Nie chciałem się wypowiadać w trakcie Świąt żeby nie psuć sobie humoru
Na temat:
Byłem wczoraj na Policji i złożyłem zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa oraz oddałęm wszystkie zgromadzone przeze mnie dowody (wydruk potwierdzenia wykonania przelewu, wydruki z ebay-a).
I:
1) Funkcjonariusz mnie nie olał (co mnie zaskoczyło)

i powiedział że jestem jednym z nielicznych którzy składają zawiadomienie o oszustwie na aukcji zagranicznej.
2) Powiedział mi rónież że jeżeli to byłaby polska aukcja to spokojnie namierzyliby delikwenta; ze ściągnięciem pieniędzy mogłoby być gorzej...
3) Dowiedziałem się również że policja z UK i USA olewa informacje zgłoszone przez polską Policję nawet jak polska strona podaje przestępców "na tacy"; podał mi nawet konkretny przypadek

4) Dowiedziałem się że moje zgłoszenie jest pierwsze jeżeli chodzi o aukcje/przestępstwo popełnione na terenie Niemiec i przyznał mi się że nie wie jaka będzie współpraca ze strony niemieckiej Policji.
5) Złożyłem zeznania i zostałem poinformowany że informacja o otwarciu postępowania i jego dalszego przebiegu zostanie mi przekazana drogą pocztową.
Co mnie zaskoczyło:
Całą korespondencję miałem w 3 językach (polski, angielski i opis aukcji po niemiecku) i zapytałem się czy będę musiał tłumaczyć to przysięgle; funkcjonariusz odpowiedział że nie i że moje zeznanie sporządzone w języku polskim wystarczy
No ale ok, zobaczymy.
Dla informacji:
Dane osoby sprzedającej (personalia i adres) które otrzymałem od serwisu ebay po zakończeniu aukcji są inne niż dane na które zrobiłem przelew.
Oczywiście mam potwierdzenie od sprzedającego że dane do przelewu są właściwe.
W związku z podejrzeniem że personalia sprzedającego mogą być fałszywe całą sprawę założyłem osobie której zrobiłem przelew.
Uczyniłem tak z jednego powodu: numer konta IBAN JEDNOZNACZNIE określa właściciela/właścicieli konta i bank na 100% ma właściwe dane personalne.
A nawet jak sprzedający podał dane bankowe swojego kolegi no to kolega się pewnie nieźle wkurzy
O dalszym ciągu sprawy będę informował.
Teraz off-topic:
1)
Przemysław aniołkiem to Ty nie jesteś ale zgadzam się w 100% z Tobą że Matka to rzecz święta. Można się obrzucać mięsem nawzajem ale Matki obrażać nie wolno. Kto nie szanuje cudzej Matki to i swojej Matki szanował nie będzie. I niech nie oczekuje że inni ludzie będą go szanować. W moich okolicach nawet menel ma swój honor i takiemu osobnikowi ręki by nie podał bo by sie wstydził.
Rozumiem Twoją reakcję.
Także SZACUN
2)
amigowiec0 przecież wszyscy wiedzą kim jesteś...
twój styl wypowiedzi zawsze
ciebie zdradzi...
Już raz nicka zmieniłeś po "słynnym" wątku w dziale "Rzeźnia".
Za obrażenie Matki Przemysława każdy szanujący się człowiek by publicznie przeprosił. No ale żeby to zrobić trzeba mieć odwagę i honor...
Koniec off-topic