[#301] Re: "wydawca" amigowych piratów na Allegro i OLX

@kempy, post #300

No właśnie. Bardzo ciekawa sprawa. Czyżby pomijana jest tamta sprawa? Sieć milczy. W jednym wątku z PPA jest tylko o tym wzmianka, ale też bez potwierdzenia. Może to dotyczyło innej firmy? Może planowanego wydawcy gry "Kajko i Kokosz 2" ? Zgłupiałem już.

https://www.ppa.pl/forum/amiga/34691/firma-seven-stars-z-gdanska
[#302] Re: "wydawca" amigowych piratów na Allegro i OLX

@aMifan, post #297

Nie, nie o to mi chodziło.
Tylko , że karalne jest wprowadzanie w błąd kupującego co do rzeczy którą się nabywa.
A tu gościu sugeruje że to kolekcjonerska staroć , w domyśle "oryginał".
[#303] Re: "wydawca" amigowych piratów na Allegro i OLX

@Ankuz MkOne, post #302

Ojoj, to karalne "wprowadzenie w błąd kupującego" na przykładzie art. 286 kodeksu karnego to jeden z najgorszych, najczęściej umarzanych paragrafów przez prokuratorów. Musi być tzw. zamiar, sramiar.... kwestia bardzo ocenna. Spychają na sprawy z kodeksu cywilnego. Chcesz to sobie sam ścigaj z cywilnego, bo z karnego to dostaniesz umorzenie conajwyżej... i taka z nimi gadka. Nieraz przerabiałem w pracy.

Panika się zaczyna, jak pojawia się nagle powiedzmy setka pokrzywdzonych (słynne lewe sklepy internetowe czy inne wyłudzenia), wtedy nagle pani czy pan prokurator bierzeee się za wieeelkieee analizy....
1
[#304] Re: "wydawca" amigowych piratów na Allegro i OLX

@aMifan, post #303

To jest straszne co oni robią ludziom <smutnaminka> to nie pierwszy przypadek. W ramach protestu proponuje nie korzystanie z allegro i innych olx ów.
[#305] Re: "wydawca" amigowych piratów na Allegro i OLX

@amikoksu, post #304

Bojkot? Eee. Oszuści są wszędzie przecież. Portale w miarę dobrze przed nimi ostrzegają, można też zgłaszać im podejrzenie przekrętu przy danej aukcji.
1
[#306] Re: "wydawca" amigowych piratów na Allegro i OLX

@Ralpheeck, post #298

Zapytałem właśnie XTD - tam chodziło o śmierć kogoś z zarządu Seven Stars, sprawa stara. Nie jest mu także nic wiadome, aby były prowadzone jakieś prace nad "Kajko i Kokosz 2".

Dzięki za podjęcie tematu - kolejna legenda miejska upadła :)
[#307] Re: "wydawca" amigowych piratów na Allegro i OLX

@aMifan, post #303

Setka to chyba minimum. Budowlaniec nas przekręcił i kilka rodzin z Opola- umorzenie.
Ale jak poszedłem do skarbówki z drukami KP, zeznaniami świadków, wyciągnąłem historię z neta to go prześwietlili na kilka dobrych lat w stecz i dostał karę niemałą.
Teraz ja mam przekichane, bo był na psiarni 2 razy w ramach zemsty za nachodzenie...
[#308] Re: "wydawca" amigowych piratów na Allegro i OLX

@aMifan, post #299

lata 90`dziesiąte

Pięknie to ująłeś, aż bolą jądra.
4
[#309] Re: "wydawca" amigowych piratów na Allegro i OLX

@Jacques, post #1

Czy to są oryginały:

https://www.olx.pl/oferty/uzytkownik/2kR7w/

?
1
[#310] Re: "wydawca" amigowych piratów na Allegro i OLX

@Hubez, post #309

Czy to są oryginały:

A w opisie jest gdzieś info, że to oryginały?
[#311] Re: "wydawca" amigowych piratów na Allegro i OLX

@Drakon, post #310

he he, nie ma tez info, ze nie kradzione ;)
1
[#312] Re: "wydawca" amigowych piratów na Allegro i OLX

@juen, post #311

Ano. Zabezpieczył się
[#313] Re: "wydawca" amigowych piratów na Allegro i OLX

@Hubez, post #309

To są piraty w plastikowych pudełkach. Ten gość, który sprzedaje jest z Sosnowca. Działa od lat na allegro i olx pod nickiem "Kamil...."
[#314] Re: "wydawca" amigowych piratów na Allegro i OLX

@assassinjr80, post #313

Drzewniej sprzedawano na giełdach a dziś przez internet. Niezłe te wydania i cena adekwatna.

Ostatnia aktualizacja: 16.04.2023 09:00:20 przez amikoksu
[#315] Re: "wydawca" amigowych piratów na Allegro i OLX

@assassinjr80, post #313

To są piraty w plastikowych pudełkach. Ten gość, który sprzedaje jest z Sosnowca. Działa od lat na allegro i olx pod nickiem "Kamil...."

Chyba nie czytałeś tego wątku od początku co...?
1
[#316] Re: "wydawca" amigowych piratów na Allegro i OLX

@Jacques, post #1

Wysyp gierek:

https://www.olx.pl/oferty/uzytkownik/1eqw2l/
1
[#317] Re: "wydawca" amigowych piratów na Allegro i OLX

@Hubez, post #316

https://www.olx.pl/d/oferta/kings-quest-v-gry-dyskietki-dla-amiga-500-600-1200-CID99-IDUK1DC.html
To podróba?
[#318] Re: "wydawca" amigowych piratów na Allegro i OLX

@Bociek78, post #317

Sosnowiec.. więc raczej na pewno
2
[#319] Re: "wydawca" amigowych piratów na Allegro i OLX

@Bociek78, post #317

Nie no, gra pewnie oryginalna, tylko pudełko i dyskietki customowe xD.

edit----

Jeśli ktoś jest kolekcjonerem, to chciałbym zauważyć, że te piraty są bardziej unikatowe niż oryginały, bo po prostu jest ich mniej xD.

Ostatnia aktualizacja: 10.06.2023 05:55:30 przez karolb
2
[#320] Re: "wydawca" amigowych piratów na Allegro i OLX

@karolb, post #319

Są nadal wytwarzane
[#321] Re: "wydawca" amigowych piratów na Allegro i OLX

@Jacques, post #320

W sumie racja :D
[#322] Re: "wydawca" amigowych piratów na Allegro i OLX

@Bociek78, post #317

1
[#323] Re: "wydawca" amigowych piratów na Allegro i OLX

@Bociek78, post #317

Pudelko od kasety VHS. Słabo
2
[#324] Re: "wydawca" amigowych piratów na Allegro i OLX

@karolb, post #319

hahahahah, dobre
2
[#325] Re: "wydawca" amigowych piratów na Allegro i OLX

@Jacques, post #1

Tu jest fajna oferta:

https://www.olx.pl/d/oferta/zestaw-gier-platformowych-dyskietki-gry-amiga-500-600-1200-CID99-ID14Oanw.html?reason=extended_search_extended_delivery

"Mam również możliwość przygotowania personalizowanego zestawu gier, w przypadku takiej chęci proszę o kontakt."
1
[#326] Re: "wydawca" amigowych piratów na Allegro i OLX

@Hubez, post #325

Fajna oferta
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem