kategoria: ANSI C
[#121] Re: Wziąłem się za C# i potrzebuje pomocy

@krashan_, post #119

Krashan nie zgodzę się z Tobą co do idei, że należy traktować te dwie rzeczy osobno - szczególnie w praktyce. Język i sposób programowania tworzą całość i powinny być spójne, czyli dawać jedno narzędzie pozwalające na dobrą pracę - czyli programuję obiektowo przy pomocy obiektowego języka programowania, a strukturalnie przy pomocy strukturalnego języka programowania.

Z tego punktu widzenia nie traktuję MUI jako środowiska pozwalającego na "pracę" obiektową, bo nim nie jest, ze względu na brak wsparcia w obiektowych językach programowania itd.

W teorii to możemy sobie rozważać różne sytuacje - strukturalnym językiem w sposób obiektowy i odwrotnie, jednak mogę się założyć o dobre piwo, że jest to wbrew zasadom dobrej praktyki i nikt tego nie będzie polecał, a co jedynie może zaistnieć jako ciekawostka na wykładach w rozważaniach teoretycznych.

C++ już w latach 80-tych się pojawił (83 zdaje się na pewno) oczywiście nie jako zatwierdzony standard, ale w działających implementacjach, zresztą podobnie było i z najnowszym standardem C++0x (C++11), który w większej części od lat znajdował się w implementacji różnych kompilatorów (np. gcc -std=c++0x) choć nie w pełni zgodnej z tym co zatwierdzono niedawno.
[#122] Re: Wziąłem się za C# i potrzebuje pomocy

@gx, post #120

Ten plik służy jedynie do automatycznego tworzenia GUI przez funkcję biblioteki, co znaczy że nie musisz w swoim programie umieszczać masy kodu, który to robi.

Plik można oczywiście zmieniać w ograniczonym zakresie, ale jak zlikwidujesz przycisk, którego obsługa będzie w programie to pewnie coś się posypie ;).
[#123] Re: Wziąłem się za C# i potrzebuje pomocy

@tygrysekHD, post #121

W teorii to możemy sobie rozważać różne sytuacje - strukturalnym językiem w sposób obiektowy i odwrotnie, jednak mogę się założyć o dobre piwo, że jest to wbrew zasadom dobrej praktyki i nikt tego nie będzie polecał, a co jedynie może zaistnieć jako ciekawostka na wykładach w rozważaniach teoretycznych.

Wbrew pozorom wiele osób pisze w C obiektowo (patrz np. GObject).
C++ wcale taki cudowny nie jest (osobiście mam wrażenie jakby był gdzieś pomiędzy obiektowymi językami, a strukturalnymi - aczkolwiek nowy standard trochę sytuację polepszył).

Pozdrawiam
[#124] Re: Wziąłem się za C# i potrzebuje pomocy

@tygrysekHD, post #122

Plik można oczywiście zmieniać w ograniczonym zakresie, ale jak zlikwidujesz przycisk, którego obsługa będzie w programie to pewnie coś się posypie .

przy zachowaniu elementarnych zasad programowania, to jak zlikwidujesz, to jak ma sie posypac, skoro zdarzenie dt. tego elementu nigdy nie pojawi sie w potoku wszystkich docierajacych zdarzen, odpowiedzialny za to zdarzenie kod nie zostanie nigdy wykonany... kazde inne odwolanie do nieistniacego elementu zwroci blad, wiec znow odpowiedzialny kod nie zostanie wykonany...
[#125] Re: Wziąłem się za C# i potrzebuje pomocy

@tygrysekHD, post #121

Z tego punktu widzenia nie traktuję MUI jako środowiska pozwalającego na "pracę" obiektową, bo nim nie jest, ze względu na brak wsparcia w obiektowych językach programowania itd.

Możesz nie traktować, ale nie pisz, że MUI nie jest obiektowym systemem GUI bo to nieprawda. Link do wrappera dla MUI i C++ podałem... Jest też obsługa MUI w Pythonie, o ile mi wiadomo Python jest językiem obiektowym... Niedługo będzie też MUI w języku Lua, który też ma w sobie obiektowość.

Jest to możliwe dzięki temu właśnie, że BOOPSI jest niezależne od języka programowania. Gdy przywiążesz GUI do tego nieszczęsnego C++, skorzystanie z niego w innych językach jest utrudnione.

W teorii to możemy sobie rozważać różne sytuacje

Może dla Ciebie to teoria. Programy w MUI tworzę od 1998 roku... Programuję obiektowo w C.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem