[#1] LOTUS II AMIGA vs ATARI
Jenak Atari było lepsze
Spójrzcie sami, bezpośrednia rywalizacja:

Video z zawodów!!!

Co ciekawe Lotus na Atari wygląda trochę "inaczej". Z muzyką też jest trochę gorzej, ale fajnie, że można sobie polinkować OK
[#2] Re: LOTUS II AMIGA vs ATARI

@BULI, post #1

Trochę nie za bardzo widać w czym Atari było lepsze na tym filmiku, muzyka to kwestia gustu, jedni wolą sample inni syntezator, a grafika na ST trochę wygląda jak na c64 (typowe zielone tło) i tak jakby mniej płynnie, ale to może wina spowolnienia z 60kl/s do 50 kl/s.

O tym nie pomyślałem, ze można podłączyć 2 różne komputery i grać przez "sieć".

[#3] Re: LOTUS II AMIGA vs ATARI

@rafgc, post #2

zabawa przednia, graliśmy kiedyś tak, we czterech się da:D

[#4] Re: LOTUS II AMIGA vs ATARI

@BULI, post #1

Buli :) popierdulke porownywac do ksiezniczki ???

ATARI ST to przereklamowany badziew.. wszyscy wiedza jak wyglada muzyka i grafika a A500

zaprasza do ogladania jak to wyglada i brzmi na ST :D

http://www.youtube.com/watch?v=i5I-m-q8MGU

http://www.youtube.com/watch?v=hs1gDpYJzew&feature=related

Specyfikacja AY , grafika z ramka (Amiga ma FullScreen), 16 kolorow (Amiga 32 kolory + 64 cooper) ..ulica bez dodatkowych paskow .. bez mowy Checkpoint bez sampli

ladniej od ST wyglada wersja na SEGE GENESIS Mimo ze to Lotus II moim zdaniem za duzo wzieli z III-ki

http://www.youtube.com/watch?v=18TlxukAyLQ&playnext=1&list=PL5AF19C99F3C9FA91

Ostatnia modyfikacja: 15.03.2011 21:10:40
[#5] Re: LOTUS II AMIGA vs ATARI

@rafgc, post #2

Oj, przepraszam wszystkich za nieczytelne poczucie humoru ;)

Atari było lepsze tylko, dlatego, że gracz na Atari zajechał dalej i na tym koniec!

Grafika ma mniej detali (spójrzcie na asfalt) a co do muzyki to już w ogóle- AMIGA RULEZ
OK

[#6] Re: LOTUS II AMIGA vs ATARI

@HOŁDYS, post #4

I Ty HOŁDYSie?!
Już więcej nie będę ironizował ;)
Wiesz, że masz zupełną rację!
[#7] Re: LOTUS II AMIGA vs ATARI

@BULI, post #5

Ale zobacz komenty na tubie bod tym filmikiem, atarowce orgazmu dostaja

[#8] Re: LOTUS II AMIGA vs ATARI

@BULI, post #5

Nie każdy jest na trawie lub pod "napięciem" by być w stanie wychwycić tak subtelną, niespotykaną i głęboko ukrytą interpretację :)

Hołdys, co ty się tak gorączkujesz, są ludzie, którzy przeżyli swoje przy tym chipie z ST i mają takie samo podejście do YM jak np Ty do Pauli, trochę mi ten dźwięk z ST przypomina SIDa z c64 ale nie będę się pytał które było lepsze :) (uderz w stół...)

Ostatnia modyfikacja: 16.03.2011 07:31:15
[#9] Re: LOTUS II AMIGA vs ATARI

@rafgc, post #8

Podobno skalę inteligencji najlepiej wybadać po zakresie poczucia humoru. Chyba nie jest ze mną tak źle bo wyłapałem już na początku o co chodzi BULIemu ;)

Mam dwa ST'ki w swojej kolekcji, ale nie odpaliłem na nich ani jednej gry :>

[#10] Re: LOTUS II AMIGA vs ATARI

@rafgc, post #8

SID i POKEY jest lepsze niz AY ze spektruma ..chociaz byly perelki jak ST miksowalo MODa z amigi i odgrywalo w 15 khz ..i calkiek przyjaznie to gralo (Gods,Turrican I)..oczywiscie kosztem Procesora 68000

na filmie nic nie bylo slychac i nic nie bylo widac ..wiec dalem doslowne porownanie LOTUSA 2 .. i co na to teraz Atarens :D

Ostatnia modyfikacja: 16.03.2011 08:23:56
[#11] Re: LOTUS II AMIGA vs ATARI

@rafgc, post #8

którzy przeżyli swoje przy tym chipie z ST i mają takie samo podejście do YM jak np Ty do Pauli

Wspomnienia rzecz święta, nie dajmy sobie ich odebrać.
Ja przez swoje sentymentalne podejście do życia boję się np zapuszczać świętych dla mnie tytułów z c64 (SID RULEZ). Po prostu w mojej głowie wyglądają lepiej niż w rzeczywistości ok, racja

FAZIOR:

He, he poczytałem komentarze i masz rację są MEGA! Dzięki nim już wiem dlaczego tak lubię LOTUSA II na Ami- bo jest niegrywalny!

Ostatnia modyfikacja: 16.03.2011 10:53:51

Ostatnia modyfikacja: 16.03.2011 10:54:27
[#12] Re: LOTUS II AMIGA vs ATARI

@BULI, post #11

Ja przez swoje sentymentalne podejście do życia boję się np zapuszczać świętych dla mnie tytułów z c64 (SID RULEZ). Po prostu w mojej głowie wyglądają lepiej niż w rzeczywistości

Dokładnie tak jest :D Dlatego większość z tych którzy nie mieli Amigi w czasach jej świetności - czyli przynajmniej na początku lat dziewięćdziesiątych nie bardzo kapują co w Amidze jest takiego wyjątkowego :)

[#13] Re: LOTUS II AMIGA vs ATARI

@cemaxx, post #12

natknolem sie na forum atarowskie
tak jak my ich tak oni nas nienawidza nadal (kokmuna sie nie skonczyla)

http://atariarea.krap.pl/forum/viewtopic.php?id=8220

generalnie sami przyznaja cytuje:

"Lotusy to raczej uboga wersja tych z Amigi... ostatnie 2 wieczory spędziłem nad wszystkimi 3 częściami na ST i niestety nie posiadają one takiej grywalności - generalnie odnoszę wrażenie, że na ST większość tytułów jest jakaś taka kulawa.

Tak, bo one wyglądają zazwyczaj podobnie a nawet wręcz tak samo ( do roku coś koło 90/91 ). Różnica tkwi najczęściej w płynności animacji ( ilość klatek na sekundę ) jak i scrollowaniu które w ST ( nie STe ) nie ma żadnego wsparcia sprzętowego więc jest często co jakieś 20 pikseli. A tam gdzie masz sprzętowy scroll ( np. STe czy każda Amiga ) możesz to robić "taniej" w zasobach nawet co 1 piksel !
Hmm, zacznijmy od prostego przykładu czy widzisz różnicę jeśli chodzi o ilość i płynność klatek animacji? oraz o płynność scrollu o tu ?:

http://www.youtube.com/watch?v=R_h4ZCSHYYM

czy takim wcześniej zbanowanym na ST przez Urborga ( i słusznie ) Fire and Ice:

http://www.youtube.com/watch?v=Sb_wLSV_Bvg - Amiga

http://www.youtube.com/watch?v=4oRAaI5HrDw - Atari ST"

[#14] Re: LOTUS II AMIGA vs ATARI

@HOŁDYS, post #13

He, he fajnie się czyta takie rzeczy (tok myślenia ;) z "przeciwnego obozu"
[#15] Re: LOTUS II AMIGA vs ATARI

@BULI, post #14

pamietam poczatek lat 90ych ja mialem C64 klocilem sie z userem ZX84 i Atari800xl (takie czarne) kazdy ciagna w swoja strone.i nie dawal za wygrane ze gry sa gorsze na jego maszynie. bo jest takie powiedzenie "Kazdy lubi to co ma " OK

[#16] Re: LOTUS II AMIGA vs ATARI

@HOŁDYS, post #15

Ja miałem łatwiej wszyscy koledzy z klasy którzy mieli komputery w tamtych czasach posiadali C64 (podobnie jak ja). Amigę miał jeden "burżuj" (nie lubiliśmy go). Gdyby moja mydelniczka nie nawaliła to dokupiłbym do niej stację dysków a tak zupełnym przypadkiem "okazjonalnie" kupiłem A500 we wspomnieniach najlepszy komputer jaki posiadałem!
Rodzice kupili mi go zachęceni moją reklamą A500 jako komputera edukacyjnego, z wskazaniem na naukę angielskiego- do dnia dzisiejszego mi to wypominają ok, racja
[#17] Re: LOTUS II AMIGA vs ATARI

@BULI, post #16

bu ha ha ha :) ale fakt czego sie nie robi dla dzieci.

[#18] Re: LOTUS II AMIGA vs ATARI

@HOŁDYS, post #17

Jak patrzę na to z perspektywy czasu: biedni rodzice
[#19] Re: LOTUS II AMIGA vs ATARI

@BULI, post #18

http://www.pouet.net/topic.php?which=5982

[#20] Re: LOTUS II AMIGA vs ATARI

@HOŁDYS, post #19

He, he dobre..
Jak widać tylko MAC i PC są "normalne"

..no i te piersi Nolana Bushnell'a ;)

[#21] Re: LOTUS II AMIGA vs ATARI

@BULI, post #20

ST był dobrą platformą ale tylko w pierwszych latach bo był 2x tańszy. Po premierze Amigi 500 i wyrównywaniu się cen u schyłku lat osiemdziesiątych stawał się on coraz mniej i mniej opłacalny. Gry chodziły z mniejszym framerate a część jak np. Titus The Fox bez scrollera były całkowicie niegrywalne Ale są też gry które na ST mają lepszą wersję a przynajmniej dla niektórych ludzi np. Turricany wolę na ST niż Amidze ok, racja

Jednak jeśli chodzi o dźwięk to bleep&bloop z YM2149 rządzi imho Nie technicznie bo tutaj to wiadomo że Paula jest lepsza tylko tak ogólnie

Ostatnia modyfikacja: 18.04.2011 22:27:57
[#22] Re: LOTUS II AMIGA vs ATARI

@XoR, post #21

Ale są też gry które na ST mają lepszą wersję a przynajmniej dla niektórych ludzi np. Turricany wolę na ST niż Amidze ok, racja

lepsze bo ma 16 kolorow i pierdzi AY ?

nie znam sie za bardzo na ATARI ale wymien taka np gre zeby mogl amigowiec z zazdroscia patrzec na zielony ekran GEMa

bo kazda gra na Amidze bije wersje ST od muzyki do grafiki i predkosci ..
na youtubie odpalilem film z cannon fodder ST malo sie nie poryczalem ze smiechu :)))

np slawna Chaos Engine

wersja Atari ST

http://www.youtube.com/watch?v=X8ZvdG-ZK2E&feature=related

[#23] Re: LOTUS II AMIGA vs ATARI

@BULI, post #18

Moze tego nie zauwazasz, ale pewnie wyniosles mase slownictwa z gier, w koncu znakomita wiekszosc byla w jez angielskim. Dzis gdy wszystko jest przetlumaczone, dzieciaki nie uzywajac programow do nauki angielskiego z komputera raczej sie jezyka nie naucza.
Sam po dzis dzien niektorych programow wole uzywac w jezyku angielskim. A np w cywilizacje kompletnie nie umiem grac po polsku :)
[#24] Re: LOTUS II AMIGA vs ATARI

@HOŁDYS, post #22

ST w 1985 w momencie premiery był ponad 2x tańszy od Amigi. BA! Był nawet tańszy od Commodore 64

Oba komputery ST i Amiga były lepsze od PC jak wyszły ok, racja

Dominacja Amigi nad PC nie potrwała jednak specjalnie dłużej niż dominacja ST nad PC Obie platformy zostały zmiecione multimedialnie za jednym zamachem w okolicy ~87-89 i wtedy już po wynikach sprzedaży było widać że PC się powstrzymać zwyczajnie nie da i jest to przyszłość globalnej komputeryzacji. Wyśmiewanie badziewności pierwszych modeli IBM PC było więc już wtedy nie tyle śmieszne co żałosne... a wyśmiewanie ST przez Amigowców jeszcze bardziej żałosne...

I co? Tak śmiesznie Ci dalej?

ps. wolę Turricana na ST bo wolę muzykę z YM w tej grze. Grafikę jak chcę ładną to mam GTX460, tekstury z relief mappingiem w grach, 16xAF i koniecznie jakieś AA

Ostatnia modyfikacja: 19.04.2011 20:56:58
[#25] Re: LOTUS II AMIGA vs ATARI

@XoR, post #24

calkowicie nie zgadzam sie z tym co napisales powyzej..ale mamy demokracje wiec szanuje twoje przywiazanie do Atari

[#26] Re: LOTUS II AMIGA vs ATARI

@XoR, post #24

z tym multimedialnym zmiecieniem Amigi w '87 - '89 to nie co przesadziłeś.

[#27] Re: LOTUS II AMIGA vs ATARI

@HOŁDYS, post #25

jak teraz patrzę to trochę później PC zyskał konkretną multimedialność tak ok 1990-1991 dla tanich SB 2.0 i SB PRO a tak definitywnie był superior względem Amigi w 1992 wraz z Gravisem z jego 32 kanałami do XMów które myślę załatiwały sprawę

W 1992 roku przy okazji premiery niezbyt udanej Amigi 1200 była też premiera Atari Falcon. Ten sprzęt odtwarza MP2 z 1% zużyciem CPU (tj. można słuchać cały czas w tle) i MP3 z podobnie bardzo niskim zużyciem procesora. Amiga potrzebuje do tego celu 68060 50MHz i oddzielnej 16bit 44KHz karty dźwięku (bo mowa o pełnej jakości 16bit 44KHz, inna się nie liczy) i system prawie stoi... Grafika to 16bit chunky więc też trochę wyższa klasa od HAM-8 :)

Falcon był 2x droższy, podobnie jak A1000 była droższa od ST. Mocą obliczeniową przewaga Falcona nad A1200 jest większa od przewagi A1000 nad ST...

Kupując więc w 1992 nie Falcona tylko Amigę 1200 robiło się coś analogicznego co robił klient kupujący w 1985 Atari ST a nie A1000 Śpioch

Przywiązanie do Atari?
Raczej fan WSZYSTKICH starociowatych (i "nowożytnych" też) złomputerów OK

ps. Posiadanie Falcona to nawet dzisiaj jest szpan i restekpa na dzielni :D

Ostatnia modyfikacja: 20.04.2011 00:31:46
[#28] Re: LOTUS II AMIGA vs ATARI

@XoR, post #27

No i wszystko fajno, ale co z tymi grami?
[#29] Re: LOTUS II AMIGA vs ATARI

@BULI, post #1

a ja troche wsadze kij w mrowisko i powiem ze ze wszystkich wersji ktore gralem czyli Amiga, Amiga CD32 to najbardziej do gustu przypadl mi:
http://www.youtube.com/watch?v=6S6fm-kILto&feature=related
Lotus 2 RECS na megadrive, ma praktycznie wszystko to samo co wersja amigowa i ST plus kilka fajnych ficzerow z 3 czesci :) Do tego wgrywa sie w mgnieniu oka :D
A tak na marginesie to uwazam ze topgear 2 byl troche lepsiejszy, przynajmniej starczal na dluzej bo w autku mozna bylo pogrzebac :) TG2 mialem na snesie ale bardziej podoba mi sie wersja Cd32, dynamika i wyglad ten sam ale muzyka z kompaktu sporo lepsza :) W wersji snes byla nie najgorsza ale tez sporo jej brakowalo.

Ostatnia modyfikacja: 20.04.2011 07:13:52
[#30] Re: LOTUS II AMIGA vs ATARI

@XoR, post #27

no nie moge .....po pierwsze Gravis zostal wypuszczony na rynek pod koniec 1993 .. czyli kiedy Atari i Amiga miala lata swietlnosci za soba...
po drugie Flacon nie byl lepszy .. od Amigi przyklda ? jest rok 2011 my przenosimy setki megabajtow w mgnieniu ok karta pamieci CF a wy nadal dyskietkami :PP

a na powaznie falcon mial lepszy dzwiek bo mial DSP i tylko tyle ..system do dupy ..

nie wiem czemu porownoujesz Amige do PC jak watek jest odmienny
Atari mialo 16 kolorow z palety 512 ..brak blitera brak dzwiek normalnego ..tylko na poziomie spectrum 8 bitowego ..dyskietka 720 kb (w porownaniu do 880 kb) brak multitaskingu

Amiga od 1985 (a w zasadzie 84 r) miala dzwiek stereofoniczny szybki Bliter , palete kolorow 4096 , multitasking z prawdziwego zdarzenia i ladny kolorowy system ... ATARI zrobilo to w 1989 r 4 lata po Amidze ...4 lata w swiecie IT to wiecznosc .. a mimo to nie umieli poprawic debilnego zielonego systemu zeby dalo sie dwa programy uruchomic na raz..

Slynne Amiga Killer Atari 1040STe nie wypalilo i pograzylo firme...

Mowisz ze Falcon lepszy ? a co ma ten falcon fajnego w 2011 r ? Amiga 1200 dorobila sie kart procesorowych PowerPC rzedu 375 mhz karty graficzne Radeon 256 MB karty sieciowe WIFI .. a co najwazniejsze support producenta ktory robi nowy system AmigaOS4.1 .. w 2011 r Atari nie nadaje sie do niczego ...

Skoro ma falcon odtwarza MP3 na DSP a procek zajety w 1 % to odpal 4 programy jednoczesnie ...przeciez A1000 juz to umiala :D:DDD

SORRY ALE NIE WYTRZYmALEM tych farmazonow ...

Ostatnia modyfikacja: 20.04.2011 07:31:43
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem