[#1] Amiga 500 z czerwoną diodą
Witam
Mam 2 Amigi, jedna jest z diodą Power czerwoną a druga z zieloną. Czym one się różnią?
[#2] Re: Amiga 500 z czerwoną diodą

@burzaxxx, post #1

Różnią się kolorami diod.

Benedykt Dziubałtowski

[#3] Re: Amiga 500 z czerwoną diodą

@burzaxxx, post #1

Jesli na klawiaturze jest rownierz znaczek C= zamiast klawiasz A
to jest to starszy model Amigi pewnie jeszcze z systemem 1.2
[#4] Re: Amiga 500 z czerwoną diodą

@burzaxxx, post #1

Wiekiem i wersją płyty głównej.
[#5] Re: Amiga 500 z czerwoną diodą

@Phibrizzo, post #3

Potwierdzam.

Ja widziałem taką sprowadzaną z Belgii. :) Starsza, z kickiem 1.2.

[#6] Re: Amiga 500 z czerwoną diodą

@burzaxxx, post #1

Ta z czerwoną diodą jest z punktu widzenia kolekcjonerskiego większym rarytasem. Jej wartość pieniężna jest automatycznie wyższa.
Czerwona dioda power przy przełączaniu filtra audio gaśnie, a w zielonej przygasa.
[#7] Re: Amiga 500 z czerwoną diodą

@C2H5OH, post #6

A na pewno była montowana fabrycznie a nie przez jakiegoś naprawiacza który tylko taką miał pod ręką ?

Pozdrawiam
[#8] Re: Amiga 500 z czerwoną diodą

@RadoslawF, post #7

Za amiga-hardware.com:

"Early versions of the A500 had a red power LED and a green floppy drive LED, whenever the audio filters were activated the power LED would switch off. This was later changed to a green power LED and amber floppy LED and again the power LED would be switched off whenever the audio filters were activated. In hind-sight this was probably not considered a sensible indication of the audio filters because the machine could appear to be switched off, even though it wasn't, so Commodore finally changed it so that the power LED was only dimmed when the audio filters were activated and this remained with the A500+."
[#9] Re: Amiga 500 z czerwoną diodą

@Daclaw, post #8

Widziałem wiele pięćsetek ale z zieloną gasnącą diodą - nigdy. Musiała być bardzo krótka seria tego typu Amig.
[#10] Re: Amiga 500 z czerwoną diodą

@C2H5OH, post #9

no to już jestem oświecony :)
dzięki za odpowiedzi !
jaka jest wartość takiej Amigi z czerwoną diodą z samym zasilaczem ?
[#11] Re: Amiga 500 z czerwoną diodą

@burzaxxx, post #10

Trudno powiedzieć, swego czasu odradzano zakup takich Amig z uwagi na Kick1.2 i stare układy w środku (problemy z rozszerzaniem chip ram).
Jeśli znajdziesz jakiegoś nawiedzonego kolecjonera z kasą, to może da za to więcej niż za zwykłą A500. Ale nie sądzę, aby cena przekroczyła 100 zł.
[#12] Re: Amiga 500 z czerwoną diodą

@wali7, post #11

Jeśli znajdziesz jakiegoś nawiedzonego kolecjonera z kasą, to może da za to więcej niż za zwykłą A500.

Jakoś nie sądzę, to nie jest jakiś wielki rarytas.
[#13] Re: Amiga 500 z czerwoną diodą

@Daclaw, post #12

też nie sądzę, stąd pisałem o "nawiedzonym kolekcjonerze" w początkowym etapie tworzenia "kolekcji" (jak np. ten gość co ma cały pokój zapchany przez kilkadziesiąt róznych amig) ;)
[#14] Re: Amiga 500 z czerwoną diodą

@wali7, post #13

100 to chyba prezsada, bo 2 takie sprzedałem po 20zł za sztukę :)
[#15] Re: Amiga 500 z czerwoną diodą

@burzaxxx, post #14

Toś frajer..
[#16] Re: Amiga 500 z czerwoną diodą

@Daclaw, post #12

nie jest. ma taka co najmniej jedna z klawiszem C=. nie wiem czy jaks inna tez nie ma czerwonej diody. zreszta zawsze mozna zmienic :)
[#17] Re: Amiga 500 z czerwoną diodą

@Daclaw, post #12

Jeśli znajdziesz jakiegoś nawiedzonego kolecjonera...

Znalazłeś
[#18] Re: Amiga 500 z czerwoną diodą

@TUPCOM, post #17

Ależ wykopałeś skamielinę.
Na allegro od dłuższego czasu pojawia się taka A500 z KS 1.2 i chyba nie może się sprzedać. Wartość wyłącznie dla kolekcjonera, który zapłaci więcej za mało widoczną anomalię i gorszą funkcjonalność.
Miałem taki model jeszcze w latach 80-tych, ale kiedy zaczęły się ukazywać programy, których nie dało się na niej odpalić, zamieniłem na nowszy model.
.
[#19] Re: Amiga 500 z czerwoną diodą

@rePeter, post #18

Jak bym to widział inaczej. Do zwykłej A500/500+ wsadzić czerwoną diodę zamiast zielonej i gitara Dla wymagających przerobić układ żeby gasła całkiem, chociaż to mnie nie kręci
Czerwona dioda ma świecić, żeby wszyscy na sali ją widzieli ok, racja Jak wreszcie uporam się z porządkowaniem swoich klamorów to tak właśnie zrobię OK
[#20] Re: Amiga 500 z czerwoną diodą

@Esio, post #19

Do zwykłej A500/500+ wsadzić czerwoną diodę zamiast zielonej i gitara Dla wymagających przerobić układ żeby gasła całkiem, chociaż to mnie nie kręci

Pójdź na całość,
włóż niebieską diodę i shakuj grafikę z rączką na nr wersji 1.4 ;)
.
[#21] Re: Amiga 500 z czerwoną diodą

@rePeter, post #20

Trochę Cie poniosło Amiga to nie pecet. Wiem, że czerwona dioda to nie wszystko. Ale pasuje do zielonej i po za klawiszem C= zalety starej Amigi się kończą. Uważam, że A500+ z 2MB Chip + RTC i 8MB FAST + kontroler IDE + HDD/CF + CD Slim(o ile da się to upchnąć), nie zapominając o w/w czerwonej diodzie power to był by zgoła ładniejszy egzemplarz od tych najbardziej oklepanych pięćsetek made in w/germany ślina
[#22] Re: Amiga 500 z czerwoną diodą

@Esio, post #21

Po pierwsze, jak Amiga tylko z czerwonymi diodami, no to możesz sobie przelutować. Ale jak ze znaczkiem C=, to nie podrobisz, bo to mechaniczna klawiatura i dlatego jest tak poszukiwana. Ja swoją A500 zdemontowałem i wrzuciłem klawiaturę do A1200 (roboty dużo, trzeba ciąć obudowę). Bo ta klawiatura jest najlepsza jaką Commodore montowało kiedykolwiek.
[#23] Re: Amiga 500 z czerwoną diodą

@Esio, post #21

Zgadzam się z Tobą.
Obecnie mam dwie amigi 500 z klawiszem C= i czerwonymi ledami POWER i CAPS LOCK. Cóż, że kicek to 1.2, cóż, że to i owo. Pamięć rozszerzyć i można grać z dyskietek (dzieci),a jak chcę czegoś więcej to podłączam A590 (które o dziwo nadal świetnie działa), w którym również jest rozszerzona pamięć i gra gitara. Jedno Wam powiem - klawiatura w tych amigach jest RE-WE-LA-CYJ- NA

Poszukuję kolejnego takiego egzemplarza.

:)
[#24] Re: Amiga 500 z czerwoną diodą

@TUPCOM, post #23

O żesz Ty, a może byś się z kolegami podzielił ? Też bym chciał taką. Jak tak dalej pójdzie to będziesz mógł sobie ściany ozdobić samymi Amigami Red LED Ogólnie to fajnie fajnie. Nie liczę na to, że namierzę taką i pozostaje mi zrobienie podróbki, która nie dorówna oryginałowi.
[#25] Re: Amiga 500 z czerwoną diodą

@Esio, post #24

[#26] Re: Amiga 500 z czerwoną diodą

@TUPCOM, post #25

Hehe bardzo śmieszne KLIK
[#27] Re: Amiga 500 z czerwoną diodą

@Esio, post #26

Tyż pikna :) To leżak czy egzemplarz eksploatacyjny? :)
[#28] Re: Amiga 500 z czerwoną diodą

@TUPCOM, post #27

Zaniedbany leżak, do generalnego czyszczenia. Mój nowy nabytek. Klawiatura już wypucowałem, teraz pora na resztę. Brak mi tylko wytłoczonego loga C= i romu 1.2. Klawiatura przyznam rewelacyjna. Commodore jak wszyscy inni producenci zrobiło klawiaturę na sztywnej płycie PCB, tak jak to robiło w C64 i Atari ST. Potem pewnie chcieli zakozaczyć i zrobili na folii z czego zrezygnowało wcześniej Atari w modelach XE i XL. Sam mam wadliwe klawiatury A500, A600 i Atari XE na folii. Dlatego taka Amiga to fajny nabytek OK Jeszcze trochę i będzie jak nowa :D
[#29] Re: Amiga 500 z czerwoną diodą

@Esio, post #19

Czerwona dioda ma świecić, żeby wszyscy na sali ją widzieli

To może taką:

http://www.qualitychinagoods.com/images/ProPho/812/CREE%20Q5%2020mm.jpg

tylko klosz czerwony dorobić. ok, racja
[#30] Re: Amiga 500 z czerwoną diodą

@flops, post #22

Na takiej uwalonej "red led" buduje sobie mech'a do PC :P gdyby była sprawna siedziała by w A500
mój worklog
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem