[#1] SWOS 2020
Witam mam problem z uruchomieniem na amidze 600 gry sensible world of soccer 2020 w wersji hdf...Amiga rebotuje z błędem...Uruchamiał ktoś?
[#2] Re: SWOS 2020

@Amaru, post #1

Pliki HDF znajdują swoje zastosowanie pod emulatorem WinUAE.
[#3] Re: SWOS 2020

@mailman, post #2

Niektóre gry można odpalić pod amigą
[#4] Re: SWOS 2020

@Amaru, post #3

Pozatym na emulatorze winuae też wyskakuje błąd jak na amidze
[#5] Re: SWOS 2020

@Amaru, post #3

HDF odpalisz pod Amigą?
[#6] Re: SWOS 2020

@Amaru, post #4

Pozatym na emulatorze winuae też wyskakuje błąd jak na amidze
Sprawdziłem - pod emulatorem SWOS2020.hdf działa bez problemu.
Może masz jakąś uszkodzoną wersję, albo źle ustawiony emulator?
[#7] Re: SWOS 2020

@AmiClassic, post #6

Podmontowuję pod win uae obraz gry hdf przenoszę na amigę i lipa nie działa ładuje się do obrazu dyskietki nr2 i reset
[#8] Re: SWOS 2020

@Amaru, post #7

Inne gry działają tym sposobem więc nie wiem co robię żle...
[#9] Re: SWOS 2020

@Amaru, post #1

Witam,

ta wersja SWOS 2020.HDF jest jakaś dziwna. Dopiero rusza pod 2 MB Chip + 2 MB Fast (WinUAE). Czyli na standardowej Amidze 500 / 500+ / 600 nie ruszy.

Wersja dyskietkowa o ile pamiętam działała normalnie na Amidze 500 / 500+ / 600 z 1MB Ram.
[#10] Re: SWOS 2020

@olafmi, post #9

U mnie na a600 2chip 4fast zacina się tak jak na emulatorze ...wersja whdload działa ale strasznie muli podczas grania....gdzie jest do pobrania wersja dyskietkowa?
[#11] Re: SWOS 2020

@Amaru, post #10

Z powodu w jaki sposób działa whdload i umożliwia grać z HDD, gry wymagają większych zasobów niż gra dyskietkowa.
Nie ma wersji na dyskietkach, bo wszelkie poprawki dla roku 2020 umożliwia whdload.

Warto poczytać plik README w archiwum z grą
[#12] Re: SWOS 2020

@Norbert, post #11

Starsze wersje swos na dyskietch mają większą moodność niż ten nowy swos z whdload
[#13] Re: SWOS 2020

@Amaru, post #12

To ustaw w WINUAE cpu 030/50 mhz dodaj FPU 68882.
Popatrz czy jest szybciej. Jak nie to ustaw 060 i popatrz.
Myślę że na WinUAE na pewno będzie szybciej. I dostaniesz odpowiedź do czego nadaje się 68000 przy 7,14 mhz..... Śpioch
[#14] Re: SWOS 2020

@Amaru, post #10

Nie mam A600 więc sprawdzić mogę tylko pod emulatorem:
Najprostsza konfiguracja A600 (68000, cycle exact) - wersja HDF i WHDLoad śmigają jak burza.
HDF potrzebuje 2MB Chip i 2MB Fast, WHDLoad potrzebuje 2MB Chip i 1MB Fast.
[#15] Re: SWOS 2020

@AmiClassic, post #14

Ok spróbuję dziś a czy jest możliwość żeby przesłać mi gotowy rozpakowany już plik swos2020.hdf
Żeby sprawdzić czy działa na ami?
[#16] Re: SWOS 2020

@Amaru, post #15

Nie wiem czy to Ci wystarczy: link
[#17] Re: SWOS 2020

@AmiClassic, post #16

Ok dzięki spróbuję po pracy przerzucić pliki na amigę i odpalić zobaczymy czy pójdzie...
Pozdrawiam
[#18] Re: SWOS 2020

@Amaru, post #17

Miałem rację!Twój swos chodzi na mojej a600 jak burza!
Jednak coś nie tak z tym hdfem chyba było.
Wersja whdload muli.
Natomiast Twoja wersja jest OK!Super płynna!
Dziękuję i Pozdrawiam Amigowców
[#19] Re: SWOS 2020

@Amaru, post #18

Jeszcze podpowiedz jak się wychodzi z gry?jakim klawiszem bo żaden nie działa.
[#20] Re: SWOS 2020

@Amaru, post #19

Podejrzewam, że 'konstrukcja' tego wydania czyli bootowalny HDF, raczej nie przewiduje wychodzenia z gry, bo nie ma dokąd. Oprócz gry na HDF'ie nie ma niczego do czego można wyjść. Ewentualnie do szatni

Sprawdź tą wersję WHD czy też muli: link. Tutaj można wyjść z gry klawiszem DELETE.
[#21] Re: SWOS 2020

@AmiClassic, post #20

Jak to gdzie wyjść?
Do systemu.
Nie ma przecież przymusu bootowania z tego hdf.
Można go podczepić jako kolejny dysk i a po odpaleniu swojego systemu, uruchomić grę.
[#22] Re: SWOS 2020

@Norbert, post #21

Masz rację, można sobie to skopiować na dysk i wystartować, ale...
Ja sobie jednak gdybam, że bootowalny obraz HDF (a nie np. archiwum LHA) powstał, aby go sobie skopiować na kartę i odpalać bez systemu (być może w celu oszczędzenia pamięci?) i w takim wypadku nie ma gdzie wracać.
Dla tych, którzy chcą to odpalać pod systemem wydano wersję WHDLoad.
[#23] Re: SWOS 2020

@AmiClassic, post #20

Wtam no niestety ale ta wersja WHD muli się i nie można wyjść z gry żadnym klawiszem.
[#24] Re: SWOS 2020

@Amaru, post #23

Bo zapewne wyjście ma automatyczne przypisane do klawisza "asteriksa/gwiazdki" z klawiatury numerycznej której A600 nie posiada. Należy to zmienić w ikonie gry.

Ostatnia aktualizacja: 16.11.2020 07:44:26 przez mailman
[#25] Re: SWOS 2020

@Amaru, post #23

Dwa cytaty z ReadMe:
- Quit option is 'Del'
U mnie działa.

If you are having slowdown problems, could you please try the NOVBRMOVE
option and tell me if there are any improvements or whether or not
SWOS is still the same.
Spróbuj wpisać do tooltypów, może przyśpieszy.

Ostatnia aktualizacja: 16.11.2020 10:23:48 przez AmiClassic
[#26] Re: SWOS 2020

@Amaru, post #23

Bardzo ciężko cokolwiek powiedzieć bądź doradzić, gdyż nie wiadomo dokładnie jaką masz konfigurację i co może być ewentualnie przyczyną. Mógłbyś podać na jakim sprzęcie konkretnie to odpalasz (im więcej danych tym lepiej). Zawsze można stworzyć ticket w Mantisie (odpowiedni link na stronie WHDLoad)

@AmiClassic
Przełącznik NOVBRMOVE może być w tym przypadku bezużyteczny o ile autor wątku ma maszynę z 68000, gdyż tam nie ma rejestru VBR i nie ma co przenosić.

Ostatnia aktualizacja: 16.11.2020 17:27:46 przez asman
[#27] Re: SWOS 2020

@asman, post #26

Ja tylko przytoczyłem słowa Galahad'a w tej kwestii, a jedyną znaną informacją jest to, że mamy do czynienia z A600 i z pamięcią FAST bo ta jest potrzebna do uruchomienia gry,a gra się odpala.
[#28] Re: SWOS 2020

@AmiClassic, post #27

No niestety NOVBRMOVE nic nie dało oraz wyjscie z gry poprzez del także nie działa...chyba pozostanę przy wersji HDF...
[#29] Re: SWOS 2020

@Amaru, post #28

Z tego co pamiętam to wychodzenie klawiszem w WHDLoad dostępne jest dopiero przy CPU 68010 lub wyższym. W 68000 brakuje jakiejś funkcji.
[#30] Re: SWOS 2020

@Davka, post #29

Dokładnie.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem