Witam,
planuje zakup do swojej A1200 desktop karty sieciowej WLAN. Po lekturze tematu na necie nadal nie jestem pewny co i jak. Manula dolaczony do http://de4.aminet.net/driver/net/prism2.lha podaje 100% dzialajace sprzety. Tylko nie sa one juz nigdzie dostepne.
Genralnie, z tego co wyczytalem, kazda karta z chipem Prism2/2.5/3 powinna dzialac, o ile bedzie odpowiednie napiecie. Jakie jest odpowiednie: 3.3V, 5V (jakie jest na amigowym PCMCIA?)?
Prosze o porady, jaka karte (dostepna obecnie w Polsce) kupic. Moze ktos z Was chce sprzedac?
Z rok temu upolowałem jakiegoś OEMa za małe pieniądze(chyba 20zł) właśnie na allegro, ale trzeba mieć sporo szczęścia. W sumie fajna sprawa ale brak wsparcia dla nowszych protokołów szyfrujących jednak przeszkadza :(
Lepiej uważaj, miałem karte WLAN Orinoco Gold+Prism2. Wyłożyłem kupe kasy na karte i przejściówke do zewnętrznej anteny. A efekt był taki, że każda próba połączenia sie z siecią kończyła sie zawieszeniem komputera.
W Amidze jest 5V.
Ja kupiłem Lucent Orinoco Silver (oznaczenie: PC24E-H-ET) 2 sztuki za 25 zeta na Allegro i chodzą obie jedna w Ami 1k2, druga w PB3400C. Karta musi być 16bit 5V. I nie kupujcie przypadkiem karty Agere Systems 0110-PC lub jak co niektórzy na allegro piszą Agere Orinoco Gold, bo ma inny układ (Hermes II) i nie chodzi na Ami.
> napiecie. Jakie jest odpowiednie: 3.3V, 5V (jakie jest na
> amigowym PCMCIA?)?
amiga ma 5V. karty 3.3V mechanicznie nie pasuja. mozna je zmodyfikowac nozem i sie modlic zeby byla z takich co potrafia tez na 5V dzialac, albo przerobic port pcimcia zeby mial 3.3V. mniemniej, szkoda zachodu jak sie na bank nie wie ze karta pojdzie
> Prosze o porady, jaka karte (dostepna obecnie w Polsce) kupic.
netgear ma401 - bywaja na ebayu. uzywam w a1200 i a600 bez problemu
A nie lepiej kupić jakąś pcmcię ethernetową? Ami laptopem nie jest, więc przenosić jej też nie będziesz. Koszt sporo mnijeszy. Jak nie masz miejsca w ruterze na podpięcie kabla, to hub 10/100 używany kupisz z 5 portami i będzie git. Na kablu będziesz miał pewność, że sieci nie zgubisz, póki ci domowy chomik kabla nie przegryzie. Ja mam 3com Etherlink III i działa ślicznie z AmiTCP.
witam, mam karte jak z postu nr 12. a1200 + 4 fast, system i kick 3.0, zainstalowalem miamidx i nijak nie jestem w stanie wlaczyc tego szitu, za kazdym razem miamiinit pokazuje ze karta moze byc zajeta. zainstalowalem oczywiscie prism2.device, mam mui i mcp i w sumie to wszystko, co dalej?
karta sprawna sprawdzona pod winda, prepcard wykrywa jakas karte, podaje jej nazwe. miami init podaje: unable to open prism2.device. niestety nie mam nic innego zeby sprawdzic port w amidze. moze znajdzie sie ktos kto ma taka karte: thomson speedtouch 110
Ten tekst "unable to open prism2.device" oznacza że brak tego devica tam gdzie podajesz że powinien być.
Poszukaj opisu jak skonfigurować MiamiDX + kartę WiFi i zrób to z reki a nie ze skryptu.
Ewentualnie podaj skąd jesteś, może w okolicy znajdzie się jakaś dobra dusza która to potrafi.
A inicjujesz kartę/podajesz SSID i klucz komendą SetPrism2Defaults w user-startup? Masz cardpatch i cardreset (z Aminetu) wrzucony do user-startup (przed SetPrism2Defaults)? Co podaje card_info z pakietu prism2.device?
P.S. U mnie pod MiamiDX coś nie chciało chodzić, działało za to pod 3.0. Ale przynajmniej próbowało się połączyć :)
problem w tym ze wlasnie mam prism2.device w devs:networks, zreszta wskazuje je dokladnie w miami init za pomoca requestera. jestem z wroclawia, konfig robie dokladnie wg manuala. "unable to open prism2.device. "device might be in use. error 0" nie podaje ssid bo po co, defaultowo ma szukac sieci wiec przynajmiej powinno cos sie tam zaswiecic
hmm nie ma tam nic takiego jak card_info
dobra poszperam jeszcze na aminecie moze cos przeoczylem, dzieki za wskazowki
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies
(ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach.
Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy
niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki
internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.