kategoria:
[#61] Re: Karta A1208 z retroami.com.pl - OSTROŻNIE!!!

@okejokej, post #52

Może powodem był brak uziemienia?
[#62] Re: Karta A1208 z retroami.com.pl - OSTROŻNIE!!!

@Leon, post #61

A jak wiadomo brak uziemienia prowadzi do MASY problemów...
[#63] Re: Karta A1208 z retroami.com.pl - OSTROŻNIE!!!

@*y, post #60

[#64] Re: Karta A1208 z retroami.com.pl - OSTROŻNIE!!!

@Mandi, post #62

Beznadziejna sprawa, niby wszystko załatwione, przeproszone, a wciągnięci jesteśmy my z ppa, stachu.
Co do sprzedawcy, to współczuję wam użerania się z tego typu sytuacjami.
A ty amiganciku, krzyczysz na cały las „cisza!”, aby wyciszyć szum i wywołując tym największy hałas.
Nie wiem kto jeszcze ma ci napisać, że wszystkie znaki na niebie od Wiednia do Rygi, prowadzą do Twojej... przyjaciółki! Hesse albo Hertell ma się wypowiedzieć?
[#65] Re: Karta A1208 z retroami.com.pl - OSTROŻNIE!!!

@Ralpheeck, post #64

"oddajcie człowiekowi kasę i niech spada na drzewo"

HA ha ha !!
O to to panie byznesmanie
[#66] Re: Karta A1208 z retroami.com.pl - OSTROŻNIE!!!

@JacK_Swidnik, post #59

wczoraj mnie poniosło
Kolego amigancik bardzo przepraszam
[#67] Re: Karta A1208 z retroami.com.pl - OSTROŻNIE!!!

@*y, post #60

Jeszcze 4 lata poczekam na niego u siebie w pensjonacie ;)
[#68] Re: Karta A1208 z retroami.com.pl - OSTROŻNIE!!!

@Tom Rain, post #67

Pozwolę sobie na odświeżenie tematu by zaproponować jeden sposób a rozwiązanie problemu który był pewnie już poruszany na tym forum.
Tym sposobem jest włożenie karty na mokro. Polega on na tym, że polewamy złącze krawędziowe pod klapką płynem "Kontakt S" albo "Kontakt U" z dwóch stron a potem nakładamy na mokre styki kartę rozszerzenia pamięci bądź kartę turbo.
Płyn Kontakt rozpuszcza zanieczyszczenia i jakieś tlenki o których napisano na opakowaniu.
W moim przypadku ta metoda rozwiązała problem który miałem z tym rozszerzeniem pamięci czyli A1208.

Ostatnia aktualizacja: 01.10.2019 21:48:08 przez krzych2019
[#69] Re: Karta A1208 z retroami.com.pl - OSTROŻNIE!!!

@krzych2019, post #68

To jest wręcz niemożliwe, żeby złączą były aż tak wrażliwe na zabrudzenia. Przecież Amiga bylaby w takim przypadku bardzo niestabilna i nawet ruszenie obudowy by ją zamroziło!
Znaczy, nie kłócę się, że tak nie było w twoim przypadku ale jestem mocno zaskoczony, bo nigdy sam nie miałem takich problemów poza jednym Apollo, gdzie złącze było po prostu tak luźne, że karta latała w każdą stronę pod kątem 25 stopni na złączu krawędziowym
[#70] Re: Karta A1208 z retroami.com.pl - OSTROŻNIE!!!

@krzych2019, post #68

A nie lepiej po prostu wyczyscic zlacze krawedziowe w Amidze w/w specyfikiem?
[#71] Re: Karta A1208 z retroami.com.pl - OSTROŻNIE!!!

@_arti, post #69

Złącze jest wrażliwe na zabrudzenia. Kupiłem płytę A1200, która chyba od nowości nie miała karty turbo na slocie i moja sprawdzona ACA1221 nie ruszyła. Pomógł zalecany przez Jensa i – w przeciwieństwie do agresywnych płynów – bezpieczny sposób. Trzeba obie strony złącza „wytrzeć” zwykłą gumką do ścierania ołówka. Potem można jeszcze przetrzeć izopropanolem. Po zabiegu karta ruszyła za pierwszym razem.
[#72] Re: Karta A1208 z retroami.com.pl - OSTROŻNIE!!!

@Krashan, post #71

Witam.
A może problemem jest za słaby zasilacz? Amiga działa bez karty na granicy stabilności.
Kolega nie opisał dokładnie konfiguracji Amigi do której podłącza kartę.
Co do styków i złącz to miałem coś takiego ostatnio z dodatkowym chip-ram do A600.
Wyczyszczenie styków karty i złącza izopropanolem zniwelowało problemy. Z uruchomieniem karty w Amidze.
W retroami kupuję od czasu do czasu i nie miałem jeszcze problemów.
Jak miałem wątpliwości to przed zakupem pytałem i dostawałem fachową odpowiedź.
Pozdrawiam.

Ostatnia aktualizacja: 03.10.2019 22:34:30 przez ted
[#73] Re: Karta A1208 z retroami.com.pl - OSTROŻNIE!!!

@ted, post #72

Jeżeli coś nie działa w takim zestawieniu to bardziej obstawiam problem płyty (kondki - mogły też wyschnąć a nie tylko wylać), czystości złącza rozszerzeń, zasilacz niż kartę wykonaną w aktualnej technologii. Patent z gumką znany, polecam, czyszczę tak od lat karty do konsol.

Nie widzę problemu po stronie sprzedawcy, raczej problem komunikacyjny z Klientem.

Żeby nie było - kartę Architekta miałem w swojej a1200 (1D.4), problemów nie było. Teraz i 1200 i karta cieszy kolegę.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem