[#1] A500 i HDD
Czy da się w Amisi 500 kick 2.05 podłączyć dysk IDE? Jeśli tak to jak?

[#2] Re: A500 i HDD

@Lenin3, post #1

Musisz mieć zewnętrzny kontroler dysku, np MegaRAM HD

[#3] Re: A500 i HDD

@Lenin3, post #1

będzie trudno znaleźć sprawny kontroler IDE
możesz poszukać na zagranicznych aukcjach kontrolera AT-Bus 500 albo ACT Elektronik Apollo 500
szybciej kupisz kontroler do 500 z SCSI

[#4] Re: A500 i HDD

@Lenin3, post #1

Jeśli znasz się trochę na elektronice to możesz się pobawić i zbudować w oparciu o schemat który leży gdzieś na Aminecie. Niestety, z tego co mi wiadomo nie jest on bootowalny.

[#5] Re: A500 i HDD

@jaa2, post #4

Swoją drogą zastanawiam się, czy jest możliwe zrobienie czegoś w rodzaju divIDE z ZX Spectrum. Owoż nigdy do pracy z IDE przygotowane nie było, bowiem być nie mogło, a jednak podłącza się malutki interface IDE 16bitowy, od razu z wymaganym oprogramowaniem na pokładzie i jest transfer ok. 68 KB/sec (defaultowy to 218 KB/sec, ale tyle znowu komputer 3,5Mhz nie wyciąga tu).
No ale pewnie nikt czegoś takiego nie opracuje bez rozsądnego prospektu na sprzedaż, na co w przypadku Amigi500 niestety nie ma co liczyć. :-

PS: http://baze.au.com/divide/

[#6] Re: A500 i HDD

@YERZMYEY/HOOY-PROGRAM, post #5

Jest coś takiego: http://www.students.tut.fi/~leinone3/ide/ide68k.html

Jakby było większe zapotrzebowanie mogę się podjąć wykonania krótkiej serii.
Głównie chodzi o opłacalność zamówienia płytek drukowanych.
[#7] Re: A500 i HDD

@zyga64, post #6

Jeszcze tu looknijcie: http://www.amibay.com/showthread.php?t=12037&page=11

[#8] Re: A500 i HDD

@zyga64, post #6

Wszystko zależy jak zawsze od ceny.. Mozesz zaproponować cenę plus minus 100zl

[#9] Re: A500 i HDD

@Skiba, post #8

Zrobię dziś orientacyjną kalkulację i napiszę.
[#10] Re: A500 i HDD

@zyga64, post #9

No jakby cena oscylowała wokół 100zł to ja też się zapisuję

[#11] Re: A500 i HDD

@zyga64, post #6

to może lepiej zrobić wersje którą podał w linku Czarek??
jest tam 4MB fastu

[#12] Re: A500 i HDD

@Skiba, post #11

Pewnie lepiej, ale chyba projekt nie jest open source. Zresztą z tego co pobieżnie przejrzałem wątek, to wycenia on produkt na 125$.

Oczywiście autora ide68k też trzeba poprosić o możliwość wykonania krótkiej serii i poprosić o pliki PCB z programu w którym projektował płytki.
[#13] Re: A500 i HDD

@zyga64, post #12

a jak wygląda cenowo kontroler z Twojego linku??

Ostatnia modyfikacja: 22.06.2011 20:12:28
[#14] Re: A500 i HDD

@zyga64, post #6

To jest cos co mi od pewnego czasu chodziło po głowie - zrobić prosty interace IDE (bazujący na konstrukcji A600 - to jest przecież szyna procka plus kilka bramek odpowiedzialnych za obsługę kilku sygnałów) i wykorzystać ROM2.05 lub 3.x z A600 (z A1200 chyba tez by poszedł po wypaleniu na kompatyblinym EPROMie).
No to tylko zostało zrobienie płytki i jest :) . Super.
[#15] Re: A500 i HDD

@wali7, post #14

Przecie właśnie tym jest kontroler, o którym pisze zyga64...

[#16] Re: A500 i HDD

@strim, post #15

No właśnie o tym piszę w odpowiedzi na post Zygi :)
Fajnie że ktoś to już wymyslił, sprawdził, a nawet wrzucił na sieć design płytki. Minus że nie byłem oryginalny, a plus, ze 99% roboty zrobił już ktoś inny OK
Mam w domu taką A500 na płycie od pluski specjalnie do takich zabaw, zobaczymy jak to bedzie chodzić.

Ostatnia modyfikacja: 22.06.2011 21:24:11
[#17] Re: A500 i HDD

@wali7, post #14

IDE w A600 jest w Gayle (odpowiednik Gary + IDE właśnie). IDE Gayle trzeba emulować w PLD (takie mniejsze FPGA) więc to nie jest parę bramek. W zasadzie obejrzę ten schemat i może wykombinuję lepsze PCB w Eagle, wsad do PLD jest na stronie więc można będzie tylko zapytać o zgodę na krótką serię.
[#18] Re: A500 i HDD

@abcdef, post #17

W zasadzie tak, ale to nadal "kilka bramek", tyle że w PLD. Cena jak widzę coś koło 10 zł.
Na Aminecie jest podobny koncepcyjnie projekt z IDE, Kickstartem zrzuconym z A1200 i fastem na bramkach 74xx. Jest ich trochę, ale wcale nie tak dużo - na pewno w tym PLD uzytych jest niewiele bramek. IDE (przynajmniej w użytej w Ami wersji PIO Mode 0) to na żywca podłączona elektronika dysku do szyny CPU, cała "mądrzejsza" logika IDE siedzi na płycie HDD.
Fajnie że jest ten projekt bardzo solidnie udokumentowany - od opisu autora, poprzez stronę z dokładnym opisem praktycznych realizacji dla róznych wersji płyty A500.
PS. Mozliwe, ze trzeba bedzie znaleźc inny PLD, bo dostępność tego xc9572tq100 nie zachwyca.

Ostatnia modyfikacja: 22.06.2011 21:53:41
[#19] Re: A500 i HDD

@wali7, post #18

Dodam, że autor niniejszego kontrolera pisze, że opierał się na konstrukcji hddmem (Aminet) autorstwa Władimira Sobolewa. Wersja nie PLD tegoż kontrolera to 19 układów 74xx (a zawiera ponadto logikę dla pamięci dynamicznej i EPROM z Kickstartem).
[#20] Re: A500 i HDD

@wali7, post #18

Tylko pierwsze wersje schematu korzystają z układu 100 pinowego na 5V. Późniejsze, to 64pinowe XC9572XL na 3.3V (jakieś 12 zł brutto) + regulator napięcia na 3.3V (jakieś 2 zł). Prawdopodobnie ze względu na cenę i dostępność

Ostatnia modyfikacja: 23.06.2011 08:35:58
[#21] Re: A500 i HDD

@wali7, post #19

To pewnie dałoby się zwinąć to do jakiegoś taniego GALa albo kilku (5V)
[#22] Re: A500 i HDD

@abcdef, post #21

Chyba w dobie CPLD nie ma sensu bawić się w GALe. Do nich też trzeba programator, no i cena kliku GALI nie będzie niższa niż 1 CPLD.

Oczywiście pozostaje kwestia łatwości montażu SMD vs DIP. Tutaj GALE wygrywają bezdyskusyjnie.
[#23] Re: A500 i HDD

@Lenin3, post #10

Za około 250 zł kupisz Amigę 1200, masz wtedy kontroler HDD + 2MB Chip RAM + kości graficzne AGA, ale minus taki że nie wszystkie gry z A500 ruszą (jest do tego program WHDLOAD, ale wymaga pamięci fast).

[#24] Re: A500 i HDD

@kjb, post #23

Ale to nie 500. Ja obecnie walczę z Atari 1040STe i zanim go reanimuję i skompletuję cały działający zestaw (co będzie się wiązało z kupnem części zapasowych a może i drugiego 1040 na części) będzie mnie kosztować równowartość 2 albo i 3 A1200 o 100xszybszym PC-cie nie wspomnę. I podobnie gdy uporam się w końcu z uruchomieniem Atari to zapewne kupię właśnie A500 (choć się przed tym bronię bo resztę miejsca na biurku zajmie mi wcześniej Atari XE). Z logiką nie ma to bowiem nic wspólnego ;)

[#25] Re: A500 i HDD

@friedrich, post #24

skłonię się tu do wypowiedzi fiedricha. A1200 to nie pięćsetka. Jej legendarny i niepowtarzalny design oraz niesamowita dusza wygrywa z jakąkolwiek logiką. Sam dokupiłem do mojej Amisi procek 68010, przełącznik kikcków, kości ECS... za co już mógłbym mieć A1200 z kickiem 3.0 i prockiem 68020. I zamierzam ją nadal doposarzać we wszystko co się nawinie i będzie w miarę przystępnej cenie. I gdzie tu logika? :D

Ostatnia modyfikacja: 24.06.2011 11:40:11

Ostatnia modyfikacja: 24.06.2011 11:40:44
[#26] Re: A500 i HDD

@Lenin3, post #25

wiem, że odbiegamy od tematy ale według mnie każda Amiga ma niepowtarzalny design, 500-tka i 600-tka w szczególności...
rozbudowa każdego komputera Amiga cieszy, a logiki w tym nie ma żadnej..
fajnie byłoby gdyby coś wyszło z tego kontrolera IDE :)

[#27] Re: A500 i HDD

@Skiba, post #26

Fajnie też jakby pasował do CDTV :D
[#28] Re: A500 i HDD

@Maniu, post #27

jakiś czas temu zarzucano mi na innym forum że nie jestem w stanie nabyć kontrolera HDD/SCSI do mojej CDTV zrobionego przez przeciętnego użytkownika. A dziś co mam? 4GB dysk SCSI podpięty pod kontroler SCSI w mojej CDTV. Możliwe jest wszystko!

100zł to na pewno nie będzie. Jeśli urzeczywistnić koszty które dojdą na sprowadzenie niektórych podzespołów (nie wszystkie są dostępne w PL) to cena wyjdzie o wiele większa.

Niemniej jednak działajcie! OK

Ostatnia modyfikacja: 24.06.2011 12:54:38
[#29] Re: A500 i HDD

@bombermax, post #28

O ile mi się zdaje, to autor tego kontrolera do A500 życzył sobie coś koło 200zł za niego.

[#30] Re: A500 i HDD

@bombermax, post #28

A dziś co mam? 4GB dysk SCSI podpięty pod kontroler SCSI w mojej CDTV.

To może napiszesz recenzje...

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem