[#61] Re: PPC czy to możliwe teraz, czy za 20 lat?

@*y, post #60

No sprawdziłem i nie widzę tych dwóch najnowszych wersji systemów NG, które można odpalić na klasyku. Pomóż bracie.

1. Najnowszy AmigaOS4 w wersji na klasyki (działa też na WinUAE).
2. AROS w wersji 68k.

Jeśli chcesz używać MorphOSa na klasyku to najnowsza wersja to 1.4.5, jeśli chcesz nowszą to napisz do MOSTeam, jakieś tam plany mieli, może wysłuchają prośby.
[#62] Re: PPC czy to możliwe teraz, czy za 20 lat?

@MDW, post #31

A dlaczego selurowi tak bardzo przeszkadza biadolenie MDW?

Bo od zarania dziejow MDW glosi jakies smuty jakoby male Atari bylo cudem wszechswiata a Amiga 500 nieudolnym wytworem. Zatem gdzie jest miejsce MDW? ...na DRZEWIE wsrod jablek Apple'a.

zatem na drzewo!
[#63] Re: PPC czy to możliwe teraz, czy za 20 lat?

@*y, post #51

Zarejestrowałeś się tu na ppa, już po tym jak na PPA był dział MorphOS. Rejestrujac się byłeś świadom jego istnienia. Teraz biadolisz jak ci źle, że o MorphOSie piszą. Żałosne.
[#64] Re: PPC czy to możliwe teraz, czy za 20 lat?

@*y, post #59

To jest chore!
Zawsze możesz założyć lepsze forum. Za NG ban na dzień dobry, wszyscy żyli długo i szczęśliwie.
[#65] Re: PPC czy to możliwe teraz, czy za 20 lat?

@michal_zukowski, post #33

Najdziwniejsze, że coraz więcej neoklasykowców czuje realną nienawiść do systemów NG.

Nie zgadzam się. Raczej zauważam, że klasykowcy w dużej części spokojni i wyluzowani ludzie i interesują się NG, w "najgorszym" wypadku szanują. Sam też gdzieś się wypowiadałem, że zanim puszczę jakikolwiek krytyczny komentarz pod adresem NG, to najpierw muszę sam tego spróbować. Z resztą interesuje mnie to, czy inaczej - ciekawi. Choć sam należę do tych "starych koni" odpalających gierki na swojej podrasowanej A600, czasami sam, czasami z dzieciakami - lubię to i tak już pozostanie, to czekam na dostępność "taboretu" A1222, żeby puścić na tym AOS4.1. Nastawiam się na nową przygodę (absolutnie nie rezygnując z klasyka), zobaczymy co z tego wyjdzie i czy mi się spodoba.
Największą "masakrą" NG - moim zdaniem - jest brak nowego sprzętu. Pan Trevor powinien się spiąć i wypuścić kupę tych taboretów po kosztach!, a nie żeby jakieś zapisy od lat były. Jest ustawiony do końca życia, CHCE to robić i robi to z własnej woli (szacunek), więc w sumie co mu zależy. Nie należy ludzi frustrować niekończącym się oczekiwaniem! Spieszyć się trzeba! Żeby sprzęt wśród Amigowców się w miarę ujednolicił, a nie że chłopaki odpalają NG na starych Makach, a potem na forach ich nie chcą, bo nie pasują ze sprzętem. Oczywiście nic już nie będzie tak amigowe, jak byśmy tego chcieli, niestety trzeba ratować się "naklejkami". Ale niech będzie chociaż na tyle, na ile obecne grube ryby naszego światka na to pozwolą.
Cudów z NG nie oczekujmy, to tylko hobby (słuszne słowa Krashana w polemice z panem Pianką), ale niemniej jednak sprzęt jest potrzebny. Od zaraz!
[#66] Re: PPC czy to możliwe teraz, czy za 20 lat?

@MDW, post #31

Dlaczego społeczność amigowa jest tak kłótliwa, porąbana i odpychająca? Przecież nikt im nie zabiera tch Blitterów i Pauli. Niech sobie dziubią w tych swoich assemblerach i Amosach. Użytkownikom NG to zwisa zupełnie. Ja już nawet nie chcę nikomu, zabierać nazwy "Amiga". Udławcie się tą swoją nazwą, Copperem i dalej zgrywajcie wielkich Amigowców siedząc na tych swoich pecetach z Windowsem (podstawowy atrybut dzisiejszego Classicowca).
Zauważ jednak, że sam robisz dokładnie to, co zarzucasz społeczności. Powyższy akapit napisałeś w sposób kłótliwy i odpychający. Po co? Więc może również niektórzy użytkownicy NG są kłótliwi i odpychający, nie tylko klasykowcy. Ja może lubię sobie popykać cyferkami w rejestry Coppera i nie bardzo widzę, dlaczego miałbym się nim dławić. A co do peceta z Windowsem... kto nie używał, niech pierwszy rzuci kamieniem. Tylko proszę mi tu nie wyjeżdżać z „a ja używam Apple i OS X”, bo to niewielka w tej sytuacji różnica.
[#67] Re: PPC czy to możliwe teraz, czy za 20 lat?

@morph123, post #61

Jesteś przekonany, że najnowsze wydanie Arosa jest dostępne na 68k? Pomijając fakt, że te 68k to docelowo WinUEA miał być.
AmigaOS 4 nigdy nie działał na klasyku. AmigaOS 4.1 FE ma już nowe aktualizacje, które też klasyka nie dotyczą. Morphos to już chyba 3.11 jest. Ty proponujesz wersję 1.4. Masz rację to są najnowsze wersje, które działają na klasyku.
[#68] Re: PPC czy to możliwe teraz, czy za 20 lat?

@selur, post #62

Atari 8bit było cudem w swoim czasie, tak samo jak A500. Ale po latach konfig A500+1MB był czymś jak kula u nogi. I dlatego kolega MDW jak każdy z 8 bit wskoczył na 16 czy tam od razu 32, potem karta GFX, PPC czy od razu PEG.

O nieudolności A500 to nie MDW a Jay Miner mówił, bo chciał lepiej już na starcie, tak samo jak z każdym kolejnym modelem Amigi, był wizjonerem czegoś lepszego.
[#69] Re: PPC czy to możliwe teraz, czy za 20 lat?

@michal_zukowski, post #63

Nie, nie jest mi źle. Źle mi się robi gdy administracja kastruje wątki w których pojawia się temat C64.
[#70] Re: PPC czy to możliwe teraz, czy za 20 lat?

@*y, post #67

Przecież AmigaOS 4.1 FE działa na klasyku.
[#71] Re: PPC czy to możliwe teraz, czy za 20 lat?

@*y, post #67

Tak, najnowsze wersje systemów Amigowych działające na klasykach to te trzy wymienione. Jeśli czegoś ci w nich brakuje to albo piszesz to producentów/twórców z prośbą o wersję na starszy sprzęt, albo kupujesz nowszy jeśli zależy ci na nowszym systemie.

Działa to tak samo na Apple 68k czy pc z dosem. Albo nowszy sprzęt albo starszy system.

W przypadku systemów amigowych, patrząc na ceny kart gfx i ppc, lepiej kupić od razu sprzęt dedykowany z PPC, wyjdzie taniej i szybciej.

Chyba że masz gdzieś system, to zostajesz przy AOS3.x, ale wtedy po co ta dyskusja że nowsze systemy nie działają?
[#72] Re: PPC czy to możliwe teraz, czy za 20 lat?

@*y, post #60

AmigaOS 4.x na wersję Amigi z kartami turbo 68k/PPC. MorphOS 1.4 w wersji na Amigę z kartami turbo 68k/PPC, AROS dla wersji 68k.
[#73] Re: PPC czy to możliwe teraz, czy za 20 lat?

@swinkamor12, post #70

Oczywiście. Tylko to nie jest najnowsza wersja systemu. Było już 6 poważniejszych aktualizacji tego systemu. Odpalą na klasyku?
[#74] Re: PPC czy to możliwe teraz, czy za 20 lat?

@*y, post #69

Nie, nie jest mi źle. Źle mi się robi gdy administracja kastruje wątki w których pojawia się temat C64.

Tak samo kastrują wątki o Atari 8bit, a ich ojcem tak samo jak Amigi, jest ten sam człowiek - Jay Miner.

Więc C64 ma tylko wspólną firmę co Amiga, Atari 8bit ma wspólnego ojca i koncepcję tworzenia sprzętu - układy specjalizowane do obrazu, Antic i Copper.
[#75] Re: PPC czy to możliwe teraz, czy za 20 lat?

@morph123, post #71

Pisałem i ty pisałeś o najnowszych wydaniach systemu. Teraz piszesz o starociach. Proszę, zdecyduj się i bądź konsekwentny. Najnowsze wersje systemów NG nie banglają na klasycznych Amigach -kropka-
[#76] Re: PPC czy to możliwe teraz, czy za 20 lat?

@*y, post #73

Nie nie odpalą, bo systemy NG z założenia chcą iść do przodu, a nowych kart graficznych, turbo z PPC dla Amigi nie ma, więc jest to co napisaliśmy. Jeżeli chcesz najnowszych rozwiązań, to sięgnij po sprzęt projektowany od razu z PPC. Przecież wiesz o tym doskonale, o co więc chodzi.
[#77] Re: PPC czy to możliwe teraz, czy za 20 lat?

@*y, post #69

Źle mi się robi gdy administracja kastruje wątki w których pojawia się temat C64.

Nie kastruje. Podobnie jak "nie kastruje" wątków o Atari, PC czy konsolach. Po prostu przenosi je w stosowne miejsce (do działu Hyde Park, tam gdzie lądują wątki nie pasujące do żadnego innego działu).

Ostatnia aktualizacja: 09.09.2018 20:47:10 przez recedent
[#78] Re: PPC czy to możliwe teraz, czy za 20 lat?

@*y, post #75

Najnowsze wersje systemów NG nie banglają na klasycznych Amigach -kropka-

Najnowsze wersje systemów są wydawane w dwóch wersjach - najnowsze na klasyki i najnowsze na NG.

Czyja to wina że klasyki są za słabe do najnowszych wersji? Tych co używają NG? No bez jaj :)

Jesteś wolnym człowiekiem i masz wybór, ba nawet trzy!

Za czasów kart ppc ludzie brali kredyty żeby je kupić, dzisiaj się cieszą że mają nowszy i tańszy sprzęt, ale są be bo nie mają naklejki? Czy dlatego że ktoś chce na siłę przeforsować dział C64 i wyżywa się na innych?

"Panowie, to masakra jakaś jest"
[#79] Re: PPC czy to możliwe teraz, czy za 20 lat?

@Michciu, post #65

Prawda. Wychowałem sięna amidze klasycznej i obecnie również uwielbiam amige klasyczną, jednak posiadam OS4.1 na WinUAE,czsami odpalę na VM AROS i planuje zakup MorphOS w najbliższej przyszłości.
To dlatego,że jak pisałem wszystko oznaczone Amiga NG jest rozwinięciem Amigi klasycznej. Co prawda tak wiele czasu nie poświęcam OS4.1FE czy AROS,jednak nie czuje jakichkolwiek negatywnych odczuć do samych systemów czy tym bardziej ich użytkowników. Jedyne co mnie boli to fakt że sprzętu pod Amiga OS4.1 jest tak mało i jest za drogi. Oby w końcu Amiga One 1222 to zmieniła gdy(jesli) wyjdzie.
TO że na sprzęcie dedykowanym pod OS4.1 nie ma chipu Paula lub OCS/ECS/AGA nie oznacza że to nie jest już AMIGA. Wszystkie systemy NG wywodzą się od OS3.1 i są jego rozwinięciem,które mniej lub bardziej trzyma się toru wyznaczonego przez AMIGA TEAM.
Dla mnie Amiga "nowa" czy "stara" to cały czas AMIGA.
Myślę,że podobne zdanie ma znaczna większość Amigowej społeczności,a osoby czujące jakiekolwiek dziwne urazy czy nienawiść to jedynie miał gromadka smutnych ludzi którzy nawet nie mieli styczności z tymi systemami i nie maja zielonego pojęcia w tym temacie.
Widać też jak główny prowodyr tej kłótni nie wie o tym że AROS i OS4.1FE można uruchodmić na klasycznej amidze i normalnie z nich korzystać.
EDIT:
Z resztą koledzy wyżej już to dokładnie wytłumaczyli.
TAk samo przecież masz z rozwinieciem każdej innej platformy czy to Linux czy to Windows czy to Android nie uruchomisz najnowszych wydań na najstarszym sprzęcie mimo że są rozwinięciem pomysłów z pierwszych wydań i wciąż zachowują jakaś kompatybilność nawet z najstarszym oprogramowaniem.
Amiga OS4.1FE jak i AROS rozwijana jest równolegle na Amigi NG jak i klasyczne sprzęty więc niech pan "y" bedzie tak miły i przestanie już się kłócić,bo co by nie napisał i tak się wywodzi z błednego założenia, więc zawsze będzie się mylił.

Ostatnia aktualizacja: 09.09.2018 20:57:38 przez FeRu

Ostatnia aktualizacja: 09.09.2018 20:58:26 przez FeRu
[#80] Re: PPC czy to możliwe teraz, czy za 20 lat?

@*y, post #69

Źle mi się robi gdy administracja kastruje wątki w których pojawia się temat C64.
I słusznie że kastruje. Tak robią moderatorzy na każdym forum tematycznym. Nie chciałbym tu mieć za dwa tygodnie działu dla miłośników brydża sportowego czy dla fanów kajakarstwa rzecznego... Zabawa w trolling, którą tu uprawiasz, też bawi innych do jakiegoś momentu. Chociaż, kto wie, wątek o definicji Amigi miał chyba z 1200 postów.
[#81] Re: PPC czy to możliwe teraz, czy za 20 lat?

@*y, post #67

System MorphOS jest przygotowany na release dla klasyka. Prace te mają natomiast najniższy priorytet więc nie wiadomo kiedy to będzie. W każdym razie każda nowa codziennie kompilowana wersja MorphOSa (dailybuild) jest kompilowana także w wersji dla klasyka.
[#82] Re: PPC czy to możliwe teraz, czy za 20 lat?

@*y, post #75

Pisałem i ty pisałeś o najnowszych wydaniach systemu. Teraz piszesz o starociach.

Najnowsza wersja AROS-a na m68k jest z 9 wrzesnia 2018 (nightly build). Fakt, to nie janowsza wersja, bo nightly jest gdzies z nocy, a mamy juz 21:16...
[#83] Re: PPC czy to możliwe teraz, czy za 20 lat?

@Krashan, post #80

Jeżeli ma to być forum monotematyczne, co jestem w stanie spokojnie przełknąć, biorąc pod uwagę podsunięty odnośnik przez recedenta w poście 9, w którym to odnośniku nie ma mowy o NG, postuluję przenosiny tematów tyczących NG do odpowiedniego działu. Ten dział nazywa się HydePark.
Dziękuję Wszystkim, życzę miłej nocy.
Chętnych do bezpośredniej konfrontacji stanowisk zapraszam na SACP już w najbliższą sobotę. Tam również wpuszczamy osobników ze sprzętem NG i ich nie bijemy. Sprawdzone przez kilku odważnych.
[#84] Re: PPC czy to możliwe teraz, czy za 20 lat?

@*y, post #83

Tam również wpuszczamy osobników ze sprzętem NG i ich nie bijemy. Sprawdzone przez kilku odważnych.

Już widzę oczami wyobraźni, jak dwóch 40 latków okłada się klawiaturami, trzeci rzuca w nich flopami niczym gwiazdkami ninja, czwarty piątego dusi kablem od joy'a, a dzieci grają w Dyna Blaster i z dezaprobatą kręcą głowami.

A tak na poważnie to wybieram się na SACP z kolegą (córka niestety ma wywalone na retro), to może usiądziemy przy jednym kompie i zmierzymy się w Street Fighter 2 albo w Mortala ;)
[#85] Re: PPC czy to możliwe teraz, czy za 20 lat?

@*y, post #83

*y
postuluję przenosiny tematów tyczących NG do odpowiedniego działu. Ten dział nazywa się HydePark.

Dla szeroko pojętego nurtu NG już od dawna istnieją na PPA działy AmigaOS 4.x, MorphOS oraz AROS, i niech tak zostanie. Wątki o C64 lądują w HydeParku, bo działu o Commodore64 na PPA nie ma.
Swoją drogą, ja osobiście chętnie bym przystał na założenie takowego.

*y
Chętnych do bezpośredniej konfrontacji stanowisk zapraszam na SACP już w najbliższą sobotę. Tam również wpuszczamy osobników ze sprzętem NG i ich nie bijemy. Sprawdzone przez kilku odważnych.

Potwierdzam. Byłem tam swgo czasu ze swoim MorphOS-em i obrażeń ciała nie doznałem.
OK

Ostatnia aktualizacja: 09.09.2018 23:22:39 przez R-Tea
[#86] Re: PPC czy to możliwe teraz, czy za 20 lat?

@R-Tea, post #85

Po głębszym zastanowieniu chyba lepszy byłby dział RetroSprzęty, żeby skupić wszystkie 8bitowce do jednego worka.
[#87] Re: PPC czy to możliwe teraz, czy za 20 lat?

@*y, post #17

Cytuję, bo Wy się boicie:
"Nie ograniczamy się do żadnego z rozwiązań, które zawiera się w tematyce komputera Amiga."
Żadne NG nie dotyczy komputera Amiga. NG nie jest Amigą i na razie nie ma widoków, że kiedyś zostanie. Skoro tematyka NG nie dotyczy komputera Amiga, to co robi na tym forum

Faktycznie, w tym opisie za bardzo ktoś przyczepił się do Amigi sensu stricte. Ale wystarczy dodać: "Forum jest przeznaczone dla fanów kompurera Amiga jak i dla fanów innych komputerów, na których działają amigowe systemy operacyjne - Sam, Pegasos, AmigaONE, PowerMac, DraCo, Casablanca itp."

W tej chwili opis jest za mało precyzyjny i to nie jest wina y* ze tak go odczytal tylko tego, kto to napisał.
[#88] Re: PPC czy to możliwe teraz, czy za 20 lat?

@jubi, post #87

Przy odrobinie złej woli można powyższe zdanie odczytać następująco:

"Nie ograniczamy się do żadnego rozwiązań, które zawiera się w tematyce komputera Amiga. Zamiast tego, zrzucamy ograniczenia i piszemy o Commodore 64, Atari, Spectrum i Amstradzie".

I też nie będzie to wina *y.

P.S. Specjalnie napisałeś "kompurera"?
[#89] Re: PPC czy to możliwe teraz, czy za 20 lat?

@jubi, post #87

A ja bym nie miał nic przeciwko temu, by rozszerzyć PPA o sprzęty Commodore. A cała ta wojenka „co jest Amigą, a co nią nie jest”, przypomina mi czasy, gdy w naszym środowisku doszło do podziału na „niebieskich” i „czerwonych”. I od tego się zaczęła cała ta chryja. Ludzie, uspokoicie się wreszcie? Niejeden z nas ma powyżej 40, a zachowujecie się jak dzieciaki. Po co to wzajemne przerzucanie się argumentami? Niech każdy się bawi tym, co mu pasuje, a nie stara udowadniać, że „ja jestem prawdziwym amigowcem, a Ty to tylko udajesz, bo masz MOS-a / Raspberry Pi / UAE (niepotrzebne skreślić)”. WSZYSCY tutaj mamy wspólny korzeń i po jaką cholerę teraz znowu wszczynać głupie wojenki? Zamiast się cieszyć, że wciąż mamy nowe pomysły (vide Sonnet, a nawet Killer NIC K1 w charakterze PPC), to Wy się znowu zaczynacie zagryzać. PO CHOLERĘ?
[#90] Re: PPC czy to możliwe teraz, czy za 20 lat?

@OSH, post #89

Ja tu nie widzę żadnej wojenki. Padła propozycja utworzenia działu 8 bit Commodore. Propozycja została właściwie odrzucona przez administracje bo ośmiobitowe Commodore to nie Amiga. Padło więc pytanie czy NG to Amiga i co robią takie tematy na forum. Dostałem ripostę od recedenta, żebym poczytał sobie stronę o misji portalu PPA. Stronę przeczytałem i... dalej już poszło jak z wiadra, bo na tej stronie jak wół ciągłe odwołania do "komputera Amiga". Ja nie mam nic na przeciwko NG na tym portalu, ale uważam, że powinno tu się znaleźć również miejsce dla ośmiobitowego Commodore.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem