[#1] Atari 68k i przeglądarka z CSS
Więcej tutaj:

http://amigaworld.net/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=24570&forum=2

A tu trochę screenów

http://highwire.atari-users.net/images/screenshots/

[#2] Re: Atari 68k i przeglądarka z CSS

@Sir_Lucas, post #1

Super, a jednak można pod 68k.

[#3] Re: Atari 68k i przeglądarka z CSS

@AS, post #2

Może jednak da sie jakoś na amidze pod procem MC68000?

Ostatnia modyfikacja: 01.11.07 13:40
[#4] Re: Atari 68k i przeglądarka z CSS

@Sir_Lucas, post #1

Szkoda tylko że ta przeglądarka oprócz posiadania css nie posiada żadnych innych zalet - np. implementacja javascriptu jest znacznie gorsza niż ta w IBrowse...

[#5] Re: Atari 68k i przeglądarka z CSS

@Roszak, post #3

Amigi mają takie procesory?? A ja myślałem że nie było 16bitowej Amigi z pełnym Prockiem

[#6] Re: Atari 68k i przeglądarka z CSS

@arti4-92, post #5

A ja myślałem że nie było 16bitowej Amigi z pełnym Prockiem
Ale o co chodzi ?
[#7] Re: Atari 68k i przeglądarka z CSS

@waldiamiga, post #6

o FPU, bo np taka a500 ma 68hc000 :)

[#8] Re: Atari 68k i przeglądarka z CSS

@arti4-92, post #7

FPU wbudowane w procesor to od 040 dopiero (w swiecie PC od 386)

[#9] Re: Atari 68k i przeglądarka z CSS

@arti4-92, post #7

Procesory 68000 nie miały wbudowanego FPU, w żadnej wersji. Pierwszym procesorem z serii 680x0 jaki mógł mieć wbudowane FPU, był 68040. Wszystkie Amigi 500 miały pełny procesor 68000.

[#10] Re: Atari 68k i przeglądarka z CSS

@arti4-92, post #7

Procesor 68HC000 miały karty turbo np. Supra Turbo 28 i ten okrojony procesor pozwalał się taktować wyższym zegarem: 28Mhz.

[#11] Re: Atari 68k i przeglądarka z CSS

@AS, post #2

Inna rzecz, ze mam wrazenie, ze Atari z tym samym procem jest szybsze niz Amiga z podobnym CPU. Np. demka na Falconie 030 w Hires chodz naprawde dobrze, gdy na Amidze z 030 w hires chodza..czlapia..moze to kwestia DSP w Atari, nie wiem..

[#12] Re: Atari 68k i przeglądarka z CSS

@AS, post #10

Oznaczenie HC nie oznacza, że procesor jest okrojony (nie należy tego mylić z EC, np 68EC040 albo 68EC060 faktycznie były okrojone - nie miały FPU). 68HC000 oznacza tylko, że procesor był wykonany w nowszej technologii High-Speed CMOS, dzięki czemu mógł pracować z wyższym taktowaniem.

[#13] Re: Atari 68k i przeglądarka z CSS

@Grzegorz Kraszewski, post #12

Ile ciekawych żeczy się można dowiedzieć na forum :)

[#14] Re: Atari 68k i przeglądarka z CSS

@MrT, post #11

Kwestia kości graficznych, i sprzętowego trybu chunky.

[#15] Re: Atari 68k i przeglądarka z CSS

@Grzegorz Kraszewski, post #12

Swoja droga tez ciekawa jest kwestia prockow 68EC060, teoretycznie nie posiadaja MMU i FPU (a procki 68LC060 nie posiadaja FPU, lecz posiadaja MMU). Spotkalem sie z egzemplarzami 68EC060, ktore maja sprawne MMU. Rozmawialem tez na amiga.org z czlowiekiem, ktory w CSPPC ma procek 68EC060@60mhz, ktory posiada zarowno sprawne MMU, jak i FPU.

[#16] Re: Atari 68k i przeglądarka z CSS

@MrT, post #15

Brak FPU to jakiś duży problem??

P.S. Trafiło mu sie, bo jakiś "murzyn" pomylił się przy selekcji.

Ostatnia modyfikacja: 02.11.07 15:50

Edycja: Pewnie leci partia procków, te z FPU i MMU nie mają kropki, te bez FPU majo czerwoną kropkę, a te bez mmu mają zieloną kropkę xD

Ostatnia modyfikacja: 02.11.07 15:51
[#17] Re: Atari 68k i przeglądarka z CSS

@MrT, post #15

Podobnie było z EC030 - Często były z działającym MMU.Ponoć Motorola nie nadążała z zamówieniami ekonomiczniej wersji.
[#18] Re: Atari 68k i przeglądarka z CSS

@MrT, post #11

jakie demka?

[#19] Re: Atari 68k i przeglądarka z CSS

@arti4-92, post #16

Takiej selekcji nie wykonuje człowiek, to się dzieje całkowicie automatycznie. A co do tego, że niektórym działa - wystarczy że FPU np. nie przejdzie jednego testu ze 100 i już procesor jest kwalifikowany jako EC. Teraz wyobraźmy sobie, że w typowych amigowych programach bug, który wykrywany jest przez ten jeden nieudany test, występuje bardzo rzadko. Wtedy właściciel procesora stwierdzi, że FPU mu działa, a nawet jak mu się raz czy dwa do roku z tego powodu Amiga powiesi, to może nie skojarzyć przyczyny, ot pomyśli że jakaś łatka się z czymś gryzie, albo karta turbo niepewnie siedzi na slocie...

[#20] Re: Atari 68k i przeglądarka z CSS

@MrT, post #15

Była cała partia takich kart CSPPC. Są to karty produkcji DCE. Być może kupili takie "prawie" sprawne 060 bo było taniej albo Motorola tak oznaczyła dobre 060.
Ja też posiadam w swojej CSPPC taki 68060. Znam też jedną osobę w polsce, która również ma taką CSPPC (też produkcji DCE). Nie było tego na kartach phase5.
Jak pierwszy raz to zobaczyłem po kupnie karty już chciałem ją zwrócić, ale sprzedający zapewnił mnie, że pomimo tego oznaczenia ten procesor ma sprawne MMU i FPU.
I miał rację - wszystkie programy wymagające FPU chodzą bez zarzutu.
Być może rzeczywiście nie ma 1 funkcji na 100 ale nie zauważyłem aby przez to jakiś konkretny program się zwsze wywalał i wszystko co wymaga FPU działa, więc jest OK.

Ostatnia modyfikacja: 03.11.07 14:42
[#21] 68070?

@MrT, post #15

Cze.

Skoro tak rozmawiacie o procesorach, to mam pytanie czy natknął się ktoś gdzieś na informację o MC68070?

Właśnie przeglądam sobie stare numery Amiga Format, które keidyś tasm sobie kupiłem i eidzę informację o:

SCC68070 17,5 Mhz (instruction rate 1.2) produkowanym przez Philipsa

specjalnie dla ichniejszego CDi.

Numer pisma 74 z 8/1995 strona 32.

Z tego co piszą był to procek bardziej zbliżony architekturą do 68000.

cyt:

"The 68070 has benn available for years and used in computers and consoles - but not Amigas"

"The SCC68070 includes two serial ports, a memory menagment unit, programmable timers and a DMA controller to move memory around without processor intervention. It uses less power then Motorola".

[#22] Re: 68070?

@Deftronic/..., post #21

był dużo słabszy od 68000

[#23] Re: 68070?

@Deftronic/..., post #21

no mam go w swoim CD-i

[#24] Re: 68070?

@arti4-92, post #22

Taaa... Zgadzam się :). Ciekawe więc po co ta nazwa układu 68070 czy też dokładnie SCC68070 jak nazwał Philips...

Swoją drogą w Amiga Format natrafiłem już na informację odnośnie A1800 i jeszcze jednej, która była oficjalnie ogłoszona przez szefa C_UK, ale także się nie ukazała (słabe parametry jak na tamte czas)... Same ciekawostki... :)

[#25] Re: Atari 68k i przeglądarka z CSS

@Kaczus, post #8

od 486 ;)

[#26] Re: Atari 68k i przeglądarka z CSS

@kutafon, post #25

no właśnie też tak słucham :D

[#27] Re: Atari 68k i przeglądarka z CSS

@kutafon, post #25

A fakt, do 386 dodano MMU... Koproca do 486 zatem.

[#28] Re: Atari 68k i przeglądarka z CSS

@amigafan, post #20

Dokladnie, uzywam/uzywalem dwie sztuki 68EC060, na ktorych MMU dzialalo i dziala idealnie i nie wykazuje zadnych bledow przy pracy przy czestotliwosci 75mhz. Czytalem jakis czas temu, ze procki Motoroli, ktore nie przeszly testow MMU/FPU dostawaly odpowiednia etykietke. Czytalem tez ciekawa rzecz o "nadawianiu" czestotliwosci prockow i fpu : jak dany procek poszedl na 40mhz testowano go na 50mhz, jak poszedl na 50mhz testowano na 60mhz - jak nie poszedl na 60mhz wydawany byl jako 25mhz..chodzilo o 68030.

[#29] Re: Atari 68k i przeglądarka z CSS

@MrT, post #28

Czyli takiego blizzarda030/25mhz mogę używać w 60mhz zmieniając po prostu kwarc??

[#30] Re: Atari 68k i przeglądarka z CSS

@arti4-92, post #29

Na 60MHz raczej nie... ten procesor jak mi wiadomo dzieli taktowania kwarcu... czyli mialbys 30MHz.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem