[#1] A1200 PPC - Kilka pytań...
Witam!

Niedawno przy napływie sentymentu, zakupiłem sobie po raz wtóry Amigę (hi Jimi! :)).
Jej konfiguracja:

- A1200 w towerce Micronika, ROM 3.0
- Blizzard PPC 603/175 040/40, 48 MB RAM
- FastATA
- Zasilacz Amigowy 200 vat
- Jakiś Flop, nie wiem jaki

To moje pierwsze doświadczenie z takim sprzętem, wcześniej miałem A1200 Tower Apollo 040/40 32 MB RAM.
Dlatego też mogę powiedzieć, że jestem w tej kwestii trochę zielony ;)

Podłączyłem do niej na początek mój staaaary dysk 80 MB (firma nieznana), z zainstalowanym WB 3.0, i poszło, chociaż system się ślimaczy a niektóre programy/gry wieszają (Cygnus i PPaint prawie zawsze).
Sam system czasami też. Dziwne, bo przy starej Ami tak nie było.
Poza tym, takie problemy występują nawet przy "boot with no startup-sequence"...

Ale w najbliższym czasie mam zamiar załatwić sobie jakiś inny kilkugigowy HDD i na nim zainstalować od podstaw nowy system.

I wobec tego mam prośbę:
czy moglibyście mi napisać co po kolei zainstalować, aby w pełni cieszyć się tą powerką?
Chodzi mi o to, żeby chodziły na tej Ami wszystkie programy i gry z klasycznej 020 a także te pod PPC.

A może macie jakieś przypuszczenia, co może powodować takie zachowanie mojego 3.0?
[#2] Re: A1200 PPC - Kilka pytań...

@AceMan, post #1

1) czy to na pewno 040/40? Fabrycznie innych niz 040/25 bylo 5
egzemplarzy blizzardów z PPC.

2) jak bez gfx-a to bedzie wolno

3) jakiego setpacza kolega używa... Przy powerkach należało używać
specjalnego dydykowanego...

Więcej nie pomnę :))

[#3] Re: A1200 PPC - Kilka pytaď...

@AceMan, post #1

Co do mroűenia:
Za wysoka temp. na 040??

Co do instalacji:
Poszperaj na forum dowiesz sie wszystkiego.

p.s.
I witaj ponowne marnotrawny synu :D

Ostatnia modyfikacja: 08.03.06 23:51
[#4] Re: A1200 PPC - Kilka pytań...

@11MASTEr, post #3

Kaczus: setpatch v39.6, polecenie CPU pokazuje 68040 68882... nie wiem jak się sprawdza ile mhz wyciąga, ale powiedziano mi, że to 040/40 :D

11MASTEr: w sumie 040 chłodzone jest coolerem, więc chyba powinno wystarczyć. No chyba że się mylę.. :)

Ostatnia modyfikacja: 09.03.06 00:04
[#5] Re: A1200 PPC - Kilka pytaď...

@AceMan, post #4

Mozliwa jest jeszcze opcja zîej 040.library - choę ona nie powinna mieę wpîywu na zwalnianie kompa...

1) cooler + radiator (moze byc zle przyklejony radiator i nie odprowaza tak dobrze ciepla jak powinien)
2) czy sam cooler? (wtym znow przypadku drobiny kurzu obleppiajace nozki czterdziestki moga wywolywac takie objawy)

A i sprawdz jeszcze czy sie oscylatory nie ruszaja zbytnio za bardzo.

Ostatnia modyfikacja: 09.03.06 00:48
[#6] Re: A1200 PPC - Kilka pytań...

@AceMan, post #1

AceMan napisał(a):

> Podłączyłem do niej na początek mój staaaary dysk 80 MB (firma
> nieznana), z zainstalowanym WB 3.0, i poszło, chociaż system
> się ślimaczy a niektóre programy/gry wieszają (Cygnus i PPaint
> prawie zawsze).

Bo system miałeś przygotowany dla karty Apollo jeszcze bez kontrolera FastATA, że wógole tobie coś działa tzn. wcześniej pewnie nie miałeś zainstalowanego RemApollo.

Potrzebujesz bibliotek 68040.ibrary i ppc.library, akurat te z Phase5 są już na stałe w flaszce BPPC, odpowiednich bibliotek matematycznych, nowszej wersji SetPatcha.

http://skolman-mws.w.interia.pl/files/setpatch.lha

> Sam system czasami też. Dziwne, bo przy starej Ami tak nie
> było.
> Poza tym, takie problemy występują nawet przy "boot with no
> startup-sequence"...

To wina np. zabytkowego dysku, źle ustawionej zworki,
taśmy, kontrolera (brak sterownika) etc.

Masz jakiś sterownik dla FastaATA?

[#7] Re: A1200 PPC - Kilka pytań...

@AceMan, post #4

Spoko mozliwe, ze tak jest. A co do setpacha - nie pamietam naprawdę, od paru lat mam pegaza miast amigi, ale pamietam, ze trzeba bylo miec specjalnego setpacha. Dodatkowo napisales, ze masz fastata... ciekawe czy sterownik nadal grymasi przy 040 twierdzac, ze jest uszkodzona...

[#8] Re: A1200 PPC - Kilka pytań...

@AceMan, post #1

Skoro problemy bywają przy Boot Without Startup Sequence to nie musi być sprawa błędnej wersji 68040.library, zwłaszcza jeżeli zwisy występują często, niezależnie od programu, a zwłaszcza przed załadowaniem jakiegoś programu.
Ja bym stawiał na:
- przegrzewający się 68040 - przeczyść go, załóż lepszy radiator, załóż lepszy wiatrak. Warto sprawdzić czy ten 040 to oryginalnie 40 MHz (bo PPC z tym 040 to unikat), jeśli nie, to warto przelutować kwarc taktujący 68040 na bardziej odpowiedni.
- brudne styki karty i Simma - przeczyścić spirytusem, jak nie pomoże to DELIKATNIE b. drobnoziarnistym papierem ściernym
- problemy z zasilaniem - temat rzeka - przejrzyj archiwa, był poruszany wielokrotnie. Mimo że komputer jest w obudowie Tower i zasilaczem 200W problemy mogą być nadal, jeśli nie używasz zasilania przez płytę rozszerzeń (Zorro lub Mediator). Pomóc może podpięcie zasilania do złącza zasilania FDD na płycie. OSTROŻNIE - przy odwrotnym podłączeniu można spalić całą Amigę włącznie z PPC i FastATA. Na czas ustawiania warto peryferia odłączyć.
[#9] Re: A1200 PPC - Kilka pytań...

@wali7, post #8

Z tego co wiem to fabrycznie Blizzardow z 040/40 bylo tylko kilka egzemplarzy.

[#10] Re: A1200 PPC - Kilka pytań...

@Kaczus, post #9

Swego czasu Elbox proponował zmiane z 040/25 na 040/40.Pamiętam,bo sam chciałem zmienić na szybszą.
[#11] Re: A1200 PPC - Kilka pytań...

@waldiamiga, post #10

11MASTEr: Sam cooler. Wygląda to to tak:

http://cactoos.untergrund.net/cooler/cooller.html

Rogi pod coolerem rzeczywiście są nieco oblepione, wygląda to na pozostałość po przyklejanym coolerze. Zdrapać? :)

Ocsylatory - nie wiem które to to...

A sama karta lekko (ok. 0.5 cm) odgina się w stronę wnętrza komputera. Ale docisnąć mocniej się nie da.

] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [: Sterowników do FastATA raczej nie mam.

Dysk rzeczywiście jest zabytkowy ;)

wali7: Dzięki za rady, ale najpierw chyba poczekam na nowy hdd i system. Jak na nim też będzie się walić, to wtedy popróbuję z hardware (chociaż wolałbym nie, bo nie jestem w tym dobry i prędzej coś popsuję). Zresztą, poprzedni właściciej raczej nie miał takich problemów.

Ostatnia modyfikacja: 09.03.06 11:35
[#12] Re: A1200 PPC - Kilka pytań...

@AceMan, post #1

czy moglibyście mi napisać co po kolei zainstalować, aby w pełni cieszyć się tą powerką?

1. Zainstalowac WarpUP czyli WarpOS (WOS).

http://de4.aminet.net/biz/haage/WarpUP_V40.lha
http://de4.aminet.net/biz/haage/WarpUP_V51Upd.lha

2. Zainstalowac emulacje PowerUPa (czyli pierwszego ale mniej popularnego systemu ktory znajduje sie w flashromie BlizzardaPPC

http://it.aminet.net/pub/aminet/util/libs/ppclibemu.lha

3. Aby emulacja PowerUP dzialala prawidlowo, musisz wyrzucic natywna bilioteke z pamieci np. za pomoca Blizzkicka dopisujac go po Setpatchu w S-S np. w taki sposob

c:blizkick MODULE BPPCFix11

(to wlasnie BPPCFix11 wyrzuca ta biblioteke z pamieci)

Podam jeszcze moja linijke Blizkicka, moze sie przyda:

C:BlizKick KICKFILE=Devs:40.68_a1200.rom EXTRESBUF=460800 SPEEDROM MODULE BPPCFix11 exec.library ram-handler shell HappyENV-Handler kingcon-handler mathffp.library NoClick romfixes NewAlert MoveVBR SpeedyIDE FusionReserve quiet

http://de4.aminet.net/util/boot/BlizKick.lha

Dodam ze niektorzy wyrzucaja PUPa za pomoca samego BPPCFix (mozna to gdzies znalezc w necie) lub BPPCFix i BPPCFix040 jako modulu Blizkicka. Niestety u mnie dziaala tylko BPPCFix11.

4. Do konfiguracji WOSa przyda sie:

http://it.aminet.net/pub/aminet/util/misc/WOSprefs.lha

[#13] Re: A1200 PPC - Kilka pytań...

@AceMan, post #1

A1200 w towerce Micronika, ROM 3.0

Twoje problemy NAPEWNO (i to bardzo NAPEWNO) spowodowane sa zlym zasilaniem. Jezeli uzywasz dodatkowo przejsciowki z tylu to juz klapa...

Musisz podlaczyc zasilanie bezposrednio z zasilacza (dorabiajac wtyczke) oraz podlaczyc dodatkowe zasilanie podlaczajac do plyty glownej, do portu zasilania stacji dyskow. Pamietaj ze nie mozna sie pomylic.
[#14] Re: A1200 PPC - Kilka pytań...

@waldiamiga, post #10

Elbox je sam przetaktowywal.

[#15] Re: A1200 PPC - Kilka pytań...

@AceMan, post #11

Sterowników do FastATA raczej nie mam.

Napisz majla do Elboxu ( info@elbox.com ), podajac w nim numer seryjny FastATA, to ci wysla. Jezeli masz MK-II. Jezeli MK-III to sciagnij sterowniki ze strony www.elbox.com

Jezeli nie odpisza to ci wysle.
[#16] Re: A1200 PPC - Kilka pytań...

@Andrzej Drozd, post #13

Hmm.. to może ja opiszę jak to wygląda :) (postaram się w najbliższym czasie fotki porobić może):

Z zasilacza wychodzi gruby biały kabel, który podłączony jest z tyłu do kwadratowego wejście POWER na płycie głównej.

Poza tym, wychodzą z niego jeszcze kable:

1. Zasilanie do CD-ROMu
2. Zasilanie do HDD i Floppy
3. Kabel, do którego jednej wtyczki podłączyłem coolera (taka sama jak do CD-ROM i HDD) a druga wtyczka jest "dyskietkowa" i włożona jest do płyty głównej obok wtyczki prowadzącej do włącznika.
[#17] Re: A1200 PPC - Kilka pytań...

@Kaczus, post #7

To Pegaz to nie Amiga???
[#18] Re: A1200 PPC - Kilka pytań...

@AceMan, post #16

Tzn. ze zasilanie masz OK i rozwiazal to juz ktos, od kogo odkupiles Micronika i plyte glowna. Nierozumiem tylko - druga wtyczka jest "dyskietkowa" i włożona jest do płyty głównej obok wtyczki prowadzącej do włącznika.

Jakiego wylacznika? Na plycie glownej nie ma wylacznika i port zasilania stacji dyskow jest po przeciwnej stronie do kwadratowego portu zasilania.

Ostatnia modyfikacja: 09.03.06 12:25
[#19] Re: A1200 PPC - Kilka pytań...

@c3h6, post #17

Pegaz to Pegaz, słoń to słoń ;)
[#20] Re: A1200 PPC - Kilka pytań...

@AceMan, post #16

Btw, odpiąłem PPC i nic się nie wiesza :)

Tylko głupio tak troche mieć 0 fast ramu :D
[#21] Re: A1200 PPC - Kilka pytań...

@Andrzej Drozd, post #18

Jakiego wylacznika? Na plycie glownej nie ma wylacznika i port zasilania stacji dyskow jest po przeciwnej stronie do kwadratowego portu zasilania.

Tzn. powiedzmy na wysokości Disk Drive (przynajmniej tak jest opisane na obudowie) na płycie głównej podłączone mam to "dyskietkowe" a obok tego czarną wtyczkę i kabelek prowadzący do przycisku, którym włączam Amige :)

Ostatnia modyfikacja: 09.03.06 12:33
[#22] Re: A1200 PPC - Kilka pytań...

@AceMan, post #21

Tzn. chodzi ci o kontrolki (diody) sygnalizujace prace HD i stacji dyskow w Microniku.

Czyli brakuje ci jeszcze dodatkowego zasilania plyty glownej.
[#23] Re: A1200 PPC - Kilka pytań...

@AceMan, post #20

Tylko głupio tak troche mieć 0 fast ramu

Eeee no cos ty?

Odpalasz BlizzardaPPC bez simma?
[#24] Re: A1200 PPC - Kilka pytań...

@Andrzej Drozd, post #22

Oooops, fakt :) Źle spojrzałem - tak, to są kontrolki.

No to jak nowy sys nie będzie chodził stabilnie (cały czas mam nadzieję, że to jednak wina softu), to wtedy będę musiał zainteresować się tym zasilaniem.

Odpalasz BlizzardaPPC bez simma?

Znaczy się simmy miałem na Blizzardzie, którego właśnie odpiąłem :)

Ostatnia modyfikacja: 09.03.06 12:40
[#25] Re: A1200 PPC - Kilka pytań...

@AceMan, post #24

Moze nie bedzie tak zle. Ja jechalem na dobrze podlaczonym zasilaniu z tylu i BlizzardziePPC + AGA dlugi czas i wszystko chodzilo bez problemu. Z tym ze mam dobra plyte glowna.
Dopiero gdy podlaczylem BVision, to musialem dodatkowo zasilic. Moze Ci to przejdzie. Wazne ze nie masz tej felernej przelotki zasilania. Jednak gdy komp bedzie sie wieszal (resetowal), to bedziesz musial pomyslec o dodatkowym zasilaniu.
[#26] Re: A1200 PPC - Kilka pytań...

@AceMan, post #1

Sorry za oftopic ale w modku z Breathless mam comment : Riped By AceMan... Czy to nie twoja sprawka ?? :D

[#27] Re: A1200 PPC - Kilka pytań...

@Malin, post #26

Sorry za oftopic ale w modku z Breathless mam comment : Riped By AceMan... Czy to nie twoja sprawka ??

Hehehe, ano moja :D

Uwielbia(łe)m rypać modki z gier i dem :)
[#28] Re: A1200 PPC - Kilka pytań...

@Kaczus, post #14

Ciemno widze przetaktowanie 040/25 do 40 mhz

[#29] Re: A1200 PPC - Kilka pytań...

@Andrzej Drozd, post #25

Ważne jest by miec też dobrą kartę PPC, skoro ta jest przetaktowana, to ma 2 oscylatory, znaczy sie jest z wczesniejszych serii, co za tym idzie jest bardziej prądożerna, póżniej trochę poprawiono pobór prądu... U mnie z BVision dzialal bez dodatkowego zasilania....

[#30] Re: A1200 PPC - Kilka pytań...

@Malin, post #28

Taktowały się... Widziałem trochę takich...

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem