[#1] Stacja ALPS DF354H090F przerabiana z PC - problem z odczytem
Witajcie,
ostatnio padła mi zewnętrzna stacja dyskietek (po wsadzeniu dyskietki nie było żadnej reakcji). Zmodyfikowałem sprawną (na PC robiłem testy NDD odczytu i zapisu na kilku dyskietkach) stację dyskietek z PC ALPS DF354H090F, a modyfikacji dokonałem zgodnie z opisem znajdującym się TU z tymże z użyciem diody prostowniczej -> katoda na pin 10.
Stację zewnętrzną podłączam do Amigi 600 (bez modyfikacji, klasyczna z 1mb ramu) i zaczyna czytać dyskietki lecz pojawiają się komunikaty o błędach odczytu na różnych blokach. Dyskietki sprawne bo uruchamiają się z wbudowanej stacji dyskietek Amigi. Posiadam jeszcze jedną zewnętrzną stację dyskietek DataLux SV-702 i podłączona do tej samej Amigi odczytuje i bootuje z dyskietek bez problemu.
Gdzie może leżeć przyczyna problemu z odczytem?
Załączam zdjęcia.

Pozdrawiam i dziękuję za sugestie.

PS podłączyłem stację bezpośrednio pod Amigę i ten sam objaw czyli coś jest nie tak z samą stacją.

Ostatnia aktualizacja: 25.06.2025 11:33:30 przez cj grass

Ostatnia aktualizacja: 25.06.2025 15:41:01 przez cj grass
[#2] Re: Stacja ALPS DF354H090F przerabiana z PC - problem z odczytem

@cj grass, post #1

A głowicę w stacji mył? 😜
[#3] Re: Stacja ALPS DF354H090F przerabiana z PC - problem z odczytem

@AdamZeku, post #2

A mył, przed testowaniem na PC zrobiłem konserwację i potem testowałem przez dzień stację czy prawidłowo działa. Stacja (o ile tylko dyskietka nie była wadliwa) zachowywała się prawidłowo.

Ostatnia aktualizacja: 25.06.2025 19:08:33 przez cj grass
[#4] Re: Stacja ALPS DF354H090F przerabiana z PC - problem z odczytem

@cj grass, post #1

A dyskietki HD czy DD ??? Zworka stacji od wykrywania formatu dyskietki zlutowana na stałe ?
[#5] Re: Stacja ALPS DF354H090F przerabiana z PC - problem z odczytem

@cj grass, post #1

Schemat na niemieckiej stronie jest błędny. Na tym forum już było to wałkowane kilka razy, np. tu.
Uruchom program Amiga test kit i zobacz co ci pokaże test stacji.

Ostatnia aktualizacja: 25.06.2025 19:47:16 przez AD99

Ostatnia aktualizacja: 25.06.2025 20:03:02 przez AD99
[#6] Re: Stacja ALPS DF354H090F przerabiana z PC - problem z odczytem

@AD99, post #5

czerwone punkty przecięcia ścieżek (2 i 34), niebieski - połączenie przewodu.
[#7] Re: Stacja ALPS DF354H090F przerabiana z PC - problem z odczytem

@AD99, post #6

Czytałem wiele postów - nie posługiwałem się niemiecką stroną.
Dziękuję za zdjęcie jednak nie do końca rozumiem co znaczy przecięcia ścieżek zaznaczone czerwonymi kreskami.
Czy niebieska kreska wskazuje miejsce gdzie powinienem przylutować kabelek - zamiast z lewej strony C7 to z prawej strony C7 a drugi koniec kabla tak jak jest czyli do HD2?
[#8] Re: Stacja ALPS DF354H090F przerabiana z PC - problem z odczytem

@cj grass, post #7

przetnij tak by pin 34 oraz 2 nie łączył sie z niczym innym. drucik od DD/HD przylutuj po prawej stronie bo masz go po lewej i niema zadnego efektu.
[#9] Re: Stacja ALPS DF354H090F przerabiana z PC - problem z odczytem

@viger, post #4

Zarówno DD jak i HD zachowują się w ten sam sposób. Nie wiem czy zworka stacji od wykrywania formatu dyskietki została zlutowana - załączyłem zdjęcie w pierwszym poście wszystkiego co zrobiłem.
[#10] Re: Stacja ALPS DF354H090F przerabiana z PC - problem z odczytem

@cj grass, post #9

Przerobiłem w ten sposób kilka stacji Alps.

Aby nie tłumaczyć wszystkiego 100 razy - materiał widoczny w linku powyżej.
Sprawdzone i działa.
1
[#11] Re: Stacja ALPS DF354H090F przerabiana z PC - problem z odczytem

@Gandalf, post #10

Na wstępie dziękuję wszystkim za porady, jednak nadal coś jest nie tak.
Dopiero dziś udało mi się zgodnie z Waszymi poradami usiąść do stacji i poprawić to co miałem niezrobione.
Przeciąłem tak by pin 34 oraz 2 nie łączył się z niczym innym (sprawdziłem miernikiem). Drucik od DD/HD przylutowałem po prawej stronie. Podczas startowania z dyskietek obojętnie jakich (DD, HD) pojawia się np taki błąd:

X-Copy pokazuje coś takiego:

ATK:

Czy po powyższych obrazkach możecie zasugerować czemu dalej borykam się z problemem błędów disc block (dodam że w stacji amigi dyskietki działają prawidłowo, błędy te pojawiają się nawet jak podepnę stację bezpośrednio pod amigę - nie korzystając z zewnętrznej obudowy).
[#12] Re: Stacja ALPS DF354H090F przerabiana z PC - problem z odczytem

@cj grass, post #11

No ale nie działa Ci górna głowica, więc sprawdź, czy pin 32 (head select) masz prawidłowo połączony, a jeżeli tak, to musi być uszkodzona stacja.

Reszta jest prawidłowo, bo z dolnej głowicy odczyt jest taki, jak powinien być, patrząc na test ATK.

Ostatnia aktualizacja: 30.06.2025 16:07:00 przez fuseoppl

Ostatnia aktualizacja: 30.06.2025 16:23:13 przez fuseoppl
[#13] Re: Stacja ALPS DF354H090F przerabiana z PC - problem z odczytem

@fuseoppl, post #12

Dzięki za poradę. Zrobiłem wszystko od nowa na innej stacji i wszystko działa. A na tej stacji dzięki uprzejmości znajomego wylutowany został układ ALPS-R i wlutowany ponownie - stacja ożyła.
2
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem