[#31] Re: Własny ROM

@kidziorek, post #25

Moge do eromu wrzucic całego WB?? Takiego na przykład dyskietkowego WB 3.1 Największe romy jakie można wsadzić do a1200 mogą mieć po jeden by, wkładamy takie 2 kosci i mamy 2 mb na instalacje WB i inne popierodły, czy to zadziała??

Popierdoły-sterownik do cdromu, siec. Dekompresor lha i program do nagrywania dyskietek dd, a i pilik dzięki któremu będziemy mogli odczytać pamięć w pcmcia ;]

[#32] Re: Własny ROM

@arti4-92, post #31

Tak i moze jeszcze program aby wylasowac ci czache. Moze wrescie dalbys sobie siana z tymi pomyslami.

czy ty dziecko musisz 10 srok za ogon trzymac. lecz sie i zrob cos wrescie do konca.

znajdz sobie jakis temat, dziedzine czy cokolwiek w czym sie bedziesz rozwijal.

Bo narazie we wszystkim jestes nikim.

[#33] Re: Własny ROM

@ZimA, post #32

nie jestem we wszystkim nikim ;). A zresztą kim mam być w wieku 15 lat?? To nie czasy c64 że do napisania fajnej gry wystarczy jedna osoba ;)

[#34] Re: Własny ROM

@arti4-92, post #33

Z Malina byś wziął przykład, on jest w Twoim wieku praktycznie, a już programy korzystające z OpenGL pisze... No i nie rozpoczyna 20 bzdetnych wątków na forum tygodniowo.

[#35] Re: Własny ROM

@Grzegorz Kraszewski, post #34

A ja robie ładną grafikę, umiem sie obsługiwać psp, znam html i potrafię napisać grę w flashu Co tam jeszcze xD, umiem lutować jestem bardzo dobry w tekkena 5, td i 3, a no i "Jest melanż są straty, ale ty nie kumaty"

[#36] Re: Własny ROM

@arti4-92, post #35

Robisz ladna grafike ?!?!?

NO CZLOWIEKU TO NA CO CZEKASZ ???

Minniat i Szary Wilk przeciez sie oglaszali ze szukaja grafikow do tworzenia gier a ty co ?

Jestes grafikiem, nudzisz sie bardzo ( jak widac... ) i jeszcze sie zastanawiasz co ze soba zrobic ?

No pokaz, ze cos potrafisz oprocz smiecenia...
[#37] Re: Własny ROM

@selur, post #36

Taa, szary i gra jakoś nie chce mi sie wieżyc ze on coś napisze :D

[#38] Re: Własny ROM

@arti4-92, post #37

arti4-92 napisał(a):

> Taa, szary i gra jakoś nie chce mi sie wieżyc ze on coś napisze

Dokladnie tak jak wielu z nas nie chce sie wierzyc, ze ty jestes w stanie sie czymkolwiek wykazac. Jestes tylko czlowiekiem ktory miota sie miedzy tysiacami pomyslow latajacych po jego glowie...

... zachowujesz sie tak samo jak roczne dziecko siedzace wsrod zabawek. Zadna sie tak na dluzej i na powaznie nie pobawi, ale kazda przez chwile potrzyma w reku tylko po to, zeby wyrzucic i lapac kolejna...

Dorosnij, dziecko!

Ostatnia modyfikacja: 24.08.07 15:18
[#39] Re: Własny ROM

@szuler, post #38

2 takich się spotkało xD

[#40] Re: Własny ROM

@arti4-92, post #39

To się pobawcie nawzajem swoimi "zabawkami", o.

A tak w ogóle - czy na a600 z 2mb ramu ma szansę ruszyć uClinux? Wiem, że on na 68000 chodzi bez problemu. Myślałem nad tym, żeby go wrzucić z loaderem do pamięci, zamiast kickstartu. :)

Próbował ktoś coś takiego zrobić? Na googlach nie znalazłem nic na ten temat.

[#41] Re: Własny ROM

@AS, post #26

AS napisał(a):

> W sumie też ciekawe rozwiązanie, zawłaszcza Amiga jako komputer
> przemysłowy. Powiedz, jeśli możesz, jaką funkcję Amiga
> sprawowała? Bo w sumie, jeśli jest to możliwe i działało, to
> jest możliwe poprawienie/rozszerzenie kickstartu.
>
>

Główną jej funkcją było generowanie różnego rodzaju napisów na obrazie z kamery TV. Dodatkowo obsługiwała precyzyjny "miernik długości" rozwiniętego kabla i sterowała jeszcze paroma przekaźnikami.
Okazała się bardzo wdzięczna bo do napisów potrzebny był tylko genlock,
klawiaturę PC udało się podłączyć za pomocą 4 kabelków, miernik długości również.
Klawiatura była podłączona żywcem do CIA, trochę sie nagłowiłem jak czyścić mu rejestr przesuwny z "nadmiarowych" bitów bo tego nie było w żadnej książce, działało jakieś 90% klawiszy.
Miernik długości (droższy od A600 ) szczęśliwie generował przebiegi identyczne jak mysia Amigowa.
Co do napisów, to tak bardzo mi było szkoda A600 w tej roli, że w ramach szacunku pojedyńcze literki były rzucane na ekran blitterem, prawie wszystko działo się w przerwaniach :)
Przeszedłem niezłą szkołę z assemblera i "wnętrznośći" Amigi, szczególnie, że do programatora EPROM-ów z początku jeździłem tramwajem, potem wybłagałem już kawałek biurka u właścicieli programatora ;)
To był moj niestety pierwszy i ostatni kontakt z assemblerem.
"Na Amigę" chodziłem raz w tygodniu do mojego śp. kolegi Tomka, miał CDTV, tam miałem okazję trochę pomęczyć AMOS-a.

Ktoś się dopytywał o WB w ROM-ie, wydaje mi się że jest to możliwe, skoro tfu tfu Windows NT tfu tfu daje się wsadzić w ROM i to WB się da ;)
Pytanie tylko po co ?
ROM-u można na pewno podłączyć więcej, przestrzeń adresowa Amigi jest spora, kwestia zachowania kompatyblinośći tylko.

Ostatnia modyfikacja: 25.08.07 18:02
[#42] Re: Własny ROM

@kidziorek, post #41

Bez zbytniej roboty mamy 2 mega na rom
;)

[#43] Re: Własny ROM

@kidziorek, post #23

Szczerze mowiac to bios nigdy nie byl, nie jest i nie bedzie pierwszym procesem przy uruchamianiu komputera. BIOS nawet nie jest procesem. Jest to jedynie program do ustawiania parametrow komputera zktre sa zapisane w CMOS'ie. a proces startu w grzybni nazywa sie POST (PowerOn Self Test). Wiec Nazywanie startu kmputera BIOSEM jak i amigowego kicka jest wiadomo jakie.

[#44] Re: Własny ROM

@AS, post #24

Ja kupiłem do swojej A4000 eFlashera od Elboxu. Używam go już chyba dobre dwa lata, albo więcej). To jest właśnie to co was interesuje. Do urządzonka jest dołączone oprogramowanie, dzięki któremu robisz sobie własny "ROM". Do dyspozycji mam 1MB pamięci flash. A rom jaki sobie stworzyłem, to to co oferuje ROM od AmigaOS3.9 z poprawkami, input.device do poprawnej pracy z Poseidonem i kilka innych rzeczy.
I co najważniejsze moja A4000 nie robi resetu podczas uruchamiania, obsługuje od razu wielkie partycje i CDRomy. Nie udało mi się jedynie inicjować przez to Spidera, przez co nie mogę botować z urządzeń USB. Elbox mi tłumaczył w czym tkwi problem. Dokładnie to chodzi o Picasso96, który przydziela pamięć z karty VooDoo3 dla Spidera, a on niestety nie może być uruchomiony przed systemem. Jest jednak na to sposób, np SharkPPC.
Tak więc jak ktoś chce się bawić ROMami w Amidze, to polecam eFlashera. Warunek to Amiga z ZorroIII. Jestem tylko ciekawy, dlaczego takiego eFlashera nie zrobili dla A1200?
[#45] Re: Własny ROM

@kmilota, post #44

Na Aminecie jest coś podobnego ale dla A500/A600/A2000 -> http://aminet.net/package/docs/hard/DC-KF500.lha

Rzeczywiście dziwne że Elbox nie pomyślał o wersji dla A1200.
[#46] Re: Własny ROM

@ppill, post #45

Chcieli podobno zrobić eFlashera na PCMCIA, ale A1200 ma coś nie tak z adresowaniem i nie ma tam takiego autoconfigu jaki ma ZorroIII. Innego sposobu nie znaleźli jak na razie.
Obecnie Elbox ma w swojej ofercie już eFlashery z 2MB pamięci flash. Szykują się na AmigaOS4 :)
[#47] Re: Własny ROM

@kmilota, post #46

Wystarczyło by coś zakładane na podstawki pod kickstart. Prawie każdy coś tam dodaje do oryginalnego ROMu przy pomocy RemApollo czy Blizkicka. Parę kości falsh (np. 2mb), menu wyboru przy starcie i jakieś fajny programik do modyfikowania obrazów i produkt gotowy. Skoro pod pięćsetką się da to czemu nie na A1200 :)
[#48] Re: Własny ROM

@ppill, post #47

Może w A1200 zapomnieli dodać możliwość programowania na tej szynie.
[#49] Re: Własny ROM

@kmilota, post #46

Szykują się na AmigaOS4

i to już od 7 lat :)

[#50] Re: Własny ROM

@kmilota, post #46

Jak by zrobili eFlashera na PCMCIA, to byłoby trochę bez sensu. Trzeba by pozbyć się karty sieciowej, a w Amidze 1200 to najlepsze i najtańsze rozwiązanie dla sieci. Lepiej to wykonać jako podstawkę pod Kickstart. I tak pod FastAta trzeba dokładać puste podstawki, aby go podnieść (przy BVision), więc byłoby to bezkonfliktowo.

Ostatnia modyfikacja: 26.08.07 19:32
[#51] Re: Własny ROM

@AS, post #50

dlaczego w wiekszosci watkow odchodzi sie o pytan zadanych w poscie ?. he he he ?.
[#52] Re: Własny ROM

@SzaryWilk, post #51

...bo w taki wlasnie sposob powstaja brednioseriale :D
[#53] Re: Własny ROM

@AS, post #50

Podłączyć takie urządzenie pod ide Amigi.

[#54] Re: Własny ROM

@arti4-92, post #53

arti4-92 napisał(a):

> Podłączyć takie urządzenie pod ide Amigi.

Człowieku wiesz co piszesz? Jak takiego eFlashera podłączyć pod IDE? A co obsłuży IDE. Tu właśnie chodzi o to, aby nie używać oryginalnych ROMów z płyty głównej, tylko startować od razy z innej pamięci. I to zapewnia piękny autoconfig ZorroIII (tego nigdy nie będzie miał pecet). Ale jak to zrobić w A1200, to już inna para kaloszy.
[#55] Re: Własny ROM

@kmilota, post #54

Dwa flasze zrobic w takim flashromie i przełącznik, jeden orginalny, drugi do flashowania, wystarczyło by zainstalowac odpowiednie odprogramowanie i poszedł.

[#56] Re: Własny ROM

@arti4-92, post #35

A ja robie ładną grafikę...
Taa, szary i gra jakoś nie chce mi sie wieżyc...

Jeżeli nie chcesz ładować się w projekty, co do których powstania nie masz pewności, to wesprzyj swoją pracą coś istniejącego. Np. zrób skórkę do ChangeIt - to tylko 2 małe obrazki, godzina roboty dla sprawnego grafika. Podejrzyj sobie skórę "Apple Spring" Tomzików - jest genialnie narysowana - w plikach są ukryte prowadnice, które pozwalają narysować prawidłową skórę bez zachodzenia w głowę "czy ten przycisk jest w dobrym miejscu, czy już będzie wystawać" itd. Z miejscem na serwerach PPA/eXeca/Aminetu też nie powinno być problemów. Możesz też wysłać skórę do Phibrizzo - na pewno się ucieszy i zamieści pliki w kolejnej wersji gry. :D
[#57] Re: Własny ROM

@arti4-92, post #55

arti4-92 napisał(a):

> Dwa flasze zrobic w takim flashromie i przełącznik, jeden
> orginalny, drugi do flashowania, wystarczyło by zainstalowac
> odpowiednie odprogramowanie i poszedł.

Jest to właśnie prościej zrobione niż piszesz za pomocą karty eFlasher dla A4000 wsadzanej w sloty ZorroIII. Ale jak to chcesz zrobić dla A1200? Elbox już kilka lat nad tym pracował i nic.
Owszem można wykorzystać pamięć na BPPC, ale jest tam jej trochę mało.
[#58] Re: Własny ROM

@kmilota, post #57

A przez port zegara dało by się go programowac??

[#59] Re: Własny ROM

@arti4-92, post #58

Jeżeli do portu zegara w A1200 można podłączyć taki hardwar jak: interfejsy PAR, COM, USB, jak i karty muzyczne. To odpowiedź brzmi TAK.
[#60] Re: Własny ROM

@kmilota, post #59

a co z oprogramowaniem ??

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem