@Rafael/ARMO, post #1
@teh_KaiN, post #2
No i przytoczę też cytat z prezentacji którą wczoraj oglądałem, trochę pasuje do tematu:
"This is why you program in C. Because other languages don't open portals to hell." -- Michał Zalewski
Co tym bardziej się tyczy cpp, bo tam jest jeszcze więcej pułapek i okazji do strzelenia sobie w stopę ;)
@teh_KaiN, post #2
Bo ja wiem, tych od C to kilku znajdziesz - asman, Krashan, mateusz_s, ja też, KK pisał Dreada w C łączonego z asmem...
W ceplusplusie też niektórzy dłubią, Krashan z nim ostatnio romansuje, ja właśnie jestem w trakcie dorzucania szczypty cpp do swojej gierki, Pink^Abyss z tego co wiem robi swoje gry w cpp, także chyba aż tak dramatycznie nie jest.
- kim są dzisiejsi amigowi programiści - bo jeśli chodzi Ci o popularność basiców i scorpionów to bierze to się z prostego faktu że te środowiska są bardziej przystępne dla osób niebędących zawodowymi programistami - i trudno będzie cokolwiek z tym zrobić na chwilę obecną.
Co tym bardziej się tyczy cpp, bo tam jest jeszcze więcej pułapek i okazji do strzelenia sobie w stopę ;)
@Rafael/ARMO, post #5
A pisanie bezpiecznego kodu w C++ jest dużo łatwiejsze, a w kontraście z brakiem ochrony pamięci w systemach amigopodobnych, zdecydowanie korzystanie z C++ i np. z RAII (Resource acquisition is initialization) pozwala unikać sporo wycieków.
@Rafael/ARMO, post #5
@Rafael/ARMO, post #5
@Phibrizzo, post #7
Proponuję wymieniać takie rzeczy, które uważamy że są np. zdradliwe, które właśnie są strzałem w stopę według nas.
@Phibrizzo, post #6
Co z tego ze C++ zapobiegnie jakiemus wyciekowi. To sprawi ze program bedzie dzialal poprawnie?
To bardziej zamaskuje problem. Mysle ze lepiej ze program sie wywali w czasie testowania a nie zeby
byl jakis ukryty blad.
@kiero, post #8
[pomijam że ochrona pamięci i wycieki to nie to samo]
Już nie piszę pod AmigaOS, ale przez te wszystkie lata kiedy pisałem to wycieki pamięci nie były wcale największym problemem (były najmniejszym?). Problemem były zwiechy. Od tego po części może cię uchronić po prostu kompilowanie z assertami i używanie kontenerów z c++, ale niestety to tylko jakiś procent. Nie mówię że ten procent nic nie daje, bo daje dużo. Już pod MorphOSem "wbudowany Enforcer" był wybawieniem (plus ubijanie okien aplikacji). Moim zdaniem przenoszenie tego co czyta się w internetach na temat bezpiecznych języków/aplikacji niestety w niewielkim stopniu tyczyło się programowania na amigowe systemy.
@Rafael/ARMO, post #1
@Rafael/ARMO, post #1
@asman, post #14
@Phibrizzo, post #4
@Rafael/ARMO, post #1
@Krashan, post #19
@wali7, post #20
Opieram się na zasłyszanych opiniach, że C++ jest bardziej zasobożerny, czy że pod Amigą pisanie w C++ jest średnio wygodne.Obie te opinie są moim zdaniem błędne. Z jednym małym wyjątkiem, sam kompilator C++ jest bardziej zasobożerny niż kompilator C, zwłaszcza pod kątem mocy obliczeniowej.
@Rafael/ARMO, post #1
@Rafael/ARMO, post #1
@tukinem, post #23
@tukinem, post #23
Moim zdaniem brak jest bibliotek dla C
@teh_KaiN, post #25
@bfgmatik, post #26
Wskaźniki są najcudowniejszym elementem języka programowania. W systemach wbudowanych z bezpośrednim dostępem do peryferiów właściwie wszystkie operacje na pamieci, buforach i rejestrach są wykonywane na wskaźnikach. Nie wyobrażam sobie zastąpienia tego czymkolwiek innym.
@teh_KaiN, post #27
@teh_KaiN, post #27
bo widząc wskaźnik od razu wiesz że "oho, będzie jechanie po pamięci" a w innych przypadkach nie występują.