[#1] Amiga 1200 start
Witam zamuwiłem amige 1200 do tego tower infinitiv i obudowe klawiatury
także cd rom hdd i przelotke ide 3.5
Mam pare pytań nigdy nie miałem amigi OK

1 jak zformatować partycje windowsa i zrobic partycje amigi?
2 gdzie kupic 0s 3.1 bo tylko ten chyba pujdze na zwyklej ami 1200
może bede miał dyskietki z workbenczem niewiem co to?
3 czy cd rom potrzebuje jakies sterowniki ?

Narzazie takie pytania dopuki przesyłki nie po przychodzą
[#2] Re: Amiga 1200 start

@EllipticDawid25, post #1

hej!!

Poczytaj sobie to na początek!!!

http://www.apc74.ppa.pl/tutoriale.html

[#3] Re: Amiga 1200 start

Workbench i AmigaOS to to samo, tak jak mówiłem na gadaczu :d (nie chodziło mi o to, że wb 3.1 = aos 3.5, tylko o nazwę). Do wersji 3.1 włącznie nosi nazwę Workbench, dalej AmigaOS.

[#4] Re: Amiga 1200 start

@snajper, post #3

aha dobre a ja po necie wszedzie szukalem :) Musze się wiele nauczyć
[#5] Re: Amiga 1200 start

1 jak z(s)formatować partycje windowsa i zrobic partycje amigi?

Należy podłączyć twardy dysk, włożyć dyskietkę Workbench i załączyć Amigę. Z dyskietki załaduje się podstawowy AmigaOS.
Do przygotowania twardego dysku będzie potrzebny dodatkowy program HDToolbox lub HDInstTools (to takie odpowiedniki fdiska na pececie). Po odpowiednich ustawieniach w tych programach należy wykonać reset i po ponownym załadowaniu systemu z dyskietki, na ekranie pojawi się dysk lub dyski (o ile ustalisz więcej partycji) z końcówką ???. Należy wtedy zaznaczyć taki dysk lewym klawiszem myszki, następnie trzeba wejść do górnego menu Workbencha za pomocą lewego klawisza myszki i wybrać opcję "format". Amiga wtedy poprosi o dodatkową dyskietkę, którą otrzymasz także z dyskietką Workbench. Tych dyskietek jest trochę więcej.
Będzie to trochę skomplikowana operacja dla początkującego, ale poprawadzimy Cię dalej.
Istnieje także możliwość przygotowania twardego dysku na pececie, przy pomocy emulatora Amigi o nazwie WinUAE.

2 gdzie kupic 0s 3.1 bo tylko ten chyba pu(ó)jdze na zwyklej ami 1200

Na A1200 pójdzie także 1.3, 2.x, ale Ciebie interesuje 3.0.
OS 3.1 także pójdzie, mimo że w A1200 nie będzie kikstartu 3.1 (czyli romu/biosu).
Te dyskietki powinieneś otrzymać razem z A1200. Jeżeli ich nie otrzymałeś, to ktoś ci może skopiować i wysłać. Jeżeli w A1200 będziesz miał rom/kickstart (czyli bios) 3.0, to należą ci się za darmo dyskietki Workbench 3.0. Jeżeli będzie kikstart 3.1, to Workbench 3.1.
Jeżeli ich nie otrzymasz, to poproś sprzedawcę aby ci te dyskietki koniecznie wysłał. To jest jego obowiązek, ponieważ Commodore sprzedawał A1200 razem z Workbenchem.

może bede miał dyskietki z workbenczem niewiem co to?

Workbench to graficzny interfejs (taki jak Windows), który wraz z kickstartem tworzy AmigaOS. Workbench jest bardzo podobny w obsłudze do takich intrfejsów jak Windows lub okienka na MacOS i Linux.

3 czy cd rom potrzebuje jakies sterowniki ?

Tak. Są to dokładnie 3 pliki (Device, filesystem oraz skrypt startujący). Łatwo je przenieść ręcznie do systemu lub są także odpowiednie pliki instalacyjne. Darmowe sterowniki znajdziesz na www.aminet.net

Ostatnia modyfikacja: 17.07.2011 00:58:58
[#6] Re: Amiga 1200 start

@snajper, post #3

Bullshit ;)
Workbench to nie to samo co AmigaOS i nie wprowadzaj świeżego w błąd.

[#7] Re: Amiga 1200 start

@frywolny_marian, post #6

Jakbyś jeszcze od reki podał definicję AmigaOS to było by w porządku a tak to zatrolowałeś.
AmigaOS to zawartość dyskietek lub płytek z WB plus zawartość ROMu zwanego kickstartem, ROM każda Amiga ma zamontowany na płycie więc potocznie WB nazywa się systemem czyli właśnie AmigaOS.

Pozdrawiam
[#8] Re: Amiga 1200 start

@RadoslawF, post #7

Dzieki za wszystkie odpowiedzi jak sprzęt przyjdzie to bede cudował. Mam win uae ale nie mam złoncza ide na mobo w pc tak że musze załatwić te dyskietki gdzies :)
[#9] Re: Amiga 1200 start

@EllipticDawid25, post #8

Zostawmy ten temat. Poswiecono mu kilkaset postow jeszcze nie tak dawno temu. Jedynie zasygnalizowalem nowemu uzytkownikowi, ze zdania na ten temat sa podzielone. Koncze trolowanie.

[#10] Re: Amiga 1200 start

@EllipticDawid25, post #8

Mozna za grosze kupic interface USB-IDE badz dowolna kieszen zew. UWB-IDE (w zasadzie to to samo, kieszen po prostu ma w zestawie obudowe). Ja tak podlaczam swoje dyski Amigowe IDE pod mojego Mac Mini.

[#11] Re: Amiga 1200 start

@Andrzej Drozd, post #5

PS. Ostanio zmuszony byłem wykorzystać telefon komórkowy do połączenia się z netem i wyłączyłem w Operze ładownie JPG i coś tam jeszcze. W Związku z tym miałem problemy z odświeżaniem i korekcją tekstu. O to poprawka:

"Należy wtedy zaznaczyć taki dysk lewym klawiszem myszki, następnie trzeba wejść do górnego menu Workbencha za pomocą (lewego) PRAWEGO klawisza myszki i wybrać opcję "format" ".
[#12] Re: Amiga 1200 start

@frywolny_marian, post #9

Zostawmy ten temat.

Nie, nie trzeba zostawiać. Jest FAQ i tylko jego trzeba przeczytać. :)
Ja sam po sobie wiem, że gdybym musiał przebijać się przez forum nad instalacją jakiegoś systemu na egoztycznym kompie, to nawet FAQ mi nic nie da, a nawet doprowadzi do zniechęcenia.

Po to jest forum aby pisać. Każdemu nowemu użytkownikowi trzeba pomóc niezależnie, w związku z jego konfiguracją Amigi.
Będziemy dużo pisać i poprowadzimy kolegę do celu.

Czy gdy za miesiąc zgłosi się nowy użytkownik A1200 z nieco inną konfiguracją, to skierujemy go do tego wątku? Nie.
Będziemy musieli zająć się jego konfiguracją i problemami osobno.

Taka jest Amiga klasyczna. Nic nie instaluje się samoistnie, tylko trzeba dużo się nauczyć. To nie jest skomplikowane, ale trzeba kolegom przekazać pewne wiadomości od podstaw. Ponieważ nie ma i nie będzie na ten temat książek, ani serwisów do których można oddać kompa na "zainstalowanie/naprawę". :)
[#13] Re: Amiga 1200 start

@Andrzej Drozd, post #12

Pisząc o "zostawieniu tematu" miałem na myśli spór o to czym jest AmigaOS i Workbench, a nie meritum sprawy ;)

[#14] Re: Amiga 1200 start

@frywolny_marian, post #13

Aaa, no to spoko. W takim razie chyba odpowiedziałeś na niedpowiedni post i stąd ta pomyłka. :)
Generalnie AmigaOS czyli Workbench i kickstart, to jedność. Nie ma się o co kłócić w przypadku AmigaOS 1.0-3.1. :)

AmigaOS 3.5-4.0, w tym wątku są zbędne i nie ma co zahaczać także o problemy związane z portalem Exec. :)
[#15] Re: Amiga 1200 start

@Andrzej Drozd, post #12

Ponieważ nie ma i nie będzie na ten temat książek, ani serwisów do których można oddać kompa na "zainstalowanie/naprawę".

Może trochę sprostuję. Serwisy są, np. www.efunzine.com
Efunzine może pomóc, w serwisie, doborze sprzętu, zainstalowaniu systemu itd.
Ale amigowanie polega na tym, aby wiedzieć dlaczego używa się Amigi, i być jej mechanikiem. Czego oczywiście trzeba się z czasem nauczyć :)
To nie może być tak, że ktoś tylko gra na wypasionej Amidze i nie ma pojęcia co i jak. :)
www.efunzine.com - to dobry wybór :)
[#16] Re: Amiga 1200 start

@Andrzej Drozd, post #15

Z serwisem Amig w efunzine to niestety tak rozowo nie jest (brak mozliwosci technicznych, sam mam teraz w naprawie plyte glowna do A4000 w Elboxie). Jezeli chodzi o sklep jak najbardzie polecam jestem zadowolonym klientem :)

[#17] Re: Amiga 1200 start

@PrzemasIII, post #16

Serwis to jednak sprawa logistyczna. Czy chciałbyś dzwonić po całym świecie na własną rekę aby coś naprawić i wysłać komuś sprzet za granice? Lepiej zaufać ludziom tutaj, którzy się na tym znają i wiedzą co i jak. Oczywiście, zawsze są problemy z tak skomplikowanym sprzętem jak A4000.
Ale masz gwarancję firmy która przyjęła naprawę sprzętu.

A my tutaj piszemy o dostępności sprzętu i o tym, że w razie czego Efunzine skonfiguruje sprzęt, doda soft aby konfiguracja była gotowa do działania. :)
To bardzo dużo jak na środowisko amigowe, które w Polsce liczy około 200 osób, może trochę więcej.
[#18] Re: Amiga 1200 start

@Andrzej Drozd, post #17

witam jeszcze niemam przesyłek ale się już naczytałem dużo w miare :)
Mój sąsiad ma kompa z ide i tam stworze dysk do amigi na win uae
sciągłem workbencha z netu hdtools powinno mi sie udać tak myśle :)
ale z tym cd romem to za cholery nie jaże ?
i czy wszystkie partycje mają miec 4gb

Ostatnia modyfikacja: 19.07.2011 00:03:59
[#19] Re: Amiga 1200 start

@EllipticDawid25, post #18

witam mam problem do pc podłączyłem dysk 40 gb sformatowałem go w win uae i mam dwie partycje na system 2.6 i druga taka sama, mam kiskstar 3.0 moge zainstalować workbench 3.1? poroszę o szybką odpowiedz własnie instaluje system i muszę poczekać na odpowiedż :) i mam nadzieje że po instalacji WB odzyskam jakos 35gb z dysku. I niemoge sformatowac pokazuje not valid DOS disk na koniec formatowania :(
Mam dwa takie same dyski DH0:NDOS i DH1 mają ten sam rozmiar

Ostatnia modyfikacja: 20.07.2011 23:19:20

Ostatnia modyfikacja: 20.07.2011 23:20:32

Ostatnia modyfikacja: 20.07.2011 23:21:27

Ostatnia modyfikacja: 20.07.2011 23:32:31
[#20] Re: Amiga 1200 start

@EllipticDawid25, post #19

widzę że umiesz czytać tak samo jak piszesz ...
pierwsza partycja musi być < niż 2gb ...

[#21] Re: Amiga 1200 start

@kutafon, post #20

Powiem więcej, sto lub dwieście megabajtów na system i dwie kolejne partycje na dane po nie więcej niż 1,9GB.
Jak zagospodarować resztę niech sobie poczyta.

Pozdrawiam
[#22] Re: Amiga 1200 start

@RadoslawF, post #21

CHYBA DYSK PADŁ NIEWIEM NIE MOGE USUNĄĆ TYCH PARTYCJI
ZROBIŁEM JAK TUTAJ http://www.apc74.ppa.pl/PPA/HD_Dla_Ami/WinUAE_i_HD_dla_Amigi.html

Ostatnia modyfikacja: 21.07.2011 00:37:28
[#23] Re: Amiga 1200 start

@EllipticDawid25, post #22

Dysk padł? Pc nie widzi go w biose? Elektronika zdechła? kurde gdzieś zapodziałem moją szklaną kulę. Sorry ale tu wróżek nie ma. Opisz problem po ludzku i co najwalniejsze jak najdokładniej. Wtedy będzie można Ci pomóc.

Mi właśnie w amidze zdechł HDD ........cholera save z Legiona się poszły %$^%$!. ;(

Benedykt Dziubałtowski

[#24] Re: Amiga 1200 start

@Benedykt Dziubałtowski, post #23

zrobiłem jak tu http://www.apc74.ppa.pl/PPA/HD_Dla_Ami/WinUAE_i_HD_dla_Amigi.html
teraz mam te 2 dyski po 2.6 gb i niemogę ich zformatować pokazuje not valid dos disk

Ostatnia modyfikacja: 21.07.2011 00:39:26
[#25] Re: Amiga 1200 start

@EllipticDawid25, post #24

nogę zmieniać rozmiar dysku ale to nic nie daje
taki sam problem jak tu
http://www.amiga.org/forums/archive/index.php/t-35449.html

Ostatnia modyfikacja: 21.07.2011 01:30:59
[#26] Re: Amiga 1200 start

@EllipticDawid25, post #25

Po pierwszej miej szacunek do siebie i do ludzi, którzy czytają to co piszesz. Sam jestem dyslektykiem ale firefox + słownik ort pomaga mi uniknąć większości kulfonów, które potencjalnie mogę zrobić.

Sprawdź w WinUae czy masz zaznaczony ptaszek przy hdd read/write. To mi się kojarzy w tej chwili. Poza tym jeśli używasz opcji quick format to weź użyj zwykłego format. Pamiętam, ze kiedyś Winuae miał spore problemy z obsługą hdd, które nie byłĸy wcześniej sformatowane na Amidze. Nie wiem czy ten problem został rozwiązany.

Jeśli sobie nie poradzisz mogę Ci odstąpić gotowy hdd do Amigi. Spartycjonowany, sformatowany, gotowy do użytku. Kiedyś tym handlowałem i jeszcze kilka sztuk mi się wala.

HDD 40Gb będzie działał w Amidze ale wymaga to zainstalowania najnowszego scsi.device za pomocą loadmodule. Pewnie jako początkującemu niewiele Ci to mówi ale poszukaj na forum było to dokładnie omawiane. Ja w klasyku mam hdd 4,3Gb i wytrawiacza z ogromnym nadmiarem. Na partycje systemową przeznacz 200-250 mega więcej naprawdę nie trzeba. Drugą zrób sobie 3.5Gb.Nie będziesz miał problemów z znikającymi partycjami Zakładając, że średnio Amigowa gra zajmuje 1-2mb to wystarczy Ci to na jakieś ~2000 gier.

Benedykt Dziubałtowski

[#27] Re: Amiga 1200 start

@EllipticDawid25, post #25

po kliknięciu na low format pokazuje driver returned i/0 error code -5
[#28] Re: Amiga 1200 start

@EllipticDawid25, post #27

Niewiem jak ale udało mi się po całej nocy mam trzy partycje sformatowane :)
Ale się ciesze mam nadzieje że jak podłacze do amigi to zadziała :)
[#29] Re: Amiga 1200 start

@EllipticDawid25, post #27

Po cholerę tam klikasz?

Benedykt Dziubałtowski

[#30] Re: Amiga 1200 start

@Benedykt Dziubałtowski, post #29

działa niewiem jak to zrobiłem ale już mam. Mam nadzieje że ten dysk ruszy na normalnej amidze ? Ten dysk to 40gb zrobilem partycje
1 700mb
2 1995
3 1995
4 1995
Amiga odczyta to ??

Ostatnia modyfikacja: 21.07.2011 14:02:19
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem