[#1] Amiga 6000 swos
Witam. Poproszę o pomoc. Mam a600 z karta sd jako hd. 16 g. Gram tylko w swos. Ale jeśli gram z hd to pomimo zapisu stanu gry, po resecie zapisu już nie widzi. Czyli bez sensu. Póki jest napięcie to wszytko działa. Moje pytania:
1. Co zrobić- jak wybrać stacje wirtualna, aby zapis był trwały
2. Czy można do zapisu używać moralnej df0 i jak to zrobić?
3. Jak przegrać grę z dyskietki swos na hd aby działa . Może to błąd w grze z hd.
4. Przy okazji to jak wyjść z gry- każdej, grając z hd. Pokazuje ze wyjście to „” ale co to znaczy ?
5. Czy można jakoś w systemie wybierać napędy ? Jak w PC. Może nie mam przypisanego napędu.
Pozdrawiam serdecznie andrzej
[#2] Re: Amiga 6000 swos

@ihnata, post #1

A to przypadkiem nie jest wersja HD przez WHDLoad? Wówczas klawiszem wyjścia jest gwiazdka z klawiatury numerycznej, której A600 nie ma. W ikonie z której uruchamiasz grę musisz zdefiniować innym klawisz.

Ad 2. Trzeba grać z dyskietek a nie z HD.

Ad 3. Przegrany z dyskietki na HD SWOS nie zadziała. Potrzebny jest installer, np. WHDLoad.

Ad 4. Z gry uruchamianej z HD przez WHDLoad wychodzisz zdefiniowanym klawiszem.

Ostatnia aktualizacja: 20.12.2020 20:17:27 przez mailman
[#3] Re: Amiga 6000 swos

@ihnata, post #1

W jaką dokładnie grasz wersje Sensibla?? Instalacyjna z dyskietki? WHDload? Ja np gram w sensibla 2020 który sciagasz z netu w postacji .hdf, to przegrywasz za pomovą PC na dysk Amigi. Tam zapis stanu gry jest tylko na DF czyli flopa, polecam mocno, aktualne składy. Jesli chodzi o wersje whdload to nie pamiętam jak tam wyglądał zapis czy na flopa czy hd.
edit, zobacz ten wątek jeszcze https://www.ppa.pl/forum/strefa-gier/28115/swos-wersja-i-save-w-whdload/2#m498253

Ostatnia aktualizacja: 20.12.2020 20:21:20 przez zeter
[#4] Re: Amiga 6000 swos

@zeter, post #3

WHDLoad zapisuje tylko na HD. Trzeba tylko wyjść z gry przypisanym klawiszem, aby zapisać stan faktycznie na dysk twardy. WHDLoad umożliwi zapis na dyskietkę tylko jezeli zrobisz sobie dyskietkę z grą i z niej uruchomisz grę przez WHDLoad, co tylko ma sens w grach raczej jednoplikowych, które zmieszczą się na jednym dysku razem z save, czyli takich to chyba nawet nie ma. Normalnie WHDLoad odcina się od systemu (tak w bardzo dużym skrócie myślowym).
[#5] Re: Amiga 6000 swos

@ihnata, post #1

Jeśli jest to wersja whdload, to stan gry będzie trzymany w pamięci, póki nie wyjdziesz z niej klawiszem wyjścia, wtedy dopiero zapisuje na dysk. Jeśli zrobisz reset z klawiatury, to tracisz stan gry. Jeśli klawisz wyjścia nie działa, to może pomóc parametr NoWriteCache.
[#6] Re: Amiga 6000 swos

@zeter, post #3

Witaj. Dziękuje za odpowiedz. Gram w swos 95/95.
Do przegranej potrzeba kabla ? Podrzuć linka
Pozdro
[#7] Re: Amiga 6000 swos

@mailman, post #2

Witam. Tak to jest whdload. Klawisz już zmieniłem, działa wszędzie poza swos!!!
Pozdro serdeczne

Ostatnia aktualizacja: 21.12.2020 01:44:53 przez ihnata
[#8] Re: Amiga 6000 swos

@WyciorX, post #5

Witaj. Zmieniłem w pliku whdload parametr na 5f. To klawisz help. W innych grach działa w swos ni cholery. Opisz troszkę o czym pisałeś... nje kapuje tego.
Pozdro serdeczne
[#9] Re: Amiga 6000 swos

@mailman, post #2

Witam. Czyli nie ma opcji aby przenieść dyskietkę do kompa?
Pozdro
[#10] Re: Amiga 6000 swos

@zeter, post #3

Jeszcze jedno. Może najważniejsze: gdy gram w swos z dyskietki to chodzi normalnie, a gram od 30 lat. Czasami przy dużym zamieszaniu pod bramka troszkę zwolni.
Natomiast ta wersja z hd- to ciagle zwalania. 20 metrów od bramki już leci wolno, w powtórce oczywiście szybko.
JAK TO ZMIENIĆ ???
Pozdro serdeczne

Ostatnia aktualizacja: 21.12.2020 01:51:40 przez ihnata
[#11] Re: Amiga 6000 swos

@ihnata, post #10

Witam.
Ile i jakiej masz pamięci?
Pozdrawiam.
[#12] Re: Amiga 6000 swos

@ted, post #11

Kurczę... to jest maskara pytanie 😏 a600 ma
1G i dodałem 1G. Poza tym karta ma 16 g i jakoś tam jest podzielone ...
Przecież jak mama kartę sd jako hd to nie ma opcji zgrać na nią dyskietek?
Pozdro
[#13] Re: Amiga 6000 swos

@WyciorX, post #5

Akurat w przypadku SWOS trzeba sie ratować tooltypem NOVBRMOVE.
[#14] Re: Amiga 6000 swos

@ihnata, post #7

Przypisz klawisz DEL
[#15] Re: Amiga 6000 swos

@mailman, post #13

Witam. Czego to dotyczy i to jest. Poporsse o kilka słów wyjaśnienia bo jic nie kapuje 😏
[#16] Re: Amiga 600 SWOS

@ihnata, post #15

Tu znajdziesz odpowiedź na wszystkie swoje pytania.

A tu z obrazkami (od punktu 8 masz jak ustawić ToolType w ikonce gry). Oczywiście wpisujesz (albo wyciągasz z nawiasów) opcję NOVBRMOVE, a nie jakieś inne cuda.

Ostatnia aktualizacja: 21.12.2020 09:29:17 przez recedent
[#17] Re: Amiga 6000 swos

@ihnata, post #8

Klawisz wyjścia nie działa we wszystkich grach na procesorze MC68000 i nic z tym nie zrobisz, poza założeniem wątku na bugtrackerze, po którym autor slave do te gry może to poprawi, to jest typowa sytuacja, ponieważ ten procesor nie posiada jednej instrukcji potrzebnej do działania klawisza wyjścia, a używanej w wielu przypadkach.

Wchodzisz we właściwości ikony (ICON -> INFORMATION lub klikniecie na ikonę, a potem kombinacją klawiszy Amiga+i i dodajesz w dolnej ramce parametry), dodaj tam NoWriteCache, jeśli podczas sapisu gry zacznie migać ekran na czarno, to znaczy, że zapis na dysk działa.

Ostatnia aktualizacja: 21.12.2020 09:41:00 przez WyciorX
[#18] Re: Amiga 6000 swos

@WyciorX, post #17

Witaj. Dziękuje. Raczej jest inna przyczyna. Klawisz mi działa w innych grach ale nie w swos. Zaraz sprawdzę sprawdzę podpowiedz. Dzięki wielkie
[#19] Re: Amiga 600 SWOS

@recedent, post #16

Witaj. Wielkie dzięki. Pomimo genialnego opisu - nie działa. Wpisałem te dwie linijki w ikonkę swos. Gry uruchamiam grę robi się reset - error 8000 00a taks 00297a28.
Nie wpisywałem w drugim pliku. Czyli zrobiłem do punktu 8 do 16.
Pozdro
[#20] Re: Amiga 600 SWOS

@ihnata, post #19

Eee... Nie. W poście #16 pisałem, żeby jako ToolType wpisać linijkę:

NOVBRMOVE

a nie to co jest w tamtej instrukcji, bo ona dotyczy czego innego. Chodziło mi o obrazki i listę jak wejść w ikonę i zmienić/dodać tooltype.

Cytuję:

Oczywiście wpisujesz (albo wyciągasz z nawiasów) opcję NOVBRMOVE, a nie jakieś inne cuda
[#21] Re: Amiga 6000 swos

@ihnata, post #6

Stad sciagasz wersje swos 2020 HDF https://www.sensiblesoccer.de/swos-2020
Potem wyciągasz karte CF z amigi. Przez czytnik kart cf na usb podłączasz do pc i tam w emulatorze Amigi WinUAE montujesz tą karte CF jako dysk startowy w emulowanej Amidze. Czyli emulowana Amiga odpala Ci sie z Twojego fizycznego dysku (kartyCF) potem montujesz ten plik HDF - i z tego przegrywasz zawartosc na swoja karte CF. Wiem, jak sie tego nie robilo to brzmi skomplikowanie, ale tak naprawdę nie jest :) Jak znajdę jakiś dobry poradnik to wrzuce Ci.

p.s. Czasami na zlotach jak graliśmy w swosa to na niektorych A600 swos tak dziwnie zamulał... Jak pytałem się właściciela dlaczego?? to nigdy nie potrafili odpowiedzieć :) Na A500 czy 1200 nigdy zamulania nie widziałem.

Ostatnia aktualizacja: 21.12.2020 12:45:57 przez zeter
[#22] Re: Amiga 6000 swos

@ihnata, post #18

Na procesorze 68000 klawisz wyjścia nie działa we wszystkich grach, dlaczego, napisałem wyżej. Parametr NoWriteCache nie ma nic wspólnego z procesorem i klawiszem wyjścia.
[#23] Re: Amiga 600 SWOS

@recedent, post #20

VBRmove nie jest obsługiwany przez 68000, więc dziwne by było, gdyby ten parametr zmieniał cokolwiek, chyba, że ma turbo z 68010 i wyżej.
[#24] Re: Amiga 6000 swos

@zeter, post #21

Witaj. Zamulała. Mam kilka amig w domu. Jak gram z dyskietek to tez spowalnia ale bardzo rzadko. W g mnie robi to celowo przy dużym zamieszaniu pod branka aby mieć szanse na reakcje. Jest to wygodnie nawet. Tutaj natomiast robi to ciagle.
Dzięki za jasny opis.
Jeśli chodzi o skopiowanie dyskietek na sd-hd. To nie ma opcji ? Mam jeszcze oryginały z lat 90.
Pozdro

Ostatnia aktualizacja: 21.12.2020 12:55:50 przez ihnata
[#25] Re: Amiga 600 SWOS

@WyciorX, post #23

Witaj. Sprawdzałem i na super frog wychodzi jak ta lala. Za każdym razem.
Pozdro

Ostatnia aktualizacja: 21.12.2020 12:57:01 przez ihnata
[#26] Re: Amiga 600 SWOS

@recedent, post #20

Witaj. Szacun za wiedzę. Tak działa. Dziękuje. I to ma zmienić zamulanie ? Czy umożliwić wyjście z gry? Czy zapis ? Przepraszam, ale ma kwarantannę i ból głowy wiec słabo kapuje.
Przy okazji to meczy mnie możliwość skopiowania na sd-hd swos z dyskietek. Czy naprawdę jest to niemożliwe ?
Pozdro serdeczne

Ostatnia aktualizacja: 21.12.2020 13:07:51 przez ihnata
[#27] Re: Amiga 600 SWOS

@ihnata, post #26

Zdaje się, że WyciorX ma rację - NOVBRMOVE nie zadziała, bo Twoja A600 ma zwykły procesor 68000. Jeśli plik Slave nie obsługuje wychodzenia z klawiatury (a nie musi, bo to zależy od autora) to nic z tym nie zrobisz bez rozbudowy komputera.

Co do kopiowania na dysk - gra jest "niedosowa", to znaczy że zawartości dyskietek nie zobaczysz pod Workbenchem (wyświetli Ci się DF0:NDOS). Kopiować w prosty sposób zawartości takich dyskietek na twardziela się nie da. Da się natomiast to trochę "obejść" i w tym celu powstały tzw. instalatory do gier. Najpopularniejszy i najbardziej rozbudowany z nich to właśnie... WHDLoad. Czyli wracamy do punktu wyjścia. Wygląda na to, że aby grać z "twardego" potrzebujesz:

• nieco lepszego procesora (czyli: karty turbo)
  • specjalnej wersji pliku Slave do WHDLoad (którą autor napisze, albo nie)

Spowolnienie może wynikać z faktu, że WHDLoad ma swój "narzut" na wydajność. Wspomniana turbina może tu pomóc.
Póki co najbardziej bezkosztowym rozwiązaniem jest dla Ciebie granie z dyskietek. Masz zapis, masz pełną prędkość gry.
[#28] Re: Amiga 600 SWOS

@recedent, post #27

Dzięki. A może dodać dodatkowa stacje ? Wówczas miałbym save w jednej a dysk 2 w drugiej i bym nie musiał przekładać ?
A jak skutecznie podmienić plik save w swos. ?
Jak tylko go dotknę to nie działa stary zapis ?
Pozdrawiam
[#29] Re: Amiga 600 SWOS

@recedent, post #27

Chciałem jeszcze dodać ze mam rozszerzenie pamięci a w programach hak klikam to w uae można wybierać różne prosperować i prędkości. Może to coś by dało ? Niestety nie wiem jak wysłać zdjeicie tego co pisze ...
[#30] Re: Amiga 600 SWOS

@ihnata, post #29

Czekaj czekaj... To masz prawdziwą Amigę, czy działasz na WinUAE? Bo jeśli to drugie to możesz sobie wyklikać konfigurację jaką chcesz.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem