kategoria: A500
[#1] A500 - naprawa, konserwacja
Dostałem 2 Amigi 500 - jedna z płytą rev. 5, druga z płytą rev. 6A.

Obie płyty są już po wymianie kondensatorów, 6A nie startowała, ale ruszyła po wymianie.
W rev 5 mam jeszcze do przelutowania port myszy - wyrwany pin.
W rev 6A ktoś wyciął układ U38 - nóżki po nim zostały w płycie. Dodatkowo mało estetycznie została przecięta ścieżka pod tym układem.
Patrząc na płytę rev 5 to układy U38 i U39 są takie same. Oznaczenie układu:

MP9130
DS1489N
MC1489P

Do czego służy ten układ - czy do sterowania portem RS232? Wstawiać go, czy olać?
Amiga działa bez tego układu.

Druga sprawa - oryginalny amigowy zasilacz A500 wersja lekka (pewnie impulsowy). Czy wymieniać profilaktycznie wszystkie kondensatory? Zasilacz jest sprawny.
[#2] Re: A500 - naprawa, konserwacja

@Nightmare777, post #1

To jest konwerter poziomów logicznych między TTL (wewnątrz Ami) a RS232. Niezbędny do używania RS232, nie pełni żadnych innych funkcji. Jeśli nie używasz seriala, to zasadniczo zbędny.
[#3] Re: A500 - naprawa, konserwacja

@wali7, post #2

A to odpuszczę sobie - i tak Ami będzie wykorzystywana do gier. Goteka już mam, muszę jeszcze rozszerzenie 512K RAM obadać, bo obie Amigi z nią nie startują (żółty ekran).
[#4] Re: A500 - naprawa, konserwacja

@wali7, post #2

nie pełni żadnych innych funkcji

Obawiam się, że jednak pełni
Kolega prawdopodobnie będzie miał permanentnie załączony filtr audio, lub też nie będzie możliwości jego włączenia. Nie pamiętam w tej chwili czy układ filtra załączany jest niskim poziomem czy wysokim w każdym razie U38 za to odpowiada.
[#5] Re: A500 - naprawa, konserwacja

@Kilos, post #4

Masz rację, U38 załącza także filtr audio, ale kolega pisał,że nie ma układu 1489, a to jest U39. Zrozumiałem, że nie ma 1489, czyli U39.
Czyli jeśli nie ma U38, to będzie jednak dodatkowy efekt uboczny w postaci niemożności sterowania filtrem audio, jeśli brak U39 to tylko niedziałający RS232.

Ostatnia aktualizacja: 13.03.2018 14:44:25 przez wali7
[#6] Re: A500 - naprawa, konserwacja

@wali7, post #5

Kolega napisał, że ktoś wyciął U38, a dalej już pomieszał pisząc, że U38 i U39 są takie same. Nie są, U38 to 1488, a U39 to 1489.
[#7] Re: A500 - naprawa, konserwacja

@Kilos, post #6

Tak
[#8] Re: A500 - naprawa, konserwacja

@Nightmare777, post #3

do 6a wlutuj sobie pamieci, nie ma sensu dokladac czegos pod klapke
[#9] Re: A500 - naprawa, konserwacja

@Kilos, post #6

Zgadza się, nie popatrzyłem dokładnie. U38 to 1488. Ten układ został wycięty.
Ale po co i dlaczego został usunięty - nie mam pojęcia. Do tego przerwana ścieżka pod nim.

Z tego co widzę to MC1488 to nadajnik linii RS232.
Jest dostępny i kosztuje grosze, to wlutuję dla świętego spokoju.

MC1488
[#10] Re: A500 - naprawa, konserwacja

@Nightmare777, post #9

Tak to wygląda:

[#11] Re: A500 - naprawa, konserwacja

@Nightmare777, post #10

No, odessać truchła nóżek i zapodać nowy układ.
Nie widać czy ścieżka jest uszkodzona, może to tylko zdarta solder maska.
[#12] Re: A500 - naprawa, konserwacja

@Kilos, post #11

Myślę że chodzi o ścieżkę przebiegającą między pinami 1 a 2 oraz 13 a 14.

Od siebie mogę dodać technikę, którą ostatnio z powodzeniem stosowałem przy wymianie wyciętych kondensatorów w A500, ale wymaga gorącego powietrza: temperatura wysoka (u mnie 420 stopni), dysza najmniejsza, powietrze ile się da by temperatura za mocno nie spadła. Przystawić dyszę do pola lutowniczego, cyna po chwili wylatuje drugą stroną otworu prosto na blat, zostawiając czysty otwór.

Brzmi makabrycznie, ale z odpowiednim wyczuciem robi to mniejsze kuku płycie głównej niż zrobiłem grotówką przy próbie rozgrzania pola dołączonego do wylanej masy.
[#13] Re: A500 - naprawa, konserwacja

@Nightmare777, post #10

Widać że ktoś ucinał nóżki majzlem
[#14] Re: A500 - naprawa, konserwacja

@teh_KaiN, post #12

Przy tej metodzie po zabiegu widać odbarwienia na soldermasce?
Zawsze można użyć taśmy osłaniającej w celu zabezpieczenia PCB.

Niedawno "wylutowałem" opalarką do farby kilkanaście gniazd PCI, oprócz nich odpadło z płyty głównej jeszcze kilkanaście innych elementów .

Ostatnia aktualizacja: 14.03.2018 12:39:15 przez Adinfo
[#15] Re: A500 - naprawa, konserwacja

@Adinfo, post #14

W jednym z pól przegiąłem i się ładnie zarumieniło, ale jak po wymianie kondków "wydmuchałem" pola lutownicze od RAMów to śladu nie ma.

Kwestia zrobienia tego szybko, zdecydowanie i odpowiedniego doboru temperatury i powietrza. Najlepiej poćwiczyć na jakimś szrocie. Gdy się widzi, że obecna nastawa hota nie działa, to na chwilę trzeba odpuścić żeby ostygło, zmienić ustawienia i spróbować raz jeszcze.

A pomysł wziąłem stąd, tylko przez 1,5 roku peniałem by to samemu zastosować.

Ostatnia aktualizacja: 14.03.2018 12:43:40 przez teh_KaiN
[#16] Re: A500 - naprawa, konserwacja

@teh_KaiN, post #15

Ciekawy film, nie brałem pod uwagę takiej możliwości. U mnie po wyjęciu układów w rev. 6a z podstawek i umyciu płyta nie wstała. Teraz widzę, że można było to hotem załatwić zamiast nacinać podstawki i pojedynczo po odessaniu wyjmować. Dodatkowo przy tej ilości pracy mógłbym taśmę kaptonową do zabezpieczenia płyty zastosować. Mimo wymiany podstawek dalej CPU nie startuje, płyta czeka na lepszy czas.
[#17] Re: A500 - naprawa, konserwacja

@teh_KaiN, post #15

Ładny sposób. Ja kupiłem sobie ostatnio rozlutownicę (36 zł na Allegro), czyli odsysacz z wbudowaną lutownicą kolbową. Wylutowałem tym szybko i sprawnie chip ram z A500 (dosłownie kilka minut).
[#18] Re: A500 - naprawa, konserwacja

@wali7, post #17

Chodzi Ci o odsysacz elektryczny ZD211? Jeżeli coś innego to podaj link, zobaczę.
Mam właśnie ZD211 - kwestia wprawy. Szkoda, że do kompletu nie było końcówek z mniejszą średnicą otworu. Jakoś w A500 miałem obawy jej używać więc poszła plecionka w celu usunięcia cyny.
[#19] Re: A500 - naprawa, konserwacja

@Adinfo, post #18

Szarpnąłem się ostatnio na ZD-8915, to szybko pójdzie

Układy już zamówiłem, 7 sztuk za 3 zeta z haczykiem. Wysyłka drożej wyszła szeroki uśmiech
[#20] Re: A500 - naprawa, konserwacja

@Nightmare777, post #19

Też bym się szarpnął na ZD-8915, ale moja druga połowa jak to zobaczy w kuchni to będzie ciepło ale nie z powodu hotaira . Na czyszczenie czeka nabyta ostatnio płyta 8A.1, miejmy nadzieję, że w niej niczego nie będzie trzeba rozlutowywać.
[#21] Re: A500 - naprawa, konserwacja

@Adinfo, post #18

Takie coś http://allegro.pl/rozlutownica-elektryczny-odsysacz-cyny-30w-1-8mm-i6611548251.html
Tanie i proste.

Ostatnia aktualizacja: 14.03.2018 14:20:57 przez wali7
[#22] Re: A500 - naprawa, konserwacja

@wali7, post #21

Też mam coś takiego, jedyny problem jest taki że końcówka jest z plasteliny i jak wylutowywałem złącze z apollo to sie utleniła :)
[#23] Re: A500 - naprawa, konserwacja

@wali7, post #21

Moja kosztowała 19 zł + kw, końcówka sprawna + dwie zapasowe kupione. Z plasteliny to miałem kiedyś wiertła, nie do złamania, gołymi rękami je formowałem w dowolny kształt, z wierceniem było gorzej, przypominał mi się serial dla dzieci "Sąsiedzi".
[#24] Re: A500 - naprawa, konserwacja

@QUAD, post #22

To raczej nie masz czegoś takiego, bo teflonowa końcówka w elektrycznym odsysaczu słabo by grzała. szeroki uśmiech
Jeśli masz teflonową końcówkę to jest zwykły odsysacz, który nota bene w zupełności wystarczy do zdjęcia paru zdechłych nóżek więc nie koniecznie trzeba zaraz kupować do tego rozlutownicę za kilka stówek.
[#25] Re: A500 - naprawa, konserwacja

@Kilos, post #24

Mam ostatnio trochę więcej dłubania przy elektronice, więc siłą rzeczy zakup rozlutownicy był podyktowany koniecznością oraz komfortem pracy.
Wiadomo, że zakup sprzętu za 300 zł do wylutu jednego scalaka jest bez sensu.
Moja już trochę kondensatorów wylutowała i innych podzespołów w różnym sprzęcie, jej moc też się przydaje, jak ujemny biegun kondensatora tkwi w szerokiej ścieżce lub dużym polu masy.
Po wylutowaniu rozlutownicą większość elementów sama wypada z płytki, lub bez przeszkód wyjmujemy taki element palcami.
[#26] Re: A500 - naprawa, konserwacja

@Nightmare777, post #25

Rozlutownicę też będę za jakiś czas kupował bo zdarza mi się co jakiś czas coś zdemontować i ma to sens. Przy wylutowaniu podstawek w rev. 6a plecionką trochę się nagimnastykowałem.
Dzisiaj odpaliłem płytę 8A.1 po myciu i suszeniu, niestety poprzedni właściciel wyjął Agnusa i gniazdo jest pęknięte w jednym miejscu, na szczęście to tylko pęknięcie i sklejenie kropelką wystarczyło + trytytka profilaktycznie załatwiła sprawę, styki gniazda Agnus świecące to nie ma sensu go ruszać skoro wszystko stabilnie działa. Amiga wstała za pierwszym razem, tylko zworki JP2 JP7a i JP8 były inaczej ustawione niż powinny i pamięć pod klapką nie ruszała.

Ostatnia aktualizacja: 16.03.2018 19:11:23 przez Adinfo
[#27] Re: A500 - naprawa, konserwacja

@Adinfo, post #26

Na Allezło nabyłem rozszerzenie pamięci 1,5 MB Slow pod klapkę z zegarem i baterią 2032 oraz podstawką pod układ Gary (A500 Trapdoor Memory Expansion REV B.4). Czy na płycie 6A da się przezworkować tą pamięć, aby Amiga widziała 1 MB Chip/ 1 MB Slow?
[#28] Re: A500 - naprawa, konserwacja

@Nightmare777, post #27

Mam starszą rewizję B2 tego rozszerzenia (adapter pod Garego jest inny), ale wiem, że można zrobić taką kombinację pamięci CHIP i SLOW, tak, że z płyty jest 512KB CHIP + z tego rozszerzenia 512KB CHIP + 1.5MB SLOW. Tu jest wątek o tym rozszerzeniu. Mam zrzucone załączniki i niektóre opisy z tamtego wątku aby ułatwić sobie składanie własnej sztuki, niestety jeszcze mi części nie przyszły aby to przetestować swojej rev. 6a. Problem jedynie występuje przy płytach w A500+ gdzie już są wlutowane układy z zegara i demultiplexer na płycie - w takim przypadku można uzyskać na pewno 1MB CHIP z płyty + 1MB z tego rozszerzenia, ale nie wiem czy wtedy pamięć SLOW jest widoczna. W tym temacie najlepiej pytać w tym wątku, gdzie już trochę zostało powiedziane, chociaż brakuje już informacji o nowszych wersjach takich jak B4.
[#29] Re: A500 - naprawa, konserwacja

@Adinfo, post #28

A to rozszerzenie zadziała w A500 rev 6A z wlutowanymi dodatkowymi 4 układami na płycie? Czy rev 6A skonfigurowana do 1 MB Chip zobaczy to rozszerzenie pod klapką?
[#30] Re: A500 - naprawa, konserwacja

@Nightmare777, post #29

Nie zadziała w rev6a. Jeżeli masz 1MB chip, to przecięta została ścieżka, aby Amiga widziała pamięć tylko z płyty. Musiałbyś przywrócić Amigę to stanu"fabrycznego" czyli zlutować zworkę JP7(chyba-piszę z pamięci, poprawcie mnie jeżeli to nie ta)-tę blisko rozszerzenia pod klapkę. No i pozostaje JP2 -instrukcję montażu masz w wątku o tym rozszerzeniu.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem