kategorie: ANSI C, C++
[#61] Re: Dlaczego dla wielu amigowych progarmistów Ansi C to czarna magia, a C++ to już dzieło szatana ...

@Tedy, post #54

Mi się udało uruchomić pod Windows 7 i Cygwinem to środowisko oparte na GCC:
https://github.com/bebbo/amiga-gcc

Co prawda nie poszło to tak łatwo jak opisuje autor na tym Githubie, musiałem doinstalować z kilkadziesiąt pakietów żeby kompilacja doszła do końca i walka zajęła mi chyba ze 4 godziny. Ale działa, nawet napisałem pod tym program komunikujący się z moim programatorem ROMów przez port równoległy.

Program edytuję w Notepad++ a kompiluję w terminalu Cygwina, wrzucam do A500 przez AmigaExplorer :D
1
[#62] Re: Dlaczego dla wielu amigowych progarmistów Ansi C to czarna magia, a C++ to już dzieło szatana ...

@bfgmatik, post #61

Brzmi zachęcająco

Nasza Przyjaciółka wymaga od nad dużo wyrozumiałości, wytrwałości i poświęcenia

Ostatnia aktualizacja: 04.10.2024 17:04:46 przez Tedy
[#63] Re: Dlaczego dla wielu amigowych progarmistów Ansi C to czarna magia, a C++ to już dzieło szatana ...

@Tedy, post #62

Problemem było tylko skompilowanie środowiska, nie wiem czemu było to takie problematyczne. Potem już ogień! :)
[#64] Re: Dlaczego dla wielu amigowych progarmistów Ansi C to czarna magia, a C++ to już dzieło szatana ...

@bfgmatik, post #63

Dzięki za info, zanim w to wejdę poczekam jeszcze na opinie odnośnie StormC v4
Mam wątłą nadzieję (umiera ostatnia), że bez większych kombinacji to środowisko działa

Ostatnia aktualizacja: 04.10.2024 17:10:36 przez Tedy
[#65] Re: Dlaczego dla wielu amigowych progarmistów Ansi C to czarna magia, a C++ to już dzieło szatana ...

@Tedy, post #54

Mam i używałem CubicIDE. Parę lat do tyłu.. był bardzo dobry. A i pewnie niewiele się zmieniło.
1
[#66] Re: Dlaczego dla wielu amigowych progarmistów Ansi C to czarna magia, a C++ to już dzieło szatana ...

@MaaG^dA, post #65

Dzięki
[#67] Re: Dlaczego dla wielu amigowych progarmistów Ansi C to czarna magia, a C++ to już dzieło szatana ...

@Tedy, post #62

Pod windowsem masz dobrze działającą wtyczke do VS jeśli chcesz coś gdzie będziesz pisał niskopoziomowo pod hw:
https://github.com/BartmanAbyss/vscode-amiga-debug
jeśli chcesz bardziej pod system to jest taki fork (tego nie testowałem):
https://marketplace.visualstudio.com/items?itemName=JOB.amiga-debug-job
[#68] Re: Dlaczego dla wielu amigowych progarmistów Ansi C to czarna magia, a C++ to już dzieło szatana ...

@Mirq, post #67

Ta wtyczka nie jest do VS, tylko do VS Code - to dwie rozne rzeczy.
1
[#69] Re: Dlaczego dla wielu amigowych progarmistów Ansi C to czarna magia, a C++ to już dzieło szatana ...

@docent, post #68

vscode jest tak świetny że czasem człowiek może zapomnieć, że istnieje jego starszy brat. ;)
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem