[#1] MorphOSowe "druciarstwo" :)
Do stworzenia tego wątku zainspirował mnie kolega Amig_OS, pisząc:

Ludzie mają dość MorphOSowego "DRUCIARSTWA", wiecznego kombinowania, podwiązywania na sznurkach, cieknącego chłodzenia, flaszowania starych kart itp.
Ludzie są tym zmęczeni.

Nie jestem za bardzo pewny o których "ludzi" koledze chodzi, ale może od początku. Nie wiem jakie kolega Amig_OS ma doświadczenia z systemem MorphOS, ale ja - z mojej perspektywy - "wiecznego kombinowania", tudzież DRUCIARSTWA nie stwierdzam. Najczęściej sytuacja wygląda tak:

1. Użytkownik (nazwijmy go Morph_OS) kupuje wspierany komputer
2. Komputer (i MorphOS) działa bez zarzutu.

Tak jest w przypadku komputerów iBook, PowerBook, Mac Mini, tudzież PowerMaców z kompatybilną kartą graficzną. Jeśli kupujemy PowerMaca z niekompatybilną kartą graficzną to będziemy ją sobie musieli kupić. Jeśli nie w smak nam kupowanie oryginalnej - bo droga - można spróbować flaszować. Jeśli nie chcemy problemów związanych z wodnym chłodzeniem - kupujemy komputer chłodzony powietrzem. To są chyba banały i truizmy, ale może hipotetyczny użytkownik Morph_OS nie ma o tym pojęcia. Po to ten wątek.

Jeśli użytkownik Morph_OS chce komputer "nowy z gwarancją" to kupuje dużo droższy model (np. płytę główną Cyrus od firmy A-Eon), a następnie składa na bazie tej płyty głównej (oraz kompatybilnych do niej oraz wybranego systemu operacyjnego) części działającą całość.

Naprawdę takie trudne do pojęcia? Mam wrażenie, że niektórzy czerpią wiedzę o MorphOSie na podstawie artykułów z gazety Amiga NG opisujących jak "zrobić to samemu" (pozdrawiamy panów Adama Słodowego oraz Mierzwę) - to faktycznie są szkółki sprzętowe, ale wyciąganie na ich podstawie wniosków o jakimś DRUCIARSTWIE jest niemądre. Równie dobrze można by napisać, że AmigaOne X1000 wymaga DRUCIARSTWA, bo ktoś napisał poradnik jak zlutować migające lampki na złączu Xena/Xorro.
[#2] Re: MorphOSowe "druciarstwo" :)

@recedent, post #1

Na A1200 z 603e+BV trzeba bylo pokombinowac (czasy MOS'a 1.0)
Pegasos 1 dzialal od strzalu
Pegasos 2 dzialal od strzalu
Efika dzialala od strzalu
Powerbook 1,67 15" dzialal od strzalu
Powerbook 1,67 17" dzialal od strzalu
Powermac G5 2,7 dzialal od strzalu
Powermac G5 2,3 dzialal od strzalu (z karta co mialem, oczywiscie z niektorymi byl problem)
Dyski na SSD wymienilem w PB i Pmac G5, zero problemu, dzialaja do dzis.
[#3] Re: MorphOSowe "druciarstwo" :)

@recedent, post #1

He, he, to żeś strzelił samobója Pamiętam że jak czytaliśmy ten tekst, razem z Zapem, kiedy byliśmy świeżo upieczonymi posiadaczami X1000, to mało z krzeseł nie pospadaliśmy. Przecież tam niemal w co drugim zdaniu pisze o rzeźbieniu i druciarstwie. Pozwolę sobie na kilka cytatów, z wytłuszczonymi co lepszymi kwestiami:

Charakterystyczną cechą eMaca jest wbudowanie całego komputera w monitor. Jest to niestety monitor CRT (z klasycznym kineskopem), zważywszy na wiek sprzętu najczęściej już nieco sfatygowany.

eMac może być dobrym wyborem dla majsterkowiczów chcących przełożyć go do innej obudowy i podłączyć zewnętrzny monitor. Niestety wbudowana karta graficzna ma tylko analogowe wyjście VGA. W modelu 1,25 GHz jest to Radeon 9200 ze skromnymi 32 MB VRAM, nieco lepiej jest w modelu 1,42 GHz, tam do czynienia mamy z Radeonem 9600 z 64 MB video RAM. Płyta eMaka ma niestandardowe wymiary, niestandardowy jest też zasilacz, „przekładka” jest więc dość pracochłonna, niemniej możliwa.

Karta graficzna w wymienionych PowerMakach jest to karta AGP. W różnych modelach bywały to różne karty. Zacznijmy od najsłabszej ATI Rage 128 Pro. Ta karta działa z MorphOS-em, ale bez akceleracji 3D (zwykła ATI Rage 128, na którą też można natrafić, z MorphOS-em nie zadziała). Z kolei spotkać możemy różne modele nVidii, np. GeForce 2 MX, GeForce 3, GeForce 4. Karty nVidii nie działają z MorphOS-em, co oznacza konieczność wymiany.

Jeżeli zdecydujemy się na wymianę karty graficznej, należy pamiętać o rzeczy najważniejszej: karta dla komputerów PC w Power Maku nie zadziała! Jest tak dlatego, że karta dla Maka musi mieć inny BIOS (dla procesorów PowerPC a nie x86). Musimy więc albo mieć kartę z innego Maka, albo przeflaszować kartę PC makowym BIOS-em, odpowiednim dla danego modelu karty. Do flaszowania potrzebny jest komputer PC. Niektóre karty wymagają też ingerencji w elektronikę (przelutowanie kilku rezystorów albo odcięcie jednego styku na złączu AGP).

Starsze Power Maki mają nieobsługiwany przez MorphOS-a układ dźwiękowy. Część starszych modeli posiada również nieobsługiwany układ karty sieciowej Ethernet,

Począwszy od wersji 3.2, MorphOS działa na wybranych modelach Maków z procesorem G5. To niewątpliwie ekstraklasa jeżeli chodzi o wydajność sprzętu, ale też niestety czołówka w poborze prądu i hałaśliwości

Niestety procesora G5 z pewnością nie można nazwać energooszczędnym. Skutkuje to sporym poborem mocy, oraz rozbudowanym układem chłodzenia. Modele taktowane zegarem 1,8, 2,0 i 2,3 GHz radzą sobie z emitowanym ciepłem przy pomocy dziewięciu wentylatorów. Przekroczenie bariery 2,5 GHz wymagało zastosowania chłodzenia cieczą. Tu należy zachować ostrożność, bo cieczowe chłodzenie PowerMaków G5 było znane ze sporej awaryjności, a upływające lata na pewno nie poprawiły sytuacji. Remont takiego chłodzenia jest oczywiście możliwy, ale wymaga sporo pracy i dobrze wyposażonego warsztatu. Niezauważone wycieki płynu chłodzącego mogą prowadzić do nienaprawialnych szkód.

Z laptopami nie­od­łącz­nie zwią­za­na jest spra­wa ba­terii. Ze względu na wiek sprzętu na­le­ży się liczyć z tym, że bateria może być całkowicie rozładowana. Oprócz akumulatora głównego PowerBook posiada jeszcze małą baterię, lub w niektórych modelach akumulatorek litowo-jonowy, podtrzymujący zasilanie układu PMU (Power Management Unit, układ zarządzania energią). Ten często również bywa „martwy”.

Jeżeli zatem PowerBook nie startuje, należy przede wszystkim upewnić się, że mamy zasilacz 65 W. Drugim krokiem jest zresetowanie układu PMU

Nie wiem czy ten artykuł był potem przeredagowany, czy też były jeszcze na morphos.pl inne podobne, w każdym bądź razie to tylko kilka przykładów zalecanego sprzętu. Pamiętam też zdania typu "jeśli kupujesz PowerBooka, możesz być niemal pewien że napęd optyczny jest uszkodzony i wymaga wymiany"

Dodam że tego artykułu nie pisał jakiś złośliwy przeciwnik MOSa a ówczesny kwiat polskiego devteamu Morphosa: Grzegorz Kraszewski
z cennymi uwagami Jacka Piszczka i Michała Żukowskiego.

Tak więc litości Panowie, rozumiem że każda pliszka swój ogonek chwali, i że czasami można lekko nagiąć rzeczywistość, ale specjalnie zakładać wątek by udowadniać że białe jest czarne, a czarne jest białe, to już przesada
[#4] Re: MorphOSowe "druciarstwo" :)

@MUFA-amigaone-pl, post #3

No pewnie niektorym sie zdarzalo ze trzeba bylo zmienic, wymienic etc. Tyle ze wiesz, wszystko zalezy co kupujesz. Tu nie ma o czym mowic.
Kupiles cala X5000 z? Zamowiles tam caly sprzet z dyskiem etc? Czy sam dokladales niektore rzeczy?

P.S. Tyle ze nie powinienes wspominac np o czyms takim i podobnych rzeczach:
"Starsze Power Maki mają nieobsługiwany przez MorphOS-a układ dźwiękowy. Część starszych modeli posiada również nieobsługiwany układ karty sieciowej Ethernet" - to ze system czegos nie wspiera to nie wina sprzetu ze jest stary. Niedawno X5000 nie mialo sterownika do sieciowki

Ostatnia aktualizacja: 26.10.2019 17:01:04 przez stefkos
[#5] Re: MorphOSowe "druciarstwo" :)

@recedent, post #1

Zatem - wojna!

szeroki uśmiech szeroki uśmiech szeroki uśmiech
[#6] Re: MorphOSowe "druciarstwo" :)

@David, post #5

Najpierw "oni", potem Ci z wampirami:) Strzez sie!:)
[#7] Re: MorphOSowe "druciarstwo" :)

@stefkos, post #4

Niektórzy ludzie kupują sprzęt tylko z powodu druciarstwa.
Czy to Mac, czy to PC. Po prostu nie mogą żyć bez kombinowania.
Najlepiej jak sprzęt jest w formacie Lego a i oprogramowanie też pod górkę.
Nic w tym złego...
[#8] Re: MorphOSowe "druciarstwo" :)

@WojtekX, post #7

Tak, ja.

Mnie w MOSie brakuje grzebania, dokładania, zworek, etc.

Kupiłem Mini i kompletnie nie miałem co robić.. to dodałem huba USB3.0, a potem go sobie otworzyłem.. Nudy. Więc jeszcze wymienię dysk na SSD.
Mam podobnie z PowerMac G5... nie ruszyłem RAM, dysku, chłodzenia, kompletnie niczego.

Mnie osobiście cieszy opis że w MDD można grzebać, i planuję go kupić, żeby pogrzebać.
[#9] Re: MorphOSowe "druciarstwo" :)

Rafał, ale wiesz że powtórzyłeś tylko to co napisałem w pierwszym poście?
Żebyś nie musiał do niego wracać - napiszę jeszcze raz:

Charakterystyczną cechą eMaca jest wbudowanie całego komputera w monitor. Jest to niestety monitor CRT (z klasycznym kineskopem), zważywszy na wiek sprzętu najczęściej już nieco sfatygowany.

Nie chcesz sprzętu z CRT? Nie kupujesz eMaca, tylko np. Miniacza.

eMac może być dobrym wyborem dla majsterkowiczów chcących przełożyć go do innej obudowy i podłączyć zewnętrzny monitor. (...) Płyta eMaka ma niestandardowe wymiary, niestandardowy jest też zasilacz, „przekładka” jest więc dość pracochłonna, niemniej możliwa.

Nie chcesz przekładać? Zostawiasz w standardowej obudowie. Jak Ci się nie podoba obudowa X5000 to też nie musisz w niej trzymać, tylko przekładasz do innej albo nie kupujesz.

w wymienionych PowerMakach (...) spotkać możemy różne modele nVidii, np. GeForce 2 MX, GeForce 3, GeForce 4. Karty nVidii nie działają z MorphOS-em, co oznacza konieczność wymiany. (...) Musimy więc albo mieć kartę z innego Maka, albo przeflaszować kartę PC makowym BIOS-em

Pamiętam jak dziś - napisałem: Jeśli kupujemy PowerMaca z niekompatybilną kartą graficzną to będziemy ją sobie musieli kupić. Jeśli nie w smak nam kupowanie oryginalnej - bo droga - można spróbować flaszować. Od czasu kiedy Grzegorz pisał ten artykuł trochę się zmieniło - można też zamontować kartę z układem R500 wzwyż - nie trzeba będzie flaszować, można kupić w sklepie elektronicznym "za rogiem".

Przekroczenie bariery 2,5 GHz wymagało zastosowania chłodzenia cieczą. Tu należy zachować ostrożność, bo cieczowe chłodzenie PowerMaków G5 było znane ze sporej awaryjności, a upływające lata na pewno nie poprawiły sytuacji.

Helloł! Jeśli nie chcemy problemów związanych z wodnym chłodzeniem - kupujemy komputer chłodzony powietrzem.

Z laptopami nie­od­łącz­nie zwią­za­na jest spra­wa ba­terii. Ze względu na wiek sprzętu na­le­ży się liczyć z tym, że bateria może być całkowicie rozładowana.

Na szczęście laptopy działające pod AmigaOS4 mają jak jeden mąż w 100% sprawne baterie A na poważnie - trafiały mi się różne laptopy. I takie, w których bateria robiła za "zaślepkę" (UWAGA - nową baterię do PowerBooka można kupić w popularnych serwisach aukcyjnych!) i takie, w których trzymała ładunek przez np. 2 godziny.

rozumiem że (...) czasami można lekko nagiąć rzeczywistość

Ja nie rozumiem. Proszę, nie rób tego więcej.
[#10] Re: MorphOSowe "druciarstwo" :)

@recedent, post #1

Trevor dał amigowcom nowe amigi ponieważ ludzie mieli dość problemów ze starym sprzętem. To samo zrobiło Genesi i Bitplan.

Ja wolę nowy sprzęt niż stary wyżyłowany w jakiejś korporacji.

Dlatego też mamy: Tabora, Vampira, CSLabs i inne produkty.

Ostatnia aktualizacja: 26.10.2019 19:41:22 przez Amig_OS
[#11] Re: MorphOSowe "druciarstwo" :)

@Amig_OS, post #10

Na razie to mamy beta-testy tych sprzętów i zapowiedzi, a o kupieniu i uzywaniu to tylko marzą niektórzy. Pokaż sklep. Mam nadzieję, że się w końcu zmaterializują, czyli wchodzę do e-sklepu i kupuję.
[#12] Re: MorphOSowe "druciarstwo" :)

@Amig_OS, post #10

1 BPlan.
2 "sercem" produktu CSLabs jest stary procesor 68060
Cieszymy sie wszyscy ze kupujesz nowy sprzet.
P.S.Kupujesz Tabora?
[#13] Re: MorphOSowe "druciarstwo" :)

@recedent, post #1

Mi takie kombinowanie kojarzy się z klasyczną Amigą. W 2003 roku przez to kanapkowanie i drutowanie prawie dałem sobie spokój z Amigą. Moja "kanapka" była dosyć zwarta, zamknięta i działała całkiem sprawnie. Ale miałem dosyć tego sprzętowego kombinatorstwa. Uratował mnie wtedy Pegasos (najpierw I/G3, potem II/G4). Pomimo braków MorphOSa 1.4 (ten ówczesny Ambient...) przesiadka była wielką ulgą. Nareszcie nie bałem się tego sprzętu dotknąć, poruszyć. To wtedy tak zwana "Amiga" przestała być dla mnie sprzętem, a zaczęła tylko softem/systemem. Po prostu o sprzęcie przestałem zupełnie myśleć. I tak jest do dzisiaj. Stary PowerBook G4 1.67GHz śmiga świetnie. Kupując sprzęt pod MorphOSa trzeba się dokładnie dowiedzieć, który model jest w pełni wspierany, działa bez problemów. Często na forach widzę, że ludzie kupują cokolwiek applowego z PPC i potem kombinują, flashują, zmieniają karty i jest wieczne marudzenie. Są tacy co kombinują, bo lubią sprawdzać nowinki - o nich nie mówię. Ale ci, którzy chcą żeby to po prostu działało i żeby używać, bawić się, powinni zdecydowanie polować na coś pewnego. Jest tych modeli kilka - zarówno sprzętu stacjonarnego jak i laptopów. Nie można się też spieszyć i kupować czegokolwiek. Trzeba dać sobie czas. Ja na przykład cały czas mam włączone powiadomienia na OLX o PowerBookach G4 z okolic Wrocławia. Śledzę to tak... żeby się orientować w rynku i zareagować gdy pojawi się coś bardzo fajnego (pomimo tego, że mój działa dobrze). szeroki uśmiech
[#14] Re: MorphOSowe "druciarstwo" :)

Przecież tam niemal w co drugim zdaniu pisze o rzeźbieniu i druciarstwie

Kurcze, nie wiem co jest z tym rzeźbieniem ale miałem w swoim posiadaniu:

- PowerMac MDD 933 MHz, 1.25 GHz, 1.42 GHz oraz jeden kręcony na 1.5 GHz
- PowerMac G5 1.8 GHz, Dual 1.8 GHz, Dual 2.0 GHz
- PowerBook G4 1.5 GHz i 1.67 GHz

Daje to w sumie dziewięć różnych komputerów i z żadnym nie miałem problemów. MorphOS zainstalował się na każdym z nich poprawnie, bez problemów, bez "druciarstwa". Owszem, PowerBook miał problem z baterią, wystarczyło jednak kilka minut na jednym z portali aukcyjnych i nowa bateria była już w laptopie. Wiec nie wiem z czym problem :D

Owszem, mam problemy z systemem, ale wynika to raczej z tego, że lubię podpinać różne dziwactwa, które nie koniecznie z MorphOS-em działają i potem kombinuje co zrobić aby to działało. Więc, bez przesady z tym "druciarstwem"
[#15] Re: MorphOSowe "druciarstwo" :)

@MDW, post #13

No toć piszę - jak ktoś nie chce kombinować to nie musi. Jest sporo "pewniaków" dla MorphOSa, czyli konfiguracji które po prostu działają. Ot, choćby pierwszy z brzegu A1103 (czyli Mac Mini z procesorem PowerPC G4). Albo PowerBooki właśnie.
[#16] Re: MorphOSowe "druciarstwo" :)

Mam juz drugiego eMacs 1.42. Fajny sprzęt Crt świeci pięknie. Wszystko działa.

Ostatnia aktualizacja: 26.10.2019 22:31:09 przez Sventevith
[#17] Re: MorphOSowe "druciarstwo" :)

@Sventevith, post #16

Próbowaleś kręci? Z dobrym odprowadzaniem ciepła powinien pójsc na 1.67 a to juz dość dobra prędkość.
[#18] Re: MorphOSowe "druciarstwo" :)

@michal_zukowski, post #17

Oj, druciarzu, druciarzu...
[#19] Re: MorphOSowe "druciarstwo" :)

@recedent, post #18

Od 6 lat mam w pracy swojego maka mini kręconego z 1.25 na 1.42. Używam go codziennie (jeśli jestem w pracy). Taki Emacg4 z możliwością odprowadzenia ciepła to aż się prosi o podkrecenie. Wcześniej jak miałem MDD1.25 to też był skręcony na 1.42. Zastanawiam sie też czy nie dałoby rady skręcic pegasosag4 na 1.15, ale wole nie ryzykować bo pozbędę się jedynej używalnej maszynki z OS4 :).
[#20] Re: MorphOSowe "druciarstwo" :)

@michal_zukowski, post #19

Lepiej uważać z podkręcaniem. Pegasos II potrafił usmażyć sobie kartę procesorową z G4.
Pamiętam, że ktoś z SAUGa w ten sposób stracił kartę procesorową. Zamieścił nawet fotki na sieci.

Ostatnia aktualizacja: 26.10.2019 23:09:26 przez Amig_OS
[#21] Re: MorphOSowe "druciarstwo" :)

@Amig_OS, post #10

Za jakiś czas MorphOS będzie śmigał na nowiutkich Ryzenach z DDR4 i dyskami Nvme. Mój Ryzen 4Ghz już czeka...

Karty z CSLabs to akurat słaby przykład. Mimo to że są nowe i tak wkładasz ją do zadrutowanej starej Amigi...
Tak samo Vampire (oprócz standalone który przecież nie jest Amigą).

Ostatnia aktualizacja: 27.10.2019 06:30:30 przez BuLa

Ostatnia aktualizacja: 27.10.2019 06:31:31 przez BuLa
[#22] Re: MorphOSowe "druciarstwo" :)

@David, post #5

Raczej olimpiada specjalna
[#23] Re: MorphOSowe "druciarstwo" :)

@BuLa, post #21

Sandbox już był, Amithlon też, Playstation to też PC, kolej na AmitlonoMorfosa ... dziękuję nie jestem zainteresowany.

PS.
Czas oczekiwania ... 20 lat ?
[#24] Re: MorphOSowe "druciarstwo" :)

@Amig_OS, post #23

Od 20 lat to się Amigaos 4 "rozwija". Przepychanki prawne, brak sprzętu albo sprzęt kosztujący fortunę, a później się okazuje że nie ma sterowników do sieci/dźwięku i trzeba drutować kartami rozszerzeń.
[#25] Re: MorphOSowe "druciarstwo" :)

@Amig_OS, post #23

Spokojnie. Na AmigaOS 4.2 ludzie czekają już 10 lat. Całkiem możliwe, że zanim się doczekają to MorphOS w publicznej wersji będzie chodził na AMD64.

I taki któtki limeryk na czasie:

Nie tak często dziś się zdarza
Spotkać MOSowcę-druciarza.
Siedzi gdzieś sam, niczym struty,
Ciągnie, łączy, wiąże druty,
Wyglądem swoim - przeraża.
[#26] Re: MorphOSowe "druciarstwo" :)

@BuLa, post #24

A grafikę (sterownik) trzeba dokupić osobno :)
[#27] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: MorphOSowe "druciarstwo" :)
[#28] Re: MorphOSowe "druciarstwo" :)

Ludzie chcący kupić sprzęt pod Morphosa mają spory wybór: jeśli nie lubią druciarstwa i chcą sprzęt nie wymagający kombinowania, wybierają modele znane z "bezproblemowości" np. mini maca. Lubią druciarstwo i wyzwania, to kupują eMaca, czy jakieś stare mace G4.
W przypadku maszyn dla OS4 pewne jest tylko jedno - wysoka cena w żadnym wypadku nie rekompensowana przez walory użytkowe. Ale skoro użytkownicy to lubią.... to ich pieniądze i ich wybór.
Podobnie jak po niebieskiej stronie mocy. MorphOS 3.0

Ostatnia aktualizacja: 27.10.2019 09:12:20 przez wali7
[#29] Re: MorphOSowe "druciarstwo" :)

@michal_zukowski, post #17

Nie kręciłem. Stacjonarne sprzęty dla Mos muszą poczekać do przyszłego roku. W mieszkaniu nie mam dla nich miejsca. Mam dwa iBooki ale jeden 1.2 nie działa z obecnym routerem upc a w pracy działa. Drugi 1.33 1.5 GB działa z upc ale zalicza zwisy z przy pracy z OWB. Czekam na PB 1.67 bo rozdzialka w ibookach mała. Mam teź G5 ale z nvidia ma ktos moze niepotrzebna karte na agp co by dzialala z taka G5 ? Może być najsłabsza aby mos odpalał.

Konwersja na x86 super sprawa rozumiem entuzjazm ale to nie dla mnie. Nie korzystam z procesorów z IME czy PSP. Bardziej interesował by mnie Thalos Raptor któremu się przyglądam le daje możliwość łatwych portów więc jak bedzie np dystrybucja Trisquela to zastanowie sie nad zakupem.

Tutaj widać kolejne patologie firm związanych z OS4 i durnym systemem koszenia kasy na licencjach od sprzetu. Talos kosztuje niewiele wiecej od x5000 a jego produkcja jest duzo wieksza o nowoczesnosci oraz mocy obliczeniowej nie wspomne.

Ostatnia aktualizacja: 27.10.2019 09:50:53 przez Sventevith
[#30] Re: MorphOSowe "druciarstwo" :)

@Sventevith, post #29

Lepiej kupić sprzęt za 100 PLN często w bardz bardzo dobrym stanie niż wydać kilka tysięcy i mieć gorszej wydajności. eMaców 1.42 1.5 gb mam dwa łacznie kosztowały mnie 170 Pln. Jak jeden padnie przesiąde się na kolejnego. Generalnie obecnie całkiem mocny sprzęt od Mosa to koszt 200 PLN.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem