[#1] Amiga i CGI w filmach - plotki i bzdury
Czy ktoś pamięta, skąd wzięły się też wszystkie historie o tym, jak to 20 Amig 2000 połączonych w screamerowa sieć wypluło z siebie animację t-rexa, która przekonała Spielberga żeby jednak "iść w te komputery"? (Magazyn Amiga) Albo że T-1000 z Terminatora 2 był stworzony na Amidze? Albo, że Arnold S. był tak zafascynowany możliwościami graficznymi Video Toastera po premierze T2, że kupił sobie wypasioną A3000T? (to chyba w C&A było)

To były fantazje rodem z MA/C&A czy jeszcze coś wcześniej? Bo Amiga w branżowych artykułach na ww. tematy, na Wikipedii czy we wspominkach samych ludzi z ILM/Amblin Imaging w ogóle się nie pojawia...

Ostatnia aktualizacja: 20.03.2025 11:31:38 przez _arti
3
[#2] Re: Amiga i CGI w filmach - plotki i bzdury

@_arti, post #1

Chat GPT o filmie T2. :)

4
[#3] Re: Amiga i CGI w filmach - plotki i bzdury

@_arti, post #1

To były nadinterpretacje w stylu "ktoś puścił famę, że studio filmowe korzysta z Amigi, ale już odcięto informację, że do tego, aby generować paski płacowe, a dodano od siebie, żeby tworzyć efekty specjalne w kinowych hitach".

IL&M używali Amig, ale chyba do prewizualizacji (chyba jest to w dokumencie o tym jak powstawał Jurassic Park, który mam na DVD - mogę sprawdzić w wolnej chwili), ale na pewno nie do tworzenia CGI, które widać w filmie. Czyli gdzieś dzwonili, coś brzęczało, była to prawda, że mieli Amigi, ale nie do tego co wszyscy myślą.

Ostatnia aktualizacja: 20.03.2025 06:20:52 przez mailman
3
[#4] Re: Amiga i CGI w filmach - plotki i bzdury

@_arti, post #1

To były fantazję p. Pampucha z Magazymu Amiga czy jeszcze coś wcześniej?

Nie przypominam sobie, żeby Marek Pampuch opisał którąś z rzeczy, o których wspominasz w pierwszym akapicie Twojego posta.

ZTCP była mowa o udziale Amig we współtworzeniu seriali "Babylon V", "SeaQuest" czy filmu "Goldeneye".
Co do Schwarzeneggera i zakupu A3000 - to był podobno żart primaaprilisowy, zresztą sprostowany w kolejnym numerze.

A tak w ogóle to nie przerabialiśmy tego wątku już raz, 15 lat temu?
4
[#5] Re: Amiga i CGI w filmach - plotki i bzdury

@_arti, post #1

Już kiedyś był podobny temat, tylko mniej sceptyczny
[#6] Re: Amiga i CGI w filmach - plotki i bzdury

@recedent, post #4

Post do usunięcia.

Ostatnia aktualizacja: 20.03.2025 09:05:05 przez Hubez
1
[#7] Re: Amiga i CGI w filmach - plotki i bzdury

@recedent, post #4

Przeczytałem tamten wątek jeszcze raz, od deski do deski i w sumie on nic nie wyjaśnia. Dalej to tylko jakieś dywagacje, domysły i kopiuj-wklejki z amigowych stronek prowadzonych przez fan-bojów, bez podania żadnego źródła. Czy to znaczy, że 3/4 tych filmów, to fejki?

@mailman
Mógłbyś udostępnić to DVD albo podać namiary, co to dokładnie jest?
[#8] Re: Amiga i CGI w filmach - plotki i bzdury

@_arti, post #1

No właśnie, piszesz np o C&A i oskarżasz o fantazje Marka Pampucha trochę więcej refleksji przed publikacją czegokolwiek ok, racja

Z udokumentowanych pewniaków mamy odkrycia ostatnich lat, czyli Apollo 13 i Tytanic:

Ostatnia aktualizacja: 20.03.2025 10:41:49 przez BULI
3
[#9] Re: Amiga i CGI w filmach - plotki i bzdury

@BULI, post #8

Oj tam! Bo jedni i drudzy swego czasu odlatywali z fantazjowaniem i marzycielstwem poza naszą galaktykę.

Ostatnia aktualizacja: 20.03.2025 11:16:49 przez _arti
1
[#10] Re: Amiga i CGI w filmach - plotki i bzdury

@_arti, post #9

No właśnie, chcesz rozliczać za słowa i fantazje innych, a sam nie przykładasz wagi do swoich słów..
1
[#11] Re: Amiga i CGI w filmach - plotki i bzdury

@BULI, post #10

Jezu, zluzuj. Ja nie chce nikogo rozliczać, szukam po prostu źródeł tych fantazji, bo akurat jest mi to potrzebne do pewnego opracowania, które piszę.

Ostatnia aktualizacja: 20.03.2025 11:22:40 przez _arti
[#12] Re: Amiga i CGI w filmach - plotki i bzdury

@_arti, post #11

Jestem za "zluzowaniem", warto w taki razie zostawić całkiem sensowne pytanie o fakty w pierwszym poście i usunąć z niego swoje fnatazje szeroki uśmiech
2
[#13] Re: Amiga i CGI w filmach - plotki i bzdury

@BULI, post #12

Zedytowałem pierwszy post.
1
[#14] Re: Amiga i CGI w filmach - plotki i bzdury

@_arti, post #13

OK
[#15] Re: Amiga i CGI w filmach - plotki i bzdury

@BULI, post #14

Z tym tworzeniem grafiki na potrzeby filmów na Amidze, to podobnie jak z Atari do tworzenia muzyki. Coś tam czasem korzystano, ale to było tylko dodatkowe urządzenie do całej reszty. Chociaż w przypadku Amigi, czasami był to w 100% wystarczający sprzęt.
2
[#16] Re: Amiga i CGI w filmach - plotki i bzdury

@QkiZ, post #5

Temat wracał nie raz, wystarczy we wyszukiwarkę wpisać takie słowa jak Babilon, Seaquest, Terminator, Jurastic, Videotoaster. Raz ktoś nawet twierdził że dokładnie analizował napisy końcowe by szukać potwierdzenia użycia tych komputerów.
Ale ja bym do tej listy dodał jeszcze efekty we wczesnych latach programu Kręcioła.
[#17] Re: Amiga i CGI w filmach - plotki i bzdury

@mailman, post #3

chyba jest to w dokumencie o tym jak powstawał Jurassic Park, który mam na DVD

Nie wiem czy o ten film chodzi ale jest taki który polecam: Jurrasic Punk. O Stevie "Spaz" Williamsie, który w zasadzie samodzielnie animował pierwsze Dinozaury, Terminatora2 wcześniej Abyss. Nie ma tam mowy o Amigach. Wszystko na SGI było i to nie najmocniejszych zresztą.
Polecam tan film, opis tutuj: link
a u nas można obejrzeć na jakimś serwisie streamingowym z dokumentami, ale nie pamiętam teraz jakim.

A w temacie wątku to mam wrażenie że to wszystko są takie trochę "urban legends". Gdzieś tam amiga była ale nie jako główna maszyna. nawet w Babilonie po pierwszym sezonie (jak dowiedli że się da) przesiedli się na mocniejszy sprzęt.

@arti
Możesz jeszcze przejrzeć Amiga World (jest cały na bombjacku). W numerach po 91 roku może coś się znajdzie w temacie o który pytasz.

Ostatnia aktualizacja: 20.03.2025 13:47:40 przez c64portal
2
[#18] Re: Amiga i CGI w filmach - plotki i bzdury

@_arti, post #1

To były fantazje rodem z MA/C&A...

ale dodawaly prestizu naszym Amigom i efekt psychologiczny zadzialal .. Amiga Rulezowala
2
[#19] Re: Amiga i CGI w filmach - plotki i bzdury

@selur, post #18

odpowiedź chatgpt:

Commodore Amiga była wykorzystywana w różnych produkcjach filmowych, szczególnie w latach 80. i 90., kiedy to jej możliwości graficzne i dźwiękowe były na czołowej pozycji w porównaniu do innych dostępnych komputerów. Oto kilka przykładów filmów, w których wykorzystano Amigę do tworzenia efektów specjalnych, animacji czy postprodukcji:

1. "The Abyss" (1989) – Reżyser James Cameron w swoim filmie wykorzystał komputer Amiga do generowania efektów specjalnych. Film jest znany z użycia pionierskich technik efektów komputerowych, a w przypadku "The Abyss" Amiga była jednym z narzędzi wykorzystywanych do tworzenia animacji 3D, w tym słynnej sceny z wodnym stworzeniem.

2. "Terminator 2: Judgment Day" (1991) – Choć głównie opierał się na bardziej zaawansowanych komputerach do generowania efektów specjalnych, w niektórych etapach produkcji wykorzystano Amigę. W szczególności w mniejszych studiach zajmujących się postprodukcją wykorzystywano Amigę w przygotowywaniu efektów wizualnych. Chociaż to bardziej nowoczesne technologie były odpowiedzialne za główną część efektów, Amiga odgrywała rolę w części renderowania i animacji.

3. "Toy Story" (1995) – Choć film ten był tworzony głównie przy użyciu komputerów SGI i specjalistycznego oprogramowania, Amiga była jednym z komputerów używanych do początkowego etapu renderowania, a także do tworzenia pewnych elementów grafiki 3D, zwłaszcza w małych studiach współpracujących z Pixar. Pixar, który był odpowiedzialny za produkcję "Toy Story", korzystał z różnorodnych technologii, w tym Amigi, w początkowych etapach swoich produkcji.

4. "The Lawnmower Man" (1992) – W tym filmie, który łączył elementy science-fiction z tematyką wirtualnej rzeczywistości, wykorzystywano różne techniki generowania efektów komputerowych, w tym Amigę, która była popularnym narzędziem w tym czasie do tworzenia grafik 3D. Chociaż w pełni zrealizowane efekty VR wymagały bardziej zaawansowanych systemów, Amiga była używana w pewnych etapach produkcji.

5. "Starship Troopers" (1997) – Choć głównie w produkcji tego filmu używano komputerów o wyższej wydajności, takich jak SGI, Amiga miała swoje miejsce w przygotowywaniu wczesnych wersji animacji i efektów. Amiga była również używana w małych studiach zajmujących się postprodukcją efektów specjalnych.
1
[#20] Re: Amiga i CGI w filmach - plotki i bzdury

@Kleofas, post #19

cd.
Commodore Amiga była również wykorzystywana w produkcjach telewizyjnych, szczególnie w latach 80. i 90., kiedy jej zaawansowane możliwości graficzne i dźwiękowe były wykorzystywane do tworzenia efektów specjalnych, animacji, czy generowania grafiki komputerowej w serialach. Oto kilka przykładów seriali, w których Amiga znalazła swoje miejsce:

1. "The Outer Limits" (1995–2002)

Serial science-fiction "The Outer Limits" wykorzystywał komputer Amiga w produkcji efektów specjalnych i generowaniu animacji. Choć głównie korzystano z bardziej zaawansowanych komputerów do CGI, Amiga była używana do mniej wymagających efektów, takich jak generowanie tła, elementów przestrzennych i animacji.

2. "Babylon 5" (1994–1998)

"Babylon 5", popularny serial science fiction, znany był z zastosowania nowoczesnych technologii CGI do tworzenia efektów specjalnych w przestrzeni kosmicznej. Chociaż głównym narzędziem wykorzystywanym w produkcji były specjalistyczne komputery SGI, Amiga była używana w wczesnym etapie produkcji do testowania i przygotowywania niektórych efektów komputerowych, zwłaszcza w zakresie animacji 2D i tła.

3. "Max Headroom" (1987–1988)

"Max Headroom" to kultowy serial z lat 80., który korzystał z technologii komputerowej w dość innowacyjny sposób, biorąc pod uwagę ówczesne standardy. W serialu wykorzystano Amigę do generowania efektów komputerowych oraz do stworzenia postaci Maxa Headrooma, która była jednym z pierwszych w historii przykładów sztucznej inteligencji generowanej w czasie rzeczywistym na ekranie.

4. "SeaQuest DSV" (1993–1996)

"SeaQuest DSV" to serial science fiction, który wykorzystywał zaawansowaną jak na tamte czasy grafikę komputerową do tworzenia podwodnych scen i efektów specjalnych. Amiga była jednym z komputerów używanych w produkcji tego serialu do tworzenia animacji 2D oraz generowania tła i niektórych efektów, takich jak grafika komputerowa w podwodnym świecie.

5. "Star Trek: The Next Generation" (1987–1994)

Choć w produkcji "Star Trek: The Next Generation" głównie używano zaawansowanych stacji roboczych, takich jak systemy SGI, Amiga miała swoje miejsce w produkcji efektów specjalnych. W niektórych przypadkach była wykorzystywana do generowania tła i elementów 2D, zwłaszcza w bardziej skromniejszych scenach, gdzie nie wymagano zaawansowanej grafiki 3D.

6. "Farscape" (1999–2003)

"Farscape" to kolejny serial science fiction, który wykorzystywał komputer Amiga w produkcji efektów specjalnych. Choć głównie opierał się na zaawansowanych stacjach roboczych, takich jak Silicon Graphics, Amiga była używana w mniej wymagających zadaniach związanych z grafiką komputerową i animacją.

7. "The Twilight Zone" (1985–1989)

W odświeżonej wersji "The Twilight Zone" z lat 80., Amiga była używana do tworzenia efektów komputerowych i animacji. Choć nie była to główna technologia w produkcji serialu, Amiga była wykorzystywana do generowania pewnych wizualnych efektów 2D oraz tła w bardziej fantastykowych odcinkach.

8. "ReBoot" (1994–2001)

"ReBoot" to pionierski serial animowany, który wykorzystywał komputerową grafikę 3D do tworzenia swoich postaci i tła. Choć głównie korzystano z innych systemów komputerowych, takich jak SGI, Amiga była używana do wstępnych prac graficznych i generowania animacji. Ten serial jest znany z wczesnego wykorzystania CGI w produkcji telewizyjnej, a Amiga była jednym z narzędzi wspomagających proces.
1
[#21] Re: Amiga i CGI w filmach - plotki i bzdury

@Kleofas, post #20

Jako że tematem interesowałem się osobiscie, to się wypowiem.
Ja tam nie wiem jak było w dużych produkcjach filmowych. Wiem że tam nie pracuje kilka czy kilkadziesiąt osób, a raczej kilkadziesiąt lub kilkaset firm zakontraktowanych przez wytwórnię. I każdy może używać swoich własnych narzędzi, metod, aby tylko liczyl się efekt końcowy.
Mnie samemu, kiedyś udało się kupić dużą amigę, która była wykorzystywana w produkcji video przez taką firmę (Firma w Arizonie, robiła creditsy do filmów i seriali klasy B dla średnich wytwórni). Facet opowiadał, że dopóki toaster był tylko na amigę, konurencji w takim przedziale cenowym nie było. Nawet A2000 z toasterem i kartą 030 za 12-15 tys dolarów (!), to było w miarę tanio, bo na tyle miał zleceń. Jak zapytałem go o PC, to powiedział że po Windzie 95 wszystko ruszyło na pecety, które takie tanie również nie były. Pamiętajmy że w Stanach nie było powszechnie giełd, tajwańskich podrabianych płyt i OS na spiraconej płycie. Wszystko szło przez sklepy i sprzedaz wysyłkową i poza HP, Packardem, Dellem, IBM i Comapqiem nic wiecej sie nie liczyło.
Wytwórnia nie wnikała na czym co było robione, po prostu cena i efekt.
Potem takich firm, czesto nawet jednoosobowych powstało mnóstwo. On sam miał nawet pracownika którego wyszkolił a potem był jego konkurencją do tych samych wytwórni :)
Tak że nie zdziwiłbym się, gdyby po części takie rzeczy okazały się prawdą. Ale tylko po części.
W Polsce sytuacja była podobna w tamtych czasach. TVP przecież nie rozpisało przetargu na zakup 50 amig, tylko podpisywali kontrakt z firmami, które produkowały te programy jak tylko potrafiły. To dlatego jak się ogląda stare czołówki, i programy, to aż bije od nich amigą po oczach.

T-Rexa z Jurrasic Park nikt nie generował na amidze, bo technicznie byłoby to w tamtych czasach wsteczniactwem. W momencie kiedy budżet był tak duży, wymagania i sprzęt musiały również pójść w górę i w Californi firmy na których uzywano jeszcze amig, zwyczajnie by nie dostały takich zlecen. Musiałeś mieć firmę z najnowocześniejszym sprzetem i fachowcami, jeżdzić po targach filmowych i pokazywac kilkuminutowe dema które jestes w stanie stworzyć. Wtedy miałeś szanse, że ktoś z producentów się zainteresuje i zadzwoni.
I po kilku takich produkcjach w portfolio, kiedy znają Cię ludzie którzy odniesli sukces, masz szansę że znowu z Tobą będą chcieli pracować. Podejrzewam, że każdy w takich firmach, skoro w tym środowisku pracował wiedział co to jest amiga i do czego jest zdolna, ale także do czego zdolna nie jest.
6
[#22] Re: Amiga i CGI w filmach - plotki i bzdury

@Kleofas, post #20

Powyższe pokazuje jedynie, że sztuczna inteligencja jest dalej bardziej sztuczna niż inteligentna

Ostatnia aktualizacja: 20.03.2025 23:46:41 przez _arti
4
[#23] Re: Amiga i CGI w filmach - plotki i bzdury

@Ralpheeck, post #22

Coś w tym jest
[#24] Re: Amiga i CGI w filmach - plotki i bzdury

@_arti, post #21

To są fantastykowe informacje. Opierają sie na tym co SI znalazła że ludzie o tym napisali, nie umie weryfikować danych inaczej niż która informacja jest częściej spotykana to SI zakłada że jest bardziej wiarygodna, i nie umie jeszcze wyłapywać nonsensów że pewne informacje sie na wzajem wykluczają i nie mogą być prawdziwe obie. Łatwiej takie błędy wyłapać w tworzonych przez nią grafikach niż tekstach, te dodatkowe kończyny i przenikanie sie twardych przedmiotów. W realu takich błędów nie widujemy i od razu je wyłapujemy, ale co do tekstów to sami tworzymy podobne błędy myślowe, we własnych myślach nie każdy wyłapuje takie nonsensy, ani w słowach innych, ani w tekstach SI.

Ja bym raczej szukał potwierdzenia w napisach końcowych, a nie w ploteczkach fanbojów o filmach.

Ostatnia aktualizacja: 21.03.2025 00:23:08 przez ZorrO
2
[#25] Re: Amiga i CGI w filmach - plotki i bzdury

@_arti, post #1

z wypowiedzi autora Fusiona/Emplanta to Amigi były czesto wykorzystywane z emplantami jako tanie zamienniki maków.
2
[#26] Re: Amiga i CGI w filmach - plotki i bzdury

@ZorrO, post #2

Chat GPT o filmie T2. :)

gdzie Ty tam widzisz ChatGPT?
Bo z pobieżnego wyszukiwaniu Google Images wynika, że post jest co najmniej z 2019, na długo zanim ChatGPT ujrzał światło dzienne... Tak że w wątku dotyczącym krążących lata temu bzdur sam takie bzdury tworzysz - co gorsza, zgarniając lajki. Niby amigowce, a od babć gratulujących opuszczonej przez całe internety staruszce sto osiemdziesiątych urodzin nie różnią się niczym. Co ja tutaj robię...

P.S. notabene PPA też jeszcze do niedawna (nie wiem jak teraz - zgłaszałem to bodajże przez "Zgłoś błąd", ale afaik, ten button pełni od dłuższego czasu funkcję ozdobną) podobne plotki rozprowadzało - pod plakietką "Sławne cytaty", czy jakoś tak, głosząc, jak to Bill Gates powiedział, że 640 kb powinno wystarczyć każdemu. No, ale to jest jeszcze do usprawiedliwienia, bo z czasów, gdy operatorzy PPA byli szkrabami, które łykały każdy banialuk - tym chętniej, gdy pozwalał obsmarować obóz wroga.

P.P.S. to jest już niestety swoisty trend - robienie głupka z ChataGPT. Ileż to już razy na fejzboku przewinęły mi się podobne "udokumentowane screenshotami" wklejki z rozmów z ChatemGPT, który obstawał przy twierdzeniu, że 2+2=5, z licznikiem "😂🤣🧡" razy pierdylion.

Ostatnia aktualizacja: 21.03.2025 02:23:12 przez snajper
1
[#27] Re: Amiga i CGI w filmach - plotki i bzdury

@snajper, post #26

...wyobraź sobie analogiczną sytuację: podchodzisz do randomowego typa na ulicy, pokazując mu kartkę, na której napisałeś, że "Gwiezdne Wojny" wyreżyserował Roman Polański:
- Zoba... Zoba, co tutaj pisze.
Chwilę później całe miasto pęka ze śmiechu! 😂

Ogrom niepokonanej tępoty ludzkiej z każdym dniem coraz bardziej przekonuje mnie, że jedyną drogą ucieczki jest zaszycie się w głąb puszczy.
Parafrazując - póki nie było internetu, tylko rodzina wiedziała, żeś debil - tyczy się jakichś 95% populacji.
[#28] Re: Amiga i CGI w filmach - plotki i bzdury

@Kleofas, post #20

Jeśli mogę zapytać - jak brzmiało dokładnie pytanie które zadałeś ChatGPT?

Ostatnia aktualizacja: 21.03.2025 03:51:53 przez karolb
[#29] Re: Amiga i CGI w filmach - plotki i bzdury

@snajper, post #27

To wg ciebie pewnie każdy żartowniś to tępak i debil.

Gdzie jest moderacja? ile epitetów musi paść by zareagowała?
[#30] Re: Amiga i CGI w filmach - plotki i bzdury

@ZorrO, post #29

1. nie widzę nigdzie w poście nr 2 wzmianki świadczącej o tym, by Twój komentarz (czyt. przypisywanie słów ChatowiGPT) był żartem.
2. moderacja pewnie o 2:32 śpi. A jak wstanie, to przypuszczam, że w swej ocenie sytuacji jest tyle trzeźwa, by stosowania powszechnie znanych powiedzeń typu "człowiek uczy się całe życie, a głupi umiera" nie uznała za obrazę adresata (ba - wręcz całej ludzkości, więc i ich samych!). Tym bardziej, że komentarz był odpowiedzią do mnie samego. :)

innymi słowy - zluzuj majty.

P.S. a za to, kto uzna, że w tych 95% się znajduje, to ja już nie ponoszę odpowiedzialności. ;)

Ostatnia aktualizacja: 21.03.2025 05:32:49 przez snajper
2
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem