[#61] Re: cybergraphics.library

@Minniat, post #59

Minniat napisał(a):

> Tak, przeczytałem.

i? Przeciez wyjasnilem tam do czego jest flaga BMF_DISPLAYABLE. Dlaczego wiec znowu o jej znaczenie pytasz?

W ten sposob okazujesz wszystkim, ktorzy staraja ci sie pomoc, calkowity brak szacunku. Po co odpisywac ci z sensem, skoro albo nie przeczytasz, albo po chwili o to samo zapytasz? ;)

[#62] Re: cybergraphics.library

@Minniat, post #48

"Kiero, a czy w Twoim benchmarku używasz graphics.library czy cybergraphics.library? Mój kod przykładowy to był program, który animował piłeczki posiadające prędkość i przyspieszenie."

moj program robi DOKLADNIE to samo co twoj w DOKLADNIE ten sam sposob. http://wozniak-m.w.interia.pl/loop.c

nie ma tylko glupiego opoznienia ktore w programie sprawdzajacym predkosc blitowania bez w 100% zbedne

"Wyczytałem, że BVision ma prędkość 800MB przesyłu danych na sekundę (dla porównania Blitter ma 2MB na sekundę). Ale nie sprawdza się to w praktyce z użyciem tych funkcji systemowych (przynajmniej w moim przypadku)."

co za bzdury. te 800MB to jakas wewnetrzna predkosc przysylania danych. a sprawdza sie doskonale w praktyce co wlasnie zostalo ci udowodnione ale nie potrafisz przyjac tego do wiadomosci.

beton

Ostatnia modyfikacja: 24.01.2009 16:46:59
[#63] Re: cybergraphics.library

@szuler, post #61

Przeczytaj jeszcze raz wypowiedź #59.

Co do "braku szacunku" szuler, to napiszę tylko tyle, że nie będę odpowiadać na twoje zaczepki i ciągłe obrażanie mnie. Przypomnij sobie swoje wypowiedzi skierowane pod moim adresem.

Ostatnia modyfikacja: 24.01.2009 16:51:41Ten post z odpowiedziami został przeniesiony do działu Rzeźnia
[#64] Re: cybergraphics.library

@Minniat, post #53

Ten post z odpowiedziami został przeniesiony do działu Rzeźnia
[#65] Re: cybergraphics.library

@rzookol, post #64

Nie no bez przesadyzmu... kolega chce ukamienowac Minniata za to ze jest troche zbyt uparty?
Tym lepiej dla niego bo przynajmniej sa szanse, ze w koncu cos napisze, a jak go ukamienujecie, to kto napisze Dune 3 ?
[#66] Re: cybergraphics.library

@selur, post #65

kod minniata przerobiony przez kiero według tego co było minniatowi mówione ma jakies 14000 fpsów na pegasosie, na winuae troche mniej ale też w tysiącach liczone

jeszcze jakies pytania :)

[#67] Re: cybergraphics.library

@rzookol, post #66

Jak juz pisalem na P2 G3 mam ok 1750 fps.
Na 060 jest 2 razy wiecej.
Moze ktos sprawdzic na efice i G3 i podac wyniki?

ps.
karta graficzna to R9100

Ostatnia modyfikacja: 25.01.2009 12:41:52
[#68] Re: cybergraphics.library

@Norbert, post #67

A u mnie w Pegazie jak w opisie jest:
time:6.361000 seconds. 100000 iterations. frametime:0.000063 seconds. fps:15720.798617

[#69] Re: cybergraphics.library

@Arbuz, post #68

Ciekawe dlaczego na G3 jest tak marny wynik?
Prawie 10x wolniej niz na G4
[#70] Re: cybergraphics.library

@Norbert, post #69

Zdaje się, że w MOSie2.x część operacji graficznych wykorzystuje Altivec, może to daje taką różnicę?
Możnaby z ciekawości zrobić ten test na G4 pod MOSem 1.4.x - jeśli będzie dużo wolniej, to będziemy mieć winnego tej różnicy
[#71] Re: cybergraphics.library

@wali7, post #70

w tym tescie zadna operacja graficzna nie powinna byc wykonywana przez procesor.

[#72] Re: cybergraphics.library

@kiero, post #71

odpaliłem Pega (II, G4 1 GHz) z płytki z gołym MOSem1.4, wyniki testu:
czas 18,294 s, framerate 5466,273095 fps, czyli 2.5 raza gorzej niż pod 2.2 na tym samym sprzęcie
ale oczywiście może to wynikać chociażby ze starych sterowników CGX z MOSa 1.4... zresztą ja się nie znam - jako empirysta przedstawiam wyniki testu, a za jego wyjaśnienie niech się wezmą inni ;)
[#73] Re: cybergraphics.library

@wali7, post #72

to takie dziwne, ze w nowej wersji systemu jest cos szybsze niz w starej?

[#74] Re: cybergraphics.library

@kiero, post #73

Tak - patrz windows. :P

[#75] Re: cybergraphics.library

@kiero, post #73

A czy ja się dziwię? ;)
Czyli Twoim zdaniem, za różnicę prędkości między MOSem1.4 a 2.x odpowiadają nowe sterowniki?
A tak z innej beczki, słyszałem, że AV nie tylko może być wykorzystany, ale róznież jest wykorzystywany przez funkcje systemowe MOSa2.x - jak to wygląda? Jesli tak, to które funkcje korzystają ze wsparcia AV?
[#76] Re: cybergraphics.library

@wali7, post #72

Na G3 pod M2.2 wynik testu: ponad 10k.
Czyli teraz ok.
[#77] Re: cybergraphics.library

@MinisterQ, post #74

no dobra, przewidywalem, ze taka opowiedz sie pojawi. ale nawet w windowsach czasami cos dziala szybciej:)

[#78] Re: cybergraphics.library

@wali7, post #75

sa. glownie graficzne (WritePixelArray np, a przez to wszystkie datatypes graficzne). do tego jfif.library (dekodowanie jpegow), tinygl, w malym stopniu z.library. to tak na szybkiego.

[#79] Dziękuję MinistrowiQ

@MinisterQ, post #31

Chciałbym zwrócić cały honor MinistrowiQ. Po ustawieniu flagi BMF_MINPLANES grafika jest teraz blitowana znaaaaaaaaaaaaacznie szybciej!!!!!!! Mam CGX v3. Wreszcie praca pod kartę graficzną stanie się realna.

MiniQ - jeszcze raz dziękuję za pomoc we wdrożeniu w OS4 oraz powyższą radę (jak i mnóstwo innych m.in. w alokowaniu BitMap i danych chunky).

Ostatnia modyfikacja: 28.02.2009 21:24:49
[#80] Re: Dziękuję MinistrowiQ

@Minniat, post #79

Proszę bardzo. Na przyszłość bardziej przyswajaj to co się do Ciebie pisze, a będzie bardzo ok. :)

[#81] Re: cybergraphics.library

@Norbert, post #76

To ja się doczepię: Na Efice pod MorphOSem 2.2 pod layerami 3d na Radeonie 9200 SE (64 MB) wyciąga 2400 fps z groszami. Ciekawe co jest wąskim gardłem?
[#82] Re: cybergraphics.library

@recedent, post #81

Ja na Efice MorphOS 2.1 z Radeonem 9250 128 bit wyciągam 3154 fps.

Ciekawe czy różnica między twoją konfiguracją a moją o 750 fps wynika z tego że moja grafika ma szynę 128 bit?

[#83] Re: cybergraphics.library

@Bigo, post #82

To ja proponuję w takim razie jakąś serię benchmarków dla Efi zrobić i porównanie różnych kart graficznych. Tylko może w osobnym wątku... :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem