[#1] Przeróbka Joy'a Retro-bit Power Stick do pracy z Amigą
Zainspirowany wczorajszą dyskusją na forum, postanowiłem napisać poradnik jak przerobić joystick arkadowy retro-bit Power Stick do pracy z Amigą.

Joy nie jest jakąś super konstrukcją i nie spełni raczej wymagań zaawansowanych graczy, służy raczej do prostych, klasycznych gier platformowych czy strzelanek. Jego zalety to przede wszystkim cena (obecnie 60 zł), praca na mikrostykach, solidna obudowa i naprawdę przyzwoita praca.

Ja jestem z niego super zadowolony i wśród wszechobecnej drożyzny i absurdalnych cen wszystkiego jego parametr cena/jakość może niejednego zadziwić.

Poradnik jest w wersji wczesnej, gdyby były jakieś błędy czy uwagi proszę pisać. Można go w dowolny sposób kopiować i rozprowadzać pozostawiając informację o autorze.

Oto link: Przeróbka Retro-bit Power Stick do pracy z Amigą

Jeszcze końcowy efekt prac:

1
[#2] Re: Przeróbka Joy'a Retro-bit Power Stick do pracy z Amigą

@brain030, post #1

Tworca tego joysticka jest imbecylem !

90% ludzi na swiecie a co za tym idzie, podobny procent bedzie graczy praworecznych uzywa drazka z PRAWEJ strony a nie z LEWEJ !!!
Z lewej strony umieszczano "pałke" na automatach w latach 80/90, zeby bardzo utrudnic granie a wiec za co za tym idzie zwiekszyc wielokrotnie zyski, bo wiecej razy naiwniacy wrzucali monety do skarbonki.

Jak mozna w XXI wieku zaprojektowac joystick dla 'lewakow' skoro wiekszosc to 'prawaki'. Noz w kieszeni mi sie sam otwiera jak cos takiego widze...
buuu! buuu! buuu!

Ostatnia aktualizacja: 23.06.2022 17:33:37 przez selur
2
[#3] Re: Przeróbka Joy'a Retro-bit Power Stick do pracy z Amigą

@selur, post #2

Wydaje mi się, że przy takiej ilości miejsca spokojnie możesz lewą rękę położyć pod spód i wciskać przyciski lewą podczas gdy prawą będziesz manipulował gałką. To nie kierownica, żeby unikać krzyżowania rąk.
[#4] Re: Przeróbka Joy'a Retro-bit Power Stick do pracy z Amigą

@selur, post #2

Ja jestem praworęczny i gram na nim od początku bez większych problemów, obawy są więc nieuzasadnione szeroki uśmiech
[#5] Re: Przeróbka Joy'a Retro-bit Power Stick do pracy z Amigą

@brain030, post #4

Twoja opinia nic tu nie zmieni, tu sie rozchodzi o komfort przytlaczajacej wiekszosci graczy a w takim ustawieniu jest on minimalny.
Produkt zupelnie nietrafiony.
[#6] Re: Przeróbka Joy'a Retro-bit Power Stick do pracy z Amigą

@selur, post #5

Wygłupiasz się znowu, prawda?
Arcade stick - google
2
[#7] Re: Przeróbka Joy'a Retro-bit Power Stick do pracy z Amigą

@Aniol, post #6

Nie nie wyglupiam sie.

aaaaa juz rozumiem Aniele, jestes leworeczny. No coz widocznie mam pecha, ze jestem praworeczny

Ostatnia aktualizacja: 23.06.2022 18:17:28 przez selur
[#8] Re: Przeróbka Joy'a Retro-bit Power Stick do pracy z Amigą

@selur, post #7

Arcade sticki już takie są, ze gałka po lewej. Może są jakieś niszowe, z gałką po prawej, dla leworęcznych
1
[#9] Re: Przeróbka Joy'a Retro-bit Power Stick do pracy z Amigą

@selur, post #7

W przypadku "Arcade Sticków" jak jesteś praworęczny to świetnie - będziesz naciskał super ważne przyciski prawą ręką, a na potrzeby mniej ważnej "gały wychyłowej" masz do dyspozycji swoją słabszą rękę.
1
[#10] Re: Przeróbka Joy'a Retro-bit Power Stick do pracy z Amigą

@recedent, post #9

Jak super wazne ziemniaki bede trzymal w prawej rece, to lewa poucinam sobie palce przy ich obieraniu.

Jestem 100% praworecznym nie-mutantem i galke dzoja, lodow czy tam czegos innego trzymam zawsze w prawej, bo w tej mam wieksza precyzje odwzorowywania ruchow. Guziki sie tylko wciska a joyem trzeba jednak ruszac w wielu kierunkach.
[#11] Re: Przeróbka Joy'a Retro-bit Power Stick do pracy z Amigą

@selur, post #5

Moja i tysięcy zadowolonych użytkowników konstrukcji takich jak choćby QuickShot Maverick 1/2/3 ...

Dajmy już spokój, z której strony jest drążek, jak komuś nie odpowiada to przecież nie kupi tego joy'a i tyle.
[#12] Re: Przeróbka Joy'a Retro-bit Power Stick do pracy z Amigą

@brain030, post #11

No ja tego dzojstika bym nie kupil nawet "za darmo".
A powod jest prozaiczny - zero komfortu dla mnie jako osoby praworecznej.

A to, ze gluptaki z Nintendo czy innych firm lansuja rozwiaznia z automatow, to mnie nie interesuje, w XXI wieku liczy sie przede wszystkim komfort uzytkowania.
[#13] Re: Przeróbka Joy'a Retro-bit Power Stick do pracy z Amigą

@selur, post #12

Z pewnością nie jest to joystick dla kogoś, kto ma taki problem z lewą ręką

Naśmieciłeś już w moim temacie i teraz idź już ...

Ostatnia aktualizacja: 23.06.2022 19:27:50 przez brain030
3
[#14] Re: Przeróbka Joy'a Retro-bit Power Stick do pracy z Amigą

@selur, post #12

Jako totalnie praworęczny wychowanek 'wozów Drzymały' nie mogę się z Tobą zgodzić.
Jakiś czas temu brat zrobił prototyp stick'a z gałą po prawej stronie bo też byliśmy zdania, że chyba lepiej by się tym grało skoro joy'em gra się prawą ręką. Pod WinUAE i Atari800 grało się tym nawet dobrze, ale po odpaleniu MAME sprawy nabrały niekorzystnego obrotu... jak dla mnie była to totalna porażka. Nie potrafiłem dojść nawet do połowy levelu w Megazone czy Jailbreak'u bo lewa ręka cały czas mimowolnie próbowała sterować 'wyimaginowaną gałką' zamiast naparzać w fire szeroki uśmiech
Ogólnie rzecz ujmując, to chyba kwestia przyzwyczajenia nabytego w młodości. W zasadzie warto byłoby mieć dwa różne stick'i albo jeden z dwoma gałami (po obu stronach) i taki planuję zrobić
2
[#15] Re: Przeróbka Joy'a Retro-bit Power Stick do pracy z Amigą

@AmiClassic, post #14

Ja mam również Quickjoy SV-135 Megastar, którym gra się prawą ręką i ogólnie nie robi mi to żadnej różnicy, choć zdarzało się, że przy stawianiu na biurko odwracałem go automatycznie w nieodpowiednią stronę.
[#16] Re: Przeróbka Joy'a Retro-bit Power Stick do pracy z Amigą

@brain030, post #15

Trzeba przerabiać, czy może wystarczy znany adapter s(nes) ctrl?
[#17] Re: Przeróbka Joy'a Retro-bit Power Stick do pracy z Amigą

@zorkadar, post #16

Jeśli ktoś ma już taki adapter to powinien wystarczyć, natomiast gdy go nie mamy to jego cena (jeśli tylko zdoła się go dostać) przekroczy wartość całego joy'a. Natomiast przeróbka jest praktycznie darmowa, niemal każdy fan retro ma jakiś zepsuty joystick z którego może wymontować sobie kabel, a cena reszty jest dosłownie groszowa.
[#18] Re: Przeróbka Joy'a Retro-bit Power Stick do pracy z Amigą

@brain030, post #17

Dobra propozycja z tym kontrolerem od nesa. Dla niektórych może być
jednak sporą wada brak autofire. Kontrolery do konsol go nie miały,
ponieważ zwykle sama gra pozwala w opcjach ustawić autofire.

Ten sam problem dotyczy też pada od Segi, też fajny i nawet
działa prosto z pudełka, ale brak autofire trzeba przełknąć.

Jak ktoś nie gra w "strzelanki" albo ma palucha z tytanu do ciągłego
wciskania guzika, to taki kontroler od nesa to znakomita alternatywa
dla droższych rozwiązań opartych na różnych adapterach.

Ostatnia aktualizacja: 23.06.2022 22:57:46 przez mmarcin2741
[#19] Re: Przeróbka Joy'a Retro-bit Power Stick do pracy z Amigą

@mmarcin2741, post #18

Rzeczywiście przy strzelankach przydałby się autofire, ale ponieważ gram w nie dość często, to mogę powiedzieć, że przyciski są duże i działają bardzo lekko, a ich naciskanie nie zmęczy palców zbyt szybko. Dodatkowo umiejscowienie dwóch fire obok siebie pozwala na używanie dwóch różnych palców do naciskania ich naprzemienne. Na dłuższą metę to pomaga i nie męczy tak szybko jak używanie jednego palca na jednym fire. Można coś pokombinować, nie jest źle.
1
[#20] Re: Przeróbka Joy'a Retro-bit Power Stick do pracy z Amigą

@brain030, post #19

Dodatkowo umiejscowienie dwóch fire obok siebie pozwala na używanie dwóch różnych palców do naciskania ich naprzemienne.

To mi przypomniało ten materiał na yt:

https://youtu.be/n-BZ5-Q48lE

:)
1
[#21] Re: Przeróbka Joy'a Retro-bit Power Stick do pracy z Amigą

@selur, post #7

Odkąd istnieją automaty arcade to gałę miały po lewej stronie a fajery po prawej, podobnie pady do konsol miały krzyżaka ze strzałkami pod lewy kciukiem a fajery pod prawym. I z takiego układu korzystali zarówno prawo jak i leworęczni gracze całego świata. W świecie motoryzacji dzięki Napoleonowi tylko 1/3 ludzkości mieszka w krajach z ruchem lewostronnym i biegi zmieniają lewą ręką, podobnie jak przyciski na desce rozdzielczej, niezależnie od tego czy są prawo czy leworęczni. Jedni i drudzy sie do tego przyzwyczajają. A przenosząc sie do innego kraju muszą sie nauczyć korzystać z innych sprzętów. Na szczęście gaz i hamulec w obu systemach są w tych samych miejscach, (z wyjątkiem Nowej Zelandii). :)

Jestem praworęczny, na automatach nie grywałem, joya zawsze trzymałem w prawej, podobnie jak strzałek na klawiszach używałem prawą ręką i gdy kupiłem sobie PlayStation to przeklinałem pomysł by strzałki były w nich po lewej, przez jakiś tydzień nosiłem sie z zamiarem przerobienia pada, na szczęście tego nie zrobiłem i dziś obsługa padów jest dla mnie intuicyjna. I wolę pady od joyów. Do głowy by mi nie przyszło by kupować arcadową gałę do komputera. Na szczęście nie ma przymusu, a rynek oferuje także rozwiązania niszowe, dla tych co nie chcą sie uczyć nowych rzeczy. :)
5
[#22] Re: Przeróbka Joy'a Retro-bit Power Stick do pracy z Amigą

@ZbyniuR, post #21

Osobiście zawsze lubiłem takie arkadowe wynalazki, przez wiele lat używałem QuickShot Maverick 2 i Quickjoy SV-135. Moim ulubionym jest jednak standardowy, super prosty VG-125, który na żyletkach działa do dzisiaj i gra się nim świetnie, jest niezniszczalny.

Projekt, który mamy w tym temacie jest trochę odpowiedzią na realia, gdzie za dużo większe pieniądze kupuje się zdezelowane joy'e, które trzeba jeszcze naprawiać, a same gumki do Maverick'a kosztują obecnie 60 zł.

Nawet nie wspomnę, że używane kontrolery często są w takim stanie, że ciężko ich nawet dotknąć, bo ktoś wyciągnął je z piwnicy czy wręcz znalazł w odpadach elektronicznych. Tutaj mamy NOWY produkt, czysty, z pudełkiem, dobrej jakości, który z przeróbką kosztuje tyle co gumki, o których wyżej wspominałem.
1
[#23] Re: Przeróbka Joy'a Retro-bit Power Stick do pracy z Amigą

@brain030, post #22

Do pewnych gier klasyczny joystick jest lepszy, do innych lepiej sprawdza się gamepad/joypad, jeszcze do innych arcade stick. Jak ktoś nie próbował wszystkich to się nigdy nie przekona co lepsze. Ja, po wielu latach sprawiłem sobie arcade sticka i teraz, mimo posiadania klasycznego joysticka czy gamepada, przeważnie gram arcade stickiem choć np. w takiej Giana Sisters, wbijanie skosów lewą ręką przy skakaniu jest trudne, wtedy przeważnie albo zmieniam na joystick albo w whdload wybieram skok jako fire ;)
1
[#24] Re: Przeróbka Joy'a Retro-bit Power Stick do pracy z Amigą

@Madman, post #23

Do każdego typu kontrolera idzie się przyzwyczaić. Ja bym większy nacisk
położył na jakość samego kontrolera. Bo dobry joy będzie lepszy od
słabej jakości pada i na odwrót.
[#25] Re: Przeróbka Joy'a Retro-bit Power Stick do pracy z Amigą

@mmarcin2741, post #24

Ja to sie dziwię jak czasem stykam sie z opinią że, to dobry joy/pad, tylko trochę ciężko skosy w nim wchodzą. Jak można w jednym zdaniu łączyć tak sprzeczne twierdzenia? To tak jakby twierdzić, że to dobra dziewczyna, tylko że sie puszcza. ;)
1
[#26] Re: Przeróbka Joy'a Retro-bit Power Stick do pracy z Amigą

@selur, post #10

To jest standard. To, że nie ogarniasz klasyki arcade robi ciebie wyjątkiem niestety 😉 Gała w lewej czy dżoj w prawej, zero różnicy dla wyjadaczy.
4
[#27] Re: Przeróbka Joy'a Retro-bit Power Stick do pracy z Amigą

@RetroSpawn, post #26

Niczym zmiana biegów w samochodzie. Zmienia się prawą a jak się przesiądziesz do Anglika to lewą i jakoś ludzie jeżdzą tymi i tymi. Mózg potrafi się przestawić.

czasem stykam sie z opinią że, to dobry joy/pad, tylko trochę ciężko skosy w nim wchodzą

Do gier w stylu Street Fighter , gdzie kręci się kółka teoretycznie najlepsza
jest gałka arcade stick. Dobry pad Segi też spełni zadanie, ale jednak
jest słabszy. Nie zawsze ciosy wchodzą.

Ostatnia aktualizacja: 25.06.2022 00:54:05 przez mmarcin2741
[#28] Re: Przeróbka Joy'a Retro-bit Power Stick do pracy z Amigą

@RetroSpawn, post #26

Masz racje... dla lameriady nie ma znaczenia w ktorej rece trzyma i co trzyma. Ot popyka se taki w gierke i tyle.

Natomiast dla nalogowych graczy a o progejmerach nawet nie wspomne wszystko ma znaczenie!
2
[#29] Re: Przeróbka Joy'a Retro-bit Power Stick do pracy z Amigą

@Madman, post #23

Do pewnych gier klasyczny joystick jest lepszy, do innych lepiej sprawdza się gamepad/joypad, jeszcze do innych arcade stick.

Klasyczny joystick najlepiej sprawdza się do komputerów, od małego Atari
po Amigę. Wynika to z faktu, że gry te były projektowane z myślą
o jednym przycisku. Skos to skok a ewentualny drugi guzik jest rzadziej
używany, z mniejszą częstotliwością.
Arcade stick jest najlepszy do gier bijatyk Street Fighter itp.

Kompromisem jest pad, którego największą zaletą jest możliwość
wykorzystania nawet 6-8 przycisków.

Jest model quicshot-a do SegiMD, który ma 4 przyciski, ale to raczej
ciekawostka, nie będzie się na nim wygodnie grać.

Ostatnia aktualizacja: 25.06.2022 10:08:24 przez mmarcin2741
[#30] Re: Przeróbka Joy'a Retro-bit Power Stick do pracy z Amigą

@brain030, post #1

Myślę, że w zasadzie każdy kontroler do NES's da się przerobić w podobny sposób. Wszędzie muszą iść linie od kierunków, fire i masy. Wystarczy kabel i mamy sprzęt do Amigi. Często urządzenia do tej konsoli są dużo tańsze niż odpowiedniki do Amigi. Warto śledzić co jest na rynku i w razie czego sobie zakupić.
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem