kategoria: Sprzęt
[#1] Chukstick - mój analogowy joystick do Amigi / C64
Na stare lata postanowiłem, że zostanę królem joystick'ów. 😁 Ponieważ w swoim czasie nagrałem się już na QuickShot'ach i QuickJoy'ach, a ostatnio sprawdziłem jaką "radość" daje rodzimy Matt, powstał projekt który w założeniu ma być alternatywą. Założenia były następujące:
- coś innego niż konstrukcja falliczna
- maksimum komfortu
- dwa przyciski
- estetyka
- wykonanie na bazie ogólnodostępnych elementów

Prototyp wygląda i działa tak: https://imgur.com/a/chukstick-DoYxnDu Wybaczcie jakość ale nie mam akurat nic lepszego pod ręką.

Po kilkunastu zmianach PCB i niekończących się modyfikacjach wsadu Chukstick ma takie opcje:
- 4 lub 8 kierunkowy tryb pracy
- regulowana czułość / martwa strefa joystick'a (8 stopni)
- konfigurowalny autofire dla pierwszego przycisku (2, 4, 5, 8, 10, 15, 20, 25 strzałów na sekundę)
- drugi przycisk może działać jako skrót dla kierunku góra lub jako drugi, niezależny fire dla Amigi lub C64
- można zamienić funkcje przycisków miejscami
- emulacja Amigowej myszy
- konfiguracja w każdym momencie bez restartu urządzenia
- zapis ustawień

Jak widać całość można sobie dowolnie personalizować w zależności od rodzaju gry. Zastosowanie analoga było doskonałym pomysłem ale... dopiero od momentu gdy na potrzeby projektu napisałem własny sposób translacji położenia. Nie wiem jak to robią inni ale u mnie jest na tyle dobrze, że spokojnie robię bonusy w Bomb Jack'u, w Arabian Nights dochodzę do leśnego boss'a i zaraz uda mi się przejść pierwszy etap w Rick Dangerous. Lub inaczej, skosy nie wchodzą przypadkowo tylko wtedy gdy powinne!

Wątek tworzę dla samomotywacji. Na chwilę obecną jestem w fazie grania i szukania ewentualnych problemów, co jest dla mnie najtrudniejszym wyzwaniem - prościej było to wymyśleć i złożyć niż grać. 😂 Postaram się aktualizować na bieżąco. Co będzie dalej, zobaczymy.

Aktualizacja:
- domyślne ustawienia
- zamiana funkcji przycisków
- przełączanie pomiędzy 8 i 4 kierunkowym trybem pracy
- emulacja myszy, obsługa menu za pomocą "myszy"

Ostatnia aktualizacja: 30.04.2025 21:51:42 przez majster

Ostatnia aktualizacja: 06.05.2025 14:55:59 przez majster
9
[#2] Re: Chukstick - mój analogowy joystick do Amigi / C64

@majster, post #1

Czyli teoretycznie można złapać po jednym Chuksticku do każdej dłoni i grać na dwóch graczy w Battle Squadron, albo Franko? pomysł
7
[#3] Re: Chukstick - mój analogowy joystick do Amigi / C64

@recedent, post #2

Czyli teoretycznie można złapać po jednym Chuksticku do każdej dłoni i grać na dwóch graczy w Battle Squadron, albo Franko?

Haha, odkryłeś nową, nieplanowaną funkcjonalność. 😁
[#4] Re: Chukstick - mój analogowy joystick do Amigi / C64

@majster, post #1

Długo kolega pracował nad nim?

Wiemy z autopsji, że opracowanie Joysticka i wprowadzenie do produkcji to co najmniej kilka lat i problemy na każdym kroku
1
[#5] Re: Chukstick - mój analogowy joystick do Amigi / C64

@majster, post #1

Podoba mi się to rozwiązanie. Jak przerabia się ten manipulator, bo mam dwa i leżą, a fajne były. Czy będzie jakiś kit do samodzielnego montażu, czy trzeba będzie wysłać stika pod wskazany adres do przeróbki?
[#6] Re: Chukstick - mój analogowy joystick do Amigi / C64

@Hubez, post #4

Wiemy z autopsji, że opracowanie Joysticka i wprowadzenie do produkcji to co najmniej kilka lat i problemy na każdym kroku

Nie korzystam z mediów społecznościowych i nie umiem w zbiórki... więc raptem kilka miesięcy bez większego ciśnienia. Byłoby znacznie szybciej ale musiałem się przeszkolić w kilku nowych dla mnie tematach, a najwięcej czasu straciłem na takie detale, upraszczanie i debug'owanie. No i granie... w celach testowych oczywiście. 😂
[#7] Re: Chukstick - mój analogowy joystick do Amigi / C64

@majster, post #1

Joystick joystickiem, ale jaka piękna ta Twoja Amiga OK
[#8] Re: Chukstick - mój analogowy joystick do Amigi / C64

@majster, post #1

A umie to działać jako analogowy joy? Przydałoby się to w takim jednym twin stick shooterze... ;)
[#9] Re: Chukstick - mój analogowy joystick do Amigi / C64

@koczis, post #5

Podoba mi się to rozwiązanie. Jak przerabia się ten manipulator, bo mam dwa i leżą, a fajne były. Czy będzie jakiś kit do samodzielnego montażu, czy trzeba będzie wysłać stika pod wskazany adres do przeróbki?

Temat jest otwarty. Jeśli chciałbyś przerobić to oczywiście mogę zrobić kit. Z oryginalnego Nunchuk'a potrzebna będzie tylko obudowa z przyciskami i gumki pod nie oraz mała płytka z trzema przewodami. Jak tutaj:

Kit składałby się wtedy z polutowanego PCB z zaprogramowanym mikrokontrolerem, paroma komponentami oraz analogiem ALPS i przewodem z DB9 albo bez. :)

Z tego co patrzyłem to moje PCB pasuje do oryginalnego Nunchuk'a więc można będzie i tak to załatwić.
1
[#10] Re: Chukstick - mój analogowy joystick do Amigi / C64

@teh_KaiN, post #8

Joystick joystickiem, ale jaka piękna ta Twoja Amiga

Dzięki ale to efekt zdjęcia. :) W rzeczywistości nie jest taka biała ale trzyma się nieźle.

A umie to działać jako analogowy joy? Przydałoby się to w takim jednym twin stick shooterze... ;)

Nie kuś, bo nigdy tego nie skończę. Jak coś mi wpadnie do głowy to potem ciężko mi z tego zrezygnować. 😂
A tak na poważnie to wymagałoby to całkowitej zmiany obecnego projektu tak więc nie w tej wersji.
[#11] Re: Chukstick - mój analogowy joystick do Amigi / C64

@vojo, post #7

Joystick joystickiem, ale jaka piękna ta Twoja Amiga

Do A600 jeszcze trochę brakuje, ale faktycznie nie wygląda źle.
[#12] Re: Chukstick - mój analogowy joystick do Amigi / C64

@majster, post #9

No to ja jestem chętny, chyba że cena będzie "kolekcjonerska" to mogę wymięknąć szeroki uśmiech
[#13] Re: Chukstick - mój analogowy joystick do Amigi / C64

@koczis, post #12

No to ja jestem chętny, chyba że cena będzie "kolekcjonerska" to mogę wymięknąć

OK! Ceną będziemy się martwić jak już będę miał 100% pewność, że wszystko działa bezbłędnie. Postaram się aby była akceptowalna, zwłaszcza w przypadku kit'a. Od Matt'a droższy nie będzie. szeroki uśmiech
1
[#14] Re: Chukstick - mój analogowy joystick do Amigi / C64

@majster, post #1

zajebiscie gdyby co to pisze sie na 4 sztuki :)
[#15] Re: Chukstick - mój analogowy joystick do Amigi / C64

@francdt, post #14

O, skubany. Stopami będzie jeszcze grał!
4
[#16] Re: Chukstick - mój analogowy joystick do Amigi / C64

@majster, post #1

Dodałem filmiki z domyślnymi ustawieniami, zamianą funkcji przycisków i przełączaniem między 8 i 4 kierunkowym trybem pracy. Jeśli coś jest niejasne to spokojnie, wszystko będzie dokładnie opisane w dokumentacji. Bardziej chodzi mi o pokazanie, że zmiana ustawień to buła z masłem.
1
[#17] Re: Chukstick - mój analogowy joystick do Amigi / C64

@majster, post #1

Kolejny filmik, tym razem z emulacją myszy. W ramach testów grałem ostatnio w Battle Squadron, a ponieważ można grać myszką to dla hecy włączyłem w Chukstick'u tryb myszy. Okazało się, że dotychczasowy kod, który miał głównie radzić sobie np. z takim menu niekoniecznie dawał radę w grze. Zacząłem więc poprawiać i teraz da się grać i wybrać coś z menu, aczkolwiek wymaga to naprawdę delikatnych ruchów joystickiem. Od początku był z tym problem i nie wiem czy dam radę zrobić to lepiej. Z drugiej strony te menu nawet przy pomocy myszy wymaga precyzji więc może zaczynam walczyć z problemem, którego nie ma. Zobaczy się.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem