[#1] AmigaOne-novum?
AmigaOne - wydaje się być po prostu nową platformą sprzętową, którą w zależności od zachcianki można by nzwać np AtariOne. Ciekawe co z liniclassic zostanie ...
[#2] Re: AmigaOne-novum?

@TJindy, post #1

BTW: bitwa o AGP. AGP x2 ma przepustowość 512 MB/s - MegaBajtów na sekundę! AGP x4 i x8 było robione dla wąskiego grona grafików potrzebujących przesyłanie olbrzymich danych graficznych w stacjach graficznych. Ale jak to bywa, żeby ściągnąć kasę od naiwnych pecetowców szybko te rozwiązania wprowadzono na rynek zwykłych płyt głównych. Ludzie, nie jesteście w stanie wykorzystać przestrzenie adresowej AGP x1!
[#3] Re: AmigaOne-novum?

@TJindy, post #2

Ale jak milo pomyslec ze jest taka mozliwosc...Jak nie dzisiaj, to jutro sie przyda.
[#4] Re: AmigaOne-novum?

@Andrzej Drozd, post #3

Of coz! Dzisiaj jeszcze nie, ale jutro? Kto wie. Moim zdaniem, jest na co czekac.... jak zwykle troche sie to wszystko przedluzy, ale sprzet ( mam nadzieje) sam sie obroni.
[#5] Re: AmigaOne-novum?

@TJindy, post #4

A po co czekać? Pegasos jest już od dawna dostępny.
[#6] Re: AmigaOne-novum?

@Jacek Rzeuski, post #5

Chyba wolałbym poczekać na AmigaOne. Nie dość że na 100% będzie ona chodziła z systemem Amiga OS4 to na dodatek chociaż w nazwie nadal ma Amigę. A dodatkowo ostatnimi czasy coś się okazuje że z tymi Pegasosami coś jest nie tak :(
[#7] Re: AmigaOne-novum?

@kowboy, post #6

A kiedy okazało się, że z AmigaONe jest coś na "tak"?
[#8] Re: AmigaOne-novum?

@Jacek Rzeuski, post #7

I tak u nas w Koninie wszyscy chcą wspierać Amigę jako platformę przyszłośći, z tego względu żeby ujednolicić dążenia do stabilnego rynku amigowego. Wspierając jedną platformę, sąwiększe szanse na jej późniejszy rozwój. Czekam jeszcze tylko na opis techniczny płyty bo lubię wiedzieć jak to wszystko działa ze sobą ) To takie zboczenie w wojnie komputerowców. A co do Pegasosa to mam wrażenie że ludzie są chyba opłacani przez jego wytwórcę.... Prawdziwy Lamer prawdy się nie boi! A pegasos żle mi się kojarzy.. ( Pegasus ?!!! ).
[#9] Re: AmigaOne-novum?

@TJindy, post #8

No to albo będziesz wspierał nazwę Amiga albo porządny sprzęt. Tak to niestety na dziś wygląda. Opis techniczny AmigaOne od dawna jest dostępny i już nie raz był aktualizowany. Tylko co z tego skoro można go przećwiczyć wyłącznie pod linuxem? AmigaOS działa na AmigeOne tylko poprzez UAE i to zwykły 3.x a nie 4.0, którego zwyczajnie nie ma i coraz mniej się zapowiada, że kiedyś będzie. Do tego ostatnio wyszło, że dostępność płyt Teron (sprzedawanych jako AmigaONE) spadła do zera i nie wiadomo kiedy to się zmieni. Tak czy siak wychodzi na to, że jedyny sposób na faktycznie wspieranie Amigi jest zakup Pegasosa. Inaczej to możesz Amigę wspierać tylko mentalnie, czyli tak samo jak od czasu upadku Commodore. Stąd bierze się popularność Pegasosa. Ludzie powoli pojmują, że nie ma sensu czekać na AmigaOne i AmigaOS4 skoro Pegasos z MorphOSem daje im już dziś nowy, wydajny sprzęt ze znanym i ulubionym systemem. A nazwa? Można sobie nakleić naklejkę na obudowę jak już komuś bardzo zależy.

[#10] Re: AmigaOne-novum?

@TJindy, post #8

Musimy nauczyc sie mowic "AmigaPegasos" i rozpowszechniac ta nazwe takze poza nami. Na przekor firmom (choc tworcom Pegaza byloby to chyba na reke). Mowmy tak, a ta nazwa sie utrwali.

[#11] Re: AmigaOne-novum?

@Jacek Rzeuski, post #9

Czekam już tyle lat na nową platformę, to mogę poczekać jeszcze troszkę. Nie chcę być w sytuacji, że będę musiał wybierać sprzęt pod względem oprogramowania ( dostępność ), a jeśli chodzi o OS`a to może jestem misiem o małym rozumku, ale uważam że AmiOs jest jednym z najlepszych. Mam nadzieję że jest na co czekać.. A opisu technicznego ( nie specyfikacji ) jakoś nie znalazłem. CHociaż fakt, z sieci korzystam sporadycznie. Anyway, De facto - Pegasos jest, Ja wolę czekać niż wydać kasę a potem zmieniać sprzęt. Jak nic z tego nie wyjdzie i projekt A1 upadnie, to z czystym sumieniem będę mógł kupić, Pegasosa( błeee ). Pozdrawiam!
[#12] Re: AmigaOne-novum?

@TJindy, post #11

Projekt AmigaOne właściwie już upadł. Chyba, że znajdą nowego dostawcę płyt głównych i oprogramują je tak, żeby AmigaOS4 na nich chodził. Ale do tego to jeszcze muszą AmigaOS4 zrobić...
[#13] Re: AmigaOne-novum?

@TJindy, post #8

I tak u nas w Koninie wszyscy chcą wspierać Amigę jako platformę przyszłośći, z tego względu żeby ujednolicić dążenia do stabilnego rynku amigowego.

Ty i kumple bedziecie wspierac Amige a oni was beda mieli w dupie.

Wspierając jedną platformę, sąwiększe szanse na jej późniejszy rozwój.

Wlasnie , czemu nie Pegasos , sadzac po ruchach firm na polu marketingu AmigaOne bedzie dalej kojarzona z A500.

Czekam jeszcze tylko na opis techniczny płyty bo lubię wiedzieć jak to wszystko działa ze sobą ) To takie zboczenie w wojnie komputerowców. A co do Pegasosa to mam wrażenie że ludzie są chyba opłacani przez jego wytwórcę....

Mi nikt nie placi . Powiem krotko bardzo fajny sprzet i system.
[#14] Re: AmigaOne-novum?

@stefkos, post #13

Ja tez cos powiem. Jestem "chorym" zwolennikiem nazwy AMIGA i zal mi ze tak konczy sie projekt AmigaONE. Jestem tez zwolennikiem MorphOSa i Pegaza, jednak, "wbaczcie" ale nie umie pogodzic sie z nazwa Pegasos. Tym bardziej ze AmigaPegasos to 100% AMIGA. Czy sa jakies szanse zeby kiedys Pegaz nazywal sie AMIGA? I mam wielka prosbe: mowcie AmigaPegasos...

[#15] Re: AmigaOne-novum?

@Andrzej Drozd, post #14

Wybacz, ale na podstawie tego co wiem obecnie o A1+OS4 i Pegasos+MOS nie powiem na Pegasosa "AmigaPegasos". I nie chodzi tutaj o jakieś uprzedzenia. Przepraszam, że nie poopowiadam co i jak jest z OS4 i A1, ale obowiązuje mnie NDA. W każdym bądź razie widzę pełno kłamstw na temat tego systemu i sprzętu rozpowszechnianych przez osoby, które nie mają z tym żadnej styczności. Nie chcę wojen OS4-MOS, gdyż są one bezcelowe. W obecnej chwili i tak nie pozostaje użytkownikom nic innego jak czekać (A1XE z OS4 jeszcze nidostępny, Pegasos2 w fazie projektowania, również niedostępny, MOS również w wersji beta, z tym, że dostępny dla użytkowników). Proszę nie odczytywać tego jako atak na MOS. Może to i fajny system, ale to, co wiem na jego temat mnie nie przekonuje do niego. Sam ładny wygląd to nie wszystko.

Z poważaniem
Mandi^ATO

[#16] Re: AmigaOne-novum?

@TJindy, post #1

Widzę ze wywolałem małą małą burzę mózgów. I oto chodzi. Jeśli o czymś się dużo mówi to to nigdy nie umiera. Tak było z klasyczną Amigą i tak będzie z nową. Nie jestem uprzedzony do żadnej platformy ale naprawdę bardzo bym chciał aby dawny rynek ( mimo że nie był zbyt wielki ) powrócił!
Pozdrawiam - i tych PegMoS i A1+OS4!
PS. Na razie nic nie wskazuje na to, aby projekt upadl, jak również na to aby sięmiał dobrze. Mam nadzieje że ta cisza w eterze jest celowa!
[#17] Re: AmigaOne-novum?

@TJindy, post #16

Coz ja tez nie czuje dycha Amigi w Pegazosie i MorphOS. Co wiecej uwazam ze rozlam na Pegazosa i A1 nie posluzy Amidze. Pegazos kosztem Amigi probuje zarobic kaski troche jak kazdy w tym sweicie ale z Amiga jaki i z AmigaOS ma malo wspolnego. A wlasnie dziki AmigaOS czuje do Amigi najwiekszy sentymet. Bo teraz poprzez sprzet raczej czuc tego nie mozna bo i A1 jaki Pegazos z tego co sie doczytalem to podobny sprzet oraz co by nie patrzec do zludzenia przypomina Maca. Wiec jedynie gdzie pozostaje duch amigi do w AmigaOS ktory zapowiada sie o neibo lepij niz MorphOs nadal pozostajac Amiga OS :) A Gadanie ze go nie ma i nie ma na co czekac to poprostu gadnei zwolennikow Pegazosa ktorzy oczywiscie sa bo kazdy sprzet zawsze znajdze wieksze lub mnijsze grono zwolennikow. Ale nie podoba mi sie to ze odrazu na sile probuja przekonac ze Pegazos Cool a AmigaOne to **** oraz ze sie nie ukaze i ze trzeba Pegazosa kupowac. No ale co sie dziwiec w koncu to amigowcy ktorzy we krwi maja wojny religijne platforma vs platforma. Szkoda ze na wlasnym polu zaczynja walczyc a nie z odwieczym wrogiem klonem. Z ktorego to swoja droga pisze posta :P Ja tam powiem tak na PC przesiadlem sie juz dawno i tak z ciekawosci interesowalem sie co z Amiga z sentymntu. Jesli bedzie A1 z AmigaOS w czym czuc duch Amigi to prrzy dopywie kaski kupie Amige jesli nie to Pegazosa napeno nie bo mi sie wogole z Amiga nei kojarzy i nie ma AmigaOS co jest duchem teraz Amigi. A Pegazos tyle mi sie kojarzy z Amiga co i MAC a tak to wole na PC zostac :) A nazywanie Pegazosa Amiga Pegazos jest nieuczciwe bo tyle to ma wspolengo z Amiga ze ludzie urzywajacy Pegazosa to starzy Amigowcy.
Pegazoas dlamnie jest tak samo Amiga jak moje PC z UAE :)

A ludziomod pegazosa powiem tyle ze skoro A! i tak sie nie ukarze to po co sie tak tym przejmujecie i namawiace do przesiadki na Pegazosa ??

Ludzim ktorzy tyle czekali na MAige nie zaszkodi jescze poczekac bo prawdziwego ducha w Pegazosie nie ma i nie bedzie a nazywac go sobie mozecie jak chcecie :)

Teksty rzucane przez uzytkonikow pegazosa sa smiesze i nie uzasadnione typu tylko wspierasz nazwe "Amiga" a nie dobry sprzet. Bo sprzet jest identyczny prawie a roznica twki w OS. Jeden to amiga drugi to calkim cos innego :)

Tak wogole to sytuacja mnie smieszy, bo przz tyle lat amigowcy si oburzali na tych co porzucili amige i przerzucili sie na cos innego. A teraz CI sami ludzie przrzucaj sie na cos zgola innego usprawiedliwajac sie ze to tez Amiga. NA dodatek atakujac parwdziwa Amige, wymysljac smieszzne epitety wobec niej. Niedlugo Amiga Inc. bedzi drugim Microsoftem a juz napeno nim bedzie dla ludzi od Pegazosa w momecie kiedy jednak AmigaOS 4 sie ukarze. Bo nie zniosa tego sie przesiedli ale na nieprawdziwy sprzet. Jestem tego peny ze tak bediz bo juz sie zaczyna tak robic. A kazde newsy z obozu Amiga Inc. odrazu sa wysmiewane.

Tak sie sklada ze jestem programista i znam sie tez ciut na tworzeniu systemow operacyjnych i wiem ze jest to kwal ciezkiej roboty szczegolnie teraz gdzie jest tyle sprzetu do oprogramowania tyle protokolow itp. a i sam kenal poziomem skonmpilkowani w poronaniu do czasow starej amisi nie grzeszy :) Wiec nie ma co sie smiec ze Hyperionoi tyle to zajmuje wkoncu olbrzymia firma nie sa. Jesli zrelizuja to co podli na strnie to AMigaOS naprwde bedzie kawalkiem dobrego OS'a. Chcialbym tez przypomniec ze MorphOS tez pisza szmat, Pamietam jak mozna bylo sie podpiac pod wtrzenie MorphOS i byly ostepne zrodla dla tych co chcieli. Bylo to bardzo bardzo dawno temu. A morphOS jest w wersji beta nadal wiec wysmiewanie AmigaOS jest smieszne. A ze nie pokazli bo po co maj gniota pokzywac. AmigaOS 4 to ni system open source tylko komercyjny system. I chc pokazc cos co nei zaslynie zla fama odrazu. A czy pegzowcy sobie powiedza tak czy tak na to to juz inna sprawa.

Ja czekam na A1 wole cos co naprwde ma ducha Amigi i jesli sie ukaze bedzie dobre niz na sile nazywac cos Amiga co nia nie jest. Dlamnie pegazos tak samo jest Amiga jak moj PC z UAE no moze bardzj jak MAC z UAE :) Oczywisce sarkastycznie troche przesadzam bo MorphOS dalo sie odpalic na ClassicAmigach z PPC. Ale tak naprwde to jesli sprzet inny i OS inny to gdzie tu Amiga ??
Ale juz chyba rozumiem po co uzytkonicy pegazosa tak sie nagle czepili Amigi i starajasie aby jak najszybciej sie przesiasc na Pegazosa. Ja albo kupie cos co bedzie Amiga naprawde o ile bedize albo zostane na PC z UAE i bede mial takie samo prawo mowienia ze mam AMIGE jak ludzie od Pegazosa. No tak jest jedna rzecz ktora laczy Pegazosa z Amiga brak duzej ilosci natwynego oprogramowania :) No to juz wole w takim razie PC jesli i tak to nie jest Amiga i jescze softu nie ma:) Jak uzytkownicy Pegazosa chca tak wypromowac Pegazosa to nich go promuja ale nie mieszajce do tego Amigi. Bo to nie fer pozatym staja sie hipokrytami.

No troche tutaj pojechalem uzytkonikow Pegazosa ale wydje mi sie ze im sie nalezalo za to ze sie czpili tej AMIGI bez uzasadninych powodow.
To trche nie fer wobec Amigi jak i ludzi ktorzy czkaj na to az odrzyje tyle czasu. jak sami jzu nei moga wytrzymac to nich ida na Pegazosa ale niech nie zachowuja sie w tak smieszny sposob probujac sie usprawiedliwic.
Bo obrazja tych ktorzy czkaj i tych ktorzy wieza w prawdziwa Amige a nie ta z nazwy. Oczywsie moga mi zazuci ze ja na klnie siedze ale sie tego ie boje bo po tym jak sie zachowuja to w sumi mi niewstyd ze sie przesiadlem.

No to tyle ja koncze ten tekst (sorry za literowki:P).
Ciekawe czy komus bedze chcialo sie to przeczytac :P
Pozdro dla wszytskich ktorzy czekja i wieza A1 i AmigaOS.

[#18] Re: AmigaOne-novum?

@Sventevith, post #17

No dobra, nalezalo sie to Pegazowcom. Ale sprecyzyj co takiego nieamigowego jest w MorphOSie. Uzywales go kiedys? Dla mnie to najzwyczajniejszy Workbench. Ciesze sie ze jestes za AmigaONE i AOSem ktory jest jak sen (na razie). Cos czuje ze nigdy nie widziales MorphOSa w dzialaniu. Zaczekaj jeszcze chwile jak wyjdzie na Classica (bedziesz mial wtedy wiekszy dostep do pouzywania go). Ja tez czekam na nowa Amige, ale coraz bardziej wydaje mi sie to jak sen w cudownych utworach Jamajczykow o mitycznej Afryce...

[#19] Re: AmigaOne-novum?

@Andrzej Drozd, post #18

Tak sobie czytam te wszystkie posty i przychodza mi na mysl dawne wojny miedzy platformami. A to z Atari St a pozniej z PC. I w zasadzie Amiga zawsze bedzie sie kojarzyc z AmigaOS. Ludzie ktorzy od dawna maja i uzywaja Amig, dobrze o tym wiedza. To jest najwazniejsza sprawa dla Amigowca. Czekalismy bardzo dlugo. Nie sprawi nam najmniejszego problemu poczekanie jeszcze. Amiga OS4 ma sie z pewnoscia dobrze i z pewnoscia dalej jest pisany. A to ze nie ma wersji beta dosttepnej dla uzytkownikow? Mowi sie trudno. Pegasos. Hmm. Sprzet i system moze i sa dobre, ale w zasadzie mozna powiedziec, ze jest to sprzetowy emulator Amigi:) I to na dodatek z wlasnym systemem ktory w duzej mierze chce byc Amiga OS. Jezeli Amiga One umrze to zabije ja wlasnie Pegasos. Przykre, ale tak to wyglada. Co do nazywania Pegasosa AmigaPegasos to jest to duza pomylka. Jak cos co nie jest Amiga, nie ma nawet oficjalnego pozwolenia na uzywanie zwrotu "Amiga", mozecie nazywac Amiga? Dazycie nawet do tego aby ta nazwe upowszechnic. A naklejke z logo i nawa Amiga to moge sobie nakleic na PC i wszystkim w kolo powiem ze mam wypasiona Amige :) Tak samo bedzie z Pegasosem. To nie jest i nigdy nie bedzie prawdziwa AMIGA. To tylko klon.
pozdrawiam
kowboy
[#20] Re: AmigaOne-novum?

@kowboy, post #19

AMIGA-PEGASOS RULEZ!!!!! :D
[#21] Re: AmigaOne-novum?

@Jarek, post #20

A ja będę miał AmigaONE + OS4. I kropka !!! Będę czekał i już !!! A Pegazowcy nie sobie mają ten swój sprzęt + MorphOS !!! To by było na tyle !!!

Pozdrawiam prawdziwych amigowców.

P.S. No, w końcu się wygadałem.
[#22] Re: AmigaOne-novum?

@TJindy, post #1

Cala sytuacja bardzo mnie smuci. A1 i OS4 jak nie bylo tak nie ma, a Pegaz to jak ktos to trafnie zauwazyl tylko klon. Taki sam jak BoXeR czy Draco. Czy ktos sie tymi komputerami przejmuje ? Tez probowano je nazwac Amiga. Niestety Pegaz zostanie wpisany na stronie do kategorii TC (True Clone). Nic tego nie moze zmienic. Nawet to, ze zostal stworzony przez Phase5 (teraz bPlan czy inne Genesi). MorphOS. Niby kompatybilny z AOS, ale jakos nie do konca. Dlaczego ? Bo nie jest zgodny z Amigowa dusza, ktora jest w kazdym z nas. Chcialbym nie miec do niego uprzedzen, ale nie potrafie. Moze mnie ktos nauczy ? Poprostu nie przezyje tego, ze to klon.

Tak sobie mysle, ze kiedy Amiga Inc. przestalaby istniec i Genesi wykupilaby prawa do nazwy Amiga mogloby byc ciekawie... Choc nie wiem czy moja "Amigowosc" zostalaby zaspokojona. Z drugiej jednak strony Bill McEwen (ale sie tych Billow narobilo:)) kiedy zostal prezesem Amiga Inc. powiedzial, ze nie beda rzucac slow na wiatr i zaprezentuja gotowy produkt, ktory zadziwi wszystkich. Nasuwa sie jednak pytanie. Zadziwi pozytywnie czy negatywnie ? Zeby znalezc na nie odpowiedz trzeba tylko (a moze az) czekac.

Trzymajcie sie Amigowcy !
[#23] Re: AmigaOne-novum?

@TJindy, post #1

...mając z punktu na uwadze że ewentualna krytyka może być, trzeba zrobić tak aby tej krytyki nie było....
Spór o sprzęt przypomina mi losowanie kulkami - czarne za, czerwone, inaczej, czerwone za.. nie biale za, czerwone przeciw... Paranoja! Jak tak się uważnie przypatrzeć na razie nie ma konkurencji w stosunku do AmiNG. Pegaz to coś innego ( jak słusznie wielu zauważyło ) lecz jaka będie A1? Czy będę miał taki fajny start jak na PC? Lub Linuxie? Oh, te czarne profesjonalne tło, z białymi literkami i brak polskich ogonków sugeruą profesjonalne podejście do sprzętu.. Naprawdę chciałbym żeby zostało coś z Classic Ami , np. Boot menu, multitasking ( niezależny od sprzętu - wide WidowS ) etc. To jest akurat rzecz sprzętowo systemowa!
Anyway, mam zamiar wysłać maila do Billa McEvana! Ciekawe co odpisze. Jeśli w ogóle odpisze.
Ps. Raz udało mi się wysłać list do byłego włodarza Amigi, ale to było z jakieś hmmm, zara po Escomie. I odpowiedzieli. Coś w stylu: dziękujemy za zainteresowanie, uwzględnimy pana uwagi, proszę cierpliwie czekać! Uff, powoli zaczynam się starzeć, a razem ze mną moja Ami. Trochę ostatnio ją odkurzyłem dzięki Sasquatchowi - o dostałem kartę z 040 40 Mhz. Poprzednia 030 mi padła. A znacie firmę ElbokS.....!
Ps2. Pamiętam czasy jak siedziałem w studiu na A4000, z genlockmi i różnymi innymi bajerami. Bawiliśmy się wtedy w filmowców... fajne efekty wychodziły nam typu BlueBox czy mieszanie raya ( animacji ) z digitką.... i właśnie na taki sprzęt czekam teraz - pokroju A4000 wtedy ( chociaż najbardziej udaną platformą była A3000)
Pozdrawiam wszystkich Ami Fanów! Na pochybel Pegazowi !
[#24] Re: AmigaOne-novum?

@Sventevith, post #17

A jesteś w stanie powiedzieć co takiego amigowego jest w AmigaOne i AmigaOS4 czego nie ma w Pegasosie i MorphOS? Poza nazwą oczywiście.

[#25] Re: AmigaOne-novum?

@jrzeuski, post #24

Ma wlasnie ta nazwe i tego wielu w tym ja nie moze przebolec... Takze tego, ze Pegaz w parze z MOSem to klon. Tyle.
[#26] Re: AmigaOne-novum?

@TJindy, post #23

A co to jest "klon"?
I mam jeszcze jedno pytanie (a może dwa ;)
Czy AmigaOne jest bardziej 'podobna' do PeCeta, czy do Amigi classic?
Co jest bardziej zbliżone do PCeta: AmigaOne czy Pegasos?
Bardzo zależy mi na odpowiedzi, bo jestem laikiem (albo może lamerem) i nie bradzo orientuję się w tych sprawach a bardzo chciałbym wiedzieć jak to jest.
'rulezowcy' rulez! ;)
[#27] Re: AmigaOne-novum?

@TJindy, post #1

> Ciekawe co z liniclassic zostanie ...

Im mniej, tym lepiej! (po co obciążać 'powerny' sprzęt ;))
[#28] Re: AmigaOne-novum?

@Jarek, post #26

Wedlug mnie klon to w przypadku Amigi poprostu jej kopia niezaakceptowana przez Amiga Inc. Pegaza mozna nazwac klonem A1 choc nie do konca, bo jest w koncu pierwszy:) Nie zmienia to faktu, ze 100% Amiga nie jest.
Co do budowy plyt A1 i Pegaza to sa one zblizone do nowych Macow. Ponadto obie plyty sa prawie identyczne. Jezeli chodzi o porownanie do Classica to raczej malo maja wspolnego, ale "amigowego" HDD podlaczysz;)
[#29] Re: AmigaOne-novum?

@Jarek, post #26

AmigaONE to calkowity klon, teron i bardzo IMacowaty. Jest to sprzet calkowicie nieamigowy (nie ma nic wspolnego z Amiga Classic). Ale jezeli firma Amiga uznaje go za Amige, to tym bardziej jest nia AmigaPegasos (parametry sprzetowe).
[#30] Re: AmigaOne-novum?

@Andrzej Drozd, post #29

Juz powiedzielismy ze dusza amigi to AmigaOS i wlasnie dlatego kolny Amigi jak Draco nie byly Amiga bo brakowalo im tego elemantu.
Pegasos tak samo jest Amiga jak Mac z UAE. Gdyby do sprzetu Maca dodac OS inny niz MacOS lub MacOSX i dodac emulacje Amigi 68k to by wyszedl wlasnei Pegazos i wcale Amiga to nie jest. A jesli mowice ze to Amiga to ja teraz posiadam Amigax86UAE :P

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem