Wątek zamknięty
[#61] Re: PS3 - Xbox360 - jedyne PRWDZIWE Amigi XXI w. ?

@michalmarek77, post #31

Niestety tutaj nie można dyskutować, można jedynie pochlebiać sobie nawzajem, albo obrzucać błotem..............przykre

Można dyskutować. Zauważ jak bardzo niejednolite jest PPA. Jesteśmy zbieraniną całego środowiska amigowego. Ale jednak potrafimy się jakoś dogadać. Czasami sobie przygadamy, wymienimy zdania. Pokłócimy. Ale nie idziemy w zaparte. Bo zawsze prawda leży gdzieś po środku. Razem lepiej, niż bezsensowne bunkrowanie się i tworzenie dziwnych ideologi.
[#62] Re: PS3 - Xbox360 - jedyne PRWDZIWE Amigi XXI w. ?

@G. Kraszewski, post #38

Oczywiście, że to zabawki, co w niczym nie umniejsza radochy jaką daje bawienie się nimi

Właśnie o to chodzi. To jest Nasze hobby (AOS3/AOS4/MOS/AROS). Przyjemność. Właśnie ten spławik do którego wędkarze modlą się przez cztery godziny i są szcześliwi, chociaż niczego nie złowili. To że niektórzy robią z tego życiową krucjatę (np. Exec), to jest to tylko i wyłącznie ich problem. Skansen i ich własny przymus.
[#63] Re: PS3 - Xbox360 - jedyne PRWDZIWE Amigi XXI w. ?

@michalmarek77, post #40

Zrobienie sobie w garażu czegoś, mamienie tym innych i wmawianie, że to "coś" kontynuuje CZYJEŚ dzieło to zupełnie ocś nnego

Nie prawda. Twórcy MOS i AROS nigdy mi nie wmawiali (choć pojedynczy użytkownicy tak, bo każdy się taki znajdzie), że te systemy zastąpią mi klasykowanie. Amigę 68k.
Niestety Exec, zawsze twierdził że mam nie pokoleji w głowie, używając AOS3, ponieważ liczy się tylko AOS4.
Ale olałem ich. Swoje wiem i używam AOS3 oraz AOS4. Ja sam dobrze wiem co jest dla mnie dobre. :)
[#64] Re: PS3 - Xbox360 - jedyne PRWDZIWE Amigi XXI w. ?

@michalmarek77, post #43

Czy dla mnie, osoby pragmatycznej, MorphOS jest w stanie czymś zauroczyć bym chciał zrezygnoać z Windy/MAcOS'a ?

Nie! Ani MOS, ani AOS4, ani AROS nie zastąpią ci peceta z Win.

Być może trochę Linux x86, ale PPC jest daleko ze wszystkim.
Rozumiesz już, pojmujesz hobby? :)
[#65] Re: PS3 - Xbox360 - jedyne PRWDZIWE Amigi XXI w. ?

@wali7, post #47

Co do nie używania antyvira pod Win.... hmmmmm.... odważny jesteś.

Ja np. na Win używam dwóch antywirów i firewalla. Co chwile mam jakieś okienka z firewalla, czy mam dopuścić jakiś program do polączenia. Co chwilę neguję jakieś samoinstalujące się wtyczki do Opery i Firefoxa. Jakby nie było firewalla, to same by się zainstalowały. Po miesiącu kasuję listę programów udostępnionych i na nowo się męczę z okienkami firewalla. Innej ochrony nie ma na Win. Chyba ;)
"Albo się męczysz, albo robisz reinstalkę"

WinXP mam już od 6 lat, jeden i ten sam. Kupiłem go z kompem, później HD wlożyłem do drugiego kompa i ustrojstwo jakoś działa do dziś. :)
[#66] Re: PS3 - Xbox360 - jedyne PRWDZIWE Amigi XXI w. ?

@michalmarek77, post #1

Podoba mi sie to co mówisz :)

[#67] Re: PS3 - Xbox360 - jedyne PRWDZIWE Amigi XXI w. ?

@arti4-92, post #66

Nie rozumiem po co w ogóle wdajecie się w dyskusje. Z jednej strony piszecie, że takie posty nie mają tutaj racji bytu, ale z drugiej strony ochoczo dyskutujecie, a później się to zazwyczaj kończy banami...

nie karmić trolla!

[#68] Re: PS3 - Xbox360 - jedyne PRWDZIWE Amigi XXI w. ?

@ruberum_ignis, post #54

Sorry - ja się na samolotach nie znam :)

Jedynie odniosłem się do przykładu Pana Grzegorza.

Czytałeś w ogóle mój post ? Potrafisz zrozumieć treść wypowiedzi ?

Ech, niestety, osoby tutaj piszące to w większości zaślepieni wyznawcy nie potrafiący dyskutować..........

Wie ktoś o co mi chodziło ?

O wartości, o to co Amiga wniosła, o to ile teraz jest Amigi w Amidze.

Byłem ciekaw jak się na to zapatrujecie.

A zostało to odebrane jako atak na Wasze Hobby.

Ja go nie neguję, pewnie MorphOS jest fajny, może być......

Niestety, dla mnie żródło informacji polskojęzyznych o Amidze skończyło się wraz z Magazynem Amiga.

Obecnie za dużo w tej społeczności /amigowej/ jest agresji........

Przeglądacie innojęzyczne portale o Amidze/Atari - tam jakoś zawsze jest miejsce na poruszanie "dziwnych" tematów.
Tutaj tylko wojny PPA/Exec albo wzajemne taplanie się w beczce miodu - pochlebiając sobie nawzajem niczego się nie osiągnie.

Sorry

Pozdrawiam i miłej niedzieli życzę.

[#69] Re: PS3 - Xbox360 - jedyne PRWDZIWE Amigi XXI w. ?

@michalmarek77, post #68

Michał przestań już z tym Panem Grzegorzem,Grzesiek jestem,może być.Pozdrawiam.

[#70] Re: PS3 - Xbox360 - jedyne PRWDZIWE Amigi XXI w. ?

@michalmarek77, post #68

O widzę, że ochłonąłeś z bojowego zacietrzewienia i zacząłeś myśleć. To dobrze. Gdybyś jeszcze nie uciekał się do tanich forumowych chwytów w rodzaju "osoby piszące tutaj to zaślepieni wyznawcy", byłoby znacznie lepiej. Bo ta uwaga odnosi się przede wszystkim do Ciebie, trzeba być zaślepionym wyznawcą, żeby doszukiwać się Amigi w X-Boxie czy PS3...

o to ile teraz jest Amigi w Amidze

Sprawa rozbija się o to co jest dla Ciebie Amigą, bo definicji amigowości jest tyleż co amigowców, a wałkowanie tego tematu po raz tysiąc sto czterdziesty ósmy jest czystą stratą czasu. Po protstu jest tak, że jest cała masa odmian tego, co ludzie uznają za "amigowanie". Spróbuj nie narzucać innym swojego punktu widzenia na tę sprawę. Osobiście widzę Amigę przez pryzmat jej systemu operacyjnego i dla mnie MorphOS jest 100% amigowy. Kto inny widzi Amigę przez stukot stacji dysków wczytującej Cannon Foddera. Dla niego MorphOS ma 0% amigowości. Co nie przeszkadza temu, żebyśmy sobie porozmawiali na PPA, a jeżeli nawet nie, to przynajmniej sobie nie przeszkadzali.

Niestety, dla mnie żródło informacji polskojęzyznych o Amidze skończyło się wraz z Magazynem Amiga.

Dokładnie. Niestety dla Ciebie. Mam wrażenie że trwające obecnie wypełnianie tej pustki informacyjnej budzi w Tobie frustrację.

[#71] Re: PS3 - Xbox360 - jedyne PRWDZIWE Amigi XXI w. ?

@michalmarek77, post #68

Oczywiscie, ze czytalem i odnioslem sie do nich. Staralem sie Ciebie przekonac, ze nie mozna mowic o zerowaniu na marce czy jakims skrajnym fanatyzmie.

Obecnie za dużo w tej społeczności /amigowej/ jest agresji........

Ty naprawde gleboko siedzisz w latach 90. Teraz juz takich wojen jak atarowca wal z gumowca i innych, gdzie ludzie kupowali kolejne produkty Atari bo to bylo Atari a nie Commodore juz nie ma. Owszem sa tam jakies sporadyczne przypadki jak Twoj.

I sam sobie udowodniles, ze traktujesz Amige podobnie jak ludzie probujacy zachowac swoje wyidealizowane dziecinstwo. Zamurowac, zasklepic i nic wiecej. Najlepiej sprzedac/wyrzucic i tylko pamietac. Co z tego, ze gry sa grywalne czy ktos robi cos nowego w tej materii.

Tutaj tylko wojny PPA/Exec albo wzajemne taplanie się w beczce miodu - pochlebiając sobie nawzajem niczego się nie osiągnie.

Alez nie ma jakies beczki miodu, moze poza "Swietna wiadomosc" . Pod kazda wiadomoscia wypowiadaja sie zwolennicy czy przeciwnicy rozwiazania danego, a czasem jest jakis trzezwy opis i porownanie parametrow. To jest portal ktory informuje o wspolczesnych i przeszlych wydarzeniach w swiatku amigowym. Dla mnie robi on to lepiej niz inne wiec tutaj bywam. Choc brakuje mi troche czerwonej skorki do idealu (marzy mi sie takze np. taki MorphOS, z prawami do nazwy chocby AmigaOS 6 i czerwienia).

Przeglądacie innojęzyczne portale o Amidze/Atari - tam jakoś zawsze jest miejsce na poruszanie "dziwnych" tematów.

Ale wlasnie Twoj temat nawet nie jest dziwny tylko jest zwyklym splyceniem problemu amigowosci do albo emulatora uae na ps3 albo wogole nazywania ami maszynka do gier i uznania, ze jej kontynuacja sa li tylko konsole.

I co dziwniejsze twierdzisz, ze cos co ma bezposredni zwiazek z amiga (bo w ps3 na upartego mozna sie doszukac jakis rozwiazan, ale wiecej ich jest w MorphOsie czy AmigaOs - wyprobuj) nie jest wogole amiga, gdy amiga jest konsola Sony.

Zreszta twierdzenie, ze Amiga miala byc od poczatku konsola do gier jest pozbawione sensu.

Jeszcze jedno. W wiekszosci na tym forum sa ludzie, ktorzy choc troche sie znaja na amipodobnym sprzecie. Nawet najwieksi fani AmigaOne X1000 zdaja sobie sprawe z ograniczen i ewentualnego dostepu software. Zreszta nawet oni zakladaja ewentualne uzywanie linuxa jako drugiego systemu.

To nie jest tak, ze my wszyscy czy prawie wszyscy wejdziemy do sklepu, poprosimy nowy komputer - 'bo Maciek potrzebuje do szkoly', a sprzedawca z usmiechem na ustach sprzeda nam superdrogi model z ladna obudowa i VGA na pokladzie.

Dzieki temu portalowi ludzie sa bardziej swiadomi w wyborze czy nawet nie podejmowaniu decyzji o zakupie.

W przeciwienstwie do typowych retroportali, gdzie nie ma czesto nawet slowa o nowych rozwiazaniach. Tam calosc dyskusji nie dotyczacych starych gier sprowadza sie w zasadzie do tylkoi 'co by bylo gdyby'. Lub jaki wiatraczek najlepiej wspolpracuje z UAE. To tam wlasnie predzej spotkasz fanatykow, czy fanboyow toczacych wojny co lepsze - konsola czy kampjuter (oczywiscie kampjuter to ten ktory moga kupic w supermarkecie).

A tu masz tez rodzynki(110% normy legalnosci), publicystyke, nawet dyskusje o wielkich amigowego swiata - tych dawniejszych i obecnych.

Koncze bo czas wyciagnac dzis Atari 65 XE z szafy Jednak z racji lenia zeszloroczne czy nowsze gry na Atari nagram sobie na karte pamieci i zamiast stacji dyskietek/magnetofonu podlacze czytnik.
[#72] Czerwona skórka

@ruberum_ignis, post #71

Choc brakuje mi troche czerwonej skorki do idealu

Wejdź do ustawień strony i ustaw czerwoną skórkę, jest dostępna od bodaj 6 lat:

http://www.ppa.pl/newsy/settings.php

Ja mam wybraną od lat srebrną.

[#73] Re: Czerwona skórka

@grxmrx, post #72

Mea culpa - powinienem dostac za to pierwszego w zyciu bana. Dziekuje za zwrocenie uwagi i za skorke - wyglada ladnie.

Thanks Thanks pokłony zbanowac czerwona kartka hide2 hide2 niewinny ukryty strach zimno :pizza:
[#74] Re: PS3 - Xbox360 - jedyne PRWDZIWE Amigi XXI w. ?

@Andrzej Drozd, post #55

Uważam że prawdziwymi Amigami są tylko Amigi 68k.

Mylisz się. Prawdziwa Amiga jest tylko ppc.

W związku z tym, za Amigi uważam także Natami i Minimiga.

Natami i minimig nie są i nigdy nie będą Amigami.
Nie mają ppc.

Komputerów AmigaONE nie uważam za Amigi.

AmigaOne to najlepsza Amiga jaką kiedykolwiek wyprodukowano.

AmigaOne to Amiga jaką Commodore wyprodukowałoby w 2002 roku.

Amiga, to komputer ppc, na którym natywnie pracuje AOS4.

Teoretycznie tylko AOS4 dzięki nazwie jest kontynuatorem AOS3,

Nie tylko, także a raczej głownie dlatego że Amiga Os 4 zrobiono na

podstawie źródeł Amiga OS 3.
[#75] Re: PS3 - Xbox360 - jedyne PRWDZIWE Amigi XXI w. ?

@zxcvb8000, post #74

pieprzysz smuty ..
Amiga krolowala tylko jako 68k .. i tylko taka to prawdziwa WSPANIALA AMIGA !!!

jej prodrobki sa gowno warte samy sramy pegi sregi..

od A1000 do A4000 .. reszta to podroby nie dorastajace do piet.

[#76] Re: PS3 - Xbox360 - jedyne PRWDZIWE Amigi XXI w. ?

@HOŁDYS, post #75

Wątek uznaję za wyczerpany, bo o wyższości A nad B było już wiele razy.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem