fanklub Gumboya. To tyle.

[#20] Re: Gry na HD bez WHDLoad na A600 (1 MB)

@Des, post #18

No niby mógłbym... Ale nie palę, nie piję to nie mam z czego pieniędzy odkładać :P

Tak na serio to zamierzam jakąś w dopałkę zainwestować ale jeszcze nie teraz.

Niestety, Des i rafgc mają rację. Ściągam to za free. Ale pomyślcie sami, gdybym tego nie robił to nie miałbym po co mieć Amigi. Stałaby tylko nieużywana, bo skąd miałbym wziąć soft?

[#21] Re: Gry na HD bez WHDLoad na A600 (1 MB)

@jaa2, post #20

Zatem zacznij pić i palić, będziesz mial z czego odkladać ;->
A co do softu - za psie grosze na Allegro dostaniesz legalne dyskietki z Workbenchem. Co chwilę ktoś sprzedaje, a chętnych do kupna nie ma. Z grami podobnie. Też sporo tego. I naprawdę - nie są to jakieś straszne pieniądze. Za parę dych można mieć i system, i cała masę legalnych gier.

Z szacunkiem
Des
Ps. A weź i porozglądaj się trochę po forum PPA. Co i raz pojawiają się wątki dotyczące prostego a taniego "dopalenia" A600.
O, masz - http://www.ppa.pl/forum_ppa/read.php?f=1&i=62777&t=62777

Ostatnia modyfikacja: 07.05.2009 23:31:00

Ostatnia modyfikacja: 07.05.2009 23:31:34
[#22] Re: Gry na HD bez WHDLoad na A600 (1 MB)

@jaa2, post #20

Jak już ściągać za free to może warto sprawdzić najpierw "rodzynki" z naszego serwisu, które co najważniejsze są naprawdę z free na własny użytek:

http://www.ppa.pl/rodzynki.html

Pozdrawiam

Azzorek

[#23] Re: Gry na HD bez WHDLoad na A600 (1 MB)

@Azzorek, post #22

Witam

Jeśli chodzi o legalne gry to ja bym dorzucił jeszcze sprawdzenie Back2Roots http://www.back2roots.org/ i Games-Coffer http://www.games-coffer.co.uk/index.php.

Pozdrawiam

[#24] Re: Gry na HD bez WHDLoad na A600 (1 MB)

@asman, post #23

To co jest na back2roots jest legalne? Ooooo a to ciekawe.... . To dać linki do naszego działu rodzynek i nic tylko zasysać ludzie!

Pozdrawiam

Azzorek

Ostatnia modyfikacja: 08.05.2009 16:04:17
[#25] Re: Gry na HD bez WHDLoad na A600 (1 MB)

@rafgc, post #6

Co zrobić żeby ten plik był wykonywalny? Przy próbie uruchomienia go wyłazi taki komunikat.

Plik ma postać:
add44k
addbuffers DF0: -25
addbuffers CF0: -20
addbuffers CF1: -25
addbuffers CF2: -25
CF0:WormsWORMS
endrun HDWORMS

[#26] Re: Gry na HD bez WHDLoad na A600 (1 MB)

@jaa2, post #25

execute "naped:/sciezka/plik" ?
[#27] Re: Gry na HD bez WHDLoad na A600 (1 MB)

@MisOr, post #26

albo dodac bit protekcji S
protect naped:sciezka/plik S add

wtedy nie trzeba pisac execute
[#28] Re: Gry na HD bez WHDLoad na A600 (1 MB)

@Norbert, post #27

Działa :) udało się uruchomić Settlersów. Istnieje jakiś sposób aby odpalić gry niedosowe?

[#29] Re: Gry na HD bez WHDLoad na A600 (1 MB)

@jaa2, post #28

niektore niedosowe maja instalki na jednej z dyskietek.
szukaj tez instalek JST i WHDLOAD. Mozliwe ze zadowola sie 1MB chip.
[#30] Re: Gry na HD bez WHDLoad na A600 (1 MB)

@Norbert, post #29

Tylko jak sprawdzić czy dana dyskietka ma instalkę... pod WB nie sprawdzę

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem