[#1] Własny ROM
Czy ktoś z szanownych forumowiczów montował(lub słyszał o takiej akcji) własny ROM(kość z inną zawartością niż KickStart X.X) do Amigi ?
[#2] Re: Własny ROM

@kidziorek, post #1

A "mody" się liczą (oryginalny KS po podmianie/modyfikacji/łataniu jakiś funkcji)?
[#3] Re: Własny ROM

@APC74, post #2

Jasne, może nawet bardziej, bo wymagają zanalizowania przynajmniej kawałka Kick-a :)
[#4] Re: Własny ROM

@kidziorek, post #3

zamierzasz programować rom?? Powiedz jakich kości będziesz używał ;)

[#5] Re: Własny ROM

@arti4-92, post #4

To chyba była 27C4001, ale głowy nie dam, bo szcześliwe robiłem to w epoce kiedy jeszcze czasem się sprzedawały przełączniki KickStartów,
więc elektronika nie była na mojej głowie ;)
A może i mniejsza bo mi gdzieś wektory wychodziły poza pamięć
i lutowałem jakieś linie adresowe ;)
[#6] Re: Własny ROM

@kidziorek, post #5

Lutowałeś linie adresowe ??.Możesz to wyjaśnić,bo nie bardzo rozumiem.
[#7] Re: Własny ROM

@waldiamiga, post #6

Na płytce przełącznika oczywiście, tak żeby mniejsza(256k) kość się "powtarzała"
[#8] Re: Własny ROM

@kidziorek, post #3

www.ppa.pl/index.php?p=5416

[#9] Re: Własny ROM

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #8

Chyba trochę nie na temat ....
Nie chodzi o fizyczny montaż, tylko czy ktokolwiek wstawił do EPROM-a swój kod *zamiast* kicikstart-a

Ostatnia modyfikacja: 19.08.07 01:09
[#10] Re: Własny ROM

@kidziorek, post #9

AAA mu chodzi o inny bios, który zastąpi kickstara, widziałem w necie zmodyfikowane kicki, ale nigdy czegoś "innego" OK

[#11] Re: Własny ROM

@kidziorek, post #1

Niedawno na forum ktos wspominal o programie dzieki ktoremu mozna bylo zmieniac pliki w robie (np wyrzucic niepotrzebny scsi.device) czy cos takiego. Moze ktos pamieta? Moze Ci sie ten program przyda.

[#12] Re: Własny ROM

@Lorak, post #11

Albo podmienić scsi.device na takie które obsłuży hdd 60 gb xD

[#13] Re: Własny ROM

@arti4-92, post #10

bios?

[#14] Re: Własny ROM

@x3nU, post #13

to swego rodzaju bios, ale jeżeli kogoś to zabolało że nazwałem kicka biosem, który wystempuje w grzybach to przepraszam

[#15] Re: Własny ROM

@arti4-92, post #14

boli to jedynie twoja niewiedza, kickstart to nie bios

[#16] Re: Własny ROM

@rzookol, post #15

xD, ok, nie popełnię tego błędu nigdy więcej :) xD, Kickstar to kick, a bios to grzybnia

[#17] Re: Własny ROM

@kidziorek, post #1

Zerknij na forum w temat "Modyfikacje CDTV" - Phibrizzo pokazał swoją CDTV z KS3.5, sam zaprogramował kość Kickstartem zmodyfikowanym przez Piru.

[#18] Re: Własny ROM

@Skotos, post #17

co dała ta modyfikacja zrobiona przez piru ??

[#19] Re: Własny ROM

@arti4-92, post #18

3.1 zmapowany na 3.5... ;)

[#20] Re: Własny ROM

@DanielJ., post #19

?? to znaczy że to zwykły 3.1 z inną nazwą ;/

[#21] Re: Własny ROM

@arti4-92, post #20

Nie dokonca. Poprawka Piru wprowadza kilka zmian do exec.library.
Np nie potrzeba uzywac zadnych latek aby uzywac emulatorow Maca np Fusiona.
[#22] Re: Własny ROM

@arti4-92, post #18

http://piru.dyndns.org/~p/sw/exec44beta4.readme

w archiwum BlizKicka jest jeszcze kilka dodatkow

oraz aminet.net/package/util/misc/PowerWindowsNG

http://www.ppa.pl/artykul-PowerWindows-2_1_90.html

[#23] Re: Własny ROM

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #22

KickStart to nie BIOS zdecydowanie ;)

Aczkolwiek oba są pierwszym programem który wykonuje procesor.
Na tyle ile liznałem o Kicku to BIOS przy nim to grzybnia zdecydownie.
Kick zawiera w sobie coś w rodzaju BIOS-u dodatkowo, sporą
część "systemu operacyjnego".

Jak tak tu krzyczycie to chyba się nie przyznam jak użyłem tej A600 ;)

Jeszcze jedno wyjaśnienie, bo chyba użyty czas umyka czytającym...

Nie pytam jak to zrobić, tylko czy ktoś jeszcze oprócz mnie był na tyle szalony (lub bezczelny?) ;)

Ostatnia modyfikacja: 20.08.07 00:35

Ostatnia modyfikacja: 20.08.07 00:36
[#24] Re: Własny ROM

@kidziorek, post #23

Tak czytam z ciekawości Twoje wypowiedzi i czekam aż podzielisz się co zrobiłeś rozbudowując romy w amidze. Jestem bardzo ciekawy czy można rozbudować romy np. o to aby bootowały system z CD (można postawić choćby OSa 3.9 od razu na czysty dysk) i wszystko będzie działać poprawnie. Jak masz takie doświadczenie to podziel się tą informacją. Jedyne co do tej pory wyczytałem to rozbudowany rom do CDTV, ale o tym koledzy pisali wyżej.

[#25] Re: Własny ROM

@AS, post #24

Niestety muszę Cię rozczarować, nie zajmowałem się rozbudową KickStartu :(
Dawałem całą nową zawartość ROM, w której był tylko mój program korzystający z A600 jako z "komputera przemysłowego"
[#26] Re: Własny ROM

@kidziorek, post #25

W sumie też ciekawe rozwiązanie, zawłaszcza Amiga jako komputer przemysłowy. Powiedz, jeśli możesz, jaką funkcję Amiga sprawowała? Bo w sumie, jeśli jest to możliwe i działało, to jest możliwe poprawienie/rozszerzenie kickstartu.

[#27] Re: Własny ROM

@rzookol, post #15

rzookol napisał(a):

> boli to jedynie twoja niewiedza, kickstart to nie bios

Ej no chlopie, SPRZĘTOWCA sie nie poprawia ;)

[#28] Re: Własny ROM

@rzookol, post #15

Ostatnia modyfikacja: 23.08.07 18:19
[#29] Re: Własny ROM

@kidziorek, post #25

jakim programem podmieniales zawartosc ROM i jak to dzialalo?

[#30] Re: Własny ROM

@Lorak, post #11

Program nazywa się Remus i jest dostępny na stronie http://www.doobreynet.co.uk/flash.html

Info ze strony:
Remus, a rom splitter and builder, to create custom rom images to use with the flashrom adapter, UAE and the Algor and Highway+Romulus cards.
It can remove unwanted modules from a 3.x rom, add in any module from the 3.5/3.9 romupdate files, replace exec with Piru`s exec44.1 beta, use Blizkick modules and patches (without taking up any fast memory as Extrares buffer!), or any other resident modules you can think off such as the Posiedon USB stack, XSurf IDE driver etc.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem