@G. Kraszewski, post #30
Napisałeś tak grę kiedyś?
@1989, post #31
Instruktor KO
Tylko. Właśnie nie wiem bo ja prawdę mówiąc... Nie słyszałem piosenki, więc chciałem powiedzieć parę słów na jej temat, bo wydaje mi się, że panowie tutaj chyba dość, przepraszam, mylnie interpretują treść tego co panowie słyszeli, bo jeżeli... Jeżeli ktoś u nas w tej chwili, na bieżąco, w konkretnych bardzo okolicznościach, jak teraz żyjemy prawda wszyscy w końcu tutaj gdzieś, i ktoś nagle śpiewa, że jest mu nie dobrze, że nie ma konkretnego celu, w czasach kiedy dookoła od celów jest aż... aż... aż gęsto aż... aż się mnożą te cele w ogóle aż jeden za drugim następuje, gdzie kolektyw obok kolektywu, gdzie ludzie są naprawdę wszędzie razem, gdzie ciągle... gdzie ciągle czują się jakoś związani ze sobą i nagle ktoś śpiewa, że jest samotny i, że nie ma się gdzie przystosować i, że nie ma nikogo, że... że... że w ogóle nie wie co ze sobą zrobić, że tęskni za czymś bliżej nieokreślonym, skoro wiadomo, że mamy bardzo konkretne cele i konkretne dążenia i wiemy za czym mamy... jeżeli mamy tęsknoty to wiemy jakie to są tęsknoty i bardzo są konkretne, jeżeli ten ktoś w ten sposób śpiewa, panowie, no to przecież panowie... to przecież... to on nie śpiewa tego serio po prostu. Na tym polega problem
POETA
Ale skąd się łzy biorą ?
W jego oczach. W takim śpiewaniu.
@Tomski, post #32
@1989, post #31
@1989, post #33
wiem co chcesz mi powiedziec, nie tworzysz gier, nie odzywaj sie, na pewno jestes w bledzie, nie masz racji, malo wiesz usmiech, okey.
programuje/programowalem co innego. .... za to robie male cos na party w Lodzi, w ramach relaksu i z mysla o czyms kolejnym, moze programie uzytecznym.
@G. Kraszewski, post #34
1. Przeliczenie pozycji obiektów zazwyczaj zajmuje o wiele mniej czasu niż odrysowanie klatki.
2. Taki sposób organizacji pętli (z pomiarem czasu) komplikuje przeliczenie pozycji. Przykładowo, jeżeli obiekt porusza się ruchem jednostajnym, jeżeli przeliczamy pozycję każdej klatki wystarczy jedno dodawanie
@1989, post #36
@G. Kraszewski, post #37
No cóż, widzę, że wiesz lepiej.
Zauważ, że Twoja metoda daje realne zyski tylko wtedy, kiedy sprzęt i tak okazuje się za wolny.
A komplikacja przeliczania Twoim sposobem jest proporcjonalna do złożoności sceny.
@1989, post #39
@kiero, post #23
@G. Kraszewski, post #40
eżeli przez "szybką" konfigurację rozumiemy taką, na której gra wyrabia założony limit FPS, to wtedy i tak trzeba obliczyć każdą ramkę
@1989, post #42
@G. Kraszewski, post #43
@G. Kraszewski, post #43
Jakbym się nudził, to bym zrobił Ci trójwymiarowe wykresy wydajności obu metod dla różnych stosunków czasu rysowania do czasu obliczeń i różnych stosunków czasu liczenia Twoją i moją metodą.
Pomijam fakt, że już na procesorze 68030 szybciej jest małe detale wrzucać na ekran procesorem.
@kiero, post #44
z tym czekaniem to nie do konca prawda.
G. Kraszewski
@G. Kraszewski, post #40
Zakładam, że nominalne tempo gry to 20 FPS (50 ms na ramkę)
@kiero, post #44
@asman, post #1
@asman, post #49
@Hextreme, post #52
@asman, post #54