Olo napisał(a):
Musze zabrać głos, bo dziwne rzeczy wypisujesz.
>
Wiele osób rozbudowało klasyki tak, że mogą służyć one do
> poważnych zastosowań
>
> ....
> prawdopodobnie ŻADNA karta graficzna dla klasyka nie pociagnie
> takiej rozdziałki, te magiczne Picasso II, CyberVision czy
> inne, mają po prostu za mało pamięci i za słąbe chipy, pozatym
> nie były projektowane z myślą o takich rozdzielczościach. Wtedy
> 1280x1024 było gigantyczną rozdzielczością ;)
Dobrze że napisałeś "prawdopodobnie". Sam mając CV64 używałem 1600x1200 (większej moja 14-stka nie puściła). Teraz mam VooDoo3 3000 (ty także piszesz że masz VooDoo) i dla sprawdzenia zrobiłem te twoje 1680x1050 i działa spoko. Nawet mój stary monitor to puścił. Bez dopieszczania ustawiłem Clock: 125.28MHz, horiz. 60kHz, vert. 51Hz. O co? Klasik potrafi.
>
Workbench ma ogromne możliwości rozbudowy.
>
> ...
> głupiej funkji Copy&Paste nie
> ma do dziś ;)
Jak to nie ma. Ma to od początku. Łapiesz ikonkę, przenosisz do innego okna i tam puszczasz. Jak dla mnie jest to szybsze i wygodniejsze niż Copy&Paste. Chyba za długo siedzisz przed windowsem :)
>
Workbench szybko pracujący na ekranie 8 lub 16-bitowym,
> czemu nie?
>
> ... Pozatym nie zapominaj że CGX czy P96 w klasyku
> to tylko nakładki na system, kolejna zapchaj dziura , a nie
> część systemu ;)
Możesz zdefiniować co to "nakładka na system"? Mi się wydaje dobrym rozwiązaniem możliwość nie instalowania CGX czy P96. No bo po co miało by byc to w systemie, jeśli w Amidze nie ma karty graficznej? A takie AHI jest na płycie instalacyjnej amigowego systemu.
W windowsie tez masz zainstalowane wszystkie sterowniki, czy instalujesz je w miarę potrzeb?
>
Szybkie programy pod procesor PPC też są możliwe.
>
> ...
> Najszybszy procesor dla klasyka to PPC 604-233 MHz, ...
> ... damy boskie Voodoo3 z 16 ...
> ... Co nam oferuje ten procesor

. Divix-a nie odpali, DVD od biedy,
> gry.. no Quake II w 640x480 przy średniej 20-25 fps, normalnie
> wypas

.
Bez przesady. Divixa odpali. Quake II pójdzie w 800x600 spokojnie 25 fps (i to przy moim 210MHz). Ale jeśli chcesz coś porównać, to odpal sobie np. windowsa XP na jakimś 486/25MHz. Wtedy będziesz miał ubaw. A taki Workbench z Magellanem na 68030/25MHz lata jak głupi.
Z tymi porównaniami to dawno nie ma sensu.
Ostatnio np. zostałem poproszony o pomoc w odczytaniu i przerobieniu na zjadliwy formaf dla peceta scen z programu MovieShop. I tu taki klasyk się przydał idealnie. Na pececie, czy A1 lub Pegasie tego nie dokonasz. Żaden emulator UAE nie da rady.
> ... Owszem lepiej jest mieć Pega/A1 niż klasyka, bo te
> pierwsze są bardziej "na czasie" i nie sprawiają takich
> problemów jak klasyki,
Wszystko jest względne. Osobiście gdyby nie brak WiFi, Bluetooth i FireWire w moim klasiku, to nie kupiłbym laptopa który to ma.
> aczkolwiek nie oczekuj od tego sprzętu
> możliwości na miarę współczesnych komputerów. A twierdząc że
> się da, po prostu się ośmieszasz i tyle.
Dla chcącego nic trudnego. Widziałeś C64 podłączonego do internetu z działającą przegladarką WWW?
> Amige można traktować jak bardzo fajne hobby, albo powrót do
> dawnych czasów, i tyle, nic ponadto.
Dlaczego nic ponadto? Wszystko zależy co czego ją wykorzystasz. Mi służy jeszcze do obsługi starego skanera SCSI i drukowaniu zdjęć. Nie ma dla mnie nic lepszego w świecie windowsa od TurboPrinta.