[#1] HD z grubej rury i cieńko to widze ;)
Kupilem do Ami Western Digitala 250 GB. Wczesniej mialem podlaczonego Samsunga 40 GB.
Niestety przerosly mnie proby spartycjonowania tego HD. Oczywiscie z pierwszym obaszarem 4 GB problemu nie ma, tam mam system, partycje Maca i kilka w SFS. Pozostaly obszar chcialbym podzielic na 4 partycje po okolo 40-60 GB i uzywac SFS. Niestety czesc partycji, SFSFormat nie moze sformatowac, wywalajac blad o zajetosci HD (full...cos tam).

Jak najlepiej podzielic ten dysk i jakie sa ograniczenia SFSa? No i najwazniejsze - jakiego uzyc softu? Aktulanie mam HDToolboxa v40.1, v40.4 i HDInstToolsa 6.8.

Drugi problem to fakt, ze pierwszy raz uzywam z FastATA trybu "no split" (wczesniej mialem 10 partycji po 4 GB). Czy Wam tez nie zapisuje w prefsach no split i trzeba uzywac "use"?.

Dysk jest podpiety pod Ami 1200, WB3.1 + FastATA2.
[#2] Re: HD z grubej rury i cieńko to widze ;)

@Andrzej Drozd, post #1

Hmm..gratuluje HDD, nie pomoge Ci, ale na pocieszenie powiem, ze z podlaczeniem 9gb Ultra Wide SCSI III do kontrolera A3000T tez mialem problemy, ale sie udalo:)...do czasu, dopoki go nie spalilem hehe

[#3] Re: HD z grubej rury i cieńko to widze ;)

@Andrzej Drozd, post #1

Trzeba uzywac use.

[#4] Re: HD z grubej rury i cieńko to widze ;)

@Fazior, post #3

Nieprawda, wszystklo zalezy od wersji oprgramowania do faty.

[#5] Re: HD z grubej rury i cieńko to widze ;)

@Andrzej Drozd, post #1

Chyba tym razem juz Ci 3.1 nie pomoze, trzeba pokombinowac z 3.9.
Kilka dni temu podpiałem WDC 80GB - 1 partycja w sfs wszysko działało jak ulał (76GB).
Nulo prolemo

[#6] Re: HD z grubej rury i cieńko to widze ;)

@Andrzej Drozd, post #1

Oj Andrzejku, a Ty dalej uparcie olewasz SCSI!!! ;)
[#7] Re: HD z grubej rury i cieńko to widze ;)

@11MASTEr, post #5

Chyba tym razem juz Ci 3.1 nie pomoze, trzeba pokombinowac z 3.9.

To chyba sie zalamie :P
Zauwazylem ze HDInstTools po stworzeniu nowej partycji ustawia maksymalna wielkosc, czyli tyle co fizycznie naprawde zostalo, jednak po probie ustawienia wielkosci suwakiem, nie moge ustawic wiecej niz okolo 8 GB. Jdnak WB i tak blednie pokazuje wielkosc i zajetosc tych partycji. Dobrze natomiast pokazuje najnowszy DOpus4.
W sumie to moglbym miec na blacie okolo 30 partycji...ale to bylaby "masakra" :)
Czyli nie mozna tego zalatac na WB 3.1?

Ostatnia modyfikacja: 13.06.06 04:51
[#8] Re: HD z grubej rury i cieńko to widze ;)

@Andrzej Drozd, post #7

Amithlon na ten przykład ze swoim amithlon.device ma problem z dyskami powyżej 64GB i nie chodzi tu o wielkość partycji tylko cały dysk, partycje powyżej tego obszaru zachowują się tak jak opisujesz. Przyczyny doszukiwałbym w elboksowym scsi.device, jeśli nie ma w dokumentacji to zapytaj u źródła.
[#9] Re: HD z grubej rury i cieńko to widze ;)

@Andrzej Drozd, post #7

O suwaku od razu zapomnij. Wpisuj wartości w cylindrach.
Poslalem ci na poczte paczke - posprawdzaj.

[#10] Re: HD z grubej rury i cieńko to widze ;)

@Kitech, post #6

Ja mam scsi, a do tego nagtywarka, cedek i hd (na gwarancji) na eide i co proponujesz sprzdac i kupowac nwe na scsi? Podpowiem - odpada.

[#11] Re: HD z grubej rury i cieńko to widze ;)

@11MASTEr, post #10

Odpada z przyczyn zasadniczych: gdzie teraz dostaniesz nowego cedeka i nagrywarkę na SCSI?
[#12] Re: HD z grubej rury i cieńko to widze ;)

@Daclaw, post #11

Nowe faktycznie dość trudno, ale mało używane trafiają się, np. na Allegro.
[#13] Re: HD z grubej rury i cieńko to widze ;)

@Sylwester, post #8

No, to trzeba wyslac majla do Elboxu. Ciekawe czy to rzeczywiscie ograniczenie ich SCSI.device?

Tak czy inaczej, mam tylko dwa urzadzenia na Primary, wiec bede musial pobawic sie MOSem. Moze pod nim uda mi sie uzyc calego HD. Gdy dysk juz bylby przygotowany, to wtedy moglbym kombinowac dalej...ale cos czuje ze wyladuje na WB3.9 z nieaktywnym portem Secondary (tak czy inaczej HD i CDRW narazie mi wystarcza).

A jak sprawa ma sie ze Scalosem lub Magellanem? Czy sa dla tych zamiennikow WB, jakies latki na SCSI.device?

Wasz szczesliwy user HD 250 GB, z wykorzystaniem 4 GB :P
Hehe, zabawna sytuacja, choc nie jest do smiechu.
[#14] Re: HD z grubej rury i cieńko to widze ;)

@11MASTEr, post #9

Tak, wpisywalem recznie. Sprawdze soft i dam znac.
[#15] Re: HD z grubej rury i cieńko to widze ;)

@Andrzej Drozd, post #13

To nie ma nic wspólnego z desktopem.
[#16] Re: HD z grubej rury i cieńko to widze ;)

@Sylwester, post #15

No to powiedz, gdzie siedzi SCSI.device w AOS3.9? Czy mozna go przetestowac na WB3.1?

Ale tak czy inaczej jest jakies swiatlo w tunelu - opisze to w nastepnym liscie.
[#17] Re: HD z grubej rury i cieńko to widze ;)

@11MASTEr, post #9

Uzylem ata3.driver w wersji 8.1, oraz w tej samej wersji programu konfiguracyjnego.

Co dziala:

1. Udalo mi sie podzielic HD na partycje powyzej obszaru 4 GB (Zrobilem 4x50 GB i ostatnia 38 GB, zostawiajac profilaktycznie troche wolnego miejsca na koncu HD).

2. Bez problemu udalo sie je sformatowac w SmartFileSystem (wczesniej byly problemy).

3. No Split zapisalo sie do ENVARC, jednak dopiero po odpaleniu prefsow na zaladowanym systemie.

Jakie sa problemy:

1. Partycje powyzej obszaru 4 GB nie sa aktywne zaraz po zaladowaniu systemu po zimnym (dlugim) resecie. Konieczny jest zawsze dodatkowy reset. Tez tak macie?

2. WB3.1 w dalszym ciagu przeklamuje wielosci partycji. DOpus4 pokazuje OK.

3. Wpisujac z Cli, "version ata3.driver" pokazuje mi wersje 6.1, natomiast "version C:ata3.driver" pokazuje prawidlowo 8.1...nie rozumiem.

Czego jeszcze nie wiem? Czy to wszystko bedzie dzialac i czy jakas partycja "nie najedzie" na druga niszczac dane...Licho wie co w tym SCSI z FastATA siedzi.
[#18] Re: HD z grubej rury i cieńko to widze ;)

@Andrzej Drozd, post #17

Nowe scsi.device w 3.9 z tego co wiem jest patchem dlatego jest dodatkowy reset, tyle wiem na ten temat.

SFS obsługuje partycje do 2TB, z blokiem 32KB do 128TB. :)

Nie muszę robić dodatkowego resetu żeby widzieć partycje powyżej obszaru 4 GB.

Twórcy WB3.1 nie przewidzieli że rozwój pamięci masowych nastąpi tak szybko albo że ten system przetrwa tak długo. :P Scalos pokazuje B/KB/MB/GB zależnie od potrzeb.

Jak odpalasz ata3.driver w s-s, może nie podajesz pełnej ścieżki i odpala się starsza wersja? Użyj VersionWB bo podaje więcej informacji.

[#19] Re: HD z grubej rury - Swiatlo w tunelu :)

@Sylwester, post #18

OK, problemy sie jakos rozwiazuja...

Nie muszę robić dodatkowego resetu żeby widzieć partycje powyżej obszaru 4 GB.

Problem rozwiazany (naprowadzil mnie kolega 11MASTEr), mianowicie w jego przypadku konieczny byl parametr "resident" przy ata3.driver. Ja to mialem zaptaszkowane, ale widocznie na WB3.1 jest cos nie tak i trzeba go dopisac do S-S.

Jak odpalasz ata3.driver w s-s, może nie podajesz pełnej ścieżki i odpala się starsza wersja?

To przez maly balagan, ktorego posprzatal SnoopDOS. Okazalo sie ze z jakiegos powodu mialem stara wersje w Devs:
Normalnie startuje po Blizkicku za pomoca takiej linijki:
C:ATA3.driver Resident QUIET

Czyli byc moze problemu juz nie bedzie i calosc zalatwil ata3.driver w wersji 8.1
Narazie dam sobie spokoj ze zdobywaniem tego, czego do SCSI uzywa WB3.9 i zobacze jak zachowuja sie partycje.
Pozostaje jeszcze sprawa WB3.1. Moze "da sie" podmienic LoadWB lub workbench.library z WB3.5/3.9?
A moze tak jak zaproponowales, wyprobuje Scalosa, tylko jezeli nie dziala na nim Tools Deamon, to z gory go przekreslam.

Ostatnia modyfikacja: 14.06.06 16:03
[#20] Re: HD z grubej rury - Swiatlo w tunelu :)

@Andrzej Drozd, post #19

Tools Deamon dokłada własne pozycje w menu Workbencha a Scalos idzie o krok dalej, budujesz własne menu od zera według potrzeb. OK
Częściowo wzorowałem się na menu z Workbencha żeby nie robić zbyt wielkiego zamieszania.

[#21] Re: HD z grubej rury - Swiatlo w tunelu :)

@Sylwester, post #20

Troche przeraza mnie ilosc tego co juz mam w Tools Deamonie, ale wazne ze mozna to zrobic na jego wzor. W koncu nie odrazu upadnie Babilon :)

Na łikend zrobie backup systemu i powalcze. W sumie przydalby sie nowy desktop dla WB3.1 :)

Ktora wersje Scalosa polecasz i skad ja sciagnac? Ami jest jest wyposazona w Blizzarda PPC z 040/40, BVision i 128 ram.

Jak na Scalosie zachowuja sie takie latki jak MCP (uzywam gadzetow XEN, zamiast Visual Prefsa), Birdie, NewIcons oraz Title Shadow? Co do wgladu, to mi jest niezbedne, a wiecej do szczescia mi juz nie potrzeba.

PS. Jak przyjemnie bylo dzsiaj odpalic kompa i ujrzec wszystkie partycje. Gdy jeszcze okaze sie za jakis czas, ze nie ma zadnych problemow, to...chyba wysle majla pochwalnego dla Elboxu za FastATA, bo to tylko dzieki temu mozna podlaczac nowe dyski nawet pod WB3.0 (a i pewnie pod 2.x) :)
[#22] Re: HD z grubej rury - Swiatlo w tunelu :)

@Andrzej Drozd, post #21

Nowar,jak czytam takie teksty to sie ciesze ze nie uzywam klasyka juz (mam jeszcze a1200,golutka jak Commodore zrobilo ;) ) :D.

Chcesz nowego desktopy to kup sobie nowego kompa ;) ,raczej nie os4 bo tam -kuriozalnie- jest stary desktop

3maj sie :)

[#23] Re: HD z grubej rury - Swiatlo w tunelu :)

@AmiChris, post #22

Chcesz nowego desktopy to kup sobie nowego kompa

Niestety narazie nie ma komputera odpowiedniego dla mnie. Moim marzeniem jest Pegasos z AOS4.
Poki co mam klasyka i nie narzekam. Moge na nim odpalic AOS3.x, MOSa (wlasnie dlatego ze znam MOSa, to nie ciagnie mnie narazie do Pegaza z MOSem) oraz Linuxa (ale to jeszcze przedemna i moze lepiej zrobic to na pececie), a na predkosci mi nie zalezy, poniewaz do filmow itp. mam i tak...slabego Pentiuma 3 500 MHz.

Tak wiec narazie mam klasyka (nawet dwa, drugi z Apollo 040/50, AGA, 16MB ramu) i duzo radochy (mimo problemow i kombinowania).
A to naprawde dziala i to jest pozytywna magia :)

Tak wiec narazie chodzi mi po glowie Scalos - dla mojego AOS3.1 :)
[#24] Re: HD z grubej rury - Swiatlo w tunelu :)

@Andrzej Drozd, post #23

Spoko :), jak dla mnie mos na klasyki jest tak "super" jak os4 na klasyki,imo nie ma sensu porownywac to do pega/a1,wybor jest twoj oczywiscie :D.

os4 na pegu?Zapomnij,kup sobie -za przeproszeniem - wygodna trumne abys mogl kontynuowac wygodnie czekanie ;).

[#25] Re: HD z grubej rury - Swiatlo w tunelu :)

@Andrzej Drozd, post #21

Na początek proponuję zainstalować pakiet AIAB w celach poznawczych http://aiab.emuunlim.com/ pod WinUAE bo Scalos wchodzi w jego skład. Scalosa mam w wersji 39.222 release 1.2d i taki sam jest w AIAB, pomimo kilku wad nie chcę się przesiadać na nowsze wersje Scalosa (te nowsze są przeładowane fiuczerami IMHO). A AIAB jako całość jakoś mi nie podszedł, wolę wszystko ustawić po swojemu. Poznaj możliwości i jak Ci się spodoba to zaadaptuj to na real Ami.

pomysł Dokładnie rok temu http://www.ppa.pl/forum_ppa/read.php?f=11&i=2936&t=2936&v=f#reply_2944 pisałeś o pakiecie AmigaSYS więc nie powinieneś mieć większych problemów.

[#26] Re: HD z grubej rury - Swiatlo w tunelu :)

@AmiChris, post #24

czekanie

Ale ja na nic nie czekam. Jestem czynny uzytkownikiem Classica i lubie go. Czego nie moge zrobic, to robie na winxp.
Pozatym Pegaz i AOS4 to sfera marzen (ktore sie czesto spelniaja). Inne ciekawe marzenia to pewne autko - granatowy lub czarny z metalicznym polyskiem, Ford Mustang rocznik 1972 (koniecznie 1972), bez sportowych bajerow, przystosowany do codziennego uzytku. A gdy bede mial 60 lat, to w koncu zrobie prawko "A", kupie sobie Harleya i przejade nim caly swiat :P
[#27] Re: HD z grubej rury - Swiatlo w tunelu :)

@Andrzej Drozd, post #26

A jezeli tak to tylko pogratulowac :)).
Jedna kwestia zostaje,wiesz ile mustang pali ?

zadna sfera marzen ale ok ;)

[#28] Re: HD z grubej rury - Swiatlo w tunelu :)

@AmiChris, post #27

ile mustang pali ?

Przerobie na gaz :P
[#29] Re: HD z grubej rury - Swiatlo w tunelu :)

@Andrzej Drozd, post #28

od 15 litrow na 100 km ale musisz poszukac sam dokladniej :))

[#30] Re: HD z grubej rury - Swiatlo w tunelu :)

@AmiChris, post #29

Spoko, dorobi sie turbo, mniej bede deptal po garach (jezdzac miejskim, a nie sportowym trybem), to na 8 objade. A osiem gazu, to pestka :P
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem