kategoria: Sprzęt
[#1] karta graficzna
Witam
Ile może być warta karta graficzna A2300 http://amiga.resource.cx/exp/a2300

Dzieki z góry za info
[#2] Re: karta graficzna

@pedro123, post #1

Po pierwsze nie jest to karta graficzna tylko genlock. Dwa warta jest tyle ile jesteś wstanie za nią zapłacić. Takie są prawa Amigowego rynku.

Benedykt Dziubałtowski

[#3] Re: karta graficzna

@pedro123, post #1

Podepne się pod temat, coby nie tworzyć nowego, bo widzę, że ten się chyba już wyczerpal

Szukam sobie jakiejś taniej i (względnie) dostępnej na aukcjach Allegro/eBay karty graficznej pod Zorro III. Mój wybór padł na 3 modele:

- Piccolo SD64
- Retina Z3
- Picasso 2+

Która z tych kart będzie najlepsza, jeśli wziąc pod uwagę, że potrzebuje jej tylko do Workbencha w maks. 1024x768/16bit i emulatora Maka 68k?

I pytanie bonusowe - czy jest jakiś Quake 68k, który odpali się na karcie graficznej, na komputerze z koścmi ECS?

[#4] Re: karta graficzna

@_arti, post #3

Picasso 2+ jest kartą pracującą tylko w trybie Z2, Piccolo SD64 potrafi rozpoznać i wykorzystać Z3 a Retina Z3 będzie pracowała tylko na Zorro3 co powinno skutkować największą prędkością przesyłu danych przez Z3.
Na dzisiejsze warunki kup pierwszą pracującą w trybie Z3 jaką trafisz.
Dla informacji najszybsza w Z3 jest stara CV64 nie (mylić z CV64/3D) a najlepsza Picasso 4.
Jeśli grafikę generuje karta graficzna to chipset nie powinien mieć żadnego znaczenia, ale karty GFX miałem i mam zawsze w kompach z AGA więc może czegoś nie doczytałem.

Pozdrawiam
[#5] Re: karta graficzna

@_arti, post #3

Mój wybór padł na 3 modele

Wszystkie te karty są niezłe, ale Piccolo SD64 jest z nich najnowocześniejszą konstrukcją, opartą na CL GD5434, która z pewnością poradzi sobie w wysokiej roździelczości. Ta karta obsługuje zarówno tryb Zorro III jak i Zorro II.

Picasso II+ jest oparta na starszym układzie GD5428 i ma dość kiepski pixel clock 45MHz w 16-bitach, więc możesz mieć problemy z otrzymaniem roździelczości 1024x768 . Karta ta działa tylko w trybie Zorro II.

Z Retiną Z3 nie miałem styczności szczerze mówiąc, ale wygląda porównywalnie do Piccolo SD64. Co prawda google wykazuje, że były dwa modele Retiny Z3, z pamięcią 1MB i 4MB.

czy jest jakiś Quake 68k, który odpali się na karcie graficznej, na komputerze z koścmi ECS?

Tak, jeśli tylko masz wystarczająco szybki procesor (68040 absolutne minimum).

[#6] Re: karta graficzna

@_arti, post #3

O Picasso II zapomnij, to stara i wolna karta. Nawet plus, bo tam są tylko szybsze pamięci i lekko zmieniony chipset - osiągi są kiepskie.
SD64 i Retina Z3 na pewno są lepsze. Która? Trudno powiedzieć. SD64 jest przelotowa - to wygodna sprawa, Retina chyba nie jest przelotowa.
Oczywiście chodzi o Picollo SD64 a nie zwykłe Picollo - to ostatnie ma ten sam chipset co Picasso II, więc ma równie kiepskie osiągi.
[#7] Re: karta graficzna

@strim, post #5

Wersji Retiny z 1 MB nie polecam. Miałem, jakiś czas pracowałem z tą kartą. Męczyła się, muliła. Czasami doprowadzała do rozpaczy, bo psuła gradienty. Przejścia między kolorami w wypełnieniach były rozpaczliwie ostre, jakby kto niechlujnie zapełnił ekran byle jak wklejonymi różnokolorowymi paskami.
Charakteryzowała się też nieprzyjemną skłonność do zwiechów.

Problem jednomegabajtowej Retiny jest opisany dokładnie w którymś z numerów MA, niestety nie pamiętam w którym. Podobno w kolejnych Retinach te niedogodności usunięto, ale osobiście nie miałem do czynienia, zatem opieram się tylko na wyczytanych wieściach,

W każdym razie źle tę kartę wspominam.

Z szacunkiem
Des

[#8] Re: karta graficzna

@Des, post #7

raczej cie nie zainteresuje ale cv64 polecam , chipset S3 nie jeden pecetMAN nie zorientowal by sie ze masz pulpit i kompa z poczatku lat 90tych obraz na tej karcie zyleta w 1024 768 ostrosc , kolory głębia rewelacja , niestety ta tylko zorroIII
ale moze cv64/3d ta pracuje na ZII pomysl o tej maja w efunzine bo tez sie o nia pytalem

cv64 biega umnie na 030 , jesli chodzi o szybkosc w porownaniu z AGA to niebo a piekło

Ostatnia modyfikacja: 04.10.2011 19:35:35

Ostatnia modyfikacja: 04.10.2011 19:36:24

Ostatnia modyfikacja: 04.10.2011 19:36:49
[#9] Re: karta graficzna

@Blendor, post #8

Ja właśnie szukam coś na Z3, więc nie problem

Wiem, że eFunzine ma aktualnie CV64 ale cena mnie przeraża trochę. Sama karta fajna - miałem ją kiedyś, przez krótki czas w swojej A4000 jako zastępstwo po spalonej PPC.

Ostatnia modyfikacja: 04.10.2011 20:13:47
[#10] Re: karta graficzna

@_arti, post #9

niestety ceny beda juz tylko coraz wyzsze obserwujac temat klasykow komputerowych w 2001 mialem chwilowo rowniez A1200 sprzedalem na allegro doslownie za grossze nikt tego nie chcial za przyslowiowe piwo dzisiaj wystarczy spojrzec na ceny to az zal sciska , najgorsze jest to ze handlarzyki sobie podłapały temat starych kompow i zaczynaja swirowac z cenami nie tylko unas w polsce ,
sytuacja podobna jak w temacie audio :) jeszcze 5 lat temu wzmacniacz Sony ES770 mozna bylo kupic za 600 zl dzisiaj trzeba za niego dac prawie 2 tys zl

co spowodowalo spalenie ppc?

Ostatnia modyfikacja: 04.10.2011 20:32:42

Ostatnia modyfikacja: 04.10.2011 20:33:29
[#11] Re: karta graficzna

@Blendor, post #10

Prawdopodobnie źle wykonana przelotka ATX -> AT ale nigdy nie zostało to wyjaśnione do końca. Po prostu efekt był taki, że po włożeniu CS PPC do komputera z przelotką, coś się psuło i PPC przestawało działać po dosłownie kilkunastu minutach (jako 060 pracowało ale niestabilnie). Złącze karty pokrywało się jakaś taką dziwną fakturą na plastiku, jakby było nadtopione. Nie wiem, co to było. "Popsułem" tak dwa CyberStormy PPC i moja przygoda z Amigą zakończyła się na kolejne 10 lat by teraz znowu się rozpocząć ;)

Ostatnia modyfikacja: 04.10.2011 20:41:10
[#12] Re: karta graficzna

@_arti, post #11

ja przelotke atx>a4000 kupilem w amigakit wykonanie perfekcja polecam

[#13] Re: karta graficzna

@_arti, post #11

Wszystko wskazuje na bardzo ostre przegrzanie. Temperatura ok. 150 (stu pięćdziesięciu) stopni Celsjusza.
Pogratulować..
[#14] Re: karta graficzna

@Blendor, post #8

A wiesz, że interesuje mnie? Ostatnio zbieram wiadomości o kartach graficznych, no i zęby sobie ostrzę właśnie na CV64. Otarłem się o tę kartę - w sensie, że widziałem, jak działa u kumpla, no i wrażenia bardzo pozytywne. Zero męczenia się, banglało i hulało, aż miło było popatrzeć. Masz rację w 100% - "nie jeden pecetMAN nie zorientowal by sie ze masz pulpit i kompa z poczatku lat 90tych obraz na tej karcie zyleta w 1024 768 ostrosc , kolory głębia rewelacja". No dokładnie tak to wygląda, nie miałem okazji dłużej w tym pogmerać, bo kumpel wyemigrował do Irlandii razem ze swoimi Amigami, no ale to, co widziałem, czym się pobawiłem - rewelka. Spox mnie takie coś satysfakcjonuje.
Teraz się zastanawiam, mam dylemat w co zainwestować, bo - bo kuszą mnie dwie rzeczy, a pozwolić sobie finansowo mogę tylko na jedną. Zatem - albo "rakietowa staruszka", czyli A2000 z dopałką 060/50 Mhz i karta GFX pracująca w slotach Zorro II, albo A4000 (bez dopalenia) z kartą GFX pracującą w slotach Zorro III.

Doradźcie, Towarzysze!
Zaznaczam, że to nie ma być do gier. Do retrogrania mam to co mam, czyli to, co widać w stopce, czyli A1200 przyzwoicie dopaloną, A500 przyzwoicie dopaloną, A600 oczekującą na zaopiekowanie się i rozbudowanie.
Potrzeba mi konfiguracji do zabawy (bardzo amatorskiej, ale efektywnej) z grafiką, Lightwave, Cinema 4D, Imagine, ImageFX, Art Effect, Art Departament Pro, Photogenics, DPaint i pokrewne "painty". emulowanie (Shapeshifter) Maczka. No i potencjalnie, na tym emulowanym Maczku możliwość pogrania w takie rzeczy, jak np.Warcraft II.

Prawdę mówiąc, to frajdę amatorskiego gmerania w grafice zapewnia mi moja A1200 z procesorem 060/50 Mhz, no ale ciągnie człeka do czegoś nowego, chce mi się "dużej" Amigi, mam sentyment ogromny, bo pierwsze "poważne", a w każdym razie zarobkowe/zawodowe prace wykonywałem na A2000.
I straszliwie żałuję, że kiedyś tam doznałem "umysłowego zaćmienia" i za nędzne grosze pozbyłem się swoich Amig. Ech, durny człowiek był, zapatrzony w coraz szybsze i kosztujące grosze Pentiumy.
Błędy młodości, kurde

Z szacunkiem
Des
Ps. Znaczy - no zarobkowo, zawodowo musiałem przejść na PC i Maka, ale jaki diabeł mnie namówił do sprzedania Amig? Cholernie żałuję. Do łez normalnie.

Ostatnia modyfikacja: 04.10.2011 20:48:56
[#15] Re: karta graficzna

@_arti, post #11

"Popsułem" tak dwa CyberStormy PPC i moja przygoda z Amigą zakończyła się na kolejne 10 lat.

No tak... Po takiej traumie faktycznie może się odechcieć...

A tak przy okazji: Zmieniłeś sprzęt? Widzę, że A500 poszła w odstawkę. Czyżbyś wygrzebał skądsiś jakąś A3000?

[#16] Re: karta graficzna

@recedent, post #15

A500 zostaje. Z MegaRAM HD. Kompletuje A3000. Zgadza się :)

[#17] Re: karta graficzna

@_arti, post #16

i jak :) tak jak pisalem niebo a ziemia Mega RAM HD 8 MB FAST :) ?

ten golden image to totalny niewypal

[#18] Re: karta graficzna

@HOŁDYS, post #17

Właściwie to nie wiem... jako kontroler IDE jest póki co taki sam jak AT-BUS. Ani nie udało mi się podłączyć CD-ROMu ani znaleźć SIMMów, które by z nim działały... ale się nie poddaje

[#19] Re: karta graficzna

@Des, post #14

Szybką grafikę można mieć tylko na magistrali ZORRO III, PCI lub local PCI na kartach CS MK III, CSPPC, (ew. BPPC).
Wybór nasuwa się sam.
[#20] Re: karta graficzna

@_arti, post #3

A ja mam retine z3 i jest klasa
Szybka stabilna obraz jak żyleta i na lcd i crt
[#21] Re: karta graficzna

@recedent, post #15

Des , nie mialem stycznosci z A2000 , jednak powodzenia w kupowaniu rozszerzen z obserwacji te dziadki umarly w swiecie handlu dostac cos to nie lada gratka uwazam ze posiadajac taki zabytek masz 2 hobby AMIGA komp , i archeologia w szukaniu rozszerzen kart zorro :) za to na pewno spora satysfakcja w zakupie podzespolow
moze kolega SKIBA sie wypowie jak trafi na temat ja osobiscie polecam A4000 nigdy nie mialem 2000 , w 89 roku mialem 500 ale wtedy rzadzil super frog :)
w a2000 chyba cv64 nie pograsz bo ta potrzebuje ZORROIII A3000 i A4000

[#22] Re: karta graficzna

@Blendor, post #21

Tak, ztcw, wymaga Z3. Jeśli chodzi o karty, to trochę się tego kręci po świecie (eBay). 2000-ączki były dość popularne. Jeszcze przez długi czas po pojawieniu się 1200/4000.

[#23] Re: karta graficzna

@_arti, post #18

Arti to czemu nie mowisz ? mi zostalo z mojego MegaRamu 2 x 4 MB dzialajace z tym modelem ..jak 4 x 1 MB SIM 30
jesli jestes zainteresowany zapraszam jak zwykle na Prv
Mega Ram mozesz podlaczyc zwykly CDROM IDE i dziala przyzwoicie

[#24] Re: karta graficzna

@Des, post #14

Teraz się zastanawiam, mam dylemat w co zainwestować, bo - bo kuszą mnie dwie rzeczy, a pozwolić sobie finansowo mogę tylko na jedną. Zatem - albo "rakietowa staruszka", czyli A2000 z dopałką 060/50 Mhz i karta GFX pracująca w slotach Zorro II, albo A4000 (bez dopalenia) z kartą GFX pracującą w slotach Zorro III.

Ja to rozwiązałem w ten sposób A4000, 060, SCSI i GFX do zabawy w pracę
i do tego A2000, 030 i SCSI do gier nie bardzo działających na kompach z AGA.
Dlatego w A2000 nie ma karty GFX.
Żeby jeszcze jakiś zdolny elektronik naprodukował trochę tanich kart sieciowych na zorro to była by pełnia szczęscia.

Pozdrawiam
[#25] Re: karta graficzna

@RadoslawF, post #24

Żeby jeszcze jakiś zdolny elektronik naprodukował trochę tanich kart sieciowych na zorro to była by pełnia szczęscia

poczekaj niech tylko chinole wpadna na ten pomysl to zasypia nas sprzetem do amigi :)

[#26] Re: karta graficzna

@HOŁDYS, post #23

Pisałem w innym wątku, ale jeszcze raz - u mnie wygląda to tak, że po podłączeniu CD-ROMu (3 różne napędy) Amiga wyświetla ciemnoszary ekran i nic się nie dzieje. Jeśli zaś chodzi o pamięć, to kiedy zworka "Shutup RAM" jest zwarta, wyświetla się czerwony Diagnostic Board, że coś jest nie tak - obstawiam, że SIMMY są zwalone, bo sprawiały problemy w tym rozszerzeniu od Golden Image. Gdy Shutup jest rozwarta, pamięci wogóle nie wykrywa, niezależnie od konfiguracji zworek czy samych kostek w podstawkach.

[#27] Re: karta graficzna

@_arti, post #26

to cos masz nie tak shutup musi byc rozwarty ..ustaw 2x4MB wloz dwa simy (tez byl myk z obsadzeniem ich jakos po kolei sie nie obsadzalo ...na plytce powinien byc schemat) ..ja tez sie troche motalem ale jak zadzial mega ram to nie mialem zadnych problemow.

Dysk musisz miec maly (zaleznie od biosu ..albo 540 mb ..albo jak nowsza wersja megaramu 2 GB (nie 2.1 !!!)

Kontroler dziala nie z wszystkimi kostkami wiec moje sa "very rare" gdyz 60 ns ..smigaja nawet z kartami turbo 030
jak uwazasz ze 4 MB wystarczy to juz latwiej dostac 4 x 1 MB niz 2x 4 MB dzialajace z mega ramem

[#28] Re: karta graficzna

@stachu100, post #19

Hm... No tak, prawda to. Ale co powiesz na zestaw A2000 plus procek 060 plus karta GFX pracująca w Zorro II?
Ja wiem, ja zam z doświadczenia różnicę między Z2 a Z3, no ale... Ale A4000 wydaje mi się taka jakaś... Pospolita? Znaczy, no jest to świetny sprzęt i tak dalej, ale dość powszechny, poniekąd standard. Zaś A2000 rozbudowana - to coś "innego", nie tak popularna konfiguracja, troszkę trudniejsza, bardziej wymagająca, bardziej oryginalna i bardziej (to dla mnie ważne) sentymentalna.

Znaczy - czy w kontekście zabawy z Lightwave na przykład - wycisnę coś więcej z A4000 z kartą GFX, niż z A2000 z kartą GFX?

Z szacunkiem
Des

[#29] Re: karta graficzna

@HOŁDYS, post #27

1. Skończę prace, to zaraz jeszcze pokombinuję*
2. Dysk mam ten, co przedtem w AT-BUSie, czyli Seagate 10,00GB. Ma 2 partycje po ok. 256MB i nie sprawia problemów; To przez niego może nie działać CD-ROM?
3. Wziąłbym od Ciebie te pamięci. Ile?

*) Piszę 3 linijkę kodu 1.5h, oglądając Discovery i czytając PPA

Ostatnia modyfikacja: 04.10.2011 21:16:44
[#30] Re: karta graficzna

@Des, post #28

W podobnej konfiguracji A2000 będzie miało wolniejszą grafikę z powodu posiadania tylko Z2.
Najbardziej widoczne będzie to w grach Doomo podobnych.
LightWave nie pracuje na ekranie GFX istnieje tylko przeglądarka obiektów potrafiąca pokazać je za pomocą karty GFX.

Pozdrawiam
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem