[#1] Nowy sprzęt spod znaku motyla - Mirari
Powstał pierwszy film na YouTube pokazujący działanie systemu MorphOS na nowej platformie sprzętowej - Mirari:

15
[#2] Re: Nowy sprzęt spod znaku motyla - Mirari

@recedent, post #1

No i lubię to ;)
[#3] Re: Nowy sprzęt spod znaku motyla - Mirari

@recedent, post #1

Port powstaje błyskawicznie :)
[#4] Re: Nowy sprzęt spod znaku motyla - Mirari

@recedent, post #1

Wątek został rozdzielony ale używam czasami MorphOS dlatego dopisze tutaj jedną rzecz.
Niektóre oprogramowanie MorphOS używa tylko "AltiVec" - przykład mplayer. Nie pamieam teraz co jeszcze ale było parę programów.
Było też pare zapytań o wersje "No AltiVec" na forach ale odpowiedzi było, że jest to "cofania się w czasie" i nie powstaną.
Czy programy "AltiVec" zostanie przekompilowane dla "Mirari" ?

Dziękuję za odpowiedz.
[#5] Re: Nowy sprzęt spod znaku motyla - Mirari

@markusg, post #4

Czy obecnie nie ma nowych procesorów z AltiVec ?
[#6] Re: Nowy sprzęt spod znaku motyla - Mirari

@Sventevith, post #5

Aktualna wersja prototypowa "Mirari" ma procesor bez "AltiVec".
Autorzy wspominali ,że możliwa jest wersja z CPU z "AltiVec" ale chyba cena była by zbyt duża i adapracja była bardziej skomplikowana.

Ostatnia aktualizacja: 31.05.2025 23:37:06 przez markusg
[#7] Re: Nowy sprzęt spod znaku motyla - Mirari

@markusg, post #6

Aktualna wersja prototypowa "Mirari" ma procesor z "AltiVec".

To dobrze jeśli ma, ale na filmie widać że nie ma AltiVec.

Autorzy wspominali ,że możliwa jest wersja z CPU z "AltiVec" ale chyba cena była by zbyt duża i adapracja była bardziej skomplikowana.

Chyba jest już zaadoptowana skoro prototyp ma procesor z AltiVec.

Ostatnia aktualizacja: 31.05.2025 23:39:26 przez Sventevith
[#8] Re: Nowy sprzęt spod znaku motyla - Mirari

@Sventevith, post #7

Przepraszam za błąd - źle napisałem
Poprawiłem wpis - "Aktualna wersja prototypowa Mirari" ma procesor bez "AltiVec"
1
[#9] Re: Nowy sprzęt spod znaku motyla - Mirari

@markusg, post #8

Ok właśnie sprawdziłem, film i widać że nie ma.
[#10] Re: Nowy sprzęt spod znaku motyla - Mirari

@markusg, post #6

Nie. Właśnie płyta została tak skonstruowana żeby pasowały oba procki. Przez co jest troszkę kompromisów pamięć i SATA/NVMe

Ostatnia aktualizacja: 01.06.2025 01:24:56 przez TomK
1
[#11] Re: Nowy sprzęt spod znaku motyla - Mirari

@Sventevith, post #3

Z tego co wiem to brakuje jeszcze obsługi dźwięku i sieci. NVMe jest "w toku".

@markusg: A nie jest tak, że program korzystający z AltiVec, jeśli zostanie uruchomiony na procesorze nie wyposażonym w jednostkę wektorową, bedzie działał normalnie? Tylko, oczywiście, wolniej.
2
[#12] Re: Nowy sprzęt spod znaku motyla - Mirari

@markusg, post #4

Jak napisał już recedent - jeśli CPU nie ma Altivec, to program używający go uruchomi się, tylko będzie działał wolniej. Istnieje kilka maszyn mogących pracować pod Morphosem, a nie wyposażonych w AV np. wszystkie komputery z G3, czy Efika, więc zachowanie maszyn bez AV jest znane.
Zatem nie trzeba nic przekompilowywać.
Skoro zaś istnieje pinowo kompatybilny CPU wyposażony w AV, to można mieć nadzieję, ze pojawi się wersja wyposażona w ten CPU.
1
[#13] Re: Nowy sprzęt spod znaku motyla - Mirari

@wali7, post #12

Chyba jednak nie. AltiVec jest jak FPU z klasyka. Mogą być trzy przypadki.
  • Program używa AV nie sprawdzając jego dostępności. Na maszynie bez AV program się zawiesi.
  • Program używa AV, ale autor dodał kod sprawdzający. Program zazwyczaj wyświetli komunikat, że brak AV i zakończy działanie.
  • Program ma zarówno kod korzystający z AV jak i kod bez niego, sprawdza obecność AV i wykonuje odpowiedni kod. Taki program zadziała bez AV, ale wolniej. Zadbać o to musi programista.
4
[#14] Re: Nowy sprzęt spod znaku motyla - Mirari

@Krashan, post #13

Jasne, pytanie w takim razie ile jest takich programów które zawieszają się bez AV. W czasie mojej (krótkiej przyznam) przygody z Efiką nie miałem problemów tego rodzaju.
[#15] Re: Nowy sprzęt spod znaku motyla - Mirari

@Krashan, post #13

OK, no to ja pod MorphOS-em spotkałem sie tylko z dobrze napisanymi programami. DigiRoller potrafi skorzystać z AV, nie zawiesza się przy jego braku. Podobnie MPlayer. Taki na przykład klient dnetc przy benchmarkowaniu na maszynie bez jednostki wektorowej niektórych cruncherów po prostu nie odpala. Z kolei LAME ma osobną wersję "zwykłą" i osobną z dopiskiem "vmx" dla maszyn z AltiVekiem.
[#16] Re: Nowy sprzęt spod znaku motyla - Mirari

@recedent, post #15

W opisie mplayer 1.4 z morphos-storage jest wpis
"- AltiVec only for now, a seperate non-AltiVec version might be released at a later point"
Na G3 się nie uruchamia - sprawdziłem na szybko na QEMU
[#17] Re: Nowy sprzęt spod znaku motyla - Mirari

@wali7, post #14

Jasne, pytanie w takim razie ile jest takich programów które zawieszają się bez AV.
Nie mam pojęcia. Wypowiedziałem się wyłącznie w znanej mi kwestii technicznej, bo co nieco rzeczy używających AltiVeca napisałem.
1
[#18] Re: Nowy sprzęt spod znaku motyla - Mirari

@recedent, post #1

Odpaliłem ten filmik tylko po to, żeby zobaczyć jak będzie na tym działał Wayfarer. No niestety, pozostaje się tylko domyślać, że dużej różnicy w porównaniu do tego co mamy obecnie nie będzie.
1
[#19] Re: Nowy sprzęt spod znaku motyla - Mirari

@luk, post #18

Gdyby zaimplementowano wykorzystanie kolejnych rdzeni CPU, to by zapewne pomogło. A można zrobić to na kilka sposobów - od złożonego problemu implementacji obsługi wielu CPU w całym MOSie, po dużo prostsze wykorzystanie pozostałych rdzeni w charakterze specjalizowanych koprocesorów dla konkretnych zadań, czy programów.
Sam procek dudy nie urywa, jednak 1,6 GHz to jednak coś jednak coś jest, do tego szybsze pamięci i ogólnie nowsza konstrukcja powinny coś dać.

Ostatnia aktualizacja: 01.06.2025 12:18:25 przez wali7
3
[#20] Re: Nowy sprzęt spod znaku motyla - Mirari

@wali7, post #19

Ja się zastanawiam czemu MOS nie ma AMP jak w AOS 68k i PPC.
1
[#21] Re: Nowy sprzęt spod znaku motyla - Mirari

@luk, post #18

No, póki nie doczekamy się jakiejś "sprzetowej skceleracji" to nie ma co liczyć na cuda. Ten procek w trybie "single core" nie pobije wydajnością G5, a w każdym razie nic na to nie wskazuje.
1
[#22] Re: Nowy sprzęt spod znaku motyla - Mirari

@recedent, post #21

Ciekawe jaka będzie cena tej płyty? Jak obstawiacie? ;) 500 ojro?
[#23] Re: Nowy sprzęt spod znaku motyla - Mirari

@luk, post #22

Dołóż jeszcze 500 i może styknie.
1
[#24] Re: Nowy sprzęt spod znaku motyla - Mirari

@waldiamiga, post #23

No cóż, zobaczymy. Twórcy odgrażają się, że mają inne źródła utrzymania i nie zamierzają "żyć" z produkcji sprzętu, a priorytetem jest dla nich to, żeby Mirari była dostępna cenowo. Ale pewnie lepiej jest zakładać 1000 EUR i pozytywnie się zaskoczyć niż liczyć na 799 EUR i się rozczarować.
5
[#25] Re: Nowy sprzęt spod znaku motyla - Mirari

@waldiamiga, post #23

no to nie wróżę sukcesu ;)
1
[#26] Re: Nowy sprzęt spod znaku motyla - Mirari

@recedent, post #1

A tak na Mirari wygląda OpenLara:

Póki co - jak już się rzekło - na sprzęcie nie działa jeszcze audio, więc Skateman wyprosił u twórców specjalny build z wyłączonym dźwiękiem (inaczej gra się wieszała na różne pomysłowe sposoby).

Ostatnia aktualizacja: 02.06.2025 17:55:36 przez recedent
2
[#27] Re: Nowy sprzęt spod znaku motyla - Mirari

@recedent, post #26

słuchawki usb dają dzwięk w ahi
[#28] Re: Nowy sprzęt spod znaku motyla - Mirari

@michal_zukowski, post #27

Wymyślać jakieś wynalazki za 1000 euro, gdy na rynku od dawna jest Rpi.....
[#29] Re: Nowy sprzęt spod znaku motyla - Mirari

@rbej1977, post #28

I co z tego że jest dostępne jak nie ma dokumentacji do SoC, wszytko pozamykane w binarnych blobach.
Swoją drogą ARM tam jest dodatkowym corem a nie głównym procesorem.
1
[#30] Re: Nowy sprzęt spod znaku motyla - Mirari

@recedent, post #26

A teraz - dla ciekawych - filmik z gry OpenLara:

OK. Filmik nie był długo dostępny, Skateman zmienił rozdzielczość i zamieści nowy.

Ostatnia aktualizacja: 02.06.2025 20:02:45 przez recedent
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem