[#1] parę pytań nowicjusza
Witam szacowną Amigową brać,
Jako, iż jest to moje pierwsze zetknięcie z Amigą (po latach), ponieważ po etapie C-64 (do dziś miłością pałam) jakoś etap kosztem PC pominąłem - co, mam nadzieję, zostanie mi wybaczone. TAK, to był błąd ... :)
Właśnie nabyłem A1200 z 8 Mb fast ramu. Po lekturze udało mi się podłączyć CF jako HDD i zainstalować WB 3.1. Ładnie się bootuje. Na tymże etapie mam pytań kilka:
1. Czy po bootowaniu z HDD stacja musi tak ciągle "pykać" ? Nerwy mam nieco nadwyrężone, więc jest to dość ważna kwestia?
2. Jak mogę wrzucić na spreparowaną właśnie kartę CF (4Gb) z WB obrazy dyskietek w formacie .adf ? Najchętniej zrobiłbym to pod WinUAE, tak jak i kartę, ale po zamontowaniu "Katalog jako dysk" nie widzi zawartości tego katalogu (nie ma plików jakby).
3. Niebawem będę posiadaczem karty sieciowej pod PCMCIA testowanej pod A1200, więc może łączność z PC tą drogą?
4. Zastanawiam się też nad czytnikiem kart CF na PCMCIA. Co lepsze?
5. Czytałem co nieco o WHDLOAD, ale jeśli mógłbym prosić o jakieś praktyczne porady, byłbym bardzo wdzięczny. Jak wrzucić to na podłączony już do A1200 HDD-CF?
Za wszelkie sugestie z góry dziękuję i pozdrawiam
jasiek
[#2] Re: parę pytań nowicjusza

@jasiek40, post #1

1. Jest taki programik co się nazywa Noclick i wrzucasz do WBStarup i stacja nie pyka ;)

[#3] Re: parę pytań nowicjusza

@jasiek40, post #1

1. Tak, chyba nie ma na to rady.

2. Przez WinUAE: podpinasz kartę CF do peceta, w WinUAE w zakładce harddrives wybierasz [Add Harddrive] i tam też wybierasz swoją kartę CF (zaznacz read/write). Nie wiem tylko po co ci .adfy na Amidze...

3. Czemu nie? :)

4. Czytnik PCMCIA trzeba przekładać za każdym razem, za to nie ma dużo zachodu z konfiguracją. Pamiętać trzeba tylko o odpowiednim czytniku (cf typ I i II) i odpowiedniej karcie (polecam Sandiski). Przy karcie sieciowej nic nie przekładasz, kopiujesz sobie pliczki np. Amiga Explorerem na PC łatwo i wygodnie - problemem może się jednak okazać zmuszenie wszystkiego do działania (konfiguracja Miami itp.)

5. patrz punkt 2

[#4] Re: parę pytań nowicjusza

@jasiek40, post #1

ad 1. Jest na to rada. Ściągasz programik noclick z Aminetu, wrzucasz do Sys:WBStartup i rozkoszujesz się ciszą.

[#5] Re: parę pytań nowicjusza

@AceMan, post #3

Jeśli chodzi o adf-y, to rozwinięciem mojej myśli była idea taka, aby coś z obrazu dyskietki nagrać na prawdziwej dyskietce A1200. A to po to, aby odpalić ją standardowo z FDD.
Czy mogę to w tej chwili zrobić, bez nijakich kabli i czytników na PCMCIA?
[#6] Re: parę pytań nowicjusza

@jasiek40, post #1

1. prawidłowo że pyka, na upartego można to wyłączyć oddzielnym programem.
2. Kartę CF podpinasz pod przelotkę CF-PCMCIA lub CF-IDE jako drugi dysk twardy. Karta będzie sformatowana w FAT32 i musisz mieć zainstalowany program który Amigę nauczy tego filesystemu, dodatkowo jeszcze sterownik jeśli używasz CF-PCMCIA.
3. Można, dzięki temu będziesz sobie ADFy zasysał od razu na HD Amigi.
Jest tylko jeden drobny problemik, PCMCIA działa pod dym samym adresem co drugie 4MB Fastu, trzeba by na czas używania PCMCIA zmniejszać jej ilość do 4MB. Niektóre karty pamięci miały do tego zworkę.
4. Karta sieciowa będzie szybsza i wygodniejsza ale trudniejsza w konfiguracji oprogramowania.
5. http://www.whdload.de/docs/pl/index.html

Pozdrawiam
[#7] Re: parę pytań nowicjusza

@jasiek40, post #1

Ad. 2. Opis podłączenia dysku do WinUAE znajdziesz m.in. tu: http://www.apc74.ppa.pl/PPA/HD_Dla_Ami/WinUAE_i_HD_dla_Amigi.html
Właściwie interesuje cię fragment do pkt. 14 włącznie. Reszta, czyli zakładanie partycji i jej formatowanie raczej Cię nie dotyczy, bo partycje założone już masz.

Ad. 5. Opis instalacji gry za pomocą WHDLoad m.in. tu: http://www.apc74.ppa.pl/PPA/konf/WinUAE_instalacja_gry_z_ADF_WHDLoad.html
Wprawdzie opis dotyczy WinUAE, ale można go przeprowadzić również na prawdziwej Amidze - zamiast zmieniać obrazy dyskietek w WinUAE posługujesz się jednym z programów potrafiącym montować adf-y jako dyskietki na Ami - np. diskimage_device - ot, i cała różnica. Albo po prostu nagrywasz adf-y na dyskietki i z nich instalujesz.

Na tej stronie znajdziesz więcej tego typu poradników (instalacja Lha, WHDLoad, Installera...).

Ostatnia modyfikacja: 05.01.2011 23:22:40
[#8] Re: parę pytań nowicjusza

@jasiek40, post #1

Odp na pyt 1.
Jest programik, koledzy już podali, ja na razie mam tam wsadzoną dyskietkę byle jaką i nie pyka.
Odp na pyt 2.
W UAE w zakładce Hard Drives jest opcja "Add PC drivers on startup", zaznacz ją i emulowana Amiga zobaczy wszystkie podłączone dyski, w tym kartę PCMCIA.
Odp na pyt 4.
Wybrałem czytnik PCMCIA z kartą. Weź jak największą, moja 128 MB okazała się za mała.
Ja przenoszę dane z laptopa, wygodnie programem Total Commander. Na Amidze Directory Opus. Jeżeli nie widzisz plików, czasami trzeba z górnego menu wybrać opcję "pokaż wszystkie pliki"
Odp na pyt 5.
Ściągane WHDLoad są z reguły już w katalogach, wystarczy przenieść te katalogi na kartę-dysk w Amidze i odpalać z tego katalogu. Pamietaj że Amiga ma dodatkowy plik określający jej katalog, więc to też zawsze uwzgledniaj. Przykład katalog Settlers oraz plik settlers.info

Ostatnia modyfikacja: 05.01.2011 23:43:46
[#9] Re: parę pytań nowicjusza

@jasiek40, post #1

Ad 1. Zamiast proponowanego NoClick polecam MCP. Posiada on nie tylko tę opcję, ale również wiele innych, które z całą pewnością mogą niebawem Cię zainteresować.

Ad 5. FAQ na tym portalu.

[#10] Re: parę pytań nowicjusza

@Wojox, post #8

Ad 1. Nie zalecam rozwiązania trzymania dyskietki (pewnie pustej) cały czas w napędzie.

[#11] Re: parę pytań nowicjusza

@parallax, post #2

Ja do tego uzywam AntiClick. Byl w katalogu C: po zainstalowaniu oryginalnego OS 2.1 na A600HD, wrzuca sie to na sam poczatek Startup-Sequence i stacja nie klika. Dzialalo mi to z A600, A2000 i A500, w A1200 (Amiga Technologies - inne stacje) pamietam, ze uzywalem czegos innego i po zastosowaniu tego czegos stacja nadal klikala tylko ciszej.

[#12] Re: parę pytań nowicjusza

@mailman, post #10

Trzymam dyskietkę Locale, ponieważ podczas startu doczytuje jakieś pliki. Nie umiem sobie poradzić czego brakuje. I tak dyskietka tkwi tam. Może coś poradzisz ?

[#13] Re: parę pytań nowicjusza

@Wojox, post #12

assign Locale: sys:locale

Ostatnia modyfikacja: 06.01.2011 10:47:31
[#14] Re: parę pytań nowicjusza

@Wojox, post #12

Ja nigdy nie miałem dyskietki Install, dzięki czemu poznałem strukturę katalogów AmigaOS3.0/3.1.

To nie jest takie trudne, choć bez FileMastera lub DirectoryOpusa obejść się trudno. :)

Co sam sobie zrobisz, to Twoje, co Ci zrobią instalatory, to zawsze doprowadzą do frustracji. :)

A co mogę poradzić? Stwórz katalog Locale na partycji systemowej i wrzuć (przkopiuj) tam zawartość dyskietki Locale (najlepiej za pomocą Filemastera/DirectoryOpus (to taki zamiennik Norton/Total Commandera)). :)

Ostatnia modyfikacja: 06.01.2011 11:01:28
[#15] Re: parę pytań nowicjusza

@Andrzej Drozd, post #14

Wiesz po czym rozpoznasz Amigowca który używa Windowsa od pecetowca który się nie zna?

Tym że każdy Amigowiec na Windowsie używa Total Commandera.

Teraz już wiesz dlaczego nie lubimy MacOSa, bo tam Total Commandera nikt jeszcze nie wymyślił. :P
[#16] Re: parę pytań nowicjusza

@Andrzej Drozd, post #15

E tam, ja tylko do ftp ;) To nie jestem amigowcem? ;)

[#17] Re: parę pytań nowicjusza

@Andrzej Drozd, post #15

Wiesz po czym rozpoznasz Amigowca który używa Windowsa od pecetowca który się nie zna?

Tym że każdy Amigowiec na Windowsie używa Total Commandera.

Byyzyyydura. Ja używam pod windowsem Opusa Magellana.
Jestem lepszym amigowcem-windziarzem niż Ty. :P

Teraz już wiesz dlaczego nie lubimy MacOSa, bo tam Total Commandera nikt jeszcze nie wymyślił. :P

Byyyzyyydura. ;) Pod MacoSX można używać chociażby mucommandera. Działa trochę koślawo, ale działa. :P
[#18] Re: parę pytań nowicjusza

@tszczurek, post #17

Jestem lepszym amigowcem-windziarzem niż Ty. :P

A chcesz piaskiem po oczach? Idź sobie do innej piaskownicy. :P

Pod MacoSX można używać chociażby mucommandera. Działa trochę koślawo, ale działa. :P

Dobre! :)
[#19] Re: parę pytań nowicjusza

@Andrzej Drozd, post #18

A chcesz piaskiem po oczach? Idź sobie do innej piaskownicy. :P

Make me.
Mam armor +600 na piasek, nie starczy Ci powera do łopatki. :P

A co do mucommandera - o co chodzi? Jest? Jest. Działa? Działa. W 95% można się obejść bez findera, normalnie "latać" po dysku, kopiować, cudować. Prawie jak pod windą. :P
[#20] Re: parę pytań nowicjusza

@jasiek40, post #1

Musisz przejżeć dokładnie forum i artykuły dostępne na PPA, bo omawiane tu kwestie były już poruszane wielokrotnie.

Ja wspomne tylko o dwóch możliwościach nie poruszonych przez kolegów:
- Do A1200 można kupić kontroler USB SUBWAY, który jest wyśmienitym rozwiązaniem do transmisji danych - można używać urządzeń takich jak pendrive, karty pamięci. Poza tym do SUBWAYa można podpiąć kartę sieciową na USB, której koszt jak ostatnio sprawdzałem na giełdzie wynosił 7zł :P. Co prawda sam SUBWAY kosztuje 100 euro, ale moim zdaniem jest to wydatek który się opłaca.
- Jeżeli chciałbyś głównie odpalać gry z obrazów dyskietek, to być może zainteresuje Cię HxC Floppy Emulator. Jest to taki zamiennik stacji dyskietek na karty SD (przeczytaj jego recenzję w dziale sprzęt). Zdecydowanie najłatwiejsze w obsłudze rozwiązanie jeśli po prostu chcesz odpalać soft z ADFów.

[#21] Re: parę pytań nowicjusza

@tszczurek, post #19

Kolega mojego taty ma koparkę i dowiezie piasku. Nie masz szans i da nam prawdziwe łopaty. Wtedy ci pokaże. :P

A co do mucommandera

Spoko, tak się chciałem tylko przyczepić. I uważaj sobie. No. :)

Ostatnia modyfikacja: 06.01.2011 12:09:33
[#22] Re: parę pytań nowicjusza

@strim, post #20

A ja pozwolę sobie na lekki offtop.
Wystawiłem właśnie na pewnym "naszym" portalu aukcyjnym HxC emulator w wersji SD. Urządzenie całkowicie nowe.
Może kogoś zainteresuje, ot choćby hosta tematu.
Subway wystawię niedługo.

Pzdr
Emu.
PS. Sorki za "nie w temacie"

[#23] Re: parę pytań nowicjusza

@c3h6, post #22

PS. Sorki za "nie w temacie"

Jest git, grunt że nie masz w dopisku 666. :)
[#24] Re: parę pytań nowicjusza

@Andrzej Drozd, post #23

Hi hi....
Dobre Andrzej i celne (względem innego wątku).

[#25] Re: parę pytań nowicjusza

@APC74, post #7

No i trochę roboty zrobiłem. HDD-CF poformatowany (System 500Mb, reszta z 4Gb na dwa równe HD1 i HD2. Wyciągnąłem CF, pod WinUAE zainstalowałem, zgodnie z opisem lha i installera z rozpędu, choć jeszcze nie wiem do czego służy, ściągnąłem też noclick, zainstalowałem, ale nie wiem jak działa, bo właśnie rozebrałem moją Amisię do "goła" i będę ją mył i czyścił, bowiem lubię jak kobietki ładnie pachną i są czyściutkie ... :)
Mam pytanie na przyszłość najbliższą. Jaki najprostszy programik umożliwi podpinanie /odpalanie programów i gier z adf-ów czy też dms-ów na A1200. Czym też najwygodniej skopiować obraz na dyskietkę DD? Zagadnienie WHDLOAD zostawię na nieco później, bo wydaje mi się nieco bardziej skomplikowane, niż mój obecny zasób wiedzy w temacie AMIGA :)
pozdrawiam i serdecznie dziękuję wszystkim za dotychczasową pomoc, której szybkością i rozmiarem jestem naprawdę szczerze zadziwiony i nie mniej wzruszony :)
jasiek
[#26] Re: parę pytań nowicjusza

@strim, post #20

- Do A1200 można kupić kontroler USB SUBWAY, który jest wyśmienitym rozwiązaniem do transmisji danych - można używać urządzeń takich jak pendrive, karty pamięci. Poza tym do SUBWAYa można podpiąć kartę sieciową na USB, której koszt jak ostatnio sprawdzałem na giełdzie wynosił 7zł :P. Co prawda sam SUBWAY kosztuje 100 euro, ale moim zdaniem jest to wydatek który się opłaca.

Do podłączenia karty sieciowej do A1200 nie bardzo się opłaca, kartę sieciową na PCMCIA kupisz za 30zł, no z WiFi za 80zł.
I najczęściej wtedy odpada przenoszenie danych z PC bo zamiast ściągać te ADFy na PC i przenosić na Amigę ściągasz od razu na Amigę.
Ale jeśli bardzo musisz to przelotka CF-PCMCIA za 20zł.

I informacja dla wierzących że inwestycja w sprzęt Amigowy jest opłacalna
i nabiera cały czas wartości, niedawno ktoś wyprzedawał na allegro garść ciekawych dodatków, subway poszedł za cenę wywoławczą coś koło 360zł, był tylko jeden chętny, delfina poszła dopiera za drugim podejściem po obniżce do poniżej 500zł.

Pozdrawiam
[#27] Re: parę pytań nowicjusza

@c3h6, post #22

A potrafi zapisywać czy tylko odczyt ?
Napisał byś coś więcej w opisie aukcji miałbyś więcej chętnych a tak to wygląda jakbyś badał rynek a nie sprzedawał.

Pozdrawiam
[#28] Re: parę pytań nowicjusza

@jasiek40, post #25

Jeśli gra nie DOSowa to ADFa trzeba nagrać na dyskietkę i z niej wystartować lub skorzystać z wdhload.
Jeśli dyskietka jest DOSowa a bywa że i posiada własny instaler na HD to wystarczy ją zamontować jako wirtualna dyskietkę i instalować grę na HD.
Polecam do tego program DiskImage, tradycyjnie do pobrania z Aminetu.

Pozdrawiam
[#29] Re: parę pytań nowicjusza

@jasiek40, post #25

Jaki najprostszy programik umożliwi podpinanie /odpalanie programów i gier z adf-ów czy też dms-ów na A1200.

Na Amigę taki program nie istnieje. WHDLoad ma zbliżoną filozofię działania, ale to nie jest to, o co pytasz.

Musisz zgodnie z radą RadosławaF zrzucić obraz na fizyczną lub wirtualną dyskietkę.

[#30] Re: parę pytań nowicjusza

@RadoslawF, post #28

Chodzi o plik diskimage.lha o rozmiarze 80 Kb?
I mam jeszcze jedno pytanie. W opisie jak zainstalować lha widać, że ikonki AmigaOS są w wysokiej rozdzielczości i palecie kolorów. Mój WB 3.1 wygląda bardzo standardowo. Czy to można gdzieś w WB zmienić czy trzeba coś doinstalować?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem