kategoria: Muzyka
[#571] Re: Fajny moduł dziś słyszałem

@nogorg, post #570

Faktycznie niezły kawałek, nie znałem gościa. Jesteś niezmordowany w wyszukiwaniu tych Protrakerowych perełek!

Postanowiłem sprawdzić, czy Prophet nadal coś robi i okazuje się, że tak: Prophet na Spotify. To taki kanoniczny Wyspiarski deep housik spod znaku Jimpstera, jak ktoś lubi polecam. Ha, się okazuje, że jeden jego track miałem w ulubionych od wielu lat, nie wiedząc nawet, że autor ma cokolwiek wspólnego z Amigą!
[#572] Re: Fajny moduł dziś słyszałem

@Jazzcat, post #571

Dzięki, za uzupełnienie. Nie miałem pojęcia o nim od tej strony. A więc te klubowe inklinacje nie były wcale przypadkowe. Mnie się ten kawałek kojarzy z czymś czego słuchałem trochę po 2000 roku i ze składankami na których przelatywał czasem atJazz (czyli wiadomo kto) z tego typu utworami: atJazz - Wutchbender.

A jeszcze przy okazji - zacząłem wstępnie eksperymentować z przeglądarkową wtyczką do zawężania stereofonii w filmach na Youtube (i nie tylko), które są zrzucone w hardkorowym Amiga Stereo. Może być pomocna gdy słucha się na słuchawkach, ale na głośnikach czasem też. Na razie to wersja eksperymentalna, bo zakładam usprawnienia i dostrojenia w przyszłości. Ale coś tam już działa i można popróbować sobie na Firefoxie: https://addons.mozilla.org/pl/firefox/addon/monobass/
1
[#573] Re: Fajny moduł dziś słyszałem

@nogorg, post #572

Pobawiłem się dzisiaj Twoją wtyką i muszę przyznać, że pomysł zajebisty i aż dziw, że nikt wcześniej na coś takiego nie wpadł! Główną maszynę mam oczywiście podpiętą do miksera i w razie potrzeby monofonizuję sobie dema z YT, ale w przypadku laptopa Twoje rozwiązanie ma sens. Jak dokładnie działa MonoBass i czy będzie można określać częstotliwość, od której sygnał zostaje zmonofonizowany? Zauważyłem też drobne artefakty - czasami pojawia się jakby lekki flanger (ale to może być akurat zasługa autora filmu, który na własną rękę bawił się w poszerzanie stereo) i delikatnie zmienia się balans częstotliwości, tak jakby środek pasma się odrobinę zniekształcał.
[#574] Re: Fajny moduł dziś słyszałem

@Jazzcat, post #573

Dzięki za teścik i opinię. Tak, charakterystyka się zmienia i wynika to ze sposobu w jaki teraz wewnętrznie przetwarzany jest sygnał. Mianowicie przez zastosowanie dwóch filtrów: HP i LP dla sygnałów środkowego i po bokach. Ale powinno dać się to zrobić na jednym filtrze + odwrócenie polaryzacji by przefiltrowany sygnał odjąć od tego który pozostaje stereofoniczny. Tylko nie mam teraz czasu obczajać jak to zrobić we wtyczce do przeglądarki. Tak mi się wydaje, że to powinno wyeliminować część niechcianych efektów ubocznych. Wydaje mi se, że kiedyś wspominałem Ci o wtyczce TP BassLane, która służy do tego mniej więcej tego samego i tam nie ma tych problemów - więc na pewno da się. Jeszcze kiedyś z tym poeksperymentuję. Poniżej filmik z jak to brzmi na tamtej wtyczce. Tak, docelowo chciałbym dodać możliwość regulacji podobnie jak w BassLane, ile komu pasuje tego monofonizowania. Jeszcze do tego wrócę.

O ile Hitler.ru pozwoli.
1
[#575] Re: Fajny moduł dziś słyszałem

@nogorg, post #574

Nie wiem, co to za moduł muzyczny, ale fajny jest szeroki uśmiech

[#576] Re: Fajny moduł dziś słyszałem

@mmarcin2741, post #575

Tytuł podany jest w opisie filmu szeroki uśmiech
[#577] Re: Fajny moduł dziś słyszałem

@AmiClassic, post #576

Ja też mam taki pokój tylko z lepszym sprzętem.
[#578] Re: Fajny moduł dziś słyszałem

@nogorg, post #570

pomysł Moduł Whiskasa "Wild and/or refreshed" jest bardzo ciekawy pod kątem technicznym, a mianowicie sposobu uzyskania efektu otwierania/przymykania filtra. Jest to kombinacja krótkich impulsów, tempa oraz manipulacji wysokością dźwięku. Nie jest to zbyt praktyczne i do zastosowania wszędzie, ale bardzo kreatywne.

[#579] Re: Fajny moduł dziś słyszałem

@nogorg, post #578

Właściwie to udało mi się nieco ten pomysł stunningować i uzyskać też nutki o innych wysokościach :)

[#580] Re: Fajny moduł dziś słyszałem

@nogorg, post #579

[#581] Re: Fajny moduł dziś słyszałem

@nogorg, post #578

Progrocka chyba jeszcze nie było? No to jest:

Greippi/Limbo - "New_Deal":
http://amp.dascene.net/downmod.php?index=133593

(link prosto do Ampa, bo na jutubie nie ma)
[#582] Re: Fajny moduł dziś słyszałem

@nogorg, post #581

Dopiero się zorientowałem, że dzisiaj wypada dzień metalowca. Wcześniejszemu modkowi bliżej niby do metalu niż do diskopolo, ale jednak trochę jeszcze brakuje. Więc będzie jeszcze taki kawałek obrazkiem z tematycznym z niniejszej okazji super

Doh - Sue Yin Dumb Dream

1
[#583] Re: Fajny moduł dziś słyszałem

@nogorg, post #582

Gadiator "By The Piano (unf.)" - dedukując po nazwie i długości utwór nieukończony. Krótki, ale przyjemny.

[#584] Re: Fajny moduł dziś słyszałem

@nogorg, post #583

"Whaler" by Deelite

Zawsze mi się podobał klimat i te przestrzenne tematy. Wiem, sporo sekwencji, ale czysto trackerowa robótka również obecna.

Na YT sroga separacja, więc polecam źródło.

[#585] Re: Fajny moduł dziś słyszałem

@nogorg, post #583

Nóżka się giba przy

Pirat - No Understanding

1
[#586] Re: Fajny moduł dziś słyszałem

@nogorg, post #585

Trochę melodyjnego oldskulu, chociaż kawałek względnie nowy (2000).

1
[#587] Re: Fajny moduł dziś słyszałem

@nogorg, post #585

Fajny moduł dziś słyszałem https://www.youtube.com/watch?v=JEWuESAms4Q

Ups... nie ten link. To przecież nie moduł

Jogeir - Guitar Slinger

[#588] Re: Fajny moduł dziś słyszałem

@advantage, post #90

Kurcze, szukam demka z tym modułem, w sumie to był slideshow zdjęć.
Pamięta ktoś? Byłbym wdzięczny :)
[#589] Re: Fajny moduł dziś słyszałem

@karolb, post #588

Może to: link?

Ostatnia aktualizacja: 24.05.2022 20:09:28 przez AmiClassic
[#590] Re: Fajny moduł dziś słyszałem

@AmiClassic, post #589

O dzięki wielkie dobry człowieku OKOKOK
[#591] Re: Fajny moduł dziś słyszałem

@nogorg, post #587

Na przełomie wieku, w RMF był niejaki Monter, który w jakiejś swojej audycji wieczorem, gdzie wszyscy prowadzący się cały czas śmiali z byle czego, od czasu do czasu włączał amigowe moduły. Głównie jakieś techno. No i pamiętam że puścił Guitar Slinger Jogeira. Trochę byłem w szoku, że akurat to puścili, bo audycja była coś bardziej na ravey z bardzo modnym wtedy The Prodigy. Ciekaw jestem czy ktoś to jeszcze oprócz mnie pamięta, lub rozpoznał co oni jeszcze tam amigowego wtedy grali? Rok gdzieś pomiędzy 1996 a 1999.
[#592] Re: Fajny moduł dziś słyszałem

@Ralpheeck, post #591

Program w RMF nazywał się JW23. Prowadzący to Marcin Jędrych i Marcin Wrona, a po odejściu jednego z nich Witold Odrobina. Pamiętam jingle Montera i konkurs "Czułe ucho", ale amigowskich modów niestety już nie pamiętam :(
Swoją drogą, miło powspominać.

Ostatnia aktualizacja: 24.05.2022 22:09:06 przez zyga64
[#593] Re: Fajny moduł dziś słyszałem

@nogorg, post #587

Taki ładniutki kawałek na wieczór

Vocal - The Rebels Return

1
[#594] Re: Fajny moduł dziś słyszałem

@nogorg, post #593

Taki modek o nieokreślonym tytule z intra 96 KB grupy Enigma "Coder Wanted Desperately" z 1992 roku, z fajnym refrenikiem autorstwa Herculesa & Razy.

[#595] Re: Fajny moduł dziś słyszałem

@nogorg, post #594

Furmanka na lato "Summerwagon" by Fudge.

[#596] Re: Fajny moduł dziś słyszałem

@nogorg, post #595

[#597] Re: Fajny moduł dziś słyszałem

@mmarcin2741, post #596

A co to ma wspólnego z Amigą i modułami?
[#598] Re: Fajny moduł dziś słyszałem

@AmiClassic, post #597

Dj Bobo był Amigowcem.
[#599] Re: Fajny moduł dziś słyszałem

@mmarcin2741, post #598

[#600] Re: Fajny moduł dziś słyszałem

@nogorg, post #595

hide2
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem