@AS,
post #26
AS napisał(a):
> W sumie też ciekawe rozwiązanie, zawłaszcza Amiga jako komputer
> przemysłowy. Powiedz, jeśli możesz, jaką funkcję Amiga
> sprawowała? Bo w sumie, jeśli jest to możliwe i działało, to
> jest możliwe poprawienie/rozszerzenie kickstartu.
>
>
Główną jej funkcją było generowanie różnego rodzaju napisów na obrazie z kamery TV. Dodatkowo obsługiwała precyzyjny "miernik długości" rozwiniętego kabla i sterowała jeszcze paroma przekaźnikami.
Okazała się bardzo wdzięczna bo do napisów potrzebny był tylko genlock,
klawiaturę PC udało się podłączyć za pomocą 4 kabelków, miernik długości również.
Klawiatura była podłączona żywcem do CIA, trochę sie nagłowiłem jak czyścić mu rejestr przesuwny z "nadmiarowych" bitów bo tego nie było w żadnej książce, działało jakieś 90% klawiszy.
Miernik długości (droższy od A600 ) szczęśliwie generował przebiegi identyczne jak mysia Amigowa.
Co do napisów, to tak bardzo mi było szkoda A600 w tej roli, że w ramach szacunku pojedyńcze literki były rzucane na ekran blitterem, prawie wszystko działo się w przerwaniach :)
Przeszedłem niezłą szkołę z assemblera i "wnętrznośći" Amigi, szczególnie, że do programatora EPROM-ów z początku jeździłem tramwajem, potem wybłagałem już kawałek biurka u właścicieli programatora ;)
To był moj niestety pierwszy i ostatni kontakt z assemblerem.
"Na Amigę" chodziłem raz w tygodniu do mojego śp. kolegi Tomka, miał CDTV, tam miałem okazję trochę pomęczyć AMOS-a.
Ktoś się dopytywał o WB w ROM-ie, wydaje mi się że jest to możliwe, skoro tfu tfu Windows NT tfu tfu daje się wsadzić w ROM i to WB się da ;)
Pytanie tylko po co ?
ROM-u można na pewno podłączyć więcej, przestrzeń adresowa Amigi jest spora, kwestia zachowania kompatyblinośći tylko.
Ostatnia modyfikacja: 25.08.07 18:02