[#31] Re: Amiga 600 SWOS

@recedent, post #30

Prawdziwa. Z karta sd jako hd i pamięcią ok 8,5 giga p
[#32] Re: Amiga 600 SWOS

@ihnata, post #31

Z karta sd jako hd i pamięcią ok 8,5 giga p

8,5 giga pamięci średnio pasuje mi do A600 :) Chodzi o wolne miejsce na karcie/dysku? Czy może chodzi o dodatkowy RAM (którego z całą pewnością nie ma 8,5 giga)?
[#33] Re: Amiga 600 SWOS

@recedent, post #32

Mam dwie rzeczy. Właśnie walczę z panem z serwisu amigi aby mi wszytko opisał co zrobił. Mam dołożona pamięć na procesorze i dodania kartę sd jako hd. Oprócz tego mam dodany 1 g pod kalpka.
Pomóż mi proszę tylko w jednej kwestii.
Cóż robić aby zapisysywal się stan gry swos ? Reszta już trudno. Coś poklikalem i mi ta zapisał stan gry. Ale od tego czasu jak zresetuje to go nie ma. Może tak jak ktoś wyżej opisał mi dysk siedzi w ram i przy resecie się ulatnia bo nie zdąży go przenosić do save.

Ostatnia aktualizacja: 21.12.2020 15:19:38 przez ihnata

Ostatnia aktualizacja: 21.12.2020 15:20:15 przez ihnata
[#34] Re: Amiga 600 SWOS

@ihnata, post #33

1Gb pamięci ? 1024Mb? 1 048 576kb?
Czy na pewno ? szeroki uśmiech
[#35] Re: Amiga 600 SWOS

@Norbert, post #34

Jasne... marzenie. Oczywiście 1 Mb. 😏
[#36] Re: Amiga 600 SWOS

@ihnata, post #35

Tu masz cos o montowaniu dysków pod WunUAE. Jak cos to pytaj. Jeden warunek, uruchom Winuae jako administrator. Instaluj tego 2020, nie porzałujesz ;)
[#37] Re: Amiga 600 SWOS

@ihnata, post #33

Myślę, że masz 1 MB CHIP pod klapką i coś w stylu 8-9 MB FAST RAM na procesorze. Całkiem sympatyczny konfig, ale niewystarczający żeby wyjść klawiszem z WHDLoad.

Ale za to zapisywanie powinno działać.
Której wersji Slave używasz? Tzn. co Ci się wyświetla jak uruchamiasz grę?
Czy masz w katalogu z grą podkatalog "save"?
[#38] Re: Amiga 600 SWOS

@recedent, post #37

Witaj. Dokładnie jak piszesz plus karta sd. Podczas uruchamiania pokazuje whdload 18.2.5735 i klawisz wyjścia help. Sam zmieniłem. Działa wszędzie poza swos ...
Karolu save jest oczywiście. Pliki w nim tez. Ale nie widzi ich .

Ostatnia aktualizacja: 21.12.2020 17:35:58 przez ihnata
[#39] Re: Amiga 600 SWOS

@ihnata, post #38

1. Zmień na klawisz DEL.

Czy ty czytasz to, co się pisze?

Ostatnia aktualizacja: 21.12.2020 18:11:47 przez mailman
[#40] Re: Amiga 600 SWOS

@mailman, post #39

Tak przeraszam ze nie odpisałem. Zmieniłem i nic nie dało. probowalem już większość klawiszy. Robię to w whdload. Czy dobrze, czy w innym miejscu ?

Ostatnia aktualizacja: 21.12.2020 18:19:29 przez ihnata
[wyróżniony] [#41] Re: Amiga 600 SWOS

@recedent, post #37

A wiec jest problem rozwiązany. Gdy resetuje kombinacja kawoszy to lipa, ale gdy robię żalisz en to nagrywa stan gry .. stad jeden raz mi się udało. Cały dzień dziś kombinowałem.
Czyli teraz pytanie co zrobić aby nie zamykał na swos ???
Pozdro
[#42] Re: Amiga 600 SWOS

@ihnata, post #41

A teraz przeczytaj co napisałeś i przetłumacz na język polski.
[#43] Re: Amiga 600 SWOS

@ihnata, post #41

Racja Moderator. Słownik płata figle. Przepraszam. To z radości. Chwilowej bo znowu nie działa.... poniżej poprawiony text, choć nieaktualny.
A wiec jest problem rozwiązany. Gdy resetuje kombinacja klawiszy to nie zgrywa stanu, ale gdy robię reset zasilaczem to nagrywa stan gry .. stad jeden raz mi się udało. Cały dzień dziś kombinowałem jak to się stało, ze był jeden stan gry.
Czyli teraz pytanie co zrobić, aby nie zamulał na swos ???
Pozdro

Ostatnia aktualizacja: 21.12.2020 20:53:05 przez ihnata
[#44] Re: Amiga 600 SWOS

@mailman, post #42

I przy okazji co z klawiszem del. Pytałem gdzie go zmienić - jeśli czytasz co pisze ...
[#45] Re: Amiga 600 SWOS

@ihnata, post #44

Mam wrażenia, że ty nie masz pojęcia o czym piszemy, a my nie mamy pojęcia o czym ty piszesz.
[#46] Re: Amiga 6000 swos

@WyciorX, post #5

Pewnie masz racje. Niemniej staram się coś poprawiać w swos. Coś jest z tym resetem co pisałeś wcześniej. Czasami stan gry pozostaje, gdy wyłącze zasilaczem bez kombinacji klawiszy. Ten paramter nowritecache to gdzie wpisać ? W ikonę gry - information itd ?

Ostatnia aktualizacja: 22.12.2020 01:09:00 przez ihnata
[#47] Re: Amiga 600 SWOS

@WyciorX, post #45

Może zrób mi to. Nie ma problemu- zapłacę . Po co się drażnić !
Panowie i Panie ....Kto mi to naprawi?
1. Zapis stanu gry Swos 95 w A600 z sd -hd?
2. Spowalnianie akcji także w Swos.
Proste ? - to czekam na propozycje
Pozdro

Ostatnia aktualizacja: 22.12.2020 01:13:51 przez ihnata
[#48] Re: Amiga 600 SWOS

@ihnata, post #47

Słuchaj - my nie potrafimy Ci pomóc bo Ciebie nie rozumiemy, a ty nie rozumiesz nas. Nie wiemy jaki masz sprzęt: emulacja czy prawdziwa Amiga. Jeżeli prawdziwa, to jaka konfiguracja, jakie rozszerzenia, ile pamięci.
[#49] Re: Amiga 600 SWOS

@mailman, post #48

Witaj. Rozumiem i doceniam. Cały problem w tym ze nie kumam gdzie mogę odszukać te wiadomości. To prawdziwa amiga 600. Po renowacji. Wtopiłem kupę kasy. Ma wymienione kondensatory, wstawiłem pamięć na procesor- ktoś tu mi pomógł -fast 8-9 Mb. Do tego karta sd jako hd plus pamięć pod klapkę 1 Mb.
Gram od zawsze tylko w swos i tylko ta gra nie zapisuje mi stanu gry.
Najbardziej bym chciał Komuś dać to to ustawienia, bo zdaje sobie sprawę z trudu tłumaczenia prostych spraw, których nie rozumiem.
Wszytko robiłem w serwisie amigi w Warszawie. Ale facet włożył mi rzeczy ze swojego magazynu. Oryginały. Sam nie wie kiedy i gdzie je kupił. Są zleżałe, choć nowe.
Nie wysłał mi żadnego opisu co było zrobione stad moj mizerny opis. Gdybym miał maila od niego z wyszczegolnieniem naprawy, to sprawa byłaby prosta.
Kartę na procesorze dodał ponieważ bez niej nie działała karta Sd, a pamięć pod klapka była potrzeba do obsługi Swos.
Tłumacze to jak dziecko, bo nie mam żadnej faktury, paragonu, maila. Proszę go o to, ale On naprawia kilka amig w tygodniu i już sam nie pamięta.
Mogę ja rozebrać i zrobić zdjęcia.
Poproszę o pomoc. Może jest Ktoś z okolic Bydgoszczy. Spotkanie ułatwiło by komunikacje. Mogę to robić przez kamerkę. Pytanie czy Ktoś się zna i mi pomoże za opłata.
Przekładanie dyskietek jest uciążliwe. Myśle już o zakupie drugiej stacji i wówczas sprawa byłaby prosta. Ale skoro jest wszytko wewnątrz to może jest sposób na rozwiązanie problemu?
Pozdrawiam serdecznie.

Ostatnia aktualizacja: 22.12.2020 10:16:29 przez ihnata

Ostatnia aktualizacja: 22.12.2020 10:17:20 przez ihnata
[#50] Re: Amiga 600 SWOS

@ihnata, post #49

Wierzy mi.
Wiele osób pomoże nieodpłatnie, tylko że "jakość" Twoich postów jest niska
Poproś kogoś o zredagowanie ich przed wysłaniem.
Chyba że opłata ma być za "nadszarpnięte nerwy" przy komunikacją z Tobą. szeroki uśmiech
[#51] Re: Amiga 600 SWOS

@ihnata, post #49

Czy potrafisz ogarnąć, tzn. czy potrafisz uruchomić, skonfigurować i używać emulator WinUAE?
[#52] Re: Amiga 600 SWOS

@ihnata, post #49

A tak z ciekawości, gdzie taki serwis Amig w Wawie jest i to jeszcze tak prężnie funkconujący pomysł?? A moze zapodasz zdjęcie otwartej Amigi i pokażesz co tam siedzi.
[#53] Re: Amiga 600 SWOS

@Norbert, post #50

Czego się czepiasz kolego? Jakie masz uwagi do ostatniego opisu? Czego nie rozumiesz? Przecież pisze ze się nie znam i nie mam danych od serwisu.
[#54] Re: Amiga 600 SWOS

@ihnata, post #47

W całym wątku są dowody na to, że nie kontaktujesz i sam sobie zaprzeczasz, np. piszesz, że zmieniłeś klawisz wyjścia na DEL i nic nie dało, a 3 posty dalej pytasz się, co z tym klawiszem DEL i gdzie go zmienić, ja piszę, że klawisz wyjścia nie działa we wszystkich grach na procesorze 68000, a ty piszesz, że z Super Froga wychodzi za każdym razem, nie wiem, czy gratulować, czy współczuć.

Do tej pory nie wiadomo, co tak naprawdę zrobiłeś i czy cokolwiek zrobiłeś, mam wrażenie, że bawimy się tutaj się bardziej w głuchy telefon, niż w pomoc.

Jeśli nie chcesz gadać w zrozumiały sposób, to zrób obraz tej karty i go wklej, ze stanem gry może ktoś coś zrobi, z spowolnieniami raczej nie.
[#55] Re: Amiga 600 SWOS

@AmiClassic, post #51

W amidze czy PC ? Nie chce grac na emulatorze. Mam Amigę 600 i chyba tam nie ma uae?
[#56] Re: Amiga 600 SWOS

@ihnata, post #49

Myśle już o zakupie drugiej stacji i wówczas sprawa byłaby prosta. Ale skoro jest wszytko wewnątrz to może jest sposób na rozwiązanie problemu?

Rozwiązanie o którym wszyscy myślimy to: Zamiast samej pamięci FAST nakładanej na procesor zakup dowolnej karty turbo zakładanej na procesor. Zastosowany w niej mikroprocesor MC68020 lub MC68030 (w przeciwieństwie do posiadanego przez Ciebie obecnie - wbudowanego MC68000) obsługuje tzw. "przerwania", co będzie umożliwiało wyjście ze SWOSa przyciskiem z klawiatury (a wtedy zapewne sejwy zapiszą się poprawnie).

Napiszesz: "Ale jak to, przecież Superfrog wychodzi mi klawiszem, to czemu SWOS tego nie potrafi"? Odpowiedź brzmi: Jeśli programista tworzący plik Slave dla danego instalatora WHDLoad podejmie odpowiedni wysiłek to może mu się udać stworzenie takiego Slave, żeby umożliwiał wyjście z gry "przyciskiem" nawet na najbiedniejszym możliwym procesorze, bez obsługi "przerwań". Kłopot w tym, że musi mu się chcieć to zrobić. Oczywiście możesz go o to poprosić, formularz kontaktowy masz tutaj.
[#57] Re: Amiga 600 SWOS

@WyciorX, post #54

Oczywiście ze działa wyjście w super frog i innych grach ! Chcesz filmik ?
Koledzy pisali o różnych sprawach i zmieniałem opis:
1. W ikonie gry
2. W whdload
Stad pytałem gdzie mam zmienić klawisz del. W whdload zmiana klawisza na help(ale pewnie każdy inny) z gwiazdki której nie ma A600, daje możliwość wyjścia z gry. Wiec troszkę kolego szacunku i nie obrażaj mnie.
Pytałem bo może miałem go zmienić w jeszcze innym miejscu, wszystkie wasze opisy są dla mnie nowością , ponieważ nie mam o tym pojęcia.
[#58] Re: Amiga 600 SWOS

@recedent, post #56

Witaj. Jako nieliczny mnie rozumiesz i pomagasz. Szacun. Inni pisza, ze procesor ten nie obsługuje wyjścia i wprowadzają mi zamieszanie w głowie stad taki misz-masz. Zaraz zadzwonię do serwisu może mi to wymieni na inna kartę.
Pozdro

Ostatnia aktualizacja: 22.12.2020 11:23:35 przez ihnata
[#59] Re: Amiga 600 SWOS

@ihnata, post #55

Na PC. Nikt Ci nie każe grać na emulatorze, ale emulator być może pomógł by w rozwiązaniu problemu z zapisem w grze. Zeter podał Ci link do SWOS'a w wersji HDF. Wystarczy pod emulatorem przegrać zawartość tego HDF'a na kartę SD.

PS. Przeczytaj też ten wątek - cały: link

PS2. Może kupisz Warpa1260, żeby można było wyjść z jednej gry klawiszem?

Ostatnia aktualizacja: 22.12.2020 11:49:08 przez AmiClassic
[#60] Re: Amiga 600 SWOS

@AmiClassic, post #59

Niestety Kolego nie chce PC. Grałem na nim dopóki można było podłączyć analogowy joy. Przy cyfrowym nie można podkręcać piłki jak w analogowym. Win uae ładnie mi dzialal. Kupiłem nawet konwerter cyfrowego na analog za 200 pln, ale to nie to samo co analog. Podkręcanie nie wychodzi.
Stad zakup amigi. Mam je trzy obecnie. Ale tylko 600 mocno przerobiłem.
Dzięki ale tem scenariusz mnie interesuje.
Pozdro

Ostatnia aktualizacja: 22.12.2020 11:58:24 przez ihnata
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem