[#61] Re: Amiga 600 SWOS

@ihnata, post #58

http://www.whdload.de/docs/pl/need.html
Pierwszy wers na stronie whdload. Wymagania dotyczące wychodzenia z niektórych gier. Do A600 możesz zmienić kartę na Furię, wtedy wychodzenie z gier działa, ale nie potwierdzę że pomoże na zwalnianie gry.
[#62] Re: Amiga 600 SWOS

@ihnata, post #60

Wymiękłem. Pas.
[#63] Re: Amiga 600 SWOS

@ihnata, post #57

Czy ty rozumiesz różnicę pomiędzy "nie działa w każdej grze", a nie "za każdym razem", czyli de facto Super Frog jest jedną z tych w których działa, a SWOS jest jedną z tych w których nie? Wygląda na to że nie. A czemu tak jest, napisałem kilka postów wcześniej. Rozmowa z tobą przypomina test na poczytalność. Rozumiem brak wiedzy na temat znajomości sprzętu i oprogramowania, ale bez rozumienia j. polskiego to ty za dużo nie zwojujesz.

Ostatnia aktualizacja: 22.12.2020 12:12:20 przez WyciorX
[#64] Re: Amiga 600 SWOS

@WyciorX, post #63

Znowu obrażasz. Nie chesz nie czytaj. Z tobą nie chciałbym ubić nawet muchy na ściśnie ...moderator rozumie może to kwestia intelektu.
[#65] Re: Amiga 600 SWOS

@ihnata, post #60

Zaskoczę cię.
W Amidze używasz cyfrowego joye/pada!
[#66] Re: Amiga 600 SWOS

@Norbert, post #65

Używałem w PC. Mam konwerter pod który podłączam joy.
[#67] Re: Amiga 600 SWOS

@ihnata, post #64

Ale ja chcę czytać i chcę, żebyś w końcu zrozumiał, co się do Ciebie mówi. Na razie to nie padło jeszcze ani jedno obraźliwe słowo, przedstawiam swoje obserwacje, a moderator musi reprezentować swoje stanowisko godnie i wykazać się przynajmniej większą cierpliwością i powściągliwością, póki co, żadnych rad nie zastosowałeś i wydajesz się nie przyjmować do wiadomości pewnych faktów przedstawionych w tym wątku, m.in. braku funkcjonowania klawisza wyjścia w sporej ilości gier ze względu na procesor (proszę, nie pisz mi kolejny raz, że w Super Frog działa za każdym razem, bo to chyba będzie faktycznie kwestia... intelektu) - czytaj - baz lepszego procesora ten klawisz wyjścia SWOS nie będzie działał i nic z tym nie zrobisz, w kontekście zapisu stanu gry, pisałem byś użył parametru NoWriteCache i wątpię, abyś to zrobił. Pisałem też, byś zrobił obraz tej karty i wrzucił, każdy kto chce sprawdzi sobie na WinUAE, czy można coś z tym zrobić, obecnie wszyscy błądzą razem z Tobą, choć nie ruszają się z miejsca.

Ostatnia aktualizacja: 22.12.2020 13:09:14 przez WyciorX
[#68] Re: Amiga 600 SWOS

@ihnata, post #60

Sytuacja jest o tyle ciekawa, że (jak już wspominałem) - zrobiłem sobie wczoraj na WinUAE konfig przypominający Twój (ten sam procesor, CHIP i FAST), zainstalowałem SWOSa i trochę się bawiłem. Nie poświęciłem na to jakoś bardzo dużo czasu, ale doszedłem do następujących spostrzeżeń:

1. Z gry wyjść się nie da inaczej niż przez reset
2. Stan gry udało się zapisać i wczytać z poziomu gry (w jednej sesji)
3. Z jakiegoś powodu sejwu nie udało się wczytać przy ponownym uruchomieniu SWOSa (mimo że plik siedzi grzecznie w katalogu).

Jeśli znajdę dziś czas i motywację to jeszcze popróbuję. Na początek zmienię procesor na 020 i zobaczymy czy wychodzenie klawiszem działa, a potem się zobaczy.
[#69] Re: Amiga 600 SWOS

@ihnata, post #66

Nadal nie rozumiesz.
Amiga używa cyfrowych joysticków i padów.
To co wspinasz w porty Amigi to joye cyfrowe !
[#70] Re: Amiga 600 SWOS

@Norbert, post #69

Myślę, że kolega ihnata pisząc o joyu analogowym miał na myśli, że grał w wersji PC na takim joysticku. Na Amidze wiadomo - technologia cyfrowa :).
[#71] Re: Amiga 600 SWOS

@recedent, post #68

Na której wersji SWOS sprawdzałeś (nie ma czegoś takiego jak SWOS 95, są 3 wersje 94-95 i jedna 95/96) i na jakiej wersji WHDLOAD (18.5), u mnie przy próbie zapisu na WinUAE wyskakuje błąd DOS-ERROR 212 (object is not of required type).

U Ciebie mruga ekran przy zapisie?
[#72] Re: Amiga 600 SWOS

@WyciorX, post #71

To był 95/96, wersji w tej chwili nie pamiętam (w domu sprawdzę). Miałem ten sam błąd (ERROR 212), a to dlatego że Slave szuka katalogu 'Save', (a zamiast niego znajduje tylko plik o tej samej nazwie). Stworzyłem mu ten katalog i zapisał w nim sejwa. Chyba mignęło przy zapisie, z kolei przy odczycie był efekt taki jakby jakiś klawisz się zawiesił (migały ekrany ustawień). Wystarczyło klepnąć któryś klawisz z klawiatury żeby przestało.
[#73] Re: Amiga 600 SWOS

@WyciorX, post #67

Pisales o braku znajomosci polskiego. Kilka razy. Mam covida i 39C. Słownik w komórce mi przeinacza wyrazy... słabo widze w takiej temp. Staram się. Klika osób i mi pisze i mam problemy z ogarnięciem porad i ich zrozumieniem.
WSZYSTKIE PROADY ZASTOSOWAŁEM.
Przepraszam wszystkich za brak odpisów. Jednocześnie bardzo dziękuje.
Cześć osob chyba doradza mi o win uae. To tez wprowadza mi mętlik.
Kolega poniżej pisze ze joy od amigi jest cyfrowy ....
Twoje polecenia zrobiłem. Zmiana na del w whdload i wpis w ikone gry.
Wracając do froga - to w innych grach tez działa mi help- bo taki ustawiłem. Mówiac odwrotnie nie działa w żadnej wersji swos.

Ostatnia aktualizacja: 22.12.2020 14:00:07 przez ihnata
[#74] Re: Amiga 600 SWOS

@WyciorX, post #71

Tak. Oczywiście 95/96. Ale mam ich dysku kilka. Różne mutacje. Żadna nie zapisuje.
Dzieki
[#75] Re: Amiga 600 SWOS

@recedent, post #70

Zaraz, zaraz....
Joy analogowy to dla mnie, za moich czasów, był joy ze mikro stykami. Tak było w Atari amidze i na początku w PC. Podłączany pod gniazdo com- 9 pinów.
Potem PC wprowadziło joy pod usb i to jest dla mnie cyfrowy. On ma potencjometry dwa zamiast mikro przełączników.
Nie znam joya cyfrowego do amigi. Pady tez maja styki. A śmieszny procesor jest wg mnie tylko do fire.
Jak PC przestało robić gniazda com to moja przygoda z win uae się skoczyła.
Robiłem nawet własne joy na krancowkach. Były nie do popsucia.
Nie kapuje cały czas dlaczego mi piszecie o win uae? Czy to program stosowany tez w amidze czy tylko PC. Tych porad nie kapuje kompletnie.
Myśle ze masz racje o miganiu obrazu. Faktycznie czasami wpada w taki rezonans migania i pewnie wówczas zapisuje a nie przy wyłączeniu zasilacza ..
będę to dziś sprawdzał.

Ostatnia aktualizacja: 22.12.2020 14:16:52 przez ihnata
[#76] Re: Amiga 600 SWOS

@Norbert, post #69

Tak racja. Cyfrowy to z przyciskami a analogowy na potencjometrach... Dziwne bo zawsze się mówiło odwrotnie. Choć binarnie patrząc do daje 0-1 i ten opis jest trafny.
Czyli joy analogowy nie daje mi możliwości podkręcania takiej jak cyfrowy. Stad zakup amigi i powrót do korzeni.
[#77] Re: Amiga 600 SWOS

@ihnata, post #75

Czyli widać że musisz poszerzyć swoją wiedzę, bo bez tej wiedzy pleciesz głupoty, które dla ciebie są jedyną prawdą.
Tak.
Joystick dla Amigi, Atari, ZX Spectrum ,C64 to joystick cyfrowy. Twoje "dla mnie , za moich czasów" tego nie zmieni.

Najlepiej daj sobie spokój na czas choroby.
Jak już minie gorączka i covid napisz jeszcze raz.
[#78] Re: Amiga 600 SWOS

@ihnata, post #75

Joystick do Amigi ma mikrostyki. Czyli są tylko dwa cyfrowe stany: mikrostyk włączony albo wyłączony. Nieważne czy drążek przechylisz słabiej, czy mocniej, albo mikrostyk się włączy, albo nie. To jest joystick cyfrowy. Komputer dostanie 0 albo 1.

Joystick do PC, jak sam zauważyłeś, ma potencjometry. W związku z tym do komputera przekazywana jest nie tylko informacja czy drążek jest wychylony, ale też jak bardzo jest wychylony. Zatem parametr „wychylenie drążka” jest ciągły, a więc analogowy (no, nie do końca, bo do kompa jest wysyłany jako liczba, ale nie tylko zero albo jeden).

Oczywiście można dalej dyskutować o precyzji tych określeń, ale ogólnie przyjęte jest nazywanie joysticków z mikrostykami cyfrowymi, a tych z potencjometrami – analogowymi.
[#79] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Amiga 600 SWOS
[#80] Re: Amiga 600 SWOS

@ihnata, post #75

Nie kapuje cały czas dlaczego mi piszecie o win uae? Czy to program stosowany tez w amidze czy tylko PC.
Z dwóch powodów:
  • Niektórzy piszący nie mają Amigi.
  • W emulatorze można ustawić konfigurację możliwie najbardziej zbliżoną do Twojej i sprawdzić zachowanie SWOS-a.
[#81] Re: Amiga 600 SWOS

@recedent, post #72

Plik a katalog... jak otwieram plik swos to jest ikona gry różne inne i katalog save. A w nim moje stanu gry, które robi zawsze. Tylko potem ich nie odczytuje. Kompletnie ich nie widzi.
Może tu jest problem w moim opisie i tłumaczeniu. Zapis gry jest tworzony. Czasami go widzi, ale jak przestanie to już nigdy go odtworzy. Natomiast stan gry jest zapisywany.
Ktoś pisał, ze whdload tworzy jakiś plik kontrolny, którym sprawdza zapisy.
Może to kwestia odpowiedniego uruchomienia gry ? Może źle je odpalam ?
Mam na pulpicie katolog gry i z niego korzystam.
Może trzeba jeszcze coś wstępnie uruchomić ? Tu pokutuje brak kontaktu ze sprzedawca karty sd.
[#82] Re: Amiga 600 SWOS

@Krashan, post #78

Nie ma o czym. Sprostowalem już to. Chodziło o joy pod usb a com. Gdy weszły pod usb funkcjonalno nazewnictwo cyfrowe. Pewnie mylne.
[#83] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Amiga 600 SWOS
[#84] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Amiga 600 SWOS
[#85] Re: Amiga 600 SWOS

@zeter, post #36

Bo najlepsza amiga to PC ?
[#86] Re: Amiga 600 SWOS

@recedent, post #68

Zrobiłem podobny test. WinUAE: A600, Kick 2.05, 1MB Chip, 4MB FAST:
1. Zgadza się i to już szczegółowo wyjaśnił asman w podobnym wątku link
2. Tak jak u Ciebie
3. Bez problemu zapisuje i wczytuje save'y nawet po całkowitym wyłączeniu i włączeniu emulatora: podgląd

Podstawowa różnica w naszych testach to zapewne sam SWOS. Ja użyłem jednej ze starszych wersji 2020. Ostatnia 2020 v1.2 wiesza się w różnych momentach i nie udało mi się jej wczytać do końca.
[#87] Re: Amiga 600 SWOS

@ihnata, post #73

Napisałem tylko, że bez znajomości j.polskiego za dużo nie zwojujesz tylko raz, ponieważ ze trzy razy pisałem, że ten klawisz nie działa we wszystkich grach na procesorze 68000, a Ty ciągle wracałeś do tego Super Froga, tak jakbyś nie rozumiał co napisałem. Przepraszam, jeśli ciebie uraziłem, ale drażni mnie tłumaczenie tego samego w kółko osobom, które uparcie nie chcą przyjąć podstawowych rzeczy do wiadomości, twoje wiadomości były dla mnie pozbawione sensu, stąd zaczęło mnie to drażnić, bo nie wiedziałem, że ma na to wpływ Twoja obecna choroba. Dziękuję, że rozjaśniłeś sytuacje, co do kroków, które poczyniłeś.

Kolega Recedent próbuje własnych sił i ja też próbowałem to sprawdzić, ale może się okazać, że jest jakieś niedopracowanie w wersji WHDLOAD, które uszkadza stan gry, wtedy będzie trzeba to zgłosić na bugtracker'rze.

Widocznie chodziło ci o inny rodzaj "cyfrowości" jeśli chodzi o joystick, kierunki i przycisk fire1 w Amidze są wejściami cyfrowymi, bo przyjmują tylko dwa stany, wejście od prawego przycisku myszki jest analogowe, ale sam przycisk ma tylko dwa stany, bo to microswitch, jest jeszcze trzeci pin, ale ten akurat jest portem dwukierunkowym, bo jest używany w padach od CD32 do rozszerzenia ilości przycisków.

Przycisk wyjścia nie będzie działał ze względu na procesor, ważniejsze jest jednak to, dlaczego stan gry zostaje uszkodzony, bo jeśli następuje faktycznie zapis na dysk, to klawisz wyjścia nie jest aż taki krytyczny, chyba, że ma w tym przypadku znaczenie, co można sprawdzić, ustawiając w WinUAE lepszy procesor.

Zdrowia!
[#88] Re: Amiga 600 SWOS

@WyciorX, post #87

No więc tak, stanu gry działającego na swojej Amidze nie stworzysz, ponieważ coś jest zapisywane przy wyjściu z gry klawiszem, pomimo tego, że jest ustawiony parametr NoWriteCache.

Żeby stworzyć stan gry, potrzebna ci jest karta turbo z procesorem 68010 lub lepszym.
Możesz podłączyć swoją kartę do PC i uruchomić ją jako dysk na emulatorze WinUAE, ustawiając procesor 68020 lub uruchamiając z profilu A1200 z pamięcią fast. Skasuj wszystko w katalogu save, nie wiem czy to jest potrzebne, ale skasowałem też plik GALAHAD.ROOT, który rzekomo przechowuje listę stanów gry. W grze nie formatuj dysku, tylko stwórz karierę i ją zapisz. Wyjdź klawiszem DEL z gry, po tych krokach pojawił mi się zapisany stan gry na liście po ponownym uruchomieniu gry, jeśli sformatowałem dysk jako pierwszy, to stan gry się nie pojawiał, ale jak go sformatowałem po stworzeniu stanu gry, było wszystko OK, więc lepiej chyba omijać formatowanie szerokim łukiem. Po stworzeniu tego stanu gry (lub kilku na zapas), możesz spróbować sprawdzić, czy na prawdziwej Amidze przy ustawionym parametrze NoWriteCache dla WHDLOAD, stan gry będzie się aktualizował przy zapisie, jeśli nie, to znaczy, że nic nie zrobisz i musisz kupić kartę turbo do swojej Amigi, ewentualnie założyć temat na bugtracker'rze, ale nie wiem, czy ktoś coś z tym w ogóle zrobi, ponieważ w internecie problem ze znikającym stanem gry pojawia się wielokrotnie na przestrzeni lat, a żadnego wątku na bugtracker'rze nie znalazłem dla tej gry.

Ostatnia aktualizacja: 23.12.2020 01:02:17 przez WyciorX
[#89] Re: Amiga 600 SWOS

@WyciorX, post #88

Slave z 7 maja 2021 umożliwia wyjście klawiszem na procesorach 68000.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem