@Sventevith, post #30
A widzisz. Czyli już wcześniej były z nią problemy, bo poprzedni właściciel zastosował metodę "na plaster".
Ładnie. No, ale to już nawet nie MorphOS 3.10 tylko ciut wyżej, zda mi się. A tymczasem zrobiłem benchmark X800XT na moim Dual 2,7. A było to tak:
Wypiąłem Radeona i wpiąłem X800, dokładając mu zasilanie z napędu DVD.
Podłączyłem Apple Cinema Display przez przelotkę ADC->DVI.
Próba włączenia komputera przez przycisk z monitora nie powiodła się.
Komputer włączony "z obudowy" ruszał, ale nie pokazywał obrazu (monitor nie dał się włączyć, tylko migał na chwilę diodą)
Nie zrażony sytuacją podłączyłem do karty (przez zwykłe D-SUB, nie odłączając jednak ACD wpiętego przez przelotkę) drugi monitor (jakiś Szajsung, którego miałem pod ręką). Poszło, obraz się wyświetlił (dziwacznie, bo próbował wyświetlić 1920x1200 na monitorze, który ma 1366x768). Ale benchmarki zrobił.
Przepiąłem z powrotem kartę pierwotną (Radeon 9800), poskładałem wszystko do kupy i....
Panie i Panowie... wbudowany w ACD dwuportowy hub USB przestał działać! Hurraa, nawet nie wiem jak i kiedy usmażyłem huba w monitorze wariat? głową w mur
Zanim spytacie - mysz i klawiature podpięte pod dowolny port komputera działają. Nie wiem, nie wiem, diabli mnie biorą, ale na dzisiaj odpuszczam. Za to macie tu wyniki benchmarku GfxSpeed wykonanego na Dual 2,7. Karta zdobyła na tej konfiguracji 11533 punkty (pewnie dlatego, że wyniki dla 1024x1024 były niezerowe), ale to i tak ciupkę mniej niż 9800.
Bateria przyszła, zamontowana, poprawy brak.
Rozebrałem pokrywę z dwoma znaczkami G5 (udało mi się nawet ocalić plastikowy bolec z jego rozpórką), pokrywa otwarta.
Procki są dwa, i wiem że proc A jest raczej OK, a drugiego nie było w ASD widać...zatem strzelam, że proc B, lub płyta procesorowa, albo cokolwiek związanego z modułem proca B, jest uwalone i obstawiam (zgaduję) jego miejsce na "dolny" blok wodny. Wykręciłem, podniosłem... i tyle, to znaczy bez dolnego bloku, z całym zespołem procka, oczywiście, komp nie wstaje (żadnej reakcji po wciśnięciu włącznika).
Nie wiem czy jest sens wykręcać górny blok i sprawdzać "czy to tam", podejrzewam, że i bez niego komp też nie włączy się.
Czy jest możliwość wystartowania płyty z jednym blokiem procesora?
@MUFA-amigaone-pl, post #32
Ja bym jednak z główki tak na szybko nie wymyślił że Jeśli ruszanie wiekiem laptopa pomaga, to raczej jest problem między płytą główną a matrycą. A jak przyciśniesz palcem tylną ściankę matrycy mniej więcej 10 cm od lewej i 5 cm od góry to coś pomaga
@MUFA-amigaone-pl, post #32
@recedent, post #25