[#1] Jeśli nie Opus, to co?
Hej, uwielbiam Directory Opus 4x, ale brakuje mi w nim sporo funkcji. Polecicie jakąś nowoczesną (o ile w ogóle istnieje) alternatywę pod klasyka?

Ostatnia aktualizacja: 14.07.2025 09:41:27 przez OSH
[#2] Re: Jeśli nie Opus, to co?

@OSH, post #1

A jakich to funkcji Ci brakuje jakie powinien posiadać alternatywny program typu OPUS?

Ostatnia aktualizacja: 14.07.2025 10:00:08 przez Norbert
1
[#3] Re: Jeśli nie Opus, to co?

@OSH, post #1

Czego Ci brakuje? sporo rzeczy można samemu dorobić.
1
[#4] Re: Jeśli nie Opus, to co?

@OSH, post #1

No właśnie mnie też zastanawia czego brakuje?

Ostatnia aktualizacja: 14.07.2025 10:55:35 przez BULI
1
[#5] Re: Jeśli nie Opus, to co?

@OSH, post #1

Pod klasyka to tylko oryginalny Dopus 5 ma wieksze mozliwosci.
Ale to trzeba lubic taki typ programu.
Ja lubilem FileMaster 2.2 (FileMaster 3, juz mi sie tak nie podobal), ktory oprocz crashu przy zbyt dlugich nazwach plikow, jest wedlug mnie najlepszy.
Jak ktos lubi to zawsze mozna Dopusa czy FM rozszerzyc o wlasne funkcje typu uzywanie LZX.
1
[#6] Re: Jeśli nie Opus, to co?

@Don_Adan, post #5

Zdecydowanie. Opus5 Magellan jest bardziej amigowy niż Workbench :) Używam do dziś nawet na windzie.
2
[#7] Re: Jeśli nie Opus, to co?

@OSH, post #1

DOpus4.x ma tyle możliwości dostosowania go sobie pod swoje potrzeby, że głowa boli, nawet w Magazyn Amiga były tutoriale. Obecnie można pobrać z internetu wersję która ma już dużo dużo więcej skonfigurowanych opcji pod przyciskami niż wersja "fabryczna". Co do DOpusa 5 to mnie do tej pory trudno się przestawić ale mam w systemie obie wersje.

Ostatnia aktualizacja: 14.07.2025 12:04:25 przez Madman
1
[#8] Re: Jeśli nie Opus, to co?

@Madman, post #7

Ano brakuje mi m.in łatwej zmiany szerokości kolumn (bez grzebania w ustawieniach ConfigOpus, łatwego sortowania, naciśnięciem na górną belkę danej kolumny, wchodzenia do archiwów po ich kliknięciu, bez konieczności wcześniejszego rozpakowywania… DoubleCommander i FreeCommander na blaszaku straszliwie mnie rozpuściły…

Wiem, że swego czasu Opus4.x był rozwijany przez Jacka Rzeuskiego, ale ostatnia wersja jest chyba z 2017…

Ostatnia aktualizacja: 14.07.2025 12:13:15 przez OSH
[#9] Re: Jeśli nie Opus, to co?

@Don_Adan, post #5

2
[#10] Re: Jeśli nie Opus, to co?

@karolb, post #9

Ja sobie używam takiego fajnego programu jak Ordering. Całkiem spore możliwości konfiguracji, mały, szybki i przyjemny. 0 problemów z ekranem RTG. Mi się spodobał. Oczywiście leży sobie na Aminecie.
[#11] Re: Jeśli nie Opus, to co?

@OSH, post #8

Ano brakuje mi m.in łatwej zmiany szerokości kolumn (bez grzebania w ustawieniach ConfigOpus, łatwego sortowania, naciśnięciem na górną belkę danej kolumny, wchodzenia do archiwów po ich kliknięciu, bez konieczności wcześniejszego rozpakowywania… DoubleCommander i FreeCommander na blaszaku straszliwie mnie rozpuściły…

Directory Opus 5 ma wszystkie te opcje, a nawet lepiej:

- Automatycznie dostosowuje szerokość kolumn do najdłuższego wpisu na liście,
- Sortuje według kolumny po naciśnięciu na górną belkę,
- Wylistowuje zawartość archiwum w listerze.
2
[#12] Re: Jeśli nie Opus, to co?

@pisklak, post #10

Rewelacyjny program. Nie wiem jak na niego nie natrafiłem wcześniej, bo wydawało mi się, że przetestowałem większość filemanagerów na Amigę.

Dopus 4 od Jacka ma możliwość "szperania" po archiwach bez potrzeby rozpakowywania. Chyba przy pomocy xadmaster.library. Łatwej zmiany warunków sortowania to chyba rzeczywiście brakuje. Ewentualnie dodanie zmiany pliku preferencji z menu/skrótu klawiszowego.

Kiedyś z autorem nowych wersji Dopusa jechałem z Wawy na jakieś Amiga Show i sporo opowiadał o zmianach i planach. Najbardziej chciał dodać zakładki dla list plików ale GadTools miał podobno inne zdanie ;)

Innym, mało znanym programem jest DosControl. Pewnie dlatego, że po niemiecku ale jest super. Wersja pod 1.3 wyparła FM 2.2 na mojej A500.

Ja do komputera z Win bez zainstalowanego Total Commandera nawet nie siadam.
1
[#13] Re: Jeśli nie Opus, to co?

@Hexmage960, post #11

Directory Opus 5 ma wszystkie te opcje, a nawet lepiej:

- Automatycznie dostosowuje szerokość kolumn do najdłuższego wpisu na liście,
- Sortuje według kolumny po naciśnięciu na górną belkę,
- Wylistowuje zawartość archiwum w listerze.

Nie lubię Opusa 5, bo udaje Workbencha. Ale może się jednak spróbuję do niego przekonać… Nie podoba mi się przede wszystkim ta swoboda przesuwania okienek. Jakoś się przyzwyczaiłem do jednoekranowego Opusa 4.x…

Ja sobie używam takiego fajnego programu jak Ordering. Całkiem spore możliwości konfiguracji, mały, szybki i przyjemny. 0 problemów z ekranem RTG. Mi się spodobał. Oczywiście leży sobie na Aminecie.

OOO, to muszę sprawdzić!

Dopus 4 od Jacka ma możliwość "szperania" po archiwach bez potrzeby rozpakowywania. Chyba przy pomocy xadmaster.library. Łatwej zmiany warunków sortowania to chyba rzeczywiście brakuje. Ewentualnie dodanie zmiany pliku preferencji z menu/skrótu klawiszowego.

A to ciekawe, trzeba sprawdzić.

Kiedyś z autorem nowych wersji Dopusa jechałem z Wawy na jakieś Amiga Show i sporo opowiadał o zmianach i planach. Najbardziej chciał dodać zakładki dla list plików ale GadTools miał podobno inne zdanie ;)

Ech ten GadTools… może trzeba by było przepisać pod MUI?

Ja do komputera z Win bez zainstalowanego Total Commandera nawet nie siadam.

Ja podobnie, bo bawienie się ikonkami to jest jakiś cyrk, choć już dawno temu przeniosłem się na polskiego FreeCommandera, a na Ubuntu (w zasadzie używam już tylko niego), DoubleCommandera. Choć mam duże opory, bo to ruski program. Natomiast nie wiem, czy wiecie, ale na Linuksa powstał też programik o nazwie „Worker” - to jest niemal kropka w kropkę Opus 4.x!
[#14] Re: Jeśli nie Opus, to co?

@OSH, post #13

Nie podoba mi się przede wszystkim ta swoboda przesuwania okienek. Jakoś się przyzwyczaiłem do jednoekranowego Opusa 4.x…

Mi też to z początku nie pasowało, bo przyzwyczajony byłem do Filemastera. Ale po niedługim czasie użytkowania magellana zapomniałem o filemasterze.
[#15] Re: Jeśli nie Opus, to co?

@OSH, post #13

Nie lubię Opusa 5, bo udaje Workbencha. Ale może się jednak spróbuję do niego przekonać… Nie podoba mi się przede wszystkim ta swoboda przesuwania okienek. Jakoś się przyzwyczaiłem do jednoekranowego Opusa 4.x…

Mam dobrą wiadomość: w DOpus 5 można zablokować położenie okna Listera.

Tutaj jak to może wyglądać (skonfigurować można dowolnie):

Ostatnia aktualizacja: 14.07.2025 14:21:20 przez Hexmage960
3
[#16] Re: Jeśli nie Opus, to co?

@OSH, post #13

Pod MUi sprawdź sobie RO. Jest też udostępniony keyfile. On chyba ma opcje, których szukasz.
1
[#17] Re: Jeśli nie Opus, to co?

@OSH, post #13

Pod MUI jest takie coś co się zwie RO. Całkiem chyba używalne to jest, ale mi jakoś nie podeszło. No muszę przyznać że za dużo się nim nie bawiłem, zostałem przy Orderingu.
2
[#18] Re: Jeśli nie Opus, to co?

@OSH, post #13

Ale Dopus 5 nie musi byc zastepca Workbencha.
Da sie uruchomic w takim samym trybie co Dopus 4, o ile dobrze pamietam.
Tylko prawie nikt go tak nie uzywa.
Podczas instalacji jest wybor czy ma zastapic WB czy tez nie.
[#19] Re: Jeśli nie Opus, to co?

@Don_Adan, post #18

Dzięki Chłopaki za odpowiedzi i sugestie, potestuję sobie. Bo naprawdę klasykowi przydałby się taki nowoczesny menedżer plików.
[#20] Re: Jeśli nie Opus, to co?

@ppill, post #12

ma możliwość "szperania" po archiwach bez potrzeby rozpakowywania. Chyba przy pomocy xadmaster.library

Tak ma i korzystam OK
Samo rozpakowywanie całych archiwum mam poprzez "gesty", czyli przenoszę archiwum myszką z listera źródłowego do docelowego i tyle.

Łatwej zmiany warunków sortowania to chyba rzeczywiście brakuje.

U mnie wystarczy kliknąć prawym przyciskiem myszy na górnej belce listera i mamy dostępne sortowanie ok, racja
1
[#21] Re: Jeśli nie Opus, to co?

@OSH, post #13

Na Linuxie ja lubię Krusadera :)
[#22] Re: Jeśli nie Opus, to co?

@BULI, post #20

ma możliwość "szperania" po archiwach bez potrzeby rozpakowywania. Chyba przy pomocy xadmaster.library

Tak ma i korzystam
Samo rozpakowywanie całych archiwum mam poprzez "gesty", czyli przenoszę archiwum myszką z listera źródłowego do docelowego i tyle.

Łatwej zmiany warunków sortowania to chyba rzeczywiście brakuje.

U mnie wystarczy kliknąć prawym przyciskiem myszy na górnej belce listera i mamy dostępne sortowanie

Moment, na 4.x??

Na Linuxie ja lubię Krusadera :)

Przetestowałem, ale brakowało mi tam tego, że nie wyświetlał u góry napędów.

Ostatnia aktualizacja: 14.07.2025 14:48:11 przez OSH
[#23] Re: Jeśli nie Opus, to co?

@OSH, post #22

Moment, na 4.x??

Tak, ja używam akurat wersji 4.17pre20, czyli wersji wspomnianego Jacka Rzeuskiego bazującej na wersji 4.12 ok, racja
[#24] Re: Jeśli nie Opus, to co?

@BULI, post #23

No i popsułeś całą zabawę... OSH mógł sobie popróbować różnych rozwiązań, pokręcić nosem a wyszło jak z Hilarym :

Ostatnia aktualizacja: 14.07.2025 15:09:05 przez ppill
1
[#25] Re: Jeśli nie Opus, to co?

@BULI, post #23

Tak, ja używam akurat wersji 4.17pre20, czyli wersji wspomnianego Jacka Rzeuskiego bazującej na wersji 4.12

Hm. Mam tę wersję. Możesz pokazać dokładnie gdzie kliknąć? Bo u mnie wyświetla się tylko „Parents and Multiassigns”.
[#26] Re: Jeśli nie Opus, to co?

@pisklak, post #17

Jest jeszcze MCAmiga szeroki uśmiech link
1
[#27] Re: Jeśli nie Opus, to co?

@OSH, post #25

Hm. Mam tę wersję. Możesz pokazać dokładnie gdzie kliknąć? Bo u mnie wyświetla się tylko „Parents and Multiassigns”.

Działa ale potrzebujesz https://aminet.net/package/util/libs/pmuser
2
[#28] Re: Jeśli nie Opus, to co?

@OSH, post #1

Norton Commander
[#29] Re: Jeśli nie Opus, to co?

@Dorian3d, post #28

Norton Commander

Na Amigę? :D
[#30] Re: Jeśli nie Opus, to co?

@OSH, post #29

To chyba pod PC-Taskiem
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem