To zależy kto co lubi.
Na MOIM ulubionym komputerze z MorphOSem jest bardzo rozbudowany (jak na warunki amigowe) Flow Development Studio z wieloma stylami formatowania i kolorowania składni. Całość pod MUI, są skalowane fonty z antialiasingiem i nawet rozumie skórki chyba z windowsowego Notepad++ (akurat nie używam, bo lubię MUI). Jest częścią oficjalnego MOS SDK, czyli dwuklik na ikonie instalera, chwila czekania i jest gotowe do działania.
A jeżeli chodzi o AmigaOS 3.x to trzeba poamigować... eeee... to znaczy pokombinować. Był kiedyś GoldED, który potem przeistoczył się w CubicIDE. Kolorował składnię, coś się tam dało pokonfigurować. Ale jego nieamigowy GUI i filozofia konfiguracji (rejestr, który po uszkodzeniu sprawiał, ze program się nie odpala - jak na Windzie) mnie akurat odrzucał. Chociaż co było robić - kupiłem za niemałe pieniądze i używałem póki na MOSa nie wyszedł Scribble, który wyewoluował do Flow Studio.
Są też całe środowiska StormC3 i 4, które chyba coś tam jakoś kolorują. Można byłoby ich użyć jako jako edytora. Nie wiem jak z legalnością, bo to były komercyjne produkty.
Na Facebooku w jakiejś amigowej grupie developerskiej ktoś się chwali, że rozwija jakieś taki niby-środowisko w którym widziałem kolorowe źródła. Ale nie przyglądałem się, bo ten paskudny Topaz, gołe okna i jakieś "customowe" suwaki raczej kojarzyły mi się z latami 1992-94 niż z rokiem 2021.
Kiedyś ktoś mi powiedział, że prawdziwy amigowiec nie używa kolorowania składni, automatycznego formatowania i pisze tylko w CEDzie.
Jak wygląda sprawa pod AmigaOS 4.x to nie wiem, bo nie miałem przyjemności używać, a jakoś nikt dookoła się nie chwali.
Jeżeli chodzi o AROSa to też nie wiem nic.
Jeżeli wszystko zawiedzie to zawsze możesz użyć VIMa. Jest dostępny na każdą pralkę i odkurzacz więc na pewno jest i na każdy amigowy system. Chociaż wbrew pozorom ma on kolosalne wymagania. Gdy robię jakieś całkiem proste operacje w git i czasem używam MOSowego VIMa to z przerażeniem patrzę na wskaźnik zużycia RAMu na górnej belce. 1GB RAM to wale nie jest dużo.

Ale gdy nauczysz się obsługi VIMa to programowanie nie będzie już trudne.
Ostatnia aktualizacja: 01.07.2021 18:32:43 przez MDW