Skoro sam przywiozłeś sprzęt to go sobie sam odbierz - nikt nie ma obowiązku Ci go odsyłać. Jeśli zaś już grasz półtora Pana z gestem na kuriera, to miej ten gest chociaż naprawdę i zapłać góralu z Góry Synaj również za pakowanie. Reasumując na taką paczuszkę powinieneś przeznaczyć przynajmniej 50 zł, choć i tak Stowarzyszenie nie musi się na to wcale zgodzić tzn. na przesyłkę.
Twoich żądań odnośnie 100 zł za przetrzymanie sprzętu, aż szkoda komentować. Napiszę Ci tylko, że z racji wpisania do KRS, organizacje takie jak Stowarzyszenia mają obowiązek prowadzenia pełnej księgowości (nawet jeśli są non profit). Oznacza to tyle, że jakoś ten Twój sprzęt muszą zaksięgować. Tak więc mogą być mili, ale nie muszą i mogą od Ciebie zażądać jakiegoś rachunku lub umowy sprzedaży, a od tego Ty masz odprowadzić podatek - sam sobie sprawdź w jakich terminach

Możesz oczywiście się tłumaczyć, że to Twój sprzęt z dziada pradziada i nic nie odprowadzisz, ale obawiam się że znajdą się uprzejmi ludzie, którzy jasno US poinformują, że to lipa, bo to po prostu taki Twój śmietnikowy biznesik w szarej strefie.
Czym Ty chcesz walczyć? - pożyczonym od Hołdysa prawnikiem? Jak facet przeczyta ten wątek to każe Ci się puknąć w łepetynę gumowym młotkiem. Stowarzyszenia zaś są przez prawników obsługiwane regularnie i częstokroć za darmo (transfer z zaprzyjaźnionej instytucji).
Chłopie, w aktualnej sytuacji leżysz i kwiczysz, jesteś na łasce Stowarzyszenia. Gdybym ja był na ich miejscu, przyznam że bym Cię potraktował surowiej niźli własny trawnik.
Nie dziwię się ubawowi krashana, bo ja też miałem niezłą bekę. Bynajmniej beka owa nie wynika, z faktu że ktoś stracił, a ktoś zyskał. Najzabawniejsi w komediach zawsze są przecież aktorzy!
O szlag odświeżyłem stronę i czytam ze zdumieniem...
Nie, no miałem tych ze Stowarzyszenia za mądrzejszych - post nr 151 to już czysta fantastyka... SMZI jak nie wydacie sprzętu to będzie policja, jak wystawicie FVAT to wdupicie na podatkach, bo nikt jej płacić nie musi.
Nadal podtrzymuję jednak to, że jesteś Benek na przegranej pozycji, bo firma stojąca za Stowarzyszeniem może się z FVAT wycofać, a Ty nadal przy swoich roszczeniach jesteś w ...
Schyl łeb i jedź po sprzęt, a odbiór oczywiście pokwituj
Nie komentuję więcej, za dużo tu zwrotów akcji.
mailman proszę Cię, abyś jeśli możesz wprowadził możliwość eksportu całego wątku do jednego PDFa, ten humor zeszytów trzeba ocalić!